Нашите орхидеи – тема 45

• 27 336
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • Мадрид / София
Почисти я от изгнилите корени да останат само твърдите и я третирай с фунгицид и бактерицид. После бих я сложила във мъничко вода за да пусне още коренчета и тогава бих я върнала в субстрат.
За концентрацията на препарата да кажат момичетата от България, че познават тези препарати.

# 316
  • София
Възможно е концентрирания препарат да предизвика химическо изгаряне на растението. Най-добре е да ѝ направите цялостна баня със системен фунгицид.

# 317
Благодаря ти много Raya Purple Heart
Само би ли ми обяснила какво означава цялостна баня - до къде да е натопена орхидеята, цялата розетка ли? И няма ли да загние, ако остане вода между листата?
Имам Сигнум като препарат

# 318
  • София
Сигнум е добър фунгицид. Правите разтвор, колкото да може да потопите цялото растение - корени и листа. Може да ползвате здрав найлонов плик. Добре е корените да са сухи преди потапянето. Оставяте растението да плува 20 минути. Вадите и го оставяте по възможност с листата надолу да се изцеди и да изсъхне. За това върши работа порцелановата мивка в банята - лесно се измива от препарата.
Сигнум се разтваря 1гр/л. Не надвишавайте дозата.

# 319
Сърдечно благодаря, Raya!

# 320
Живанка, чудесни детайлни снимки. Точно за такива черни зачатъци на корени говорех.

# 321
Благодаря, Phloxx! Аз накиснах фалчето в разтвор на Сигнум. На следващото поливане да добавя ли отново фунгицид и трябва ли да е различен? Имам също и Хорус. Според вас необходимо ли е да ги редувам на няколко поредни поливания или не е необходимо?

# 322
Редуват се, да. Следващия път ползвай другия.

# 323
  • Somewhere far away
Да се похваля, купих си тази красота онзи ден.
Дано да ми е здрава и да ме радва дълго време! Simple Smile) Simple Smile

https://imgur.com/aUOvPrC
https://imgur.com/BlMMkJL

https://imgur.com/e9gpssz

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 14:13 от Deathcrush

# 324
  • софия

Здравейте, моля за вашето мнение дали тази новозакупена, буйно цъфтяща мини се нуждае от разширяване?
Благодаря предварително, знам, че сте компетентни и отзивчиви!

# 325
На мен ми прилича на миди, сложена в минисаксийка за мини орхидея (листата не са миниатюрно малки)... Ако се сложи в по-голяма саксия, мисля ще се развие до миди...
Но по-добре не го прави сега Simple Smile да си изцъфти цъфтянето и после ако решиш да местиш, най-много във ф9 саксия, да не се юрнеш да я настаниш в голяма Simple Smile
Скрит текст:

# 326
  • софия
Да, вярно листата не са малки, цветовете-да.
Благодаря, няма да я местя засега!

# 327
  • Мадрид / София
Нищо не прави за сега. Радвай ѝ се.

# 328
Светулка, растението е чудесно, но какъв е този субстрат? По принцип минитата се гледат в по-фин субстрат, но това на снимката изглежда като пръст за цветя. Може да е от моя екран, не знам.

# 329

Моля за съвет. Листата са и ужасно спаружени, на какво може да се дължи?

Иначе е цъфнала.

Да изчакам да прецъфти или да я започвам веднага?

Общи условия

Активация на акаунт