Нашите орхидеи – тема 45

• 27 363
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
И е много на припек Simple Smile
Една ми се спаружи така в съседна стая - на една маса е близо до прозореца, зарязали вдигнати щорите уикенда, в големия студ парното на макс, в понеделник в стаята беше сауна, сухо и твърде топло за сезона...

# 301
  • In transit
Анджела, благодаря. Ще пробвам съветите ти.

Пенева, всичките ми орхидеи са на едно и също място и осветеност. Само тази страда. Прозорецът е източен и реално ги напича директно преди обяд за около час. През останалото време само им е светло.

# 302
Само в кори ли е?
Моят опит е, че винаги, когато орхидеята е само в кори, по този начин се спаружват листата, защото те не задържат влага.
Пробвай, като прецъфти,  да я сложиш в кори и субстрат.

# 303
Според мен ако я чака да прецъфти, ще я изпусне.
Мисля че трябва да я извадиш сега и да видиш какво е състоянието на корените. Ако има гнили, ги махни и после третирай с препарат.
 И саксията ако няма дупки, пробий. Тези саксии никак не се проветряват, а и както е сложена във още една кашпа - съвсем.

# 304
  • In transit
Саксията е надупчена. Само с кори е, досега винаги е била само в кори. Кашпата я сложих оня ден, като я полях и не съм я махнала. Ще взема да сменя самата саксия, тази е от някаква твърда и чуплива пластмаса.
Такъв субстракт за орхидеи къде мога да намеря?

Корените отдолу са стари и по-сухи. Миналата година ѝ бяха почернели и я третирах с гъбичен разтвор. Само не помня топих корените ли, пръсках ли ги? Ако може да ми припомните какво се правеше, ще ви бъда много благодарна. Blush Помня, че смених корите с нови. След това тя се оправи и тръгна да цъфти, сега пак Sad

Възможно ли е, ако не съм я поливала 10-тина дни, това да е повлияло на листата? Обикновено ги поливам или проверявам на седмица, но този път съм пропуснала. Blush

# 305
  • София
Покажете корените през саксията. Имала съм подобни случаи - корените вътре са мъртви и растението зависи само от въздушните. Тогава омекват листата и цветовете. При поливане - оживява, но не ѝ стига влага, за да опъне хубаво листата. Може да я сложите в банята, когато се къпете  или да мокрите голите корени по-често.
Допълвам се - напълно е възможно и даже е много вероятно да се е сбръчкала заради забавено поливане. 10 дни не би трябвало да е проблем, но все пак зависи от условията. При мен е 38% въздушната влажност и когато през деня напича, доста бързо изсъхват растенията.

# 306
Саксията е надупчена. Само с кори е, досега винаги е била само в кори. Кашпата я сложих оня ден, като я полях и не съм я махнала. Ще взема да сменя самата саксия, тази е от някаква твърда и чуплива пластмаса.
Такъв субстракт за орхидеи къде мога да намеря?

Корените отдолу са стари и по-сухи. Миналата година ѝ бяха почернели и я третирах с гъбичен разтвор. Само не помня топих корените ли, пръсках ли ги? Ако може да ми припомните какво се правеше, ще ви бъда много благодарна. Blush Помня, че смених корите с нови. След това тя се оправи и тръгна да цъфти, сега пак Sad

Възможно ли е, ако не съм я поливала 10-тина дни, това да е повлияло на листата? Обикновено ги поливам или проверявам на седмица, но този път съм пропуснала. Blush
Mikkey, бих я измъкнала от корите веднага. Гаранция, че корените в средата под шийката са дали фира и e останала само с перферните.
Орежи всичко сухо, цветоносите също и ако позволяват корените можеш да скъсиш и шийката до здраво. Обработи я с препарат и я обърни за ден-два с листата във вода, а после преседи в по-дребни кори. Ако трябва ги нарежи и прибери в саксията и въздушните корени. Саксията също трябва да е по-малка за да съответства на количеството корени.
Миналата седмица точно такава спасявах и вече е свежарка. Листата връщат тургор и на пипане се усеща, че са  по-твърди.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 15:18 от Sysly

# 307
  • София
Според мен да не бърза с ножицата и ваденето от корите. Нека я разгледа отвън, да покаже снимки, ако иска и тогава да реши. Не винаги е крайно положението.

# 308
  • In transit
Покажете корените през саксията.
Голяма мъка, докато ги хвана на фокус без отблясъци Blush

Този черния корен да го изрежа ли? Предния път го чистих с противогъбично, но не се оправи. Надолу бяха зелени предния път, като ги вадих.

# 309
  • Мадрид / София
За почистване е според мен и нов субстрат, защото ако в този има болестотворни гъбички/бактерии може да я атакуват отново ако се използва пак. Аз имам две дето бяха с омекнали листа и с по 2 корена и ги сложих във вода след като опръскването не им е достатъчно и листата се постегнаха и хидратираха. Обаче ги почистих хубаво преди това и напръсках с препарат.

Любимката ми

Черната перла

Малката Алис първи домашен цъфтеж купена преди 3 г

Пелоричката първи домашен цъфтеж

Цвят изненада - купих я преоценена без цвят и се оказа такъв какъвто исках да си взема

Жълтата на дребни точки

И "Лятна песен" за първи път с домашен цвят от поне 2 г

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 15:55 от Angela61

# 310
Да няма гъбка в средата? Аз бих изчоплила и намазала с кашичка фунгицид дънцето и началото на тези корени... Корите са едри и не би трябвало да задърчат много влага, че да стане чак толкова черно от нищо...
Обелѝ внимателно тези сухите люспи от листа долу, ако под тях има черно, вадиш, режеш тая част и действаш, както Sysly обясни.

# 311
  • София
За мен корените са наред. Не биха я вадила от корите изобщо. Самите кори са много едри, което води до незадържане на влага в саксията. Това е добре от гледна точка на превенция от гъби и гниене, но води до бързо пресъхване и трябва да се полива по-често. Сега е мокро, защото са били в кашпата с вода, но за два-три дни вероятно корите ще изсъхнат изцяло, а корените ще се обезводнят за седмица.
Аз бих накиснала цялата саксия /докъдето корите вече се надигат/ за 20 минути, бих оставила да се изцеди и бих я сложила обратно в кашпата. Направо бих сипала водата отгоре, както си е саксията в кашпата и после бих изляла и толкова. След ден-два ще се види, дали има промяна в тургора. При посивяване на корените пак бих напълнила по описания начин догоре за 20 минути. Смятам, че растението ще се възстанови за две или три подобни процедури.

# 312
  • In transit
Много ви благодаря за отзивчивостта и вниманието! Дадохте ми много полезни насоки какво да правя, за да я спася.
Ще потърся нова смес от кори и почва(да имам за всеки случай), и ще пробвам съветите ви да видим кое ще сработи. Все си мисля, че са омекнали защото забравих да го полея.
Днес в стаята влжността беше 43%, на прозореца, като напече може и по-малко да е. Ще я понакисна във вода през 2-3 дни, да видя дали ще има разлика, ако не, ще вадя от корите и почиствам. И аз съм забелязала, че на тази саксия наистина по-бързо ѝ изсъхват корените от на останалите орхидеи.
Донякъде обвинявам саксията. Преди време постоянно я държах в кашпа непрозрачна и по-добре беше. Като реших да я махна започнаха по-бързо да ѝ съхнат корените.

# 313
Мики, и от мен едно мнение. Черното в основата на най-горните корени е от гъбично заболяване. Има ли наболи нови коренчета, които почерняват? Ако е каквото мисля, може да живее с години така, и да цъфти, и в един момент се гътва. И според мен това не се лекува, колкото и да третираш остава да тлее и някой ден избухва пак. Ако решиш да обелиш някое листо гледай дали има лилаво оцветяване отдолу, сигурен признак е.
С всичко това искам да кажа - внимавай да не пренесеш заразата на друго растение.

# 314
Здравейте, моля за съвет относно поредната офисна орхидея. Листата все още са прилични, но корените са… направо липсват. Имаше кошничка торф и явно от там е тръгнал проблема. Има нови коренчета, но като обелих най-долните листа се показаха наболи черни коренчета.  Как да третирам, докато не сме я изтървали? Може би да намажа с фунгицид, да накисна или и двете ? И още един въпрос за мазането с кашичка от фунгицид- не вреди ли на растението като е така концентриран препарата?

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 09:49 от Живанк@

Общи условия

Активация на акаунт