Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 33 953
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • Melmak
Дидолина, те защо не се включат с бюджет? Младите имам предвид. Ние сами си плащахме всичко, както и доста други наши приятели. Не сме имали оркестър с взимане на булка, фотобудка или анимация на гостите с разни латино или народно, каквото е модерно сега. Направихме сватба, която да можем да си позволим. Родителите ни дадоха пари за подарък, но не са ни плащали сватбата. Наистина не разбирам това очакване вие да покриете всичко.

# 106
  • София
Дидолина, те защо не се включат с бюджет? Младите имам предвид. Ние сами си плащахме всичко, както и доста други наши приятели. Не сме имали оркестър с взимане на булка, фотобудка или анимация на гостите с разни латино или народно, каквото е модерно сега. Направихме сватба, която да можем да си позволим. Родителите ни дадоха пари за подарък, но не са ни плащали сватбата. Наистина не разбирам това очакване вие да покриете всичко.
Явно сте млади и сте по отворени, или явно аз съм си възпитала лошо детето, за да очаква да сме богове с баща и и всичко да плащаме. Факт е нашата сватба я платиха нашите родители, ама беше преди Христа 😁. Това е в кръга на шегата, но беше през далечната 1999 и цените бяха други, та тя очаква същото от нас сега. Обаче вече не ни е по силите.
Момчето не е лошо, но родителите му са вечно в задължения и Все нямат пари. Дори бала си плати сам, така че ние не очакваме нищо от тяхна страна.
Сега като им обяснявах бюджета те хълцаха и двамата, затова ги отрязахме, смятам че сме се постарали достатъчно.
Още повече, че миналата година беше абитуриентка, та и там се изръсихме добре. И тъкмо се изправихме от финансовия шок, ново двайсе ни сервираха.
Може да стана дълго обяснението, съжалявам за което, но ние сме категорични че няма да платим такива пари. По добре за 1 месец да ги пратим в 5 държави на меден месец, отколкото да храним и поим хората за нищо.

# 107
Ако са пораснали достатъчно да се женят, значи трябва да са достатъчно големи и сами да си поемат масрафа. Аз не бих плащала, нито бих се месила в организацията. Ако имат желание за сватба, да седнат, да прочетат и да си сметнат сами какво могат да си позволят.

# 108
  • Melmak
Didolinaaa, разбирам те. Едно време така е било. Моите родители са се оженили в далечната 1981, било е нормално да се прави сватба с 200 гости и разбира се бабите ми са платили всичко.
Свекърва ми по същия начин през 1984 г., бабите и дядовците на мм са им платили сватбата пак с над 100 човека.

Ние сме далеч по-големи от дъщеря ти, аз съм на 31, а мм на 39. Съответно някак 30-40 годишни да чакаме нашите да ни платят, не ми се стори нормално. Големи сме вече. Вече и нашите не са първа младост, а аз загубих баща си преди 2 години и половина. Майка ми е сама, с 550 лв пенсия, работи, но някак не мога да изисквам от нея. Баща ми беше с телк и също не беше с добро финансово положение преди да почине.

Свекърите ми пък строят къща и буквално всеки лев натам отива.

Аз имах много разходи за кофти неща, буквално съм дала пари за една кола нисък-среден клас в рамките на 2 години. И просто нямаше как да похарчим и 20-30 хиляди за сватба.

С мм сме от много години заедно и не сме били на вълна сватба. В един момент загубихме много близки хора и осъзнахме, че никой не е вечен. Най-добре е човек да се жени, докато родителите му са живи да го видят. Моят баща не можа. Така че дори сватбата да не е като от инстаграм, тя пак ще е емоционална, красива и прекрасна!

Твоите деца са млади и имат много още да учат, може би това е друг урок. Не може всичко на веднъж и доброто планиране води до добре изпълнени цели. Ако си поставят цел да спестяват 1 година, догодина може да спретнат сватба. Разбира се, това е мое мнение и да не помислиш, че го налагам по някакъв начин.

# 109
  • София
Оо не не мисля лошо, даже много си права. Аз това се опитвам да им обясня, че не е лесно и да се стегнат. Като искат сватба да помогнат малко, ние няма да ги оставим, ама те искат едва ли не неЗемни неща.
За жилището и не сме дали малко пари и сме ги спестили, чисто ново от инвеститор е. Но е голо една външна врата и това е, всичко е по поръчка.
Много малко мебели липсват, една спалня, трапезна маса и столове и диван. Имаме от старото ни жилище и са ползвани само две години и тя се запъна искала ново. Ами обидно ми стана честно, все едно сме и дали от 2 рата световна неща. Дадохме и всичко което можахме и пак са недоволни тия младите. Казах и на квартира отидох с нищо и никакви неща и пак сме се справили.
Затова сега и казах ама в очите, даваме ви 10 хиляди оправяйте се. И тя ма мамо ще вземем старите мебели, ще опитаме и ние да съберем пари, защото видя какъв списък съм направила за два дни, благодарение на вас.
Да видим какво ще стане, аз пак ще ви чета, ще събирам идеи, пък да видим.

# 110
Оо не не мисля лошо, даже много си права. Аз това се опитвам да им обясня, че не е лесно и да се стегнат. Като искат сватба да помогнат малко, ние няма да ги оставим, ама те искат едва ли не неЗемни неща.
За жилището и не сме дали малко пари и сме ги спестили, чисто ново от инвеститор е. Но е голо една външна врата и това е, всичко е по поръчка.
Много малко мебели липсват, една спалня, трапезна маса и столове и диван. Имаме от старото ни жилище и са ползвани само две години и тя се запъна искала ново. Ами обидно ми стана честно, все едно сме и дали от 2 рата световна неща. Дадохме и всичко което можахме и пак са недоволни тия младите. Казах и на квартира отидох с нищо и никакви неща и пак сме се справили.
Затова сега и казах ама в очите, даваме ви 10 хиляди оправяйте се. И тя ма мамо ще вземем старите мебели, ще опитаме и ние да съберем пари, защото видя какъв списък съм направила за два дни, благодарение на вас.
Да видим какво ще стане, аз пак ще ви чета, ще събирам идеи, пък да видим.

Чета ви и знам, че не мога да ви помогна, но ще ви кажа ние какво направихме.

Ние с ММ си платихме цялата сватба (имаше малко помощ от майка ми, но защото тя много държеше да помогне с каквото може). Майка ми ми беше и невероятен гръб в организацията, направи ми и най-прекрасната част от украсата по масите.
От там нататък - ние определено се изхвърлихме. И в самия ден не знам как щях да се оправя без нея. Въпреки, че аз имах изключително добър план, но нещата не стават както си ги планирал, когато трябва някой друг да изпълни каквото ти си наумил. Сватбата ни беше към 37 хил за около 75 човека, но...първоначалният ни бюджет беше много по-малък и като видяхме, че ще се справим да съберем парите, решихме да мислим и за допълнителни неща, които да си включим в сватбата. Да, те за много хора биха били излишни, но ние си казахме - можем да си съберем парите, ще си я направим така, че да не си мислим после "това защо не се напънахме да си го направим/наемем".
Ако трябва да сме честни, ние толкова си харесахме локацията, че малко не допреценихме някои обстоятелства, които вдигнаха цената.
Идеята ми е - на нас ни излезе 37 хиляди, но спокойно можехме и с 28-30 да я направим, ако трябваше щяхме и с 25 да я направим. Парите не са най-важното, ако няма настроение у гостите и не са спокойни младоженците - пак няма да се получи. Била съм на сватба за сигурно над 60-70 хил лева, но гостите просто не се забавляваха (нали знаете типа хора, които просто си седят на масата да си изядат куверта) и нямаше никакво значение колко помпозна им беше украсата - после отива в кофата.
И може би да се опитате да им обясните, че помощта не е само пари - даже честно казано, моралната подкрепа,  това, че обсъждах с майка ми идеите ми, това че абсолютно се погрижи за логистиката в деня и това да не се чувствам притеснена ми бяха много по-ценни от парите.
Всичко сватбено е скъпо - така поне ни карат да си мислим. Обаче ако заложите на малко по-нестандартни решения, може със собствени усилия доста да намалите разходите и пак да има чудесна сватба. Защото те не сега няма да го вярват, но денят минава неусетно и после освен на снимките, няма да имат много спомен да украса, за подредба и т.н. А само на настроението и емоцията си в този ден.

# 111
Ние се сгодихме през 2023, сватбата ни е това лято, точно за да спестим пари и сами да си платим всичко. Родителите ни предложиха да поемат някои неща, и ние приехме, без да  чакаме повече от това. Но има и нещо друго, ние ще правим малка сватба, като поканихме близки роднини и най-близките приятели. Ако родителите имат претенции за конкретни гости, според мен, е редно да си ги поемат.

# 112
Ние също се сгодихме миналата година февруари и сватбата е тази септември с целта да успеем да съберем пари. Нашата с всичко ще излезне около 20 хиляди, тук включвам и подаръци за кумове, за гости, покани, грим, прическа, абе всичко. На сватбата ще е в Бургас, със сигурност цените са различни от София. Аз имам един въпрос, тъй като повечето ни гости не са от Бургас и ще трябва да има нощувки. Чудим се колко нощувки е нормално да покрием - само тази на самия ден или и предния ден?

# 113
  • Melmak
Звездичка, аз имах гости от Бургас и даже малко по-на юг. Сватбата беше в София, но имаме близки приятели от вашия край. На тях платихме две нощувки, защото тръгнаха предишния ден към обяд. Пристигнаха вечерта. Така се бяхме разбрали. Други гости, които са от по-близо - за тях само нощувка в деня на самата сватба. За бургазлиите две, защото нямаше как да тръгнат в деня на сватбата от Бургас към София. А и все пак е път, всичко се случва, недай боже! Но и хората успяха поне да се наспят предишния ден и да се забавляват с нас докато диджея не ни каза чао и не спря музиката.

# 114
Звездичка, аз имах гости от Бургас и даже малко по-на юг. Сватбата беше в София, но имаме близки приятели от вашия край. На тях платихме две нощувки, защото тръгнаха предишния ден към обяд. Пристигнаха вечерта. Така се бяхме разбрали. Други гости, които са от по-близо - за тях само нощувка в деня на самата сватба. За бургазлиите две, защото нямаше как да тръгнат в деня на сватбата от Бургас към София. А и все пак е път, всичко се случва, недай боже! Но и хората успяха поне да се наспят предишния ден и да се забавляват с нас докато диджея не ни каза чао и не спря музиката.
Много ти благодаря за отговора. Ще запазя и аз две, наистина звучи по - логично, че и хората имат иначе да бият път от Банско до Бургас, трябва да станат в 3 часа да пътуват.
А за гостите, които са да кажем от близък град до София, ако сте имали такива как процедирахте? Тъй като нашата сватба е в Крайморие, което е на 10-15 минути от Бургас, а имаме гости от Бургас. Не знам и на тях ли нощувки да уреждам или по - скоро някакво автобусче да си ги закара.

# 115
+1, в реда на нещата е родителите да помогнат, но не и да плащат всичко. В общия случай (имам предвид семейства средна класа с нормални отношения) съм забелязала, че се радват да допринесат все с нещо и си имат предвиден такъв "фонд" , все пак това е празник и за тях. И все пак на фона на разликата в цените между техните и нашите сватби, ми е прекалено да се очаква да покриват всички разходи. Но потвърждавам, че с добро планиране и организация и двойката (пак при условие, че са здрави, работещи и с прилични доходи разбира се, дори и да не са петцифрени) може за около година да събере поне половината сума. На мен в началото ми се виждаше невъзможно как ще го направим, но просто си направихме бюджет, преценяваме кой месец по каква сума можем да отделим и действаме според него: а и като знам колко е важен за нас този ден, някак естествено ни се получава да сме по-обрани и в ежедневните ни разходи, без да го усещаме като лишение, което пък и ни създава хубав навик за спестяване занапред. Simple Smile))

# 116
Колко време преди сватбата наехте dj, водещ и декорация и кога се разплатихте с тях, капаро ли давате първо и след сватбата останалото или всичко накуп? Също по време на празненството осигурявате ли им храна

# 117
  • Melmak
Април месец наехме диджей и фотограф за сватба през септември.

Декораторките малко след това. Направихме живи срещи с всички.
Капарирахме задължително. Така бяхме спокойни, че сме резервирали датата.

В деня преди сватбата платихме на декораторите, видяхме се да вземем част от украсата (за колата и букета). Настоях да платя преди самия ден, за да не се ангажирам в деня на сватбата и да го мисля.

В деня преди сватбата платихме и на диджея, като се уговорихме в сватбения ден да му заплатим овъртайма, няма как предварително да знаем колко е + бакшиш.

На фотографа - при получаване на снимките.

Куверти за диджея и фотографа - да. За мен е важно хората, които работят за нас да се чувстват добре. Това са дълги часове работа и е нормално да имат храна и напитки. Някои го вписват и в договорите си, което е разбираемо. Но дори да не го пише, пак щяхме да вземем меню и за тях.

# 118
Ние мислехме да им вземем основно само ако се предлага от ресторанта да се поръча, не чак цял куверт за 100 лв. , но явно ще поръчваме. А капарото половината сума ли ви беше, колко горе долу беше капарото. Питам, тъй като още събираме и не знам дали ще ни стигнат парите за капаро ако е много

# 119
  • Melmak
Капарото на всички изброени беше много по-малко от половината сума. Мисля, че за декораторите беше около 300 лв. Такъв порядък бяха и другите, може би 300-500 на услуга.

Общи условия

Активация на акаунт