Бихте ли дарили ембриони?

• 9 901
  • 305
  •   1
Отговори
# 30
Леко се срамувам и считам, че е пълен егоизъм, че съм готова да "убия" ембриона си, вместо да зарадвам някое копнеещо за дете семейство ... Чит егоизъм си е, нали? Като не е мое - няма да живее!  Мислех, чем по-алтруистична и раздаваща се.
Егоизъм, разбира се, но точно той е еволюционен механизъм за оцеляване, нормален е.
Иначе за ембрионите - пулс се появява чак след 5-та седмица, така че преди това не го възприемам като убийство.

Затруднявам се с отговора. Ако броим пулса за признак на живот, гледаме 5-та седмица, но преди това нали се делят клетките - ако няма живот, не би трябвало да могат да се делят.

А душата кога "влиза" в ембриона, няма как да знаем.
Аз лично не бих избрала никой от вариантите. По-добре е да не се стига до това да решаваме нещо, което априори не знаем как да решим.

# 31
Не бих. Не бих могла да заспивам с подобна мисъл. И не споделям мнението, че не е кой знае какво, щом не се грижа аз за него.

# 32
Аз като съм мислела по тези въпроси, яйцеклетка също не бих дарила. Да, благороден акт е, но доброволен! Мисля си, че от такова решение могат да се явят психологически последици дори много години по-късно.

# 33
  • Melmak
Някои го правят за пари.

# 34
  • София
С моя опит с ин витро, не бих.
Яйцеклетка хипотетично бих. Никога няма обаче да се случи.
Последното ми дете е от ДЯ.
Оставащите ембриони ги дарих за научни цели. За това - винаги съм го правила, но наш ембрион (мой и на съпруга ми или от ДЯ и на съпруга ми) не бих.
Още повече, че той и сперма не би дарил.
Т.е. аз нямам проблем само с мой материал, но с общ - няма начин.

# 35
Бих дарила единствено органите си за нуждаещи се ако съм в мозъчна смърт. Ембриони не бих. Ако има някъде ембрион който е наполовина мой, то единственото ми право и задължение към него би било да му даря живот. Или ще го даря за научни изследвания. Не бих понесла идеята непозната жена да ражда и гледа моето биологично дете и да му е съдбата неизвестна за мен. Нека съм егоист. Само аз ще си раждам децата.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 03:33 от blue🐦jay

# 36
Ще започна отзад напред - точно заради унищожаването на "излишни" ембриони, не съм правила и не бих направила ин витро. Следователно нямам замразени ембриони, но дори и да имах - не бих ги дарила. Не бих могла да живея с мисълта, че някъде по широкия бял свят има мое генетично дете.

# 37
Да убия мое ембрионче или да му дам шанс да живее, макар и в (предполагаемо) лоша среда? Мисля, че бих го дарила. Но може и да не го направя.
Добре, че пред мен няма и няма да има такава дилема.

# 38
Някой запознат знае ли по какъв точно начин се гарантира унищожаването на ембрионите? Замисляла съм се по този въпрос. Дано не  съм права, но си мисля, че са възможни злоупотреби.

# 39
  • София
Ама какви са тия ембриони дето се даряват? За донорство на яйцеклетки ли говорим всъщност?
Да, бих дарила яйцеклетки на хора, които обичам. Дарявам просто клетки, не живо бебе все пак, че да се тръшкам, видиш ли, че съм си подарила детето.

Всъщност ми просветна, че става дума за замразени ембриони, така ли? Отговорът отново е да. На близки хора.

# 40
Не. Това са ембриони, които остават от инвитро процедури.

# 41
  • София
Да, разбрах. Ако ми се е налагало инвитро и имах останали ембриони - бих дарила. Нямам никакви скрупули в това отношение. Тези, които разсъждават за вселяването на душите и прочее дрън-дрън та пляс, плюс златното им днк, не ги разбирам, а не е и нужно. Бих се водила единствено от мисълта, че мога да помогна на хора да сбъднат най-съкровената си мечта.

# 42
Това клише с най-съкровената мечта не се ли изтърка вече? Най-съкровената мечта да родя чужди генетично деца. Каква е разликата с осиновяването?
Може и да не съм права, но онази 60+ годишна дето роди, мисля че са ползвали ембриони в нейния случай.

# 43
Разликата е, че ще го износи и роди сама, естествено.  И далеч не всички, ползвали асистирана репродукция са 60 + годишни, всъщност добре, че има една, да се вади при всеки разговор.

# 44
  • Пловдив
...плюс златното им днк, не ги разбирам, а не е и нужно.
Само не знам защо е нужно подобно неуместно иронизиране на нещо съвсем нормално, което не разбираш.

Общи условия

Активация на акаунт