Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 825
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
И аз се надявам, че след 4 месец почват да забавят наддаването - чела съм го на доста места. Нашият също ми се струва, че наддава повече - 7кг. А преди да родя бебето на една приятелка на 11м беше 10 кг и ми се струваше ужасно огромно 🫣

Аз чета книгата за ЗВБ и почвам да се изкушавам да пробвам…сигурно педиатърката ще ме анатемоса, тя е от старата школа 😱 Първоначално ми се струваше абсурдно да се дават цели парчета на бебета, но в книгата обясняват толкова логично, че ми се прииска. Честно казано не си го представям как точно ще се случи, но съм прочела 1/3, надявам се да има инструкции поне за началото.

Милива, ти щеше да захранваш по ЗВБ, или бъркам?

При Момчил от вчера забелязвам да пробиват 2та долни резци. Усетих ги първо с пръст защото редовно го чеша, а той ми дъвчи пръста…е дъвченето вече ще става по-опасно 😬

# 631
И аз смятам да се водя от бебето при захранването. Не бързаме изобщо. Януари -февруари, когато - тогава. Вчера на консултациите потвърдихме двете долни зъбчета 😁 До последно мислех вече, че съм си въобразила, но не. Виждат се, въпрос на време е да пробият. За колко време става горе-долу, някой знае ли?
И да попитам колко време чакате преди да дадете медикаменти за акане? Днес е трети ден откакто не е акала, но пък се чувства добре и си пръцка дори😃 Никога досега не се е случвало, всеки ден си ходи по няколко пъти. Педиатърката ми каза 48 часа, но ми се ще и утре да изчакам.
Днес ядох круши и сливи, да видим дали чрез мен ще има реакция.

# 632
Сега малката изцяло ЗВБ ще бъде, да, баткото частично само успях. Като минус единствен на ЗВБ намирам, че не може да се отследи колко изяжда детето, ако е на АМ. Аз имах лаком син с рефлукс и съответно ако беше изял повече твърда храна, мляко не отказваше, преяждаше и повръщаше на фонтан. Това е в случая на бебе на АМ, кърмените не мисля, че ще са толкова страшни. Туко-виж Момчил мине само с кърма и парчета Simple Smile
И да, забавят темпа след 4-5 месец, вкарайте си кг/височина в приложенията и вижте графиките за растеж, за да ви е по-спокойно. Баткото ми е бил 8кг и 70см на 4м, звучи много, но си следваше рождената крива, тоест подобно тегло/височина са били очаквани. Сега ползвам child growth, ако вашите нямат подобна функция.

Нирвана, зависи как изглежда венеца, при баткото бяха подути венците от 4ти до.. 7ми месец, когато започнаха да избиват. После за отрицателно време изкара повечето, по 2-4 на куп.
За изхожданията за кърмени бебета нали беше 7-10дни? Или нещо такова.. при нас до онзи ден бяха по 3-4 изхождания на ден, изведнъж пропусна ден и вчера и днес по веднъж, но днес беше кафяво. Случвало ли ви се е кафяво изхождане, бебетата само на кърма? Имаше и жестоки колики, но аз ядох френски боб(не за първи път) на обяд за гарнитура и подозирам, че е от това. Педиатърката ме е “сийнала” и нямам отговор, а не намерих нищо в нета.

# 633
Моето бебе е кърмено и имаше период, в който се изхождаше много рядко - стигнахме до максимума от 1 път на 10 дни, през останалото време през 7-8 дни. Водих я на различни педиатри - общо взето не казаха да има проблем. И тя сама си се изхождаше след упоменатите дни - никакви индикации за дискомфорт нямаше. По препоръка на мама от групата започнах да давам Омнибиотик Панда и вече нещата се регулираха - или всеки ден или най- много през ден.

Днес за първи път момиченцето ни се засмя с глас. На 3 месеца и 2 седмици. Мисля, че за четвърти път в живота си се разплаках от щастие. Страшно мило ми стана Sob
Иначе все още не се обръща, не обича особено и по корем да стои, но… няма не искам, няма недей Laughing

# 634
  • София
Jessie, как приготви пюрето?

# 635
  • София
Ние минахме педиатър вчера. На 4 месеца и 12 дни е 6670гр и 66см. Стройна малка мацка. Blush Педи каза, че е отличничка. Започна вече да забавя растежа, предишни месеци качваше 800гр, сега е качила 500гр и 4см. Уж тази седмица трябва да е в скок, а мен ако питате беше в скок предишните. Sweat Smile Ядеше по 2-3 пъти на нощ, а през деня ту на 2, ту на 3 часа. Тази седмица вече или спи цяла нощ, или минава е с едно хранене, а през деня е на 3-4 часа.
Приключихме и с ваксините на този етап, вече към годинка.

И аз се включвам към захранващите в средата  на януари. Ще започна с класиката с пюрета и като придобия увереност ще пробвам с парченца.

Взехме стол Peg Perego - Prima Pappa Follow Me и честно казано съм влюбена. Отсега използваме полегатите позиции и малката “вечеря” с нас. Много ѝ харесва да седи в него и да е около нас. Така е на по-високо и стои с мен в кухнята понякога, когато имам работа и ѝ е много интересно. Устойчив на петна, дишащ и може да се сваля и пере. Стабилен, но и компактен, защото се сгъва. Има колелца със спирачки и го взехме на промоция от сайта на прима папа. (край на рекламата) Joy

Бях чела назад, че педиатър е направил коментар за незатворена фонтанела. Фонтанелата не се ли затваря към 8-12месец? Аз поне така съм чела. На нашата бебка  не е затворена, а е 8мм според педиатъра на прегледа вчера.

Благодаря за насоката, че може да се направи пик на нои а евротръст! Направих си и кеп и се регистрирах в еЗдраве, там следя и профила на детето (прегледи, изследвания, анамнези и т.н.).

# 636
И ние минахме преглед днес. Точно 7 килограма е Лъчезар, качил си 700 грама, предния месец беше кило и двеста, така че е почнал да забавя, бях се стресирала и аз. Избиват му двата долни зъба, вече потвърдено, но като ви чета, явно процесът може да се проточи с месеци.

Педиатърката каза, че има ваксини до 6-ти месец, още два пъти ще трябва да го боцнат..

Лъчезар се хили с глас, когато иска, явно нещо не съм му много смешна 😀, защото не се случва често. Относно обръщането, чакам го още, само на една страна се върти сам.

Поръчала съм стол на Cangaroo https://www.baby.bg/product/stol-za-hranene-2-v-1-cangaroo-tiramisu-siv/ . Ще дам отзиви, харесва ми, че се сгъва изцяло, може да се слага на наш стол и има легнали, седнали положения. Ще го видим, когато дойде.

# 637
Miliva, те се виждат двете зъбчета отдолу, но още не са пробили 😊
За кърмените и аз съм чула, че до седмица може да се изчака, ако няма дискомфорт, надявам се да мине.
Иначе за един месец е +2 см и 400 гр., тоест е 6,500 кг и 64 см. И е много здрава и силна, педиатърката и сестрата едва я удържат, за да ѝ сложат ваксините. Добре, че свърши засега.
От два дни и тя се смее с глас, просто е неописуемо! 😇😇😇

# 638
Jessie, как приготви пюрето?
Наде, едно картофче обелено нарязах на дребни кубчета като за мусака и с бебешката вода в малка тенджерка сварих хубаво. Още топлички отцедих повечето вода,намачках с виличка, сипах от приготвеното АМ да стане по-рядка кашичка и доразбих с пасатора. Имам и блендер на Xiaomi , който готви и топли и т.н, но за тези малки количества няма смисъл в момента, чак като увеличим грамажа.
Вече втори ден примлясква доволно, макар да му е още странно и да се мажем здраво и двамата, но на мен ми е супер забавно😁. И да не казвам голяма дума, но е осезаемо по-спокоен някак и доволен.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 08:09 от Jessie23

# 639
  • София
Супер, звучи ми и на мен забавно! Добре, вече имам представа как става. Представях си го, че за бебе нещо сложно ще бъде, ама сега се успокоих. 😄
Браво, че е доволно момчето, значи си е точно на време започнат процесът. 😊

# 640
Спокойно, ще забави растежа, особено като пролазят/проходят с месеци ще седят на едни килограми. Моите след годинка бяха 6 месеца с едни кила. Моят е 7,700 и 67см в 4++, аз също си мислех,че е голям,бо педиатърката ме успокои,че сине добре. Аз ще изчакам 6 навършени да си направи и тогава ще захранвам,така си бях решила и с батковците.
Иначе се обръща от гръб по корем,започна да се търкаля и обратно без да иска и е доста объркан,когато се случи,но и започна да си изпъва почти изцяло ръцете,когато е по корем. Вече ме фиксира,като успее да ги изпъне и да се вдигне и няма заспиване Grinning Мъчи се да сяда,но не му давам още. Вчера беше иначе страшен рев цял ден,но не ми се струват подути венците. Цяла нощ не сме спали,едвам гледам,а имам 100 неща да върша и то с колата. Ще се наливам с кафета и така...

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 09:34 от Gamora

# 641
Кукличка, може ли линк към сайта за столчето. И аз обмислям сериозно точно този модел. Уж гледам страницата на прима папа, но там намирам само Zero 3 модела. То не, че има кой знае каква разлика между двете столчета,но сякаш ми се иска да е follow me варианта.

# 642
Компактността при сгъването поне за мен се оказа, че хич не е фактор. Откак е купер столът въобще не е сгъван и подозирам, че ще си е така докато детето не започне да ползва нашите столове и маса. Голямо предимство обаче ми се оказа наличието на предните колела - често местя стола от стая в стая като имам да свърша нещо, а съм сама с детето.

# 643
Вчера и ние минахме последните ваксини.Мерките са 6100гр/63см(4 мес.и 12дни). Захранването ще е януари, столче имаме на Чико от каката, но мисля за начало да ползвам люлката.И аз следя в е-здраве прегледите, като следва на 6 месеца кръв(от пръста) , урина и ехограф на коремни органи.

# 644
В това е-здраве може ли да се влезе без да се ходи до РЗИ? С някой от другите стотици кепове и пикове 😃

Общи условия

Активация на акаунт