Нашите орхидеи – тема 45

• 27 325
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
merion7777, според мен е рисковано със самополивни саксии. Орхидеите няма нужда от това и може само да стане беля. Накисването им е грубо на една седмица, предостатъчно време, ако човек реши да отсъства от къщи.
Благодаря! Вероятно ще рискувам с две саксии и след това ще пиша за резултата как се развиват.

# 361
Направих си подарък и си купих две орхидеи от голям супермаркет. Уж гледах корените да са добре, но не обърнах внимание на корите и листата. И ето,че едната се оказаха цялата в бяла паяжина /много се ядосах на себе си,но уви/. Та какво да правя от тук нататък,за да я спася? Заразно ли е за другите орхидеи?

# 362
Да, заразно е.Не ги слагайте при другите и третирайте с препарат, защото най-вероятно е заразена с “памуклийка”.

# 363
Най-добре снимай и покажи Thinking
Може и плесен по корите да е, а съм имала и едно обикновено малко паяче, направило си гнезденце в опаковката орхидеята Simple Smile
Никога не ги слагам при другите, преди карантина 2-3 седмици Hands V

# 364
Живанка, овържи го тоз дендрю, че много се е разчекнал и наистина може да падне. За да цъфне иска светло и хладно, доста по-хладно от фаленопсис. Не виждам от снимката, но по принцип му трябва малко по-фин субстрат, не се гледа в едри кори като фалче.

Самополивна сакия и аз не бих сложила, поливам на няколко седмици. При мен излишната влагата ги убива, за разлика от сушата. Но всеки си знае условията и цветята.

# 365
  • Мадрид / София
Това е дендробиум фалаенопсис и е топлолюбив. Нобилето е студенолюбиво. За да цъфне му трябва нова издънка. Само новите цъфтят, старите служат за изхранване на новите. Стремят се към светлината затова бягат навън. Добре е да се привържат за по-голяма компактност като се забоде в центъра пръчка или ако там има стари растения да се привържат бягащите навън към нея/тях. Добре е да се смени субстрата или ако този е добър все още да се добави отгоре да покрие корените, но не и ризомата. Ризомата трябва да е над субстрата. Ризомата е мястото от където никнат новите растения. Няма нужда да се режат корените, само ги покрий леко със субстрат и поддържай малко по-влажно от колкото фалаенопсисите тъй като дендробиумите са с по-тънки корени. Няма нужда от нова саксия. Тази е доста свободна и има мегдан за още растеж.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 22:43 от Angela61

# 366
Аз реших че е нобиле, вземам си съвета назад Joy

# 367
Здравейте момичета, аз продължавам с въпросите относно офисните орхидеи Simple Smile
Този дендробиум фаленопсис ( благодарение на вас разбрах какъв вид е) е силно наклонен. Притеснява ме, че половината му корени са отвън и са сухи. Това нормално ли е за него или трябва да го преместя в по-голяма саксия и да ги засипя с кори? И да опитам да го изправя и вържа за подпорка? Притеснява ме, че не е стабилна саксията и може да падне и да се счупи, не е цъфтял тази от доста време и мисля, че нещо не му харесват грижите. Какво ще ме посъветвате?

На мен ми изглежда екстра и е добре така да си стърчи над саксията. Корените му са много по различни от тези на фалчетата. Всякс орхидеи има винаги някакво количество сухи корени. Саксията в никой случай не е малка. Сложи го в една керамична каша. От колко време не е цъфтял? Те са една идея по-капризни от фалчетата и на мен ми е отнемало 2-3 г.за пръв домашен цъфтеж.

# 368
  • София
Направих си подарък и си купих две орхидеи от голям супермаркет. Уж гледах корените да са добре, но не обърнах внимание на корите и листата. И ето,че едната се оказаха цялата в бяла паяжина /много се ядосах на себе си,но уви/. Та какво да правя от тук нататък,за да я спася? Заразно ли е за другите орхидеи?
Има голяма вероятност да сте си взели орхидея с паяче. Аз имам няколко и много им се радвам - изяждат всякакви мушици. Ако може, пуснете снимка на паяжината. Памуклийката прави по-скоро бял налеп в основата на листата, акарите правят много фина паяжина най-често по долната страна на листата. Без снимка няма как да се познае, какво точно сте си донесли.

# 369
Здравейте момичета, аз продължавам с въпросите относно офисните орхидеи Simple Smile
Този дендробиум фаленопсис ( благодарение на вас разбрах какъв вид е) е силно наклонен. Притеснява ме, че половината му корени са отвън и са сухи. Това нормално ли е за него или трябва да го преместя в по-голяма саксия и да ги засипя с кори? И да опитам да го изправя и вържа за подпорка? Притеснява ме, че не е стабилна саксията и може да падне и да се счупи, не е цъфтял тази от доста време и мисля, че нещо не му харесват грижите. Какво ще ме посъветвате?

На мен ми изглежда екстра и е добре така да си стърчи над саксията. Корените му са много по различни от тези на фалчетата. Всякс орхидеи има винаги някакво количество сухи корени. Саксията в никой случай не е малка. Сложи го в една керамична каша. От колко време не е цъфтял? Те са една идея по-капризни от фалчетата и на мен ми е отнемало 2-3 г.за пръв домашен цъфтеж.
Много благодаря на включилите се!
Re_ge, не е е цъфтял от поне 2 години. Поадарили са го на колежка и аз дори не съм го виждала цъфнал Simple Smile С оригиналния субстрат е, изглежда ми, че е само кори. Това добре ли или трябва да взема друг за да засипя леко корените? Иначе имам кори от Лидл.
 Има си пръчка, за която явно е бил привързан, но защо са го отвързали и са позволили да се килне така нямам представа. Опитах да привържа издънките, но са доста наклонени и твърди и мисля, че ще ги счупя. Ще пробвам пак

# 370
Има голяма вероятност да сте си взели орхидея с паяче. Аз имам няколко и много им се радвам - изяждат всякакви мушици. Ако може, пуснете снимка на паяжината. Памуклийката прави по-скоро бял налеп в основата на листата, акарите правят много фина паяжина най-често по долната страна на листата. Без снимка няма как да се познае, какво точно сте си донесли.

Дааа, оказа се точно паяче. Действах прибързано и не съм правила снимки. Извадих я от субстрата, за да видя как е положението вътре. Поизчистих с тампон със спирт листата и при почистването се появи едно голямо паяче. Определено е паяжина, а не лекав налеп от памуклийка. Ще й смена субстрата, но трябва ли да я напръскам с нещо по специално, и ако -да, какво?

Благодаря за помощта Flowers Hibiscus

# 371
Памук със спирт? Open Mouth
По принцип не е хубаво субстрата да се сменя веднага, ако няма видим проблем. На орхидеята и трябва време да се адаптира към новото си място. Добре е да се карантинира от другите цветя за известно време. За пръскане или накисване - ако изглежда здрава, не е задължително обработването. Аз прилагам метода със пресаждане на сухо. Корените може хубаво да се накиснат във вода, но после когато се сложи в субстрат, субстрата трябва да не се полива 48 часа. Така ако има нараняване на коренчета, те завяхват. С корените се действа много внимателно защото са крехки и лесно се нараняват, субстрата не се притиска, както при други  растения, а само се стръсква малко саксията. Толкоз.

# 372
  • In transit
Да ви покажа орхидеите, поливани с оризова вода. Heart Eyes
Такива огромни цветове не бях виждала, а корените са изцяло навън. Саксиите им са много малки. Голямата е закрепена за корниза с панделка, защото не стои сама права. Grinning

# 373
Тази първата си прави големи цветове и без ориз. Просто модела й е такъв

# 374
  • In transit
Тази първата си прави големи цветове и без ориз. Просто модела й е такъв
А в магазина, как да разбера какъв е модела?  Blush Да знам какво да търся, много ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт