Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата ? - тема 22

• 34 828
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Не е за харесване,постът ти Cold Sweat
Ние шофираме по много, такава си е ситуацията тук, 100тина км на ден, в двете посоки,  не са въобще необичайни.
От сега си знам, че ще ми е постоянно притеснението ...
От всички предизвикателства на порастването, май това ми е най- страшното.

# 421
  • Mediterraneo
Така е. Изключително съм досадна, но я карам всеки път, когато вади, колата да ми пише, че е пристигнала, закъдето е тръгнала, и когато я паркира пред тях. Досега я караше рядко, ходеше пеш до института, магазин има до входа, където живят, всичко й е на пешеходно разстояние. Ама от утре почва практика, в съседен град ще е, 30 км в посока ще кара 5 дни седмично. Обеща, че ще пише, аз само се моля всичко да е наред!
Като им обяснявам, че когато имаш деца, си пуснал сърцето ти да се разхожда извън тялото ти...

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 17:42 от Тарталета

# 422
Същата съм Unamused
Те моите още карат курса, но сега с гаджето, той е нов шофьор, обикалят нагоре- надолу...
Та ми казва- две майки сте , с изискванията за съобщения... аз й казвам същото -  сърцето ми спира да тупка , докато не разбера, че всичко е наред

# 423
Моята иска скутер сега. Лятото иска да кара курсове за кола и после за мотор.
Само притесненията остават за нас.

# 424
  • София
Моята си има много трески за дялане, но в това отношение е бетон. Още не шофира, това предстои, но когато е навън редовно ми пише. Ако закъснява дори с 3-4 минути, пише. Когато пристигне някъде, пише. Когато е на купон, пише по няколко пъти, че всичко е ок и праща снимки. Ако си промени плановете в движение, веднага ни уведомява. Изобщо, в това отношение ми е съкровище. ❤️ Знае ме колко се напрягам (сигурно даже може и диагноза, да ми се сложи) и не ме оставя да си фантазирам глупости.

Не знам как ще е с кола, гледам да не се тормозя отсега. Поне съм сигурна, че от нея няма да очаквам глупости и самонадеяност, предпазлива и отговорна е. Само другите да са внимателни и да не попада на пияни и подобни. 🤞🙏

# 425
То, лошото е, че не зависи само от един човек. На пътя си със стотици други.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 20:11 от red soul

# 426
  • Miami
Здравейте, сега открих темата и ще се върна назад да прочета повече, но имам един въпрос. Моята дъщеря е на 14 години, юли става на 15. Спортува, играе футбол, и се храни добре. Едно нещо ме притеснява, има ниско кръвно. Често ми казва, че при рязко ставане й причернява. Та да ви питам, при вашите момичета наблюдавате ли подобно нещо? Ще я заведа на лекар, разбира се, да направим изследвания, но все пак да попитам и тук.

# 427
Често се случва в пубертета. Тук също го коментирахме преди време.
Добре е да се консултирате и с лекар и да пуснете едни разширени кръвни изследвания, за ваше спокойствие.

# 428
Пубертета, че и спортисти- нисък пулс и ниско кръвно, почти нормално е.
Скрит текст:
Едната ми е споменвала, че й причернява- обикновено покрай цикъла.
Другата ми е изкарвала акъла няколко пъти, все при вирус някакъв, болна...направо припада.
След всички възможни изследвания и доктори- кръв,ЕКГ, доплер и холтер, невролог, специалист по детска епилепсия...нищо й няма. Предполага се предразположеност, и комбинации от фактори, при което ниското кръвно не помага...
Сега внимава да не стои гладна, дори да не й се яде, спазва режим на хранене( когато е болна или много уморена, няма апетит), научи се да кляка и сяда на земята, ако й причернее..

# 429
Да. Навремето, когато майка ме водеше на лекари по същата причина, слушах "Да, нормално е за красиви хора-високи и слаби"/цитирам/
Ввче не съм "красива", ама още съм с ниско кръвно. Дъщеря ми също,
Мисълта ми е, че ако е висока и слаба е вероятно и нормално да е с. ниско кръвно.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 22:02 от red soul

# 430
  • Mediterraneo
Аз бях така, падала съм нееднократно при причерняване. Моята малката също страда от това, даже онзи ден ходихме в спешното( неразбории с педиатри имаме), направиха й кардиограма, всичко е наред. Кръвното е ниско. Сега ще прави измерване на дробовете, че все казва, че като й причернее, сякаш не може да диша или по- скоро започва плитко дишане. Според мен прави и някакви паник атаки в такива моменти. Преди 2 седмици стоя почти цял гейм навън, прилоша й. Нататък ще искам някакви кръвни изследвания да видим захарта накъде е.

# 431
Да кажа само че и ниските падаме като круши😅
Аз като момиче на всеки цикъл припадах.
На голямата ми дъщеря така се вие свят при рязко ставане.
И на малката, но само при цикъл и тя.

# 432
  • Miami
Благодаря ви много за включването Hug Малко се успокоих. При нея горната граница е горе долу добре, ниска е де, но все пак, но долната е много ниска според мен 94/40  или 94/35.  Записах й час при педиатър. А какви изследвания се пускат за това? Кръвна картина, за анемия сисурно, нещо друго по специфично да искам от доктора да изследваме?

# 433
  • Бургас
Не го разбрах това с красивите /високи и слаби/ ама аз лично от ученичка съм ниско кръвно, около 90/60, с тази разлика, че по онова време го усещах повече, притъмняваше ми и др. симптоми, даже ЛЛ ми изписа едни капки за повишаване или нормализиране на кръвното, не помня. Сега съм със същото кръвно налягане, но явно свикнах и не ми пречи.

# 434
С малко повече чувство за хумор би го разбрала. Набляга се на високи и слаби. Аз бях и за друг проблем, който и до сега го имам. Лошо оросяване на върха на пръстите на краката и ръцете. За двата проблема, реакцията на лекаря беше такава. Когато си висок и се случва по-трудно изтласкване на кръвта до най-крайните точки. Главата също е такава.
Аз все още съм 90/60.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 00:14 от red soul

Общи условия

Активация на акаунт