Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата ? - тема 22

• 34 820
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Мисля, че дъщеря ми също има нужда от психолог, но просто не знам как да подходя без да остане у нея усещането, че смятам, че ѝ има нещо и има нужда от помощ. Много притеснителна е, не иска да прави нищо извън задължителните неща в училище.

# 481
Чета ви, и пак ще кажа, даже и да съм досадна- спорт!!!
И за социализация, и за самочувствието, и за хормонален баланс, и за умората( слънцето - витД), и за проветряване на главата.... спорт!

# 482
  • Mediterraneo
Аз пак да кажа, че моята е активен спортист. Това изобщо не попречи на депресията й. Ходи си на тренировки, на мачове се раздава винаги, сърцето на отбора е, винаги тя надъхва останалите. Три тренировки седмично, плюс поне 2 пъти фитнес с баща си. Ами... То хубаво, че спортът помага, но не е панацея.

# 483
Тарталета, така да е.
Но без него, щеше ли да е все едно,  същото?
 Останалите потребителки споделят, че момичетата не излизат от къщи- затова се намесих.

# 484
И как насила караш някого да ходи на спорт, ако не иска?

# 485
  • Mediterraneo
Права си, Ози, да, можеше и много по- зле да е. Аз също съм на мнение, че спортът не я остави съвсем да се потопи.
И Блу е права. Моята голямата ходи на плуване 5-6 години, още от БГ, после продължи тук. Ами сигурно беше на около 13, когато рече и отсече, че повече няма да ходи и наистина никога повече не отиде на плуване. Не подхвана и никакъв друг спорт. Отвреме навреме й идва музата за фитнес, ама не трае дълго.

# 486
Няма гаранции за успех, но със съвместни усилия.

Скрит текст:
Моите са с лоша стойка. Молих, увещавах, карах се, ...накрая направи ха няколко сесии пилатес с мен. Приятелка ходи на йога, (към която аз имам друго отношение), но не мога да отрека, че дава съзнанието за позицията на тялото,...Та не успях да ги запаля за пилатес, но им хареса йогата. Дори веднъж на 2 седмици да ходят, вярвам, че ще е полезно.

# 487
Моята плува редовно. В клуб по  фигурно пързаляне е, обожава това занимание. Сега иска да я запишем и на волейбол. Редовно са с приятели с колелата в  парка и гората до него. Социалният й кръг е сериозен. И сега като ви чета, си помислих, че изобщо не трябва да се оплаквам.

# 488
Моята учи (това обаче не значи, че е отличничка по всички предмети, няма и нужда да бъде, никога не съм й се карала за оценки), любимото й занимание е да чете книги. Не харесва чалга, цигари и алкохол - абсурд, за гаджета не мисли. И игри играе онлайн. Вече е на 16 години.
В интерес на истината, аз също бях доста притеснителна като малка, но някъде след 16 превъртях играта. 😀Такива глупости съм правила, че се надявам дъщеря ми да не прави такива. Засега не се очертава.
Малката ми е на 12, доста е по-общителна, но и тя имаше драми с приятелки от класа, които не са вече приятелки.

# 489
Моята в последно време иска да плува, но пък няма къде. В нашия град, а и в близост почти няма закрити басейни. Аз много исках да се научи да плува, защото самата аз не мога и не са ми пълноценни летните почивки и от шест годишна я записвах летните ваканции на курсове по плуване за деца. Ходеше с голямо желание, обаче след шести клас се отказа, не искаше да чуе за плуване, дори на басейн лятото не искаше. Сега отведнъж пък й се появи голямо желание и постоянно иска да я водя някъде, понеже в града ни няма къде, но за съжаление и в близост няма кой знае какъв избор.

# 490
Аз имам едно притеснение.Вашите момичета споделят ли с Вас? Моята дъщеря, тези дни е някак тъжна, мълчалива и като я попиташ има ли нещо и се сопка, нищо ми няма. Познавам я добре и така се притеснявам още повече. Все още няма особен апетит и се притеснявам. Иначе витамина Д си го приема всеки ден, за да може да го набави и да нормализира нивата в организма.

# 491
Споделя. Но не споделя, когато я разпитвам. Споделя, когато тя реши. Например когато правим нещо заедно, гледаме нещо, разхождаме се, работим нещо заедно. Споделя, когато е спокойна и емоциите са минали. Споделя, когато и аз споделям с нея. Никой тийн не отговаря на директни въпроси, научих го от батковците. Затова качествено време с детето е важно да има.

# 492
  • Mars Hotel
Споделя, да. Не мога да твърдя, че всичко ми казва, разбира се, но първата ѝ работа след училище е да седне и да ми преразкаже как е минал деня. Ако има и някакви по-забележителни случки ми пише във Вайбър веднага или ми звъни да ми каже какво е станало. И после разказва подробно. Нямам представа на какво се дължи, но съм безкрайно щастлива от това. Аз преживявах всичко съвсем сама, когато бях на нейните години, и родителите ми не знаеха абсолютно нищо за мен - нито за емоциите ми, нито за преживяванията ми. Аз и досега предпочитам да си изживея всичко сама, може и вашето момиче да е по-интровертно и да разчита на себе си да осмисли преживяванията си.

# 493
Моите ми казват всичко, или почти всичко. Даже ми идва в повече понякога- като например , подробности за гаджето Rolling Eyes
Не напъвам да говорят, но ние пътуваме заедно трите- сутрин и вечер, по половин час в колата, все ще се отприщи нещо.
През деня , рядко остава обяд да не ги видя- едната е с проблеми със стомаха сега, та й нося обяд, почти всеки ден. Другата ходи на физиотерапия- водя, взимам. Прекаляват понякога- работя на 3 минути от училището, та ме викат за какво ли не по обяд- от учебник, забравен в колата, или някоя презентация, нужна да се разпечата, до... тампон в спешни случаи...
Та, всичко за ежедневието им знам, приятелите знам, с кого на фитнес ходят знам, къде обядват, ако не е в стола на училището знам, ...задължителен  uber съм, та дочувам и странични разговори...
Сега, ще кажете , че се въртя около тях...ми, въртя се. Ама конюктурата е тука такава- ако искахме да идат в това училище , трябваше по този начин да е.
Чакам с нетърпение да свърши учебната година, че догодина ще са само до обяд...други предизвикателства ще са...

# 494
  • София
Много ми споделя. Почти всеки ден има желание да си говорим, да обсъждаме какво са правили на училище и извън него. Познавам й приятелите, както и всичко за родата им до девето коляно. Понякога изключвам и не я слушам, за което после съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт