Нашите орхидеи – тема 45

• 27 325
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Mikkey прекрасни са ти орхидеите. Аз тепърва се уча в този бранш. Имам въпроси: Кога се налага да се поливат с оризова вода? Съответно как се прави самата вода? И още един въпрос имам често виждам, че орхидеите са засадени в малки саксии. Може ли повече информация, каква е целта?

# 376
Тази първата си прави големи цветове и без ориз. Просто модела й е такъв
А в магазина, как да разбера какъв е модела?  Blush Да знам какво да търся, много ми хареса.

Ето при моите разлика в цвета

Името й не знам, но те в магазините са с цвят, а не прецъфтели, така че ще я видиш ако я има. Моята е от преди няколко години от кауфланд купувана

# 377
  • In transit
Mikkey прекрасни са ти орхидеите. Аз тепърва се уча в този бранш. Имам въпроси: Кога се налага да се поливат с оризова вода? Съответно как се прави самата вода? И още един въпрос имам често виждам, че орхидеите са засадени в малки саксии. Може ли повече информация, каква е целта?
Аз също минавам в графата новобранци с орхидеите, въпреки, че имам няколко и най-старата ми е на 7 години. Общо взето сами се гледат, само ги поливам от време на време. Благодарение на момичетата в темата научавам много полезни неща. А показаните орхидеи са на майката на приятелка. Онзи ден питах дали някой ги полива в оризова вода, защото жената ми обясни, че така ги поливала, но момичетата тук казаха, че не е задължително, за да цъфтят обилно. Hug

Second, благодаря ти, ще се оглеждам.

# 378
  • Мадрид / София
Орхидеите не обичат да са в големи саксии. Когато саксията е голяма орхидеята се стреми да удължи корените и като достигне стената на саксията да се прикрепи към нея за устойчивост. Чак след това започва да цъфти. Когато саксията е малка, корените много по-бързо обхващат стените и дъното и започва да пуска цветонос/и. Те са епифитни (захващат се за дърветата без да са паразитни. Това ще рече, че се изхранват самостоятелно. Клоните/стъблото на дърветата са само за опора).
Оризова вода не съм ползвала. Поливам с вода от чешмата. От време на време ги торя за цъфтеж и толкова.

# 379
  • Варна
Здравейте! 🙂
Благодаря за новата тема! 🍀
Записвам, за да гледам чужди красоти, пък и да черпя полезен опит. 🙂

Сега да покажа една цъфнала лудизия. Безкрайно благодаря на _re_ge за нея. Чудесно растение. Всяко стъбълце беше нацъфтяло. ❤️

Един пелорик и друга.

И Седирея-та с лимонов аромат. Тази година е само с един цветонос, но отново е прекрасна и все така свежа. 🙂

# 380
  • Somewhere far away
И аз тук.
Сигурно много пъти се е обсъждано, но ми е интересен въпроса за поливането- етох доста из интернет , и клипове гледах- ами всеки казва различно. Затова реших да повдигна въпроса. Няколко източници казват че е по добре на душ да се полива, някои казват че е ок като всички други цветя, с шише и да остане вода долу в чинийката, трети нещо друго . Обърках се вече тотално.
Та-- логичният въпрос - кой е начина  за поливане, който е най-добър и за нас /спестява ввреме и усилия/, и за орхидеята?

# 381
  • Мадрид / София
Който на теб ти е удобен стига да не мокриш розетката при фалчетата, че може да загние и да оставяш субстрата да изсъхне (докато корените станат сребристи на цвят) - това за фалаенопсисите. Орхидеите с по-тънки корени имат нужда от повече влажност в субстрата. Общо взето се полива на 10 дни (това е само приблизително, защото много зависи от влажността на въздуха и температурата). Ако е много влажен въздуха може доста по-нарядко да се поливат, както и ако температурите са ниски (около 15-16 градуса). Дали ще е с накисване, дали проточно няма голяма разлика. Както ти е удобно на теб. Аз им сипвам по малко водичка като видя, че корените почват да побеляват).  С накисване изисква доста време и ако имаш много орхидеи ще загубиш много време, че се киснат поотделно за да не се заразят взаимно и евентуално.

# 382
  • Somewhere far away
При мен е доста сух въздуха, поливам веднъж на седмица, в северозападна България съм ако има значение. лятото е много жега и няма никаква влажност на въздуха така че тогава ще ги поливам по -често.  поливам си ги с престояла вода от шише. значи е ок този вариант. Да, за фалчета става дума . Благодаря ! Simple Smile

# 383
С тия предизвикателства..…

Аз кисна. Всяка в нейната си кашпа. Дълго.
Лятото когато отсъствам наливам вода в кашпата до дъното на саксията, така че излизащите корени, които са прорастнали да са малко във вода  
Ползвам ей такива

# 384
  • Мадрид / София
При мен е доста сух въздуха, поливам веднъж на седмица, в северозападна България съм ако има значение. лятото е много жега и няма никаква влажност на въздуха така че тогава ще ги поливам по -често.  поливам си ги с престояла вода от шише. значи е ок този вариант. Да, за фалчета става дума . Благодаря ! Simple Smile
И при мен влажността във въздуха е слаба. Доста е сухо, а лятото още по-малко и много горещо.

# 385
Подариха ми Ванда. Една уморих преди години, искам тази да оживее
Имам безброй фаленопсиси, с тях грижи нямам.  Никак не са капризни и са много благодарни, скъсват се да цъфтят и без "манджи".
Практически съвети за Ваната?

# 386
Който на теб ти е удобен стига да не мокриш розетката при фалчетата, че може да загние и да оставяш субстрата да изсъхне (докато корените станат сребристи на цвят) - това за фалаенопсисите.
Какво е това? Аз ги поливам изцяло, докато съдът, в който ги кисна не почне да прелива.

# 387
Скрит текст:
Имам безброй фаленопсиси, с тях грижи нямам.  Никак не са капризни и са много благодарни, скъсват се да цъфтят и без "манджи".
Практически съвети за Ваната?

Най-важното условие е да е здрава. За съжаление повечето продавани в бг ванди са много болни. Аз гледам ванди и това са много некапризни и постоянно цъфтящи растения, но ако новозакупени ванди  тръгнат да мрат няма спасение. Аз поне не съм успявала. Имам 7 ванди в момента и поне толкова уморени , може даже и повече. СЛед години опит -неопит , напук на правилата, ги гледам в едри кори -така им е най-ок. Но за сметка на това адаптацията им при мен (за домашен  цъфтеж) е отнемала години. Примерно,   Имам ванда теселата която никога не е цъфтяла при мен а я имам от 5-6 години. Пръв домашен цъфтеж на ванда ми е отнемал мин 4 год. Ими и такива дето е бил 5-6г. така че за мен не са лесни за адаптация цветя. Но веднъж ако се адаптират и престрашат да цъфтят - са много "дашни".

Флорен
Сидреята е прелестна!
От лудизията имам и от другия фасон. Ако ти харесват този тип орхита  ще ти разсадя и от нея. "Скъпоценните"  са много непретенциозни,  единствена специфика им е че всеки цъфтеж "затапва"връхчето. Но пък така растат издънки и тя не нараства много на височина.

Живанка , две години адаптация не е много. Фалодендрите така си полягат от време на време. Ако не е проблем нека си расте така. Не допълват с нищо, сложи в кашпа. Пролет есен е период на цъфтеж, поразреди поливането или премести на по -светло, но не пряка слънчева.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 19:18 от _re_ge

# 388
  • Мадрид / София
Имам безброй фаленопсиси, с тях грижи нямам.  Никак не са капризни и са много благодарни, скъсват се да цъфтят и без "манджи".
Практически съвети за Вандата?
На мен не ми се отдават вандите. Остана ми само една Неофинетия. Другите се споминаха през времето.

Който на теб ти е удобен стига да не мокриш розетката при фалчетата, че може да загние и да оставяш субстрата да изсъхне (докато корените станат сребристи на цвят) - това за фалаенопсисите.
Какво е това? Аз ги поливам изцяло, докато съдът, в който ги кисна не почне да прелива.
Розетката при фалчетата е центъра от където излизат новите листенца. Същото внимание е и за мястото където са захванати листата (пазвичките). Добре е да се подсушават с книжна салфетка (кухненска хартия) ако има задържана вода там.

# 389
Много благодаря, re_ge! Ще го оставя така, не пречи никому Simple Smile Важното е да е здрав, а щом според вас е такъв, ще цъфне когато реши Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт