Отговори
# 30
Работя като мед специалист,в училище,по точно гимназия,деца 14-19 г.Всеки ден се сблъсквам "челно " с действителността...част от децата хапват добре-мазни сандвичи,дюнери,пици...поливат ги със студен чай,коли,фанти,енергийни....,друга част са в другата крайност,поне веднъж дневно,при мен донасят или ме викат спешно,за дете с Хипогликемия...всеки божи ден влизам в безкраен обяснителен режим,че без храна живота е невъзможен,че за да функционира мозъка,му е нужна енергия...ако някой открие как да шофирам без гориво,ще е следващия нобелов лауреат..Та  без храна,без възпитание и устойчиви навици и режими в храненето ,създадени в семейството,няма как да се получи...но децата опитват ,ядат само ако се налага ..но иначе пушат,всяко междучасие,че и по време на час..,каквото им попадне...но  това е,държавна и семейна политика,.Иначе,да наднормено тегло и гастрити - това е повече от 30%

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 10:03 от неда2

# 31
неда2, благодаря за това включване. Замислих се и аз за училищните си години. В началното имаше стол и се хранехме от стола срещу купончета, закупени от родителско тяло . След това започнаха да никнат като гъби едни супер- маркетчета около училище , където продаваха вафли, солети, газирани сладки напитки , сокчета и подобни. Джобните започнаха да се харчат там за пакетирани храни, а стола вече не беше интересен и модерен. В средното имаше лафка - банички, тутманици, кифли и пак пакетирани храни. Една пълничка съученичка хапваше баничка с майонеза отгоре . Друга ,слабичка ,ядеше солети и вафла. Всяко междучасие се излизаше да се пуши. Цигари, трева и други наркотици бяха на разположение по всяко време в училищния парк… не си спомням вкъщи да се е говорило за здравословни навици и хранене. Майка ми и баща ми пушеха и аз си мислех, че всички възрастни пропушват, и аз пропуших. Отказах ги като бях около трийсетте и започнаха здравословните проблеми …

# 32
Да,това е най-трудното,да обясниш на едни 15 годишни хлапаци,че на 30 г ще са с разклатено здраве...за тях хората на тази възраст са дъртаци,разбирай-нормално е да си седят вкъщи и да боледуват.Но това е най-сигурният път към хроничните заболявания-язви ,гастрити,астма,диабет,а дори затлъстяването води след себе си много други проблеми ...И в училището в което работя имаше стол,менюто правех аз,съобразено с всички изисквания и законови норми,но...хранеха се персонала и не повече от 5 деца.Масово,децата и в къщи наблягат на полуготови храни.През всичките години,25..,положих неимоверни усилия...но за съжаление не постигнах много,еденици са децата които ,по техни си подбуди проявяват интерес,идват споделят,очакват правилния съвет за хранене,за режим,за консултация с лекар...то с тази информация ,с която са заляти,лесно се объркват...а и са във възраст,в която все още имат нужда от подкрепа .Това което съм научила от професионалния си опит,семейството е изключително важен фактор.

# 33
От 6 години сехраня без въглехидрати и високо мазнинно. Дори без плодове и зеленчуци. Нямам дефицити, нямам симптоми на дефицити. Не съм боледувала от 4-5 години. Кръвната ми захар е под 5 - често под 4 в 99% от времето, а исулинът на последното изследвате преди половин година под 3.
Теглото ми никога не е било наднормено. Често през годините даже е било под норма поради което и бях пренебрегвана много активно от лекарското съсловие, въпреки че имах симптоми на проблем с нивата на инсулин и инсулинов отговор - да се чете хипогликемии и други придружаващи здравословни проблеми, които отшумяха скоростно след промяната в храненето.
Всичко това без спорт. Не съм спортувала от ученическите си години. Започнах да спортувам наскоро с цел увеличаване на мускулната маса, защото годинките си вървят, а в късна възраст жените са в много висока степен застрашени от развитие на остеопороза и остеопения и смятам да избегна този риск на всяка цена.  

Цялото ми семейство се храни с ограничени въглехидати под мое влияние след като видяха подобренията при мен.

# 34
Nevermoresleep,
Би било интересно да споделите примерно меню или какво ядете за закуска, обяд и вечеря .

# 35
Храненето ми е еднообразно, някои биха го нарекли скучно и рестриктивно, но на мен ми харесва така и се чувствам отлично в здравословно отношение което ми е от първостепенна важност. Храната ми не е за забавление.

Ям месо, карантия, риба и рибни продукти, яйца, животински мазнини, млечни продукти ограничено. Не закусвам, пия кафе с краве масло или животинска сметана - няколко дневно.
В момента се храня два пъти. Вчера например ядох 3 кюфтета (без добавен хляб в каймата) със сирене Бри и второто хранене свинска вратна пържола с 3 пържени яйца и крема сирене.
Крема сиренето си го правя сама като смесвам бяло саламурено и масло, защото в купешките има доста неща на които не им е мястото там. Чета винаги етикетите за скрити добавки и пълнители. Почти всичко пакетирано има нежелани неща, включително и подправките. Не купувам нищо на което пише обезмаслено или с намалени мазнини, защото обикновено е за сметка на увеличени въглехидрати. Правя често домашен пастет.
Понякога ям кисели краставички и маслини и гъби, но не са постоянна част от менюто. Ползвам лук за кюфтета и когато пека пържоли или правя руло Стефани.
Понеже и аз съм човек, понякога изяждам нещо сладко като черен шоколад или бонбон или от тези десертчетата Киндер, но е много рядко. Не пия безалкохолни и алкохол. Всичко не режимно ми е от дъжд на вятър и в много ограничени количества. Ако прекаля, след това се чувствам зле поне няколко дни и не си позволявам залитания.  Семейството и приятелите ми се съобразяват, закоето съм им много благодарна.
Първоначално консумирах зеленчуци и ограничено плодове от дребните горски, но със стечение на времето ги елиминирах от менюто си, защото ми създаваха дискомфорт като подуване и газове. Не приемам никакви хранителни добавки с изключение на вит.Д3 и колаген на прах

# 36
И подаграта ти диша във врата, а жлъчката и черният дроб не ми се мисли как се гърчат от мазнините. Артериите ти са задръстени с плаки от животинските продукти. В дългосрочен план нищо добро не те чака. Да, сега мозъкът е напрегнат защото няма достатъчно глюкоза и това те прави еуфорична. Всъщност, с това наблягане на животинските продукти диабетът ти е в кърпа вързан. Толкова от мен за високомазнинното хранене. Между другото, в мазнините се съхраняват токсините, и при хората и при животните.

# 37
Колко мило и колко невежо изказване.
Не се притеснявай, няма опасност нито за жлъчката ми, нито за черния дроб. Не се гърчат изобщо, чувстват се отлично, доказано и по липса на симптоматика и с изследвания.
Диабет знаеш ли какво е или просто папагалстваш?

# 38
Знам. Да плюскаш повече отколкото трябва. А ти атеросклероза знаеш ли какво е? Откъде си набавя мозъкът ти глюкоза? От мазнините ли? Нищо лошо няма във въглехидратите, те трябва да са 40% от храната. А мазнините 20%. Просто не харесвам извратени диети и високомазнинната е една от тях. Вредна диета, която се възхвалява.

# 39
Човек да сподели личен опит и веднага ще се намери някой, който да набива канчето как режимът му е вреден. Не ви ли е неудобно? Аз също се чувствам зле от въглехидратите.

# 40
Мнението ти за моето хранене, Vanne не ме интересува ни най-малко. Споделям го, защото може да е от помощ на някой. Това, че имаш особено мнение за това как аз се храня, базирано на нула обективна информация, си е изцяло твой проблем. Съветвам те да се пообразоваш малко, защото явно нямаш никаква представа от темата.
Също езикът ти не прави услуга на тезата, но нали има свобода на словото.

# 41
Ще си позволя да споделя и друго - всеки човек е индивидуален. На един може да му понася добре растителна храна, но за друг да е отрова.

# 42
  • 🌊
Vanne, изключително рязко изказване, което имам чувството не е подплатено от разговори с диабетици и изследвания, а отказ да се приеме, че може показатели да се подобрят с подобен тип хранене.
С подобно на nevermoresleep хранене A1C ми спадна от 5.1% на 4.6%. Показателите ми на споменатия черен дроб са се подобрили физически и кръвно.
Изключително много хора, които имат ИР или диабет споделят подобни резултати в световен мащаб.

# 43
  • София
Спокойно, все едно чета Краси Simple Smile. И тя громеше пламенно ВМНВ хранене, пък после мина на него и взе, че оправи кръвно, килограми и други "хубавини", с които се беше обзавела по време на вегетарианския си период.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 14:39 от АРТЕМИС

# 44
На всеки му е приятно да хапва различни неща. Аз никога не съм обичала месо, ям насила, трудно ми е, мирише ми. Обичам постни манджи, хляб , макарони, паста със сосове. Кръвната ми захар е малко над 5.23 .Инсулин (кръвен тест) на гладно 11.5. Килограмите ми са вече над 15 в повече, а плувам два пъти в седмицата, ходя на йога , пилатес и зумба ( редувам ги ) . Правих си и друг тест - от снопче коса за чувствителността към храните . Всички млечни продукти и тестени са ми с ❌ ама не съм ги спряла , ограничила съм ги само. Чудя се дали да не си купя от тези устройства , които се слагат на рамото и отчитат как реагираме на храните .

Общи условия

Активация на акаунт