Нашите орхидеи – тема 45

• 27 332
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
И аз искам да отглеждам катлеи, но за сега само фаленопсисите се развиват добре при мен (и един дендробиум), така че вероятно няма смисъл да си взимам...

Едно мини от вкъщи - този път се постарах със снимката, въпреки че самото цвете не е нещо особено:

Едната пъпка се е обърнала към цветоноса без причина (нищо не я притиска).

#BGMлоялнапрограма

# 346
Ре-ге имам същата Катлея, но тази година пропусна да ме зарадва. Много гъста стана излиза от саксията, но не цъфти. Каква е тайната??? На светло е, на топло е 22гр., започнах по често да я поливам на 7-10 дни. Сега съм взела две керамични саксии и ще се пробвам да я разделя на две Confused

От колко време я имаш?
аз не бих я делила, отлага се времето за цъфтеж.

# 347
  • Бургас
Ре-ге имам същата Катлея, но тази година пропусна да ме зарадва. Много гъста стана излиза от саксията, но не цъфти. Каква е тайната??? На светло е, на топло е 22гр., започнах по често да я поливам на 7-10 дни. Сега съм взела две керамични саксии и ще се пробвам да я разделя на две Confused

От колко време я имаш?

От 5-6г. Миналата година цъфна с един цвят, 2023 пак с един цвят цъфна. Тази пропусна Disappointed Relieved

# 348

Тази ми е най-цъфтящата - има 2 цветоноса и има 19-20 цвята.

# 349

От колко време я имаш?

От 5-6г. Миналата година цъфна с един цвят, 2023 пак с един цвят цъфна. Тази пропусна Disappointed Relieved

На първо четене бих казала че е прекалено обгрижена. Сред природата катлеите минават през гърч за да цъфнат (сухотА, температурни разлики). Бих посъветвала да почнеш последователно да сменяш някой фактор от условията в които я  гледаш , например да разредиш поливането.   Аз моята я държа в по-лоши условия, но аз съм позната с макаренковските си методи на отглеждане. Моята цъфна за пръв път някъде на третата година и цъфти всяка година от две последователно изхранвани булби една от едната и още една от другата страна. Едната цъфти пролетта другата есента. Аз държа на североизточен перваз и поливам на четири  седмици зимата и на две седмици лятото. Но съм с висока влажност на въздуха. В саксията фи 15 е от 3 години. Тази година изхрани едновременно три булби и ги цъфна. Да добавя че не торя.

Имам я от 7-8 години. Проверих  от 2018 я имам, пръв цъфтеж 2021

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 20:51 от _re_ge

# 350
  • In transit

Тази ми е най-цъфтящата - има 2 цветоноса и има 19-20 цвята.
Как я докарваш с толкова цветове?

Някоя от вас полива ли орхидеите с оризовата вода? Майката на една приятелка вчера ми обясняваше, че само с такава си полива орхидеите и се скъсват да цъфтят.

# 351
Аз не. Нито с оризова, нито с чеснова, нито с бананова… нито с боб яхния 😂
Поливам си с вода и толкова. Дори не съм торила от година и половина

# 352
  • На планетата Земя
Re_ge 🥰,  не мога да не се включа и да не се възхитя на катлеята ти, уникален цвят!

Много са капризни. Аз успях да съхраня само една, преди много време я купих през несъществуващия вече цветарски форум.

Cattleya bowringeana coerulia

Чудни орхидеи показвате всички!

# 353
  • Карлово
Някоя от вас полива ли орхидеите с оризовата вода? Майката на една приятелка вчера ми обясняваше, че само с такава си полива орхидеите и се скъсват да цъфтят.
Аз поливах и ми се струва, че бяха доволни от нея. Оризова вода имам предвид само измит ориз в студена вода.
Миналата година загубих две орхидеи и трета ми е в реанимация, от началото на лятото. Мисля, че е от парното, но знае ли човек и се спрях с оризовата вода.

# 354
Момичета, извинявам се ,че нахлувам в темата! Има ли някой от вас, който отглежда орхидеите в самополивни саксии? Как се развиват и подходящи ли са? Колебая се между бял цвят и прозрачен и не мога да реша дали да рискувам.
   Моля, ако някой ги използва да даде мнение!
 Благодаря на всички, които се включат!

# 355
Mikkey, нямам абсолютно никакви скрити козове за цъфтеж, даже съм доста небрежна. Simple Smile Аз затова не веднъж съм казвала, че само орхидеите не успявам да уморя. Рядко поливам, понякога измивам листата на течаща вода и не торя изобщо. Всъщност 1 път бях торила с разреден обикновен тор за цветя. Миналата година имаха обилен цъфтеж, защото бяха пресаждани някои от тях. Обаче реших, че субстрата не е хубав, много приличаше на обикновена пръст и взех да сменям с лидълски. Някои се разболяха и съм решила да не хвърлям, докато има в тях живот.

Това е мини орхидея, живя в съвсем малка саксийка с години, сега вече е  в по-голяма и се отблагодарява с по-траенн цъфтеж и с по-големи цветове. Simple Smile

# 356
  • На планетата Земя
merion7777, според мен е рисковано със самополивни саксии. Орхидеите няма нужда от това и може само да стане беля. Накисването им е грубо на една седмица, предостатъчно време, ако човек реши да отсъства от къщи.

# 357
  • In transit
Morphea, сега ме замисли, че част от моите са точно в лидълски кори. Онзи ден взех някаква друга от Бриколажа, смес кори, кокосови влакна и мъх, но сега няма да ги бутам, че си цъфтят.

# 358
Здравейте момичета, аз продължавам с въпросите относно офисните орхидеи Simple Smile
Този дендробиум фаленопсис ( благодарение на вас разбрах какъв вид е) е силно наклонен. Притеснява ме, че половината му корени са отвън и са сухи. Това нормално ли е за него или трябва да го преместя в по-голяма саксия и да ги засипя с кори? И да опитам да го изправя и вържа за подпорка? Притеснява ме, че не е стабилна саксията и може да падне и да се счупи, не е цъфтял тази от доста време и мисля, че нещо не му харесват грижите. Какво ще ме посъветвате?

# 359
  • На планетата Земя
По снимката си личат доста загнили корени, може би субстратът вече е изгнил и е за смяна. Може да опиташ да пресадиш, като махнеш лошите корени.

Общи условия

Активация на акаунт