Нашите орхидеи – тема 45

• 27 317
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна

Флорен
Сидреята е прелестна!
От лудизията имам и от другия фасон. Ако ти харесват този тип орхита  ще ти разсадя и от нея. "Скъпоценните"  са много непретенциозни,  единствена специфика им е че всеки цъфтеж "затапва"връхчето. Но пък така растат издънки и тя не нараства много на височина.
...

За втора поредна година ми цъфти Седирея-та . Преди това я гледах само на листна маса. Малко стрес в подходящ момент и нещата си идват по местата. 😄

Благодаря за предложението за другия фасон лудизия, може би по- нататък. Желая да съм сигурна, че тази вкъщи мога да я гледам и се развива, расте . Не ми се иска да я уморя. В момента ми е на режима на фалчетата и мисля ѝ понася този начин на отглеждане. За момента всичко е наред с нея. 🙂

# 391
  • Варна
Реге,
в какво садиш лудизиите? От 2-3 години я гледам във вода, защото в крайна сметка изгни в корите. Когато я купих беше в почва, и там изгниха корените. И в сфагнум съм пробвала - същата работа. Само в кори успя да изкара няколко години. И сега не знам какво да я правя.

# 392
Никога не съм се замисляла, че орхидеята може да има аромат. Сутринта прочетох, че някой от видовете има лимонена миризма. Преди малко проверявах дали са за поливане тези, които са в непрозрачни кашпи  и ме лъхна аромат на цвете. Проверих откъде идва и ми се струва, че жълтите цветове миришат. Възможно ли е?
Не съм качвала снимка на тази, защото цветоносите са живописно щръкнали в две различни посоки и няма как да се снима отблизо. Подпряла съм я с един мини статив.

# 393
Точно от жълтата не е възможно.

# 394
Папагала нямаше ли лек лимонен аромат? Аз имам една с дребни цветове, жълто -розовеникава от "спаси орхидея", която мирише леко сладникаво на... ами на кремче за ръце ми е най-близкото. Като я огрее слънце, сутрин към 11ч...
Имах (по ковидно време го загубих, загина в офиса пресушен, а в последствие преполят) еднин оранжевикав онцидиум, миришеше леко на шоколад, нежно жълтия не мирише.

# 395
Реге,
в какво садиш лудизиите? От 2-3 години я гледам във вода, защото в крайна сметка изгни в корите. Когато я купих беше в почва, и там изгниха корените. И в сфагнум съм пробвала - същата работа. Само в кори успя да изкара няколко години. И сега не знам какво да я правя.

Присъединявам се към това питане. При мен по същия начин /вече два пъти с две различни лудизии/ изхода е трагичен. Започвам от стрък, който държа във вода докато пусне корени. След това я засаждам в саксия с почва и както се разлиства и върви добре, набързо почва да гние. Пренасям я отново във вода, но и там след време загнива. Моят опит е ограничен само до гледане във вода и почва. И аз търся съвети и помощ.

# 396
Пенева, моя папагал не мирише. Тази година не е цъфтял, че с корените имаше казус, но никога не съм го усещала.
Проверих и по сайтовете,на 2-3 места , пише fragnance: no.

# 397
Моя папагал загина много бързо, заедно с една малка миризливка и една каода... Загинаха ми 2/3 от домашните отфидеи през април и май, бяха спрели парното и хванаха двуседмични дъждове и мрак, нямах доосветяване и непосредствено преди дъждовете ги полях... Вече следя прогнозата за времето при спиране на парното и миналата пролет не поливах повече от месец Rolling Eyes
Та никакъв спомен нямам Thinking

# 398
Моят опит с Лудисията...и аз не знаех какво да я правя. Като дойде от врачаните беше в една буца пръст, реших да я преместя в кори и сфагнум.
Само че съм я сложила в една саксия с дупки и според мен мн бързо изсъхва 🤔
Постоянно се чупеше. Сложих едно отчупено клонче в миниатюрна саксийка /кори и сфагнум/, то взе че тръгна по-стабилно от основното растение.
И двете цъфтяха скоро.

Тук са двете, измежду всичко останало 😁

# 399
Реге,

Присъединявам се към това питане. При мен по същия начин /вече два пъти с две различни лудизии/ изхода е трагичен. Започвам от стрък, който държа във вода докато пусне корени. След това я засаждам в саксия с почва и както се разлиства и върви добре, набързо почва да гние. Пренасям я отново във вода, но и там след време загнива. Моят опит е ограничен само до гледане във вода и почва. И аз търся съвети и помощ.

По принцип моята е нормална смеска за орхидеи - кори, торф, въглен, има и малко сфагнум. Навремето правех "сфагнум сандвич" (кори, тънък слой сфагнум, кори), сфагнумът да не е степан, но не  видях особена разлика от стандартните ми смески. Разбира се, важното при мен е че поливам рядко. Така, както и фалчетата. Съответно, след две-четири седмици субстратът  на лудизията (а саксийките са ми малки по принцип или фи12 но подкъсена на височина) просто е тотално просъхнал. При мен по-скоро нещо може да изсъхне, отколкото да изгние,  но влажността ми е толкова подходяща, че и "изсъхване" не се случва.

една разсадка готова за поливане. Не е поливана три седмици

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 16:14 от _re_ge

# 400
  • Мадрид / София
Според мен влажността на въздуха при скъпоценните е от решаващо значение. Корените им са много чувствителни към поливане и трудно се налучква подходящия режим. Но влажността на въздуха трябва да е около 80% , а това също не е лесно да се постигне при климати различни от планинско-морските. При мен лесно загниват и загиват. Имам една Макодес, но нещо не върви на добре. Пусна нова издънка ама остана само тя и кой знае дали ще дръпне да расте. Майчиното както си беше добре така за три дни повяхна.

# 401
  • Бургас
За 8-ми март се възнаградих с Милтонопсис от Хоум макс. Беше на пъпки още и я закарах на село под карантина. Ето я разтворила няколко цвята . Дано оцелее, че два Милтонопсиса уморих във времето Confused

# 402
Много харесвам бял милтонопсис, и много се борих да имам такъв, но всички загинаха безславно. Не можах да ги разбера какво искат. Докарвала съм домашен цвят няколко пъти, т.е явно условията не са съвсем неподходящи. При мен умират изведнъж, както са си добре листата стават на точки и петна, и краят настъпва скоро след това. Мисля, че бъркам нещо с поливането, но вече съм се отказала от експерименти.

# 403
Само една милтония имах, спасена от магазина. Имах огромно желание да и дам живот, но не се получиха нещата. Затова гледам фаленопсиси, непретенциозни са.

# 404
Определено фалепнопсис са много непретенциозни. Аз имам казус обаче с едната, която цъфти в наситено лилаво. В момента е в разгара на цъфтежа. Обаче ми направи впечатление, че от миналата седмица изведнъж пожълтяха всичките ѝ листа. Не съм я торила от есента. Тъй като ги гледам в офиса, на прозореца, утре сутринта ще кача снимка и ще помоля за съвет как да процедирам. Страх ме е, да не я изтърва. Въпреки, че като се замисля, до сега орхидеи не съм успявала да затрия. Тази специално я отглеждам от пет години някъде.

Общи условия

Активация на акаунт