Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 023
  • 116
  •   1
Отговори
# 60
Може, ако и двамата се споразумеят за цена, за вид сделка..., но ако не са на едно мнение, може да стои дълго неизползвано даже.

# 61
  • Варна
Може, но не искахме да го развалим, ценно ни беше, на мен още ми е. Досега стои неизползван, във времето приятели са отсядали там, аз го усещам като нещо, което съм създала и си ми е сигурност, понеже живея без брак, което е пак моя си лудост Simple Smile
Допълвам се, че това е моят начин на мислене и в никакъв случай не бива да го приемаш, авторке, като рецепта или правилното или сценарий, по който ще се развие твоят живот.

# 62
Има и позитивни истории, аз знам 3 ма студенти, които си купуват тристаен за времето на следване, след това двама решават да излязат от съсобствеността, третият им изкупува дяловете и по този начин си купува апартамент. Без тяхна помощ не би могъл дори кредит да изтегли.

# 63
  • София
Да де ама трима приятели в сделка с тази идея за временно, съвместно ползване е едно, любовна раздяла може да се превърне лесно в нещо много по-грозно и нецивилизовано.

# 64
С мъжа ми нямаме брак, имаме здрава връзка и две деца. Имаме ипотека, не виждам какво общо има бракът, но това е съвсем друга тема. Най-общо - теглите кредит ДВАМАТА и записвате собственост на двамата. Може да изтегли само единият, а собствеността да е на двамата, но това не е редно от чисто морална гледна точка. Споделяте отговорности - споделяте и права. Това е. Нищо сложно няма.

# 65
Проблемът идва, ако пръснат панаира.
При развод, жилището се ползва от родителя, който ще се грижи за децата, при този случай кой ще отстъпи?
Ще може ли другия да наплати дяла на партньора си, ако му тропне с краче и каже изнасям се, искам си дяла или продаваме имота.
А ти си ремонтирала, градила, аранжирала, влагала, детето ти е свикнало?
Всичко е разрешимо, но ако може изначално да е по-лесно, защо да е трудно?

# 66
  • София
Не си мисли, че е точно така при развод.
При развод също единият се изнася доброволно.
Преди или след развода трябва да оправят собствеността.
Абе - пак същото е.

# 67
  • Пловдив
Абсолютно никаква разлика не виждам между развод, в който случай се прекратява СИО и става обикновена съсобственост, и раздяла на фактически съжителстващи в обикновена съсобственост. Не при всеки развод има деца под 18 и не винаги родителските права се упражняват от майката, а и да се предоставят, родителите са двама. А дори майката с децата да остане в жилището, пак дължи наем; собственик от жилището също не могат да го изгонят. Изобщо не ги виждам тия драматични предимства на СИО пред съсобственост, та едното да е добро, а другото - зло.
И категорично не е добър вариант да е на името на единия, когато се купува с общи пари или кредит се изплаща за обща сметка. Нито пък виждам смисъл нищо да не купуват, щото, видите ли, може да се разделят.

# 68
  • София
Но те плануват дете. За това искат тристаен, не просто ей така, за да им е широко...
Има тънки разлики, с и без развод.
В идеалния случай те няма да се разделят и ще живеят щастливо до края на дните си заедно с или без развод... В другия случай, без допълнителни договори, припознавания и тн при брак пред закона сте двама, за апартамента, за заема, за детето, за колата и за всичко, само ако искате допълнителни доуговорки предварителни, се занимавате с адвокати. При раздяла винаги може да има оспорване и претенции за всичко.
Както и да е, тяхно ще си е решението, независимо какво и в двата случая може вс да е ок, може и не. И ако не, те могат да се разделят и цивилизовано и не... 🤷‍♀️ Всъщност доколото разбрах, тя има мъгляви доводи защо не иска брак, а мъжът май по-точно иска.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 14:11 от Angel_Dust

# 69
  • София
И при развод е същото, вярвай ми. Пак може да се спори и уговаря за всичко.

# 70
  • Пловдив
Ама аз не съм твърдяла, че искат само да им е широко - казах, че не ги виждам тия драматични предимства, както ги представят тук: СИО - да, разбира се; обикновена съсобственост - сакън, таралеж в гащите. Всъщност не виждам почти никаква разлика между прекратена с развод СИО и проста съсобственост, камо ли пък да виждам предимство на еднолична собственост на единия или живот на квартира пред обикновена съсобственост без брак.

# 71
А, то пък е много морално да остане в жилището и да не плаща, а другия да поема ипотека и наем. Наистина претенции и оспорване винаги може да има, тук въпросът беше съвсем различен. Просто теглите кредит двама и записвате на двамата. Това е.

# 72
  • София
И аз това казвам, само че по подразбиране из начале е на двамата и някой трябва да спори защо е повече негово и да доказва... А може да седнат и да се разберат как си поделят вс и накрая само да подпишат.
Как седи въпроса с детето... Съвсем примерна ситуация, купуват си каквото там, забременява и той решава да си бие камшика... Без брак, без припознаване, тя ли трябва да го гони, съди, днк тестове да доказва, че той е бащата, при брак, ако той иска отказ май той трябва да доказва че не е.. Наистина не знам мисля си...

# 73
  • Пловдив
Без брак, без припознаване, тя ли трябва да го гони, съди, днк тестове да доказва, че той е бащата, при брак, ако той иска отказ май той трябва да доказва че не е..
Горното е така, ама нали говорим за съсобственост.
Аз и цитираното не го виждам като огромен проблем, дето ау, много е опасно без брак (повечето деца биват припознавани без бой, в краен случай - съд), но конкретно за съсобственост се каза това "недейте, проблем е".

# 74
  • София
Ако този апартамент не се продаде(а и не само ами вс от майка си и баща си, поне в някаква част) , това дете не следва ли да наследява?
Да бе то вс през съд... Ама нали говорим за малките неща, които принципно от брака се пидразбират и могат да минат с минимална намеса на адвокати и съдилища...
Нищо не ауу много опасно без брак, въпроса е може ли бракът да спести малко главоболия свързани с адвокати, съдилища и допълнителни договори на всяка стъпка в жовота ви.

Общи условия

Активация на акаунт