Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 031
  • 116
  •   1
Отговори
# 15
Като нямаш брак, може договор да си сключите.

# 16
Какъв договор ?

# 17
  • София
Аз съм на същата вълна и тема от месеци.
Нямаме брак. Активно търсим и ходим на огледи за тристаен. Разликата при нас е, че самоучастието ще е от моя страна като ипотеката изплащаме поравно. Засега взехме решение той да плаща % от моето самоучастие като кредит, а това, което остава да е общо и делим реално аз ще внасям по-малка част всеки месец (много общо написано)
Търсенето ни започна с обзаведени (все нещо имаше и не искахме компромис да правим + висока цена) после до ключ и там цената ни се спори завишена,а и трудно там изпадат подходящи сега гледаме пред акт 16 (цените са по-приемливи)
Както казах темата ме вълнува и ежедневно съм в търсене (гр София) може да се свържете с мен ще ми е приятно да обменим мнения в една и съща ситуация

# 18
  • Най-красивата страна
Ако апартамента ще е на името на двама ви,тоест ти ще си съсобственик-тогава да.
Иначе не.

# 19
Какъв договор ?
Предбрачен договор, където се споразумявате за някои важни неща, като имоти, издръжки, подкрепа в случай на развод. Адвокатът ще ви каже повече.

# 20
Предбрачен договор, където се споразумявате за някои важни неща, като имоти, издръжки, подкрепа в случай на развод. Адвокатът ще ви каже повече.
Е какъв предбрачен договор, като те не възнамеряват да сключват брак после?

За мен не са чисти отношения това. Съсобствеността е според мен когато си в брак (макар че и те се разпадат), а така с "приятел/ка" дето утре може да се разделите, е източник на проблеми в бъдеще.
Хайде поне ако се купува кеш, иди-дойди - пишат го 50/50 и в случай на раздяла го делят 50/50. Макар че пак може да има недоволни, защото "ама аз правих ремонт, ама аз свалях тапети" какъвто пример дава точно авторката.

Но като се купува с кредит и се плащат сега само (примерно) 20% от цената, кой ще изплати останалите 80% - това изплащане може да продължи и 20-30 години, колкото е там ипотеката. И ще се пазят бележки от всеки месец, че наистина и двамата са давали по 50%, а ако единият е давал повече ще се съдят после как да делят имота?

Аз не бих купил така имот в съсобственост, без да съм в брак.

# 21
Добре, ако нещо стане все пак, възможно ли е да се продаде, разделяме си парите и се погасява целия кредит. Един вид да се разглежда и като инвестиция към момента ?

# 22
Само, че той в момента има двустаен, а вие нямате нищо. Ако приемем, че средно двустайните са около 60 - 70, а може и 80 процента от цената на тристайните, то е огромна разлика от това двойка, където и двамата нямат нищо и теглят кредит. В неговия случай той може да си продаде апартамента и сам да изплати останалата част за тристайния (разбира се, това зависи от много фактори, най - вече какви са му доходите) и в този случай не е справедливо да претендирате за равни права върху собствеността, при положение, че приятелят ви и сега си има апартамент, в който вие живеете без да сте допринесли с нищо за него. А може и да реши, че не иска тристаен, вместо това да се преустрои двустайния на такъв.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 11:46 от Анонимен

# 23
  • Бургас
В нотариалният акт може да пише процентно с колко участва/притежава всеки - 70/30 например, а не 50/50...

# 24
Ами не е точно така, защото и аз имам апартамент, който не е в София, а е в провинцията (областен град), но за сметка на това е два пъти, че и повече  по-голям от неговия, отделно с гараж, дворно място и като стойност идват едни и същи. Така че мисля, че старта е равен.
А по принцип идеята е, че и двамата искаме по-голямо общо жилище, а като си разделяме вноската няма да се усеща толкова, отколкото ако само единия плаща. Иначе, всеки трябва да си вземе по един тристаен и да си го плаща отделно, което по принцип е най-добре, но ако доходите ни го позволяваха. От друга гледна точка, ако само единия го вземе на негово име и той си плаща вноската, това пък означава, че другия трябва да се натовари повече с другите сметки, което пак не е справедливо…
Абе сложно си е като цяло, а ако ще се разрастваме, това жилище ще ни е малко. А той пък не иска в провинцията, защото работата му е в София.

# 25
Чудесно е че имате желание за съвместна покупка на жилище 🙂

Като харесате жилище, сключвате предварителен договор двамата заедно, 50:50.
И след това в нот.акт се вписвате и двамата като купувачи.
Това е по сделката.

После при вноските по ипотеката е добре всеки от Вас, всеки месец да превежда 1/2 от месечната вноска от личната си сметка /или вноска на каса/, за изплащането да върви по равно от двама ви и дано нищо не се обърка.

Пожелавам всичко най-добро!

# 26
Чудесно е че имате желание за съвместна покупка на жилище 🙂

Като харесате жилище, сключвате предварителен договор двамата заедно, 50:50.
И след това в нот.акт се вписвате и двамата като купувачи.
Това е по сделката.

После при вноските по ипотеката е добре всеки от Вас, всеки месец да превежда 1/2 от месечната вноска от личната си сметка /или вноска на каса/, за изплащането да върви по равно от двама ви и дано нищо не се обърка.

Пожелавам всичко най-добро!
Какъв е този предварителен договор, който се сключва ?

# 27
При повечето сделки се сключва предварителен договор за покупко-продажба в който страните уговарят срок за изповядване на сделката пред нотариус, начин на плащане, неустойка, т.н.

Щом сте с ипотека, такъв договор е задължителен и ще Ви го поискат от банката.

# 28
При повечето сделки се сключва предварителен договор за покупко-продажба в който страните уговарят срок за изповядване на сделката пред нотариус, начин на плащане, неустойка, т.н.

Щом сте с ипотека, такъв договор е задължителен и ще Ви го поискат от банката.

Че какво общо има с тяхната съсобственост? Този договор урежда отношенията между продавача и купувача/те, но не и от отношения между съсобственици.

# 29
  • София
Не, че нещо, но мислите за деца, покупка на апартамент... Какви точно са ви притесненията да отидете в общината и да се бракувате и да ви отпаднат тези притеснения? Чисто, просто, лесно, бързо... 🤷‍♀️

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 16:13 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт