Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 836
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Нямам друго дете, никой не е боледувал от нас, но бебка от вчера е болна с кашлица, разстройство, нослето и хърка, но няма температура. Бяхме на преглед и ни изписаха Синекод за кашлицата, Хидрасек за разстройството, Нурофен да си имам за всеки случай, Стеримар в нослето, Биозинкидс и се надявам да се оправи.

# 571
  • Пловдив
Не пазя бебето специално, баткото два пъти беше със сополи, бебето веднъж /при него отложих просто ваксината, въпреки чистите гърди и гърло/.

# 572
Никак, баткото е болен втора седмица и ежедневно кашля в лицето на бебето. На бебето нищо му няма..

# 573
Нямам друго дете, никой не е боледувал от нас, но бебка от вчера е болна с кашлица, разстройство, нослето и хърка, но няма температура. Бяхме на преглед и ни изписаха Синекод за кашлицата, Хидрасек за разстройството, Нурофен да си имам за всеки случай, Стеримар в нослето, Биозинкидс и се надявам да се оправи.

Да се оправя бързо бебка!

Как се познава дали бебето има разстройство? Промяна в консистенцията на изпражненията или честотата? Или и двете? Чудя се дали ще позная Момчил ако има разтройство защото той преди акаше веднъж на няколко дни, наскоро имаше период, когато акаше след всяко хранене, а консистенцията все е еднаква, само веднъж забелязах слуз.

# 574
  • София
За ДД виждам, че вече се е писало.

Момичета, относно майчинството - цяла сума ли получавате или по два превода? Моето реално започва от 12.11 и за месец получих много различни суми и не разбрах кое е майчинството точно. + Декларацията ми по чл. 50 е входирана на 09.12 и видях, че е започнало изплащане, пак сума, нищо общо с предишните.
Нещо се загубих...

# 575
NadezhdaML, на два пъти го получавам… май😀 Направо ми скриха шапката и не мога да им хвана схемата. С предишното не е било така. Тогава само първия месец изчистиха до края на месеца и след това целите суми.

За боледуването - дистанцирам каката и бебето, колкото мога. Тя влачи сополи, кашлица и коксаки кара. Той един път вдигна температура за един ден и то 5 дена след коксакито…та може и от това да е било.
В този сезон ѝ казвам да не му се време много. Обяснявам и и тя е съгласна. Гушкат се, но гледам да няма много целувки освен по крачетата. А като е болна, просто са в отделни стаи. Баща ѝ я поема и аз съм с маска при нея. Доста неприятно, но малко да разминат тия вируси и ще се съсипем от целувки и мачкания и почивки и какво ли не..

# 576
Нямам друго дете, никой не е боледувал от нас, но бебка от вчера е болна с кашлица, разстройство, нослето и хърка, но няма температура. Бяхме на преглед и ни изписаха Синекод за кашлицата, Хидрасек за разстройството, м за всеки случай, Стеримар в нослето, Биозинкидс и се надявам да се оправи.

Да се оправя бързо бебка!

Как се познава дали бебето има разстройство? Промяна в консистенцията на изпражненията или честотата? Или и двете? Чудя се дали ще позная Момчил ако има разтройство защото той преди акаше веднъж на няколко дни, наскоро имаше период, когато акаше след всяко хранене, а консистенцията все е еднаква, само веднъж забелязах слуз.
Благодаря, Герка!
Няма как да не познаеш. Още от първото ако познах без да съм видяла даже акото ( звука 🤭) и като отворих видях. Консистенцията е много течна, като водичка и слуз заедно, а за 8 часа се изака 6 пъти едно и също. Тя ака по веднъж на ден по принцип, но даже беше акала докато спи..а на сутринта кашляше и хъркаше носленцето - Адски се притесних направо не мога да ви опиша, защото ми е за пръв път, първо дете, първо разболяване. Започнах да се обвинявам и плача. Като бяхме на преглед ме успокои лекарят, като ми каза че гърдите са чисти и е суха кашлица просто, но трябва да предприемем мерки и лечение, за да слезе надолу. Днес вече няма разстройство и  кашляла 3,4 пъти само за цял ден, нослето също се оправя. Благодарна съм на господ, че не беше нещо сериозно това първо разболяване, че с такава паникьосана и притеснителна мама не знам детето ми какво ще прави по натам. 🤦🏻♀

# 577
Наде и аз не разбрах с това майчинство какво стана.. Онзи ден получих ,но не цяла сума. Като се води,че започва от 6/11…
Справката от НАП веднага ли се издава ?

# 578
Lallz, благородно завиждам, че има кой да помага. Мъжът ми работи доста и съм почти по цял ден сама с двамата и разделение по стаи е просто невъзможно, поне се радвам, че успяхме да сложим ваксината за варицела на баткото, че това ако довлече от яслата съвсем ще я втасаме.
Mom to be, не се обвинявай, първите вируси наистина са плашещи, докато имаш някаква рутина и знаеш как да действаш. Сега и са наистина малки, нормално е да се  шашнеш.
Има ли някое бебе с непоносимост на белтъка на кравето? На малката и излизат едни пъпки като нахапано по краката, никакви други симптоми, педиатърката ми “нареди” да огранича менюто си общо взето до ориз и картофи, че било реакция от храна. Но чета за слуз в изпражненията, силни обриви, а тук са 3-4 пъпчици като нахапано, ту се появят, ту изчезнат.. първоначално ми казваше, че още се чисти от хормоните ми, сега изведнъж алергия (препоръча да спра кафе,шоколад,цитруси,мляко и млечни и.. май всичко което се сети)

# 579
  • София
Наде и аз не разбрах с това майчинство какво стана.. Онзи ден получих ,но не цяла сума. Като се води,че започва от 6/11…
С ПИК може да провериш веднага. Може с евротръст да ти бъде издаден ПИК и си проверяваш онлайн.

# 580
Тази декларация за данъчно облекчение по чл.50 ли се води? Аз ще опитам тия дни сама да я подам през сайта 🙄😃
С ПИК може да провериш веднага. Може с евротръст да ти бъде издаден ПИК и си проверяваш онлайн.

# 581
  • София

Тази е

# 582
Мисля, че някой беше писал, че имя столче КиндерКрафт, кой модел и доволни ли сте?

Искам да споделя някои нещица, които са важни за бебешкото усвояване на речта:

*първото е общуването на бебешки език - когато ви гукат, бръмчат или викат насреща, отговаряйте им в тяхната стилистика - това им помага да свикнат, че речта е въпрос-отговор и така участват в диалог

*пейте им песнички и им казвайте стихчета - те сега свикват с ритмиката на езика ни

*говорете им като назовавете предмети, части от тялото и действия от ежедневието - лека полека ще натрупат пасивен речник от тази повтаряемост на думи. По принцип е малко грудно, но е за предпочитане, да не умаляваме думите - ръчичка, краченце..., защото стават по-дълги и сложни.

*има ползи и от приучаването към комуникативни жестове с ръце - жест за пак, още, мляко, вода, т.н. - подмомага проговарянето

Ако се сещате за още, допълвайте.

Украсихте ли за Коледа?

Аз не, защото е такава натурия и шарения, че няма да се забелязва никаква украса Simple Smile

Бях си решила още от преди да имам деца, че като имам, елхата му да бъде иглолистно дърво в парка, украсено с хранилка за птички, направена от портокалова кора и семена. Още повече че имаме засадени кедър в парка и кипарис. Някак си много ми се иска да успеем да стигнем до тях и да ги "украсим" по този начин.

Като бях млада, си говорихме с една колежка за отглеждането на деца и тя твърдеше, че възпитанието не било лесно, а аз й казах е, как не е лесно, ние сме свестни хора, ще ги възпитаме. И не знам какво стана, може би с годините станах по-малко свястна, по-цинична, по-избухлива, по-инертна. На 40 не съм това, което бях на 25... Знам и осъзнавам всичко как трябва да бъде, но възпитанието чрез пример виждам, че ще има много пробойни... Самоконтролът ми, който за някои неща е железен, за други е кръгла нула. Вие как се чувствате, чувате ли думите на вашите от своите уста към децата си?

# 583
Майчинството за ноември аз получих на 3.12, а иначе преди това първото ми беше разпокъсано.
Направих справка в НОИ, а си извадих и ПИК да си следя.
Иначе днес го водихме на ваксина, този път поплака малко повече, но не беше спал и беше малко кисел, но после заспа в колата. Този път е пораснал с 800гр и 1см- 8,300 кг и 68 см , но предишните месеци беше много и каза , че е нормално да намалее. Направи и коментар за фонтанелата, че още не се е затворила, въпреки че му давам по две капки абсолютно всеки ден, но нямало други притеснителни признаци и просто да продължа да давам.
В неделя ни поканиха на фирмен банкет и за пръв път ще излезем вечерта и от сега го мисля, много съм зле. А приех, защото никъде не ходим и имаме нужда с мъжа ми да излезем двамата, а пък и да се видим с колегите, които са и бивши негови колеги.
Елхата още не смогвам да украся, дано до Коледа успея😂

# 584
Аз затова попитах за майчинство, понеже още не съм получила за ноември,не знам какво се случва вече, но не е ок да идва към края на следващия месец за предходния. И миналия месец ми ги изплатиха на 17.11 за октомври.
Иначе Хидрасек е за хидратация,за самото разстройство не помага. Има адирекс бебе,те са за разстройство.

Относно батковците и дистанцията-не смогвам да го опазя. Вчера го сложих за нощен сън, напълно ок,след 2 часа ми се събуди със сополи,цяла нощ не е спал,не яде добре,сутринта отидохме до педиатърката и тя каза,че чува хрипове отпред и отзад вече. Прати го за ПКК и пак сме на антибиотични капки... Всеки месец вече, не знам направо,а сезонът сега започва.
Относно поведението ми е голяма мъка. С мъжът ми сме по-нервни,особено той и често се изпуска. Ами да,определено попиват-баткото като се ядоса и започва да вика. Аз гледам да се извинявам,когато се ядосвам за някакви глупости, обяснявам,че не е трябвало да викам или какво е станало,но често нещата се натрупват и няма как - и аз съм човек и когато си изморен, цял ден си се занимавал с децата и рутината вкъщи и накрая направят 100 простотии една след друга-викам,да. Ще дам пример: цял ден лудница,детето болни,търча по лекари, готвя,приспивам един,втори(по няколко пъти),другият е буден през това време и е на 3г, съответно не му е сила да седи много тихо. Накрая след тази въртележка от трохи,рев,разсипани чаши, ходене на фризьор с батковци и бебе, къпане на батковците,за да не ръсят косми навсякъде,те започват да се гонят,пищят,бутат,падат,удрят(играят си демек, докато аз се опитвам да ги надвикам да спрат,защото пречим на съседите),идва време за къпане на бебето. Събличам бебето, средният е в тоалетната по голяма. Вика ме да го избърша,отивам - нашият взел четката за тоалетната и мазал из цялата баня и себе си с нея("чистил",демек),та както беше къпан, го изкъпах пак,мих банята,докато бебето чакаше голо на леглото. Та тогава си изпуснах сериозно нервите. Сега ми е смешна цялата ситуация и гледам на нея по друг начин,когато съм спокойна и не съм пренаситена с емоции,но вече е късно. Та няма как да не си изпускаме нервите,според мен или аз поне не успявам... После доста преживявам,дано да станат добри хора въпреки нашите изблици.

Общи условия

Активация на акаунт