Нашите орхидеи – тема 45

• 27 333
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • Мадрид / София

Моля за съвет. Листата са и ужасно спаружени, на какво може да се дължи?

Иначе е цъфнала.

Да изчакам да прецъфти или да я започвам веднага?
Спаружени са само най-старите листа, но са зелени. Възможно е те да спомагат за изхранването на цветовете и растението и затова да загиват постепенно. Погледни корените през саксията в какво състояние са. Аз не бих  тормозила растението докато е цъфнало. Само в случай на много изгнили корени бих я вадила сега.

# 331
  • In transit
Честит празник, дами!

Замислих се на написаното по-горе. Ако растението остане без листа, т.е омекнат всичките и не се възстановят, но пък има здрави корени, ще му пораснат ли нови листа в бъдеще?

Флоксче, бутнат леко с нокът единия от черните корени на орхидеята, за която питах оня ден и е съвсем жив и зелен корена. Явно това черното е само повърхностно.

# 332
Честит празник и от мен дами Flowers Hibiscus
Още две отворили Simple Smile

Дайте мение Phalaenopsis Carola ли е? Преди 1 година от Била съм я взимала. Ароматна е.

А това мини жълтурче ми е една от най-цъфтящите охидеи

# 333
И моите започнаха да цъфтят, но никъде нямам добра светлина - всичките ми снимки излизат полуразмазани и не ми се иска да ги споделям.

# 334
След като направих експеримента да спася на топло измръзналите орхидеи и не успях (бяхте прави че нямат шанс)...мъжът ми реши, че ще започне наново да ми прави колекция.
Ето една прекрасница. Няма да я пращам на майка ми идната зима, вече си знам 😁

# 335
Споделете ги 🙂и да не е добра светлината.
И моите с триста зора успявам да ги снимам като хората на мястото, на което са.  Добре че е телефонът🙃

И моите започнаха да цъфтят, но никъде нямам добра светлина - всичките ми снимки излизат полуразмазани и не ми се иска да ги споделям.

# 336
Още една красавица при мен се е разтворила.
На лилави пръски е, много красива Simple Smile

# 337
А това листенце на стъблото какво означава?

# 338
  • София
А това листенце на стъблото какво означава?
Нищо не означава. Люспичката покриваща спяща пъпка на цветоноса се случва да се развие като листенце. Понякога то става доста голямо. Нарича се прилистник.

# 339
Такива листенца съм виждала на централни цветоноси. Дано тук случаят да не е такъв.

# 340
  • София
Да, често са на централен, но не е задължително. Има сортове, които са склонни да развиват прилистници по цветоноса. Виждала съм, но не съм обръщала внимание кои са.

# 341
Дано не е на централен, аз само така съм виждала подобни листенца.

При мен цъфна пирата

И тази - от миналата година по това време - за трети път. Много се раздава, но и бързо вехне.

# 342
Днес пак се опитах да снимам в офиса, но нищо не става - трябва да мъкна голям апарат и някаква лампа, за да се получат нормални снимки. Ето две, които не са чак толкова размазани:

Странично стебло на жълтата - не успях да ги снимам заедно:

# 343
Днес нащраках две от моята градинка в жълтата гама, добре са се справили с цъфтежа, явно тази зима им допадна като фасон...

# 344
  • Бургас
Ре-ге имам същата Катлея, но тази година пропусна да ме зарадва. Много гъста стана излиза от саксията, но не цъфти. Каква е тайната??? На светло е, на топло е 22гр., започнах по често да я поливам на 7-10 дни. Сега съм взела две керамични саксии и ще се пробвам да я разделя на две Confused

Общи условия

Активация на акаунт