Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 32 561
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
И аз се включвам, понеже ще кумуваме през август. Много е вълнуващо да си до близки хора в този ден.  Heart

# 301
  • Плевен
Welt, sea sea честито ви кумство.За 4 години два пъти кумувахме с мъжът ми.Много е вълнуващо.Имахме приятни емоции с булките суетнята , обсъждането на детайлите, изборът на разни неща.
При нас моя приятелка подреди тейбълките/бях й дала схема/, сложи салфетките/бяха персонализирани/, имахме малки икебани от живи цветя тя просо ги постави на масите.Ако ползвате услугите на агенция или декоратор попитайте поемат ли грижата да украсят ресторанта.Ако пък имате сръчни приятелки бихте молги да им възложите тази задача.

# 302
Сватбена агенция " Щастливи завинаги", на пробива, над " Маргарита" правят страхотни декорации със живи цветя.

# 303
Здравейте!

Предстои ми сватба през юни в София и търся добър гримьор и фризьор, които да могат да дойдат на място в деня на събитието. Ще съм много благодарна за препоръки на професионалисти, с които сте имали добър опит.

# 304
  • Melmak
Честито! Аз ползвах услугите на Боряна Стефанова- истински професионалист! Много съм доволна.

Фризьорът ми е https://www.instagram.com/dan_k_style?igsh=MTNxNzRqYXJ6aGhjbg==

И от двамата съм много доволна.

# 305
Ние живеем от доста години на семейни начала и искаме това лято да сключим църковен брак (и граждански преди това, де). Обаче като взех да смятам, отвсякъде ще искат пари, ха-ха. Сега разбирам израза "Ако имах толкова пари, щях да се оженя". Та, да попитам, колко може да струва една сватба, като се има предвид, че ще е възможно най скромна. Искаше ми се поне да има фотограф, че стават по-хубаво снимките, но май ще го пропуснем. Гостите ще са малко, но почерпката отделно ще я смятам. Мисълта ми е, всичко останало, колко би струвало в най-добрия случай. (Просто нямаме почти никакви спестени пари, затова питам).

# 306
  • Melmak
Нод, колко гости предвиждате? Ресторантът е голямо перо като включиш и напитки. Това има значение, също дали ще изберете място, което е типично сватбарско или по-непопулярен ресторант. За малка сватба може и второто!

За фотограф- не се отказвайте. Може да наемете по-начинаещ. Дори получих няколко предложения от начинаещи фотографи, които предложиха символични цени за да ни снимат. Имам приятелка, която снима сватби и други поводи, ако се интересуваш мога да те свържа с нея. Тя беше като втори фотограф и на нашата сватба.

Вече за църковния цени - в Света Неделя ни взеха 250 или 300 лв. Отделно вие си купувате вино, бокал, свещи, късметчета за хвърляне, носите си кръщелните и тези на кумовете.

Вече за разходи като рокля - много зависи ти какво искаш, можеш да си поръчаш и нещо по-достъпно от бест сикрет, абаут ю или да си ушиеш. Роклята за подписа ми беше от шейн.

Диджеят е скъп разход, там и не бива да се пести по мое мнение.

Кола не сме наемали, вози ни наш приятел от гостите, които после си беше с нас на тържеството.

Украси - пак зависи какво искаш и ако сватбата не е голяма няма нужда от огромни и скъпи украси.

Ако имаш някакви конкретни върпоси кое колко струва, давай ще търсим и ще сравняваме.

Златото много е поскъпнало, халките излизат доста вече. Направо … като гледах за бижута наскоро ми падна ченето.

# 307
Благодаря за отговора. Халките наистина ако са от злато, биха били много скъпи, може и да купим от сребро или медицинска стомана. Предполагам, че за самия ритуал няма да е от значение материала, но знам ли. Иначе съм доста далеч от София, но си спомням че на кръщенето на едно дете на роднини, бяха поканили за фотограф техен познат. Може да попитам, ако снима още.
Гостите ще са максимум 18, така като смятам. Целта е най-вече да не живеем в блудство (както си е според църквата), а не толкова да се правят някакви луди празненства. Но все пак трябва да има почерпка, много ще е странно да ги поканим на церемонията и после кой откъде е.

# 308
  • Melmak
За 18 човека в град, който не е Пловдив и София няма да е толкова скъпо.

Реално халки изберете каквито искате. Не е нужно да е злато. Ние избрахме злато и ги носим. Обаче има хора, които не харесват злато, не искат злато, не носят халки и ги взимат само за църквата/гражданското.

Примерно ритуални чаши ние имахме кристални на бохемия от 28 лв. Не са грозни или нещо такова, просто са изчистени без камъни сваровски и подобни.

За 18 човека е буквално една голяма маса. Можеш да поръчаш малки украси от естествени цветя от някой цветарски магазин.

Аз бях на сватба на моя много близка приятелка, бяхме 15 човека на една маса. Това беше много весело събитие! Имаше фотограф за подписа, църковен брак нямаше. Тогава взимат малко пари, малка фотосесия преди сватбата и това е. Роклята й е от обикновен магазин, воал си купихме и двете от шейн. Бяхме булки през 3-4 месеца. Беше супер весела сватба! Важното е вие да сте щастливи с избора си!

# 309
За Света Неделя на мен ми казаха 500 лв тази година

# 310
  • Melmak
За Света Неделя на мен ми казаха 500 лв тази година
Значи актуализират цените.. но като цяло точно това е от малките разходи по една сватба. Черквата е много красива и тържествена, ако сте били на сватба там, знаете. Наистина си заслужава.

# 311
Като гледам цените в София, направо се радвам, че моята ще е в Бургас, а мислех, че там е скъпо. Ние подписахме и сега си продължаваме подготовката по сватбата. Единствено ми остана да си намеря фризьор, моля ви, ако знаете добър фризьор от Бургас или района, препоръчайте ми.

# 312
Наскоро бях гост на сватба на моя приятелка и тя използва много готин и лесен начин да ни улесни в избор на подаръци. Нещо като платформа   Eextra.eu където си беше селектирала какво ще им трябва за напред и от платформата ние закупихме подарък от там. Препоръчвам  го като вариант.

# 313
Нашата сватба в Бургас...

Поне един въпрос за Бургас видях, така че може да съм полезна. След много дълго време минало от нашата сватба, най-после ми остава време да споделя отзиви. За да не е стена от текст, през която трябва да скролвате, слагам всичко в скрит текст.
Скрит текст:
Украса и рестоант
Ние си организирахме всичко сами (нямахме агенция) с помощ от сестра, брат, родители. С ресторанта се бяхме уговорили да украсим предния ден, защото се случи да нямат сватба. Иначе, признавам си, щеше да ни дойде доста нанагорнище да го вместим в графика. Украсата ни беше по-скоро символична - изкуствени цветя и арка от балони. Само младоженската маса имаше специална покривка с тюл и естествени цветя (и то малко). Има много голяма разлика в цените, а аз не намерих някакъв негатив включително след сватбата. Самата сватба беше лятото в Приморец. То там ресторанта си е достатъчно хубав и без украса.
Само и за Приморец да изкажа мнение: изключително разбран беше управителят. В началото ми направи грешно впечатление и бях леко резервирана, но колкото повече си говорихме видях, че за всичко се опита да ни влезе в положение и да ни предлага варианти които отговарят на каквото искаме (особено бюджетно).

Програма
също си бях направила сама и доста лежерно протече деня, добре беше преценена. Преди това доста я премислях и поправях; събрах мнения от много места, за да имам реалистични прогнози колко време изискват различните неща. Дисководещият и фотографът също допринесоха. Крайният резултат беше, че винаги бях навреме. Разбира се, помогна, че нямахме църковна сватба и, че бяхме извикали жената от гражданското в Приморец, така че всичко ни беше там.

Коса и грим
Едно време на бала бях решила сама да си правя грим и прическа и помня как ми развали целия график, та този път бях сигурна, че няма да повторя грешката. И от грима и от прическата си съм изключително доволна. Много се харесвах. И двете направиха точно каквото исках, а за прическата дори надмина очакванията ми за визия.
Прическата седя още 3 дни след това без по никакъв начин да изглежда по-различно, а беше полу-пусната свободно накъдрена коса. Не съм ходила при някой "популярен"  фризьор, отидох при тази, при която от години ходя да се подстригвам, Дени се казва и сега се премести на Рилска 26.
За грим ходих по препоръка на дами от форума (за което много благодаря) при Галина Каличина. И тя се е преместила, но не знам къде. Много съм доволна от отношението. Гримът също сепредстави много добре. Бих казала, че беше почти същия на края на вечерта както като ми го сложи в 10 сутринта.
Единствено много важно: осъзнах колко добър избор беше, че всичко ми беше на 6-7 минути вървене пеша и за нищо не закъснявах (даже си чаках родителите да се оправят, а после и младоженецът да дойде Grinning)

Фотографът
Калоян Спасов избрахме. Доста ни помогна да изберем място за фотосесията и ни даде някои цялостни насоки. Много съм доволна от човека. Постара се да ни накара да се отпуснем, въпреки че ние сибяхме дървета. Особено мъжът ми по време на сесията дори и аз имах трудности да го предразположа. Снимките като качество не са лоши според мен, но какво е избрал да снима не ми харесва супер много. Това си е донякъде моя грешка, защото не бях обмислила какво ще искам да запазя след това. Имахме 2 часа фотосесия, от която сигурно са половината снимки, а аз в албума си сложих само 10тина. Хубави са, но се повтарят твърде много. За сметка на това от сватбата имам по-малко снимки отколкото ми се иска. Две неща, които ако знаех тогава, щях да кажа на фотографа:
- да снима по-малко фотосесията и повече празненството. Той имаше лимит 1200 снимки и аз не осъзнавах какво значи това докато не си получих снимките - като му свърши мястото спира да снима и той си знае как да не спре по средата на празненството, като просто снима по-нарядко, ако е изхабил половината място във фотосесията. Това означава също, че всеки кадър е добре да не се повтаря. 1200 снимки е доста, не мисл че трябват повече, просто вие си преценете как да си ги разпределите и говорете предварително с фотографа.
- да не снима толкова портретни снимки на сватбата - хората искат снимки, в които се вижда, че са на нашата сватба. Аз искам снимки, на които се вижда как много хора се забавляват във всеки един момент, а не само един човек. Особено ако е както стана на нашата сватба: имаше една атрактивна танцьорка, която правеше по-разнообразни неща и твърде много снимки са на нея само как чупи стойки. Бих искала всички гости да са обхванати по-representative. На някои маси няма нито една снимка. А има възрастни хора, които не са ставали от масата. Това не значи че не са били в настроение и не искам да имам снимка на тях. Разбира се, това е лично желание, което трябва, ако споделяте, да изговорите с фотографа предварително. Фото: Калоян Спасов

Видео
Изключително съм доволна. Всичко е хванал както трябва. Много раздвижено видео. Точно каквото бях видяла от трейлърите му преди това. Много ни пасна като човек и дори не сме си говорили особено след първият ни разговор. Просто се разбрахме и после върна наистина невероятен резултат. Станислав Камбуров се казва. Единствено, много се забави с видеото, повече от 6 месеца го чакахме, а мисля че трябваше да е 4 (има допълнителна услуга за експресно видео, но решихме че не ни трябва и така или иначе не ни беше проблем да изчакаме).

Дисководещ
Стоян Георгиев. Също съм повече от доволна. Човекът пристигна по-рано дори от нашите родители, които доукрасяваха в последния момент арката за изнесения ритуал (докато ние имахме фотосесия). Не ни е занимавал с нищичко през цялото време. Все едно беше организатор на моменти.. в смисъл, че помагаше да се придвижва програмата. Гостите бяха много доволни. Кумовете изказаха специално възторг, защото малко повече си говориха с него да координират разни изненади за нас. Човекът знаеше как да създаде атмосфера, наистина нямам думи да го препоръчам по-горещо. Една бележка от мен, защото не бях сигурна дали светлините си струват (допълнителна екстра са): той ги изгаси за момент и очевидно атмосферата стана много по-различна, така че не бих пестила от това.
Между другото, едно нещо, което исках много да имам са повече игри в програмата, но водещият ме посъветва да планирам само една, за да има време хората да се разтанцуват. Имахме няколко резервни опции, една твърда и наистина стана така, че танците създадоха атмосферата. Така че ако се чудите, не се чудете - винаги може да вкарате още една игра, ако така се чувства настроението, но да има повече време за танци не е лошо - то минава изключително бързо.
Уточнявам, защото аз имах това объркване в началото: той водеше сватбата, не се имали отделен водещ.. и не виждам нуждата.

Ако някой има конкретни въпроси, ще се радвам да мога да помогна. Аз наистина много време се занимавах с организацията и си я чувствам сватбата като собствен проект, от който ми е приятно да споделям наученото. (Но се извинявам, ако не отговарям дълго време - не влизам често изобщо)

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 10:39 от the_mm

# 314
Здравейте, някой може ли да ми помогне с предварителните сметки. Колко е грубо сумата за алкохол и безалкохолни и вода? Знам, че е относително, но ако може да помогнете, за 70-80 човека. А ако има някоя скорошна булка от Мидалидаре да ми сподели колко и излезе това перо там, ще бъда много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт