ДЕСЕТИ КЛАС тече лежерно, а майки сипват виното вечерно

• 29 765
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Карзче, ма то туй твойто школо е много шегобийно. И моето е като при Ренито, скучно от където и да го погледнеш. Я кажи тайната, че и ние да се облажим с такова чудо. Развесели ме, честно, завиждам ти за него.

Рении, то добре ги гледаш и разучаваш, ама кой те е... ( с извинение ) в калабалъка. Дет има една приказка - кучетата си лаят, кервана си върви. Като стане в 12 клас, сигурно друга песен ще запее.

Светлица, я го остай дятето на мира, нека да свири, отдава и се. Един ден ще стане известна, тогава ще запееш друга песен.

Мойта пък ми се оплака, как едната госпожа отменила теста за петък ( др. седмица ), а точно тогава имат да правят по друг предмет тест. Освен по тези два предмета, ще има и класно по АЕ, правили пробното, днес ли, вчера ли, го показала на уч - ката, и тя и казала, че и е вярно. Освен тестовете има есе по АЕ, и една презентация по ИИ. Другата седмица ще и е натоварена. А до края на срока има още мнооого време. По БЕЛ пък писмената част, където имало два текста, четене с разбиране, и по 2 - 3 въпроса с ограждане на отговорите, днес им казала, че я домързяло да ги провери. А мойта се надяваше днес да разбере резултата. Ми ся ще си почакат до другата седмица. Поне имаме ни съобщиха добри новини, и ако всичко до другата седмица върви по мед и масло, от мойта по - щастлива няма да има. Трябваше да е към края на миналия месец, обаче се наложи да се удължи срока. Дано да стане този път.

# 301
  • Майничка
Renny79, ако се амбицира, има право да се яви в края на тази учебна година на повишаване на оценка по до 2 предмета (или до 3 да бяха, ще излъжа). Лошото е, че е на материал 8-10 клас и каквото изкара, това отива в удостоверението за първи гимназиален етап.

# 302
А за Швеция някой каза ли нещо?
Моята дъщеря учи езика едно ниво лятото - ей, тъй за спорта.
Тя иска нещо с химия,  chemical science ли беше, но това го има на много малко места.

Браво, СС1, пиши ни, когато ще излъчват предаването.

# 303
  • София
Благодаря за насоките. Ще питам и в темата за кандидатстване в Австрия/Германия.

Немският се надявам да го покрие с Дсд 2 в училище. Повече ме притесняват оценките от дипломата, защото миналата и тази година не са му силни. Сега покрай кандидатстването на сестра му взе да се усеща, че и това все пак е важно. Ако е последните 2 години има шанс съвсем да му дойде акъла и да има приличен успех. Но пък няма да му казвам отсега 😁

Renni79, към Германия ли сте се насочили? Миналите оценки няма как да поправи, но все ми се върти в главата, че не се взимаше цялата диплома, а профилите. Преди проучвах за Германия, но при нас засега няма индикации за чужбина и съм позабравила.
Отделно разбрах, че в края на десети клас пак ще имат устен изпит по немски език, както беше в осми клас, това било различно от DSD.

# 304
Дипломата, която ще получат сега в края на 10 клас не им трябва за кандидатстане.  Взима се тази от 12 клас. В Холандия например понеже сроковете са доста рано изискват прогнозна справка и на такава база приемат. Още в началото на 12 клас... януари на 12 клас вече децата знаят, че са приети. Това разбира се ако няма някакъв изпит. Навсякъде има специалности с квоти, изпити, допълнителни изисквания за матури, интервюта или каквото са преценили. Затова се избира какво и къде и се пише директно на университета, за да кажат изискванията според образованието на детето. В общи линии засега няма много смисъл да ровите каквото и да е, освен да се напрегне съвсем ситуацията. До 12 клас напрежението доста се вдига, не като след 7 клас разбира се, но ако детето не знае какво иска, обикновено родителя търси, гледа, предлага и съответно се изнервя...Сега проблемът е с решението за профилите. И от друга страна и това не е проблем. Ако толкова се запъне за нещо, което не е било предмет може да се държи матура и така да има оценка за университета. Синът ми избра математика и физика профил с идеята за възможност за инженерна или икономическа специалност. Оказа се обаче че за инженерната му искат матура ( уж смятахме, че ще е важно че има хорариум... но не ги интересуваше това), обаче т.к. е профил и матурата беше по профилна математика, която е в пъти по-сложна. Ако не беше избрал профил, пак щеше да се яви на матура по математика и тя да бъде от лесната.... той в крайна сметка се отказа от цялата тази схема и записа икономическа специалност, за която държа изпит. Междувременно план Б беше Холандия по документи приет. С две думи ако детето не знае и не е нещо от сорта на медицина зор отсега не препоръчвам да си причинявате. И аз исках да ходим с дъщеря ми на изложения, кариерно ориентиране и т.н. но тя отказа от сега да се занимава. Наблягам на сертификатите в момента - две години важи Кембридж от започване на следването. Често в Италия искат Sat, IELTs... в общи линии това бих се съсредоточила. И разглеждане разбира се, но без напрежение, по скоро сферата трябва да си изяснят първо....
Също така има случаи да са приети някъде и после да си отпишат...Сроковете също в различните държави са различни - Холандия края на първи срок може да се знае, Германия подават документи май чак юни, отговор си чака може и до август, септември... Австрия знаехме юни. Търсиш и плащаш квартири, а не се знае приет ли си... и въобще там ли ще се учи... въобще купона е на макс в 12 клас когато няма план от рано. Но това така или иначе не зависи от нас...

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 09:59 от Naneto

# 305
  • София
Благодаря за насоките. Ще питам и в темата за кандидатстване в Австрия/Германия.

Немският се надявам да го покрие с Дсд 2 в училище. Повече ме притесняват оценките от дипломата, защото миналата и тази година не са му силни. Сега покрай кандидатстването на сестра му взе да се усеща, че и това все пак е важно. Ако е последните 2 години има шанс съвсем да му дойде акъла и да има приличен успех. Но пък няма да му казвам отсега 😁

Renni79, към Германия ли сте се насочили? Миналите оценки няма как да поправи, но все ми се върти в главата, че не се взимаше цялата диплома, а профилите. Преди проучвах за Германия, но при нас засега няма индикации за чужбина и съм позабравила.
Отделно разбрах, че в края на десети клас пак ще имат устен изпит по немски език, както беше в осми клас, това било различно от DSD.

Дени, засега така казва, но въобще не съм сигурна, че ще задържи тази идея до 12 клас. Сега се интересува, защото сестра му е 12 клас и с нея това е на дневен ред.
Оценките от 9 клас са минало вече, но дудна да оправи малко тези от 10 клас. Насочил се е към профили (мат. и информатика), но са избрани, защото не е по хуманитарните предмети, а и медицина не иска.

Наистина много зависи от държавата, унивеситета, специалността - на дъщера ми за едно място искат справка от оценките за последните 3 години (без 12клас), другаде от последните 2 години, (пак без12 клас) но там е по-ранен прием и затова не взимат 12 клас. За Германия е по-късен приема и съответно има време за оценките от 12 клас.

# 306
Момичета, благодаря за поздравленията Heart

Посмях се с Мандаринка, въпреки че не е смешно. Подобен случай имах с едни пъпки. Отивам да го взема от ДГ, сестрата ме чака и ми обяснява как е болен от варицела. Водя го на преглед при ЛЛ, тя вика, че приличало на варицела. Водя го при хомеопата (педиатър), тя го оглежда, мисли, мисли и каза, че май не било варицела. Хванах се за главата, записах час за дерматолог. Чака ме да ни приеме и телефона звъни настоятелно. Вдигам и от другата страна сестрата крещи как 3 дни са минали, и трябва да занеса бързо известие, каква безотговорна майка съм била. Оказа се, че го полазило някакво насекомо и получил реакция. На следващият ден с голямо удоволствие връчих бележката от дерматолога.

Светлица, зарежи гьостерицата. Един познат лекар, освен че работи като лекар в държавна болница, с дежурства и всичките му екстри, е и оперен певец. Поне два пъти годишно, за около месец изчезва от болницата и пътува за участия. Дори е пял в Ла Скала. Не се знае какво ще поднесе живота на малката Светлица. Възможно е един ден да стане легенда в Метъла.

Относно профилите, снощи получих поредната изненада. За нашата паралелка можели да избират между химия, биология, история и математика. За последното не съм много сигурна, защото бях зашеметена от мрънкане как нямали право да избират информатика, а видиш ли за него информатиката щяла да му бъде от полза за бъдещата специалност, която бил избрал. Само да отбележа, че на този етап не съм информирана, какво е решил да учи. Веднъж вече си смени желанието.

# 307
За интересуващите се от обучениие в Германия препоръчвам да следите форума https://www.bg-mamma.com/?topic=1721501. Миналата година благодарение на информацията там, без агенция синът ми кандидатства успешно в немски университет. Взимат се само резултатите от 11-12 клас. В зависимост от специалността се взимат или само оценките от дипломата, или за медицина/фармация и оценките от двете матури. Има не малко програми и на английски език - аз знам основно за инженерните специалности. Има Хохшулета, които също имат интересни програми на английски. Трябва де се търси и да се чете внимателно и ако имате въпроси да пишете на самия университет - отговарят бързо. Има програми на немски, но с изискване за ниво по английски/сертификат, други искат хорариум от училище. Трябва от сега да се чете внимателно, за да не се изпусне някоя важна подробност.

# 308
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Да голяма главоблъсканица беше в ДГ с тези наши декемврийчета, но пък набора имаше ТЕЛК тогава и нещо си за отлагане на ваксините, но всяка година трябваше да го представям и сестрата все мрънкаше нещо.

# 309
То голяма веселба е паднало с тези лекари, сестри и учителки. В какви ситуации сте изпадали само.
С мойта сърдитка не съм имала такива изпълнения. Дали е защото, е родена през септември?

Нелсче, и вас ли вече ви информираха, сега има да се чудите кое да се избере.

Аз ако гледам от програмата какво са избирали до тази уч. година, профилите са едни и същи за избор. Да видим на нашите какво ще им се сервира за избор, пък след това ще го мислим. Мойто гардже се носи по течението, и хич не и дреме.

# 310
  • София
Ваксината се слага в годината, в която детето навършва 17 години - от 01.01 до 31.12. Тази година ДТ се слага на родените през 2008, без значение на коя дата са родени. Да не вземе да ви хрумне да ги водите точно на рождения им ден.
Освен това трябва да се ваксинират и всички, които навършват 25, 35, 45, 55 и всички други възрасти, завършващи на 5.
Ваксината се слага при навършени 17 г и докато не навърши 18.Удебеленето не е вярно.

Наредбата никак не е съгласна с теб. Ама наистина никак.
До 2 години е "Възраст в седмици и месеци" - т.е. навършена възраст
Над 2 години ясно пише "Възраст в години - календарната година на навършване на възрастта".
А ако някой твърди нещо различно си е лично негов проблем. Ако е лекар, който трябва да прилага наредбата - много жалко за него, но не му прави чест.
Наредбата е "НАРЕДБА № 15 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ", Издадена от министъра на здравеопазването и Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2

# 311
  • Пловдив
Ваксините при големите  се слагат в годината, в която детето навършва нужните години - от 01.01 до 31.12.  Няма никакво значение кога е родено. Например дори и детето да е родено на 31.12 спокойно може да го имунизирате още в началото на годината.

# 312
  • Бургас
Охххх,днес моя пак ми сервира проблем....
Уж,не е виновен....ама ми кипна яко!
Та сега ще се разправяме с новата му класна.....Пффффф!
Кога ще завърши, мамка му!

# 313
  • Пловдив
karzz, вино, сипи си вино.

# 314
  • Бургас
Вино,вино...ама ме избива на бокс !!!

Общи условия

Активация на акаунт