Отговори
  • Мнения: 286
Броят на пациентите с диабет по целия свят расте, такава тенденция от години има и в България. Според най-тревожните прогнози засегнатите от заболяването ще са няколко пъти повече след още 2 – 3 десетилетия.

За заболяването е важно да се говори с оглед на успешната превенция.

Причината е, че голяма част от случаите на диабет са предотвратими с разумно хранене и достатъчно спорт. Но все по-заседналият начин на живот в така наречените развити страни, както и плашещите количества захар, които поглъщаме, доказано са свързани с увеличения брой нови случаи на диабет. За съжаление, все по-засегнати са и децата, и тийнейджърите.

Колко хора по света и в България имат диабет?

Според данни на СЗО в света 422 милиона души страдат от диабет. Всяка година болестта отнема живота на 1.5 милиона души.  

В сайта на българската асоциация "Диабет" има информация, че в момента у нас 600 000 души боледуват от диабет. Още 300 000 не знаят, че имат диабет или са с преддиабет.

При децата най-често срещан е диабет тип 1, като броят на най-малките пациенти се очаква да се удвои само за две десетилетия.



Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

Особено тревожна е прогнозата в Щатите, където средният калориен прием на ден в момента е 3600 калории. За повечето хора това е много над препоръчителния дневен максимум, особено при заседнал начин на живот. Според изследване от месец май 2024 г., ако ръстът на новодиагностицираните деца и тийнейджъри се запази, до 2060 г. увеличението може да достигне цели 700%!

Ролята на захарта за развитието на диабет

Храните с висок гликемичен индекс са сред основните виновници за диабет тип 2. При диабет тип 1 имунната система атакува и унищожава клетките на панкреаса, които отделят инсулин – хормонът, нужен за метаболизирането на захарта и превръщането ѝ в енергия за клетките. Затова на пациентите се налага да поставят инжекции с инсулин.

Диабет тип 2 възниква по различен начин. Ако редовно консумираме много сладки храни, производството на инсулин и количеството му в кръвта скача рязко. С времето високите нива стават причина инсулиновите рецептори на клетките да губят чувствителност. Така отново се стига до високи нива на захар, която, вместо да достига до клетките и да се превръща в енергия, остава да циркулира в кръвния поток и може да причини редица сериозни увреждания.

Да намалим риска от диабет при децата и възрастните

Правилото е универсално и се свежда най-вече до разумно хранене и достатъчно спорт, особено ако е налице фамилна обремененост.



От огромно значение е да следим колко захар приемаме на ден. Най-застрашени са децата, които редовно хапват преработени храни с много добавена захар, пият подсладени напитки и имат наднормено тегло. В блога на BG-Mamma сме споделяли съвети по темата, а проблемът за България е повече от сериозен – 30% от децата имат тегло над нормата, а при 13% се говори за затлъстяване. За да се справим, ще помогнат следните основни насоки:

• Ограничете преработените храни, вафлите, бонбоните, шоколадите.
• Следете калориите в безалкохолните напитки. В момента те са изключително популярни сред учениците, а в същото време много от газираните напитки в кенчета съдържат по няколко супени лъжици захар.
• Сервирайте достатъчно зеленчуци и свежи салати.
• Плодовете, макар и полезни, съдържат фруктоза и не бива да ги консумираме без мярка. Най-полезни по отношение на превенцията на диабета са червените плодове – боровинки, къпини, малини.
• Не допускайте продължително заседяване.
• Стремете се към спорт поне 3 – 4 пъти седмично, с продължителност по 45 минути до час.


Споделяме и още един важен съвет към родителите – недейте да превръщате всяко сядане на масата в лекция!

Да, важно е да образоваме децата си за това кои са полезните и кои са вредните храни. Но с прекалено строги забрани и крайни изказвания рискуваме да досадим на детето и да постигнем обратен ефект. Вместо това, предлагайте редовно полезни храни, не се запасявайте със сладко вкъщи и не забравяйте, че личният пример има най-голям ефект. Ако вие самите редовно си отваряте по една-две сухи пасти пред телевизора или сутрин пиете кафето с половин пакет бисквити, няма да има особен ефект от разговорите за това колко вредна е захарта!

Нека споделим в коментари към какви правила се придържаме у дома!

Имате ли проблем с прекаляването със сладкото? Как се грижите за това семейството ви да се храни балансирано?

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 10:26 от Пeтя

# 1
  • Мнения: 57 506
Диабетът ще придобива все по-застрашителни нива по много причини.
Първо - съвременните хора още от ранна детска възраст са приковани към устройства и средства за придвижване. Няма ги детските игри на открито, дори часовете по физическо са проформа в повечето училища. Възрастните все по-малко се движат пеш, всеки има кола и не слиза от нея. По време на работа малко хора имат физическа активност.
Второ - храната е издигната в култ, отвсякъде ни заливат кулинарни тв формати, готви се до припадък и се яде, съответно.
Бързото хранене с много въглехидрати - пици, бургери, дюнери е на всеки ъгъл, банички и прочие тестени закуски - също.
Трето - личните лекари и въобще лекарите не дават правилна информация за храненето. Все още се прилагат отживелици, че трябва да се яде от всичко, по малко.  И с хляб. Нормите за КЗ и инсулин са в повечето случаи силно завишени. Да не говорим, че инсулин много рядко се изследва, особено на хора без наднормено тегло. А ИР е първата стъпка към диабет и ако се пропусне, нещата стават много сериозни. Чака се КЗ да надхвърли 7, че да се предприеме нещо. Общо взето медицината и фармаиндустрията не печелят от здрави хора, трябва човек сам да търси информация, сам да се изследва и сам да си промени режима.
А промяната е в ръцете на всеки. Минимизират се въглехидратите, тестото се изключва напълно, никакво - заблуда е, че пълнозърнесто е здравословно. Увеличава се движението - ходене поне 5 км пеш, спорт. Редовно, не от понеделник и след 2 дни пак същото.
Но лично аз не виждам как ще се приложи масово, защото това означава цялата хранителна индустрия да замре - безброй пицарии, вериги от типа на МакДоналдс и подобни.
В личен план съм си решила въпроса като съм изключила напълно тесто, ориз, картофи, джънк, сладкиши. Плюс ежедневно ходене пеш. Храната ми е месо, риба, зеленчуци, яйца, маслини, авокадо, малко плодове. Дори с плодовете трябва да се подхожда внимателно, не само с рафинираната захар и брашното.

# 2
  • Плевен
  • Мнения: 1 645
Безалкохолно не пия от тийн,вече над 20 години.Като се събрахме с мъжа ми,той прие моя начин на хранене и газирано не се купува,Детето ни е ученик в 7 клас,безалкохолно не пие и той.Не защото така трябва,а защото не иска.Опитвал е естествено,но не желае.В училище си носи само той домашна храна приготвена от мен или него.Там също не пие газирано.Когато седнем в ресторант,сервитьорите ни гледат като изкопаеми-как без напитки.Захарни изделия само веднъж на ден и то по една вафла примерно.Аз спортувам 5-6 пъти седмично от над 20 години,а семейно ходим редовно на разходки пеш ,правим преходи в планината,караме колело.Никойот трима ни няма наднормено тегло,даже обратното.Храната ни е само домашна .За целта съм се запасила с мултикукър и фраер.Плодове се ядат 3 пъти дневно,а на всяко сядане на масата-салатата е задължителна.Понякога десерта ни е печена тиква с мед и канела.

# 3
  • Мнения: 1 877
Аз съм на диета направена от диетолог и там въглехидратите присъстват, макар и в намалено количество. Не смятам, че трябва да се избягват напълно. Ям точно пълнозърнест хляб по 1 филийка на ден и съм отслабнала със 7 кг за 5 месеца.  Вчера ендокринолога ми каза, че имам инсулинова резистентност. Не ям сладко по принцип, но ето че и такива като мен не са застраховани. Месо и риба не консумирам от 25 години. Просто споделям факти от моя начин на хранене.

# 4
  • Мнения: 1 833
Аз точно тия дни си мислех, че тая масова достъпност на въглехидратни храни показва обедняване на населението. Защо? Ами защото въглехидратните храни са евтини.
Пица, баница, кифли, кексчета са много по-евтини от плодовете и зеленчуците, това е положението.
Храненето предимно с месо, риба, плодове, зеленчуци е луксозно хранене. Много по-евтино е да си купи човек картофи, ориз, спагети, пица, брашно.
Сега сигурно много хора няма да се съгласят с мен и ще ме емнат, че е до желание, а не до пари, но това е моето мнение...

# 5
  • Мнения: 10 315
Диабетът е генетичен дефект, а не просто преяждане с въглехидрати. Баба ми над 90 години се хранеше с бързи въглехидрати и не отключи диабет. Занимаваше се с интелектуален труд, не е прекопавала ниви. Носителите на диабетен ген трябва да се съобразят и вече има генни тестове, които да установят това. Да твърдим, че самите захарни бисквити причиняват диабет е същото като да кажем, че хлябът причинява цьолиакия. Веднъж отключени тези състояния се налага специфичен хранителен режим, да.

# 6
  • Мнения: 4 265
Наскоро слушах подкаст, в който се казваше, че няма случай на диабет тип 2 при активно спортуващ човек. Основен фактор е движението, за да се предпазим. И обратно обездвижването, а не сладкишите и тестото, е най-рисковият фактор.

# 7
  • Мнения: 36
Храната е само една част от проблема, познавам много хора, които не спазват никакъв режим, хранят се с каквото искат,а са здрави. Моите родители, както и бабите са изконсумирали килограми баници, тестено и тн, нямат диабет. Но от друга страна баба и дядо се занимаваха всекидневно с физически дейности, не се заседяваха пред телевизора, а в най- активините си години са били сред природата. Сега дори децата са много обездвижени, а храната е пълна с боклуци. Не само тестените изделия са вредни, а саламите и всякакви преработени меса са пълни с глутамат, соя, оцветители и тн. Дори и лекарствата, които се пият ей така при всяка настинка оказват влияние...

# 8
  • София
  • Мнения: 1 396
Моля за тълкуване,

Инсулин 0 Мин   8, 6  (2,6 - 24,9)
Инсулин 120 Мин  36,8  (2,6 - 24,9)

HOMA - IR  1,74.     Нормален < 2,5


Глюкоза 0 Мин.   4,56.  (2,8 - 6,1)
Глюкоза 120 Мин.   8,31.  (3,5 - 7,8)


Според ендокринолог съм с преддиабет, ЛЛ не мисли така. Започнах и терапия със Сиофор.

Вашия опит какъв е? Благодаря за отговорите!

# 9
  • Мнения: 874
Това, че глюкозата на 120 мин. седи висока, въпреки голямото количество инсулин, не е добре. Трябвало глюкозата на 120 мин. да се върне в изходната стойност, както е на гладно.

Диабетът, според мен се отключва и от стрес, освен от прием на прекомерно количество въгехидрати и застоял живот. Също и от възрастта.
Отслабнах много с драстично намаляване на всички вредни, но сутрешната ми глюкоза все още е незадоволителна. В момента работя с диетолог, който ми обясни, че не трябва да се изключват съвсем въглехидратите- участват в процесите на обмяна. Напълно ми изключи млечните храни.

# 10
  • Мнения: 4 072
Скрит текст:
Диабетът ще придобива все по-застрашителни нива по много причини.
Първо - съвременните хора още от ранна детска възраст са приковани към устройства и средства за придвижване. Няма ги детските игри на открито, дори часовете по физическо са проформа в повечето училища. Възрастните все по-малко се движат пеш, всеки има кола и не слиза от нея. По време на работа малко хора имат физическа активност.
Второ - храната е издигната в култ, отвсякъде ни заливат кулинарни тв формати, готви се до припадък и се яде, съответно.
Бързото хранене с много въглехидрати - пици, бургери, дюнери е на всеки ъгъл, банички и прочие тестени закуски - също.
Трето - личните лекари и въобще лекарите не дават правилна информация за храненето. Все още се прилагат отживелици, че трябва да се яде от всичко, по малко.  И с хляб. Нормите за КЗ и инсулин са в повечето случаи силно завишени. Да не говорим, че инсулин много рядко се изследва, особено на хора без наднормено тегло. А ИР е първата стъпка към диабет и ако се пропусне, нещата стават много сериозни. Чака се КЗ да надхвърли 7, че да се предприеме нещо. Общо взето медицината и фармаиндустрията не печелят от здрави хора, трябва човек сам да търси информация, сам да се изследва и сам да си промени режима.
А промяната е в ръцете на всеки. Минимизират се въглехидратите, тестото се изключва напълно, никакво - заблуда е, че пълнозърнесто е здравословно. Увеличава се движението - ходене поне 5 км пеш, спорт. Редовно, не от понеделник и след 2 дни пак същото.
Но лично аз не виждам как ще се приложи масово, защото това означава цялата хранителна индустрия да замре - безброй пицарии, вериги от типа на МакДоналдс и подобни.
В личен план съм си решила въпроса като съм изключила напълно тесто, ориз, картофи, джънк, сладкиши. Плюс ежедневно ходене пеш. Храната ми е месо, риба, зеленчуци, яйца, маслини, авокадо, малко плодове. Дори с плодовете трябва да се подхожда внимателно, не само с рафинираната захар и брашното.

Това е рецептата. И за пазене от Диабет, и при самият Диабет, как да се контролира и излекува. Една от причините за диабета, е промяната в хранителните навици на хората, през последните хилядолетия. Само до преди 10, 20 000 години, което е едно нищо в еволюцията, хората са били съвсем различен биологичен вид като начин на живот от съвременният човек. Хората са живеели като ловци и са се хранили с това което гората им осигурява. Не случайно не знаем нищо за историята на хората само до преди 10, 20 000 години. Т.е. растителна и животинска храна, минимално преработена. Плодове и зеленчуци, като растителни храни, и месо за протеини. Какъв въглехидрат са яли хората в ловният си период, никакъв. Те е нямало как тогава да живеят отседнало, да отгледат зърнени култури, и да правят тестени изделия. А телата все още са ни от ония период. Те все още не са пригодени в голяма част от популацията, тъй като еволюцията е бавен процес, за днешният начин на хранене и живот, в който физическото усилие и движение сигурно е само на 5, 10% от ежедневното физическо усилие на тогавашният човек.

Цитат
Храната е само една част от проблема, познавам много хора, които не спазват никакъв режим, хранят се с каквото искат,а са здрави.
Еволюцията работи, след време ще са мнозинство хората които ядат много въглехидрати, и водят отседнал начин на живот, без да развиват диабет, защото генетично ще се променим, през поколенията в тази посока. Но еволюцията е бавен процес, та за това в момента има епидемия от диабет в световен мащаб. Много спорт, зеленчуци и плодове, за пълнене на стомаха, срещу глада, и протеини за силата на тялото, друго не му трябва на човек. Така сме създадени, разбираме се ние се променяме.

Цитат
Пица, баница, кифли, кексчета са много по-евтини от плодовете и зеленчуците, това е положението.
Храненето предимно с месо, риба, плодове, зеленчуци е луксозно хранене. Много по-евтино е да си купи човек картофи, ориз, спагети, пица, брашно.
Сега сигурно много хора няма да се съгласят с мен и ще ме емнат, че е до желание, а не до пари, но това е моето мнение...

Вярно е, но ако искаш, да се храниш наготово. Аз почнах да се храня само с плодове, зеленчуци и месо, макар че месото искам да го спра и да го заменя с яйца, боб, и други подобни храни които дават протеини, но се оказа че не мога. Теста ми за хранителна непоносимост, показва че не трябва да ям яйца, напълно трябва да ги изключа, както и портокала сред плодовете, (любим плод), киселото мляко (що кисело мляко съм изял през живота си, си нямате представа), варивата са или забранени или на гранични стойности, и трябва и тях да ги махам, и то не остана протеин, освен месо и риба. Риба не ям, много рядко някоя риба ми харесва на вкус, а тя и месото, никакви проблеми нямам с тях, според теста за хранителна непоносимост.

Аз дълги години бях вегетарианец, но се оказа че диетата ми май бая здравословни проблеми ми е създала, защото ядях неща към които имам непоносимост без да го знам (яйца, кисело мляко), плюс вредни храни, като чипсове, снаксове и т.н. Ако имаш хранителна непоносимост, към някакви храни, тялото ги атакува, като вредни елементи, и това може да отключи и храносмилателни болести, на стомаха, на червата, заради свръх реакции на имунната система. Към различните видове плодове (без портокал), зеленчуци и всички видове меса и риба, имам чудесна поносимост, и с това трябва да се храня, според теста. Демек аз имам тяло все още нееволюирало,  от начина на живот отпреди 10, 20 000 години, сложено в днешният свят, в който от малък се хранех с неща които тялото не ги иска, и заседналият начин на живот на днешният ден, защото преди 10 000 години, децата например са се учили как да ловуват, което е свързано с много движение, а не да седят неподвижно на чин по половин ден, и после и вкъщи още няколко часа, да пишат домашни, и след това като поиграят и на компа още няколко часа, преди лягане, и обездвижването е пълно. Те пак се движат повече от възрастните защото поне още не са почнали да карат кола, и имат ходене до у-ще и вкъщи. После става абсолютно пълно обездвижването, за масовият човек, с колата до офиса, и после до вкъщи. И същевременно той не се храни както преди 10, 20 000 години, само с растителна, неготвена храна, и месо, което трябва да бъде единственото готвено в храната му,
тъй като огънят е открит стотици хиляди години преди нас, защото еволюцията е бавен процес, и няма как днешният човек, с днешните все още нееволюирали гени и тела, при които уседналият начин на живот и многото въглехидрати в днешният свят, водещ съвсем различен начин на живот от предците си, с 10 пъти по малко движение от тях, да не развива отклонения в здравето като диабет.

А иначе действително е по скъпо храненето с палеодиета, демек само плодове, зеленчуци и месо, аз го усещам по джоба си. 20 лева на ден заминават всеки ден, за салати. Обикновенно ям по 2, 3 салати Цезар на ден, друг път разни други видове салати, от време на време си купувам пиле, и го ям със салатите, ама понеже ги купувам готови, за това е доста скъпо, плюс плодове. Всякакъв хляб извхвърлих. Ако отделя време, да обикалям София, къде са най евтините плодове и зеленчуци, сам си правя салатите, сам си готвя пилето, всичко сам го правя, то ще ми излезе сигурно по 10 лева на ден цялото изхранване, вместо по 20 и нагоре. Само че това значи да губя по няколко часа на ден, в готвене и обикаляне на магазини, за евтини суровини за готвене, предпочитам тия няколко часа, да ги прекарам в спорт, или друга по полезна за тялото ми дейност, когато имам свободно време,. по добре е за мен, въпреки че ми се оскъпява яденето, като никакво време не отделям за него. Но е въпрос на приоритети. За сам човек, на мен ми е по правилно да давам по 600 лева и нагоре само за храна, вместо по 300 да речем, ако отделям време за ходене по пазари, готвене, па и чистене след готвенето. Grinning Но и да имам тия спестени няколко часа, за себе си. Разбира се така не се пестят пари, така харчиш почти всичко което изкарваш, защото като сложим, сметки, разни други разходи, и какво ли не, ако живееш да речем и под наем, то всичко горе долу ще заминава, но това е по правилен начин на живот, защото времето е пари. Което значи че времето е ценно, и за тялото и здравето и тялото е по добре свободното време да го прекараш в спорт, а не в готвене, и обикаляне по пазарите за евтини зеленчуци и плодове, защото парите дето ще ги спестиш от това, няма да ги занесеш на оня свят, а по бързо ще потеглиш за него, ако не отделяш време за спорт, движение, натоварване.

Физическо натоварване и палеодиета както са научени телата ни от стотици хиляди години, са решението срещу диабета.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 11:20 от Никола Тесла

# 11
  • Мнения: 2 807
Моля за тълкуване,

Инсулин 0 Мин   8, 6  (2,6 - 24,9)
Инсулин 120 Мин  36,8  (2,6 - 24,9)

HOMA - IR  1,74.     Нормален < 2,5


Глюкоза 0 Мин.   4,56.  (2,8 - 6,1)
Глюкоза 120 Мин.   8,31.  (3,5 - 7,8)


Според ендокринолог съм с преддиабет, ЛЛ не мисли така. Започнах и терапия със Сиофор.

Вашия опит какъв е? Благодаря за отговорите!

Хомата ви е добре за разлика от инсулина. Купете си апаратче за домашно мерене на захарта и го използвайте. Мерете през 3месеца и гликирания хемоглобин. Може  и хома да правите понякога. При мен се оказва, че апаратчето показва с 4десети по-малко, защото кръвта е периферна. Няколко пъти преди да отида в Синево мерих с моето апаратче и после сравнявах.

За месото се дават съвети, но аз от дете не понасям готвено месо. Повдига ми се от миризмата на пилешко и агнешко! Нашите ме насилваха до втори клас и се отказаха. Понякога опитвам филе и луканка, ако ми харесат. Същото се отнася за кебапчета и кюфтета. Повечето не стават.....
Обичам картофи-пържени, печени, варени! Как да се откажа от тях? Единствено от пържените почти се отказах заради камъните в жлъчката.
Обичам и домашна баница! Как да се откажа от нея? Дори раздавах рецептата от моята баба на лекарките приятелки.
Обичам и шоколад от дете. Опитвам се да го намалявам доколкото мога, но не вярвам да го спра съвсем. И кока-кола! Преди 10г. я пиех по 1-2л. всеки ден! Сега значително по-рядко.
Не мога да се съглася, че хляба трябва да се изключи напълно. Аз съм на Вита, преди бях на Бонус, но изчезна. Понякога си похапвам и бяла питка.
Като студент опитах ядене без хляб и изяждах много повече, отколкото с хляб.
Когато бях във втори клас на една сватба ядох само хляб и туршия, защото имаше само месо! И баща ми беше впечатлен.....
Забравих пиците......И тях ги обичам, но веднъж седмично или по-рядко съм на пица. С баницата е същото.
Диетите не би трябвало да ни изтормозват до крайност. Все пак не е желателно нашия живот да се превръща в мъчение и постоянно притеснение. Продължителността също не е най-важната поне за мен. Предпочитам да е по-качествен и по-кратък. И да не сме прекалено болни.......Че не можем да бъдем съвсем здрави е ясно. Затова и пожеланието за здраве го намирам за нелепо. Долу-горе здрави и без тежки болести!  Тоест, ако е налице диабет, препоръчително е той да бъде навреме овладян.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 02:05 от vl

# 12
  • Мнения: 9 273
Никола Тесла, изчерпателни разсъждения!
Но какво можем да кажем относно теорията, че хората по своята същност не са хищници?!
Скрит текст:
Неоспоримото доказателство - хищниците имат съвсем различни зъби от растителноядните животни. Човекът няма зъби на хищник. Вероятно навикът да ловува и да яде месо е придобил, наблюдавайки хищниците. Т.е. яденето на месо е придобито, а не по рождение.
Съгласна съм, че месото съдържа незаменими полезни вещества за здравето ни, но по принцип не е трябвало да го ядем, не сме предназначени за това.
п.п. Не съм вегетарианец. Не съм успяла да се преборя с навика, вкоренен от детството да се яде месо. Точно от детството всъщност произтича яденето на месо. Един съзнателен човек никога не би посегнал на друго живо същество, за да утоли глада си, при положение, че може да се нахрани с друго.
Но това е една друга тема за размисъл........

По настоящата тема мога да кажа, че вкъщи винаги сме се опитвали да се храним здравословно. Не сме изпадали в крайности, но винаги имаме салата на масата, плодове, не консумираме сладки напитки, хляб много рядко.
Въпреки това аз достигнах до ИР - вероятно тук оказват влияние всички процеси, които протичат в тялото ми на тази възраст /47г./ Сега вече наистина трябва да изпадна в крайност в храненето си и да се погрижа да стопирам това състояние.
Вероятно генетичната обремененост е най-силния фактор. Не знам къде щях да се намирам, ако вместо да се опитвам да се храня здравословно през годините, бях яла торти.

Това, което съм направила за децата си в това отношение е да НЕ им давам сокчета като бебета, за да не свикнат да пият сладки напитки. И е факт - не пият.
Другото вече е личният пример!

# 13
  • Мнения: 1
Диабетът ще придобива все по-застрашителни нива по много причини.
Първо - съвременните хора още от ранна детска възраст са приковани към устройства и средства за придвижване. Няма ги детските игри на открито, дори часовете по физическо са проформа в повечето училища. Възрастните все по-малко се движат пеш, всеки има кола и не слиза от нея. По време на работа малко хора имат физическа активност.
Второ - храната е издигната в култ, отвсякъде ни заливат кулинарни тв формати, готви се до припадък и се яде, съответно.
Бързото хранене с много въглехидрати - пици, бургери, дюнери е на всеки ъгъл, банички и прочие тестени закуски - също.
Трето - личните лекари и въобще лекарите не дават правилна информация за храненето. Все още се прилагат отживелици, че трябва да се яде от всичко, по малко.  И с хляб. Нормите за КЗ и инсулин са в повечето случаи силно завишени. Да не говорим, че инсулин много рядко се изследва, особено на хора без наднормено тегло. А ИР е първата стъпка към диабет и ако се пропусне, нещата стават много сериозни. Чака се КЗ да надхвърли 7, че да се предприеме нещо. Общо взето медицината и фармаиндустрията не печелят от здрави хора, трябва човек сам да търси информация, сам да се изследва и сам да си промени режима.

А промяната е в ръцете на всеки. Минимизират се въглехидратите, тестото се изключва напълно, никакво - заблуда е, че пълнозърнесто е здравословно. Увеличава се движението - ходене поне 5 км пеш, спорт. Редовно, не от понеделник и след 2 дни пак същото.
Но лично аз не виждам как ще се приложи масово, защото това означава цялата хранителна индустрия да замре - безброй пицарии, вериги от типа на МакДоналдс и подобни.
В личен план съм си решила въпроса като съм изключила напълно тесто, ориз, картофи, джънк, сладкиши. Плюс ежедневно ходене пеш. Храната ми е месо, риба, зеленчуци, яйца, маслини, авокадо, малко плодове. Дори с плодовете трябва да се подхожда внимателно, не само с рафинираната захар и брашното.


За съжаление малко хора отчитат факта, че това заболяване е свързано с един много важен орган в организма  панкреас, който е отговорен за правилното произвеждане на инсулин. Нещата се контролират и с хранителен режим, физическа и психическа активност. Съветвам всички да се обърнат също към народната медицина и билко лечението. България е страна богата на билки. Има много билки и продукти които могат да се ползват за поддържане на нормални нива на кръвна захар и да подобряват работата на панкреаса.
Ако се интересувате разгледайте тук https://badizdrav.eu/shop/bilkovi-ekstrakti/tinktura-dalgoletie/

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:05 от Sizi 1

# 14
  • София
  • Мнения: 7 124
Хората с инсулинова резистентност трябва внимателно да четат съдържанието на предлаганите билкови елексири.
В това, което е публикувано пише, че стимулира отделянето на инсулин. Което не е ОК. Стимулира до време, докато панкреасът се изтощи и после?

Общи условия

Активация на акаунт