Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 029
  • 116
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ама така или иначе ще правят нотариален акт. Няма да е нищо допълнително.

# 76
И с брак, и без брак - детето е наследник. При брак наследник е и партньора, без брак наследник е 100% детето и никой друг (освен ако няма и други деца или друг законен брачен партньор Grinning).

# 77
  • София
Ако е припознато детето?
😂 😂 😂 😂 😂
По принцип при силно желание да се остави детето без наследство след раздяла и за това има начини... 🤷‍♀️

# 78
Е, нали говорим за конкретния случай. Тя жената зададе конкретен въпрос, ние вкарахме хипотези, че и детето ѝ няма да е припознато. Ако детето е припознато, живеят заедно и заедно се впуснат в приключението с ипотечния кредит.

# 79
  • София
Е, те първо май в ипотеката ще се впуснат, за детето после ще работят... Обаче варианти разни в живота...
Тя може да си прочете всичко, да си се консултира с един адвокат и за брака и за ипотеки и заеми и за всичко и да си вземе решение.

# 80
Така е, но едва ли при такава крачка и дете след това бащата ще откаже да го припознае. То варианти винаги има, но пък и собствеността ще си е на двамата, тук просто насочваме потребителката да не "изглупява" и да се записва само на единия. За другото... ние няма как да го предвидим Simple Smile

# 81
Има деликатни съществена разлики между това, да сте обикновени съсобственици на имот с общо дете и да сте съпрузи с общо дете и имот в СИО в процес на развод.
Който ви убеждава, че няма разлика, има още да повишава професионалната си квалификация. В спорове и пререкания не планирам, да навлизам.

# 82
  • Пловдив
Госпожо Деборана,
Извинявам се, но когато в друга тема ми писа, че било тъжно как не съм била знаела какво е добросъвестен владелец (!!!), се изсули като да не казвам какво от дискусията, след като обясних подробно как стоят нещата и какво говоря, и подкрепих казаното с практика на ВКС.
То бива, бива, ама някои хем не вдяват идеята на казаното - нито тънко, нито грубо, хем пускат лафове как някой по-подготвен от тях нищо не знаел само защото не разбират какво иска да каже. И в онази тема така, и тука така.
Разликите между съсобственици на имот с общо дете и съпрузи в процес на развод са известни дори на неюристи, не знам колко трябва да си..., за да сметнеш, че юрист с 20 години стаж в гражданското право на конкурсна позиция не ги знае. И да, толкова са тънки, че почти не се виждат в общата голяма картина.

Нататък ще помоля да е по същество - какво не знам, къде греша, кое е тъжно, и така.
Аз мога и по-груби неща да напиша от тези в предходния ти пост и в онзи в другата тема, абсолютно непредизвикани и породени само от неразбиране, но нямам навик да говоря по този начин, освен ако събеседникът не започне пръв.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 15:34 от Магдена

# 83
Аз си питах така от мерки за сигурност и като до някъде препатила (историята с бившия, където обзаведохме неговия апартамент, предимно с негови пари, и тъкмо се нанесохме и той си хвана друга, все пак ми върна всички пари, но все пак труда и разправията една година си останаха…). Наясно съм, че след като ще плащаме и двамата по равно, трябва в нотариалния акт да сме и двамата пак по равно. Исках да науча, дали има още някакви тънкости, които пропускам.
А и за момента мислим за апартамент на зелено, което означава, че поне 3 години няма да можем да се нанесем. Ще живеем в неговия двустаен апартамент, който като локация си е супер, но ако дай боже се появи трети член, в един момент ще ни отеснее.
Така и така сме на тази тема с имотите, какво мислите за кварталите Кръстова вада и Малинова долина. Като цяло сме се насочили в южната част на София, като в момента сме в Дианабад. Гледахме един апартамент на зелено в Кръстова вада, дават по план, че до 2027г трябва да е готов.

# 84
  • София
Има тема за плюсовете и минусите на кварталите в София. Аз не харесвам нито единия, може би мн тесен диапазон сгради в кръстова вада...

# 85
Не знам дали са го споменали назад, че не изчетох всички мнения. Но да кажа за брака и взимането на ипотечен кредит - ако сте под 35 годишна възраст и двамата, имате брак и вземете ипотечен кредит, може да ползвате и данъчно облекчение. Слагам текста от закона в скрит текст.

Скрит текст:
Данъчно облекчение за млади семейства

Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., отм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., нов - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Местните физически лица могат да ползват данъчно облекчение за млади семейства, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, когато едновременно са налице следните условия:
1. договорът за ипотечния кредит е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;
2. данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
3. ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.
(2) Когато размерът на ипотечния кредит е по-голям от 100 000 лв., данъчното облекчение по ал. 1 може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 и при условие че съпругът/съпругата няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година.
(4) Обстоятелствата и условията по ал. 1 - 3 се декларират от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50.
(5) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Данъчното облекчение за млади семейства се ползва и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
(6) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Когато в нарушение на условието по ал. 3 и двамата съпрузи са ползвали данъчното облекчение, всяко от лицата дължи частта от данъка, съответстваща на размера на ползваното облекчение.

# 86
  • София
Няма да стане с облекчението, мъжът нали има друго жилище.

# 87
Оо да, това съм го пропуснала..

# 88
  • София
Тя и тя каза, че има, но не в сф

# 89
Не бих препоръчала нито Кръстова вада, нито Малинова долина — вечно разкопани, окаяни, некомуникативни райони без достъпен градски транспорт (което поне за мен е от ключово значение в София, защото с автомобил в пиков час е много трудно придвижването).

Дианабад като че ли е една идея по-добър вариант (като сравнително установен квартал с история; не е сред „новите”). Но (лично според мен, не задължавам никого да е съгласен) не е със съвсем оптимална комуникативност (освен ако не си намерите „граничен” за кварталите апартамент в близост до метростанция „Г. М. Димитров”).

Предполагам какви са водещите доводи за съответните квартали, които си посочила, но според мен помислете повече в перспектива. Ипотеката така или иначе ще я изплащате и това е един основен разход, но е важно тук (поне според мен) да прецените реално какво предстои, какви са важните за вас цели, какво търсите в един имот и къде би било най-оптимално според изискванията ви да се намира той. Не скачайте рязко заради примамливи оферти, това е моят съвет.

Иначе, давам ти примери за плюсове и минуси, за да разсъждавате нататък. На зелено — да, по-евтино е, но ви го връчват на груба шпакловка и оттам насетне се увеличават разходите за строителни материали, майстори, довършителни работи, мебели. Всичко си остава за вас. Чисто и спретнато, но допълнителна междусъседска организация за откриване на партиди за ток, вода, топлофициране (ако е вързана сградата за ТЕЦ) след акт 16 (освен ако строител/инвеститор не е поел този ангажимент). За кварталите — може би цените в Кръстова вада и Малинова долина са малко по-примамливи в момента, но готови ли сте да сте сред огромна строителна площадка?

Общи условия

Активация на акаунт