Бихте ли дарили ембриони?

• 10 463
  • 305
  •   1
Отговори
# 165
  • САЩ
Тази тема е за Проблемно забременяване. Хората, сблъскали се с проблемно забременяване, нямаше да задават толкова ин-витро процедурни въпроси.
Ще отговоря на някои:
Донорски ембриони се използват в чужбина от много време. Ин-витро законодателството във всяка страна е различно. Аз проучих и се оказва, че отскоро и в България също е разрешено използването на донорски ембрион.
Замразяването на яйцеклетки е много по-трудно, защото една яйцеклетка съдържа много вода. Яйцеклетката е поне 20 пъти по-голяма от един сперматозоид, и съдържа всички клетъчни органели, за разлика от един сперматозоид, който е главно генетичен материал + "гориво". Вероятността една яйцеклетка да не е жизнеспособна след размразяване е в пъти по-голяма от размразяването на един ембрион, затова се практикува да се оплождат всички получени яйцеклетки от една яйчникова стимулация, отколкото да се оплодят 1-2 яйцеклетки, а другите яйцеклетки да се замразят. Практикува се замразяване на ембриони, когато се цели трансфер. Разбира се, има жени, които не искат бебе сега, тогава те само замрзяват яйцеклетки.
Цената за замразяване на "пакет" сперма е 100 лв. (и този пакет съдържа хиляди сперматозоиди), а цената на замразяване на 1-2 до 20 айцеклетки варира от 300 до 3000лв. Цената показва, че замразяването на яйцеклетки очевидно е по-трудната и комплицирана процедура.
Тъй като стандартната ин-витро практика е да се оплождат всички годни яйцеклетки, получени от една женска стимулация, то обикновено се получават повече от един ембрион. По различни причини може да се окаже, че двойката не може да използва всички получени ембриони, и тогава се получава дилемата: какво да се прави с останалите ембриони?
За мен лично въпросът се свежда дали възприемате ембриона за живо същество, или просто за биологичен материал, който е безпроблемно да се унищожи.
За християнството животът започва със зачатието, така че за християнството ембрионът е неродено бебе.
Има хора, за които да унищожат ембрионите си е трудна дилема, но и да дарят ембрионите си им е трудно, защото, възприемайки ембриона като неродено дете, то изборът се свежда до: да унищожа детето си или да му дам шанс за живот, но при други (известни или неизвестни) родители?

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 18:50 от Multimedia

# 166
Multimedia, благодаря за изчерпателния коментар! Да, за мен ембрионът е неродено бебе. Да, ако аз трябваше да направя ин витро - щях да избера "създаването" само на 1-2 ембирона, които да се трансферират, а останалите яйцеклетки щях да замразя. И това е част от причините, поради които не бих направила ин витро. Всеки е способен да постъпва както реши за добре, моето решение вече е взето.

# 167
  • САЩ
Multimedia, благодаря за изчерпателния коментар! Да, за мен ембрионът е неродено бебе. Да, ако аз трябваше да направя ин витро - щях да избера "създаването" само на 1-2 ембирона, които да се трансферират, а останалите яйцеклетки щях да замразя. И това е част от причините, поради които не бих направила ин витро. Всеки е способен да постъпва както реши за добре, моето решение вече е взето.
Когато човек започва инвитро, обикновено не е много информиран. Хората просто се доверяват на лекарите, клиниките и процедурите. Тези морални въпроси, като "какво е ембрион и имам ли право да го убия", обикновено възникват на много по-късен етап, когато ембрионите вече съществуват и човек е изправен пред свършен факт.
Целта на ин-витро процедурата е да увеличи шанса за успех, затова и се правят стимулациите, за да могат да се извадят максимално количество яйцеклетки. Затова и се трансферират повече от един ембрион, с идеята поне един да се захване.
А какво ще кажете за редукцията? Многоплодна бременност, когато се налага абортирането на вече имплантирал се ембрион? Знам за един случай на трансфер на два ембриона, като в последствие единия от тях се разделя и жената се оказва с триплодна бременност?

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 16:43 от Multimedia

# 168
Multimedia, смятам, че когато човек тръгва да търси и да прави нещо - трябва да се информира какво точно ще се случи. Наясно съм защо се "произвеждат" повече ембриони.
Колкото до редукцията - за мен това е аборт с преиначено име, а аз не одобрявам абортите. Пак повтарям - това важи за мен. Останалите жени са свободни да правят, каквото искат. Държа да подчертая, че колкото и да не харесвам абортите, смятам, че жените имат пълното право на аборт и грижа за здравето им. Аз може и да не искам да правя аборт, но съм категорична, че ако някоя жена е решила да махне бебето си - има право да го направи в клиника, с медицинска помощ и си минимални рискове за здравето ѝ.

# 169
  • САЩ
Multimedia, смятам, че когато човек тръгва да търси и да прави нещо - трябва да се информира какво точно ще се случи.
Колкото до редукцията - за мен това е аборт с преиначено име, а аз не одобрявам абортите. Пак повтарям - това важи за мен. Останалите жени са свободни да правят, каквото искат. Държа да подчертая, че колкото и да не харесвам абортите, смятам, че жените имат пълното право на аборт и грижа за здравето им. Аз може и да не искам да правя аборт, но съм категорична, че ако някоя жена е решила да махне бебето си - има право да го направи в клиника, с медицинска помощ и си минимални рискове за здравето ѝ.
И аз смятам, че когато човек тръгва да прави нещо, трябва да се информира, какво точно е възможно да се случи.
В този смисъл, когато човек тръгва да прави секс, трябва да е наясно, че може да забременее. Ако не искате да раждате деца, не правете секс - това е най-сигурният начин да нямате нежелана бременност!
Колкото до аборта, това е убийство с преиначено име!
Всяка бременна жена може да направи аборт, но трябва да знае, че в този случай извършва убийство.
Държа да подчертая, че това е мое мнение и никого не задължавам.
Считам, че всяка жена трябва да следва мечтите си. Тази, която не иска деца, но се е оказала бременна, може да абортира - закона го разрешава легално. Онази, която иска деца, но не може да забременее, може да направи ин-витро - легално, в клиника, следвайки медицинските процедури и протокола.
Всеки човек има избор. И не винаги може да предвидим и планираме живота си така, че да не заставаме пред избор!

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 23:24 от Multimedia

# 170
  • София
Редукцията може и да е аборт, но често е с цел запазване на бременността и на живота на жената. Запазването на всички ембриони е рисково, а не може винаги да се предвиди.

# 171
Multimedia, напълно съм съгласна с теб. И за мен абортът е убийство, и аз смятам, че човек трябва да е наясно с рисковете при правене на секс. По-добре е хората да са сексуално образовани, вместо да се стига до аборти. Но когато все пак има нежелана бременност - предпочитам жената да направи аборт в клиника, под медицински надзор и с минимални рискове, отколкото да отиде в село Х при баба Y и да загуби живота си.

# 172
  • София
Какво общо имат абортите по желание и нежеланата бременност с темата за даряване на ембриони?

# 173
Отплеснахме се. Сори за оффтопика!

# 174
# 175
  • При семейството си
За мен не са странни, а и аз ги поддържам в случая.
Обясних защо. ДЯ се опложда с материал на мъжа и се износва и ражда от жената, докато ДС напълно изключва мъжа от картинката.
Пак напомням, че в днешно време мъжът изобщо не трябва да има тестиси или да е носител на тежки генетични проблеми, за да не може да стане баща, понеже има много начини, колкото и трудно или болезнени да са те. Което не важи при жените.
Да твърдите подобно нещо с такава категоричност; явно репродуктивните проблеми не са били при съпруга Ви. И изобщо слабо сте запозната с т.нар. “мъжки фактор”. В определени случаи шансовете са толкова минимални, че изобщо не ти/ви ги и’ предлагат, тоест директно минавате на ДС, както вие на ДЯ.

# 176
  • София
Точно обратното.
Съпругът ми е астенотератозооспермия.
Вкл.писах за близък с азооспермия, който стана баща след екстракция на сперматозоиди директно от тестисите, понеже нямаше такива в еякулата.
Т.е. със съвременните медицински практики е почти невъзможно мъж да не може да стане баща. Стига да е готов да се подложи на определени манипулации.
При жените с изчерпване на ЯР става невъзможно да се случи, каквато и стимулация да се приложи.
Т.е. сравнявах шансовете.
При нас проблемите през годините са били и при двамата, но мъжкият фактор се регулира - къде медикаментозно, къде с прилагането на специфични техники за оплождане (ИМСИ и др.). След изчерпването на ЯР обаче, единствено ДЯ е решение.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 13:30 от Fever Ray

# 177
  • При семейството си
Евала, при толкова сериозни проблеми и при двамата 4 успешни бременности, завършили с живи родени деца.

# 178
  • София
Децата ни са 5. За 25+години лечение. С много големи разлики помежду им. Няколко неуспешни бременности. И двуцифрена бройка ин витро.

# 179
наистина е изключително постижение!

Общи условия

Активация на акаунт