Нашите орхидеи – тема 45

• 27 312
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
VanessaDE, аз съм доволна от субстрата за Орхидеи от Лидл. С него опитвала ли си? В постоянния им асортимент е.

# 421
  • Мадрид / София
Давам рецепта за субстрат за фалеанопсис от човек 30г и повече отглеждащ орхидеи и казва, че действа много добре (живее на различни места из Испания, с различен климат).
8 части вулканичен камък - 2см големина
1 част растителен въглен - 2 см големина
1 част камъчета мраморин (тези, които едно време се използваха за мозайка) 1 см големина. Може и други камъчета да са, но чисти и със същата големина.
Ето и видеото:

# 422
А от къде може човек да закупи този вулканичен камък? Сега търсих в интернет и нещо не успях да открия. Иначе видеото е интересно.

# 423
Не е ли същото като "керамзит"?
Например тук:
https://orhidei.bg/wp-content/uploads/2017/02/keramzit-pochva-za … hidei-300x300.jpg

# 424
  • Мадрид / София
А от къде може човек да закупи този вулканичен камък? Сега търсих в интернет и нещо не успях да открия. Иначе видеото е интересно.
Виж в Амазон. Тук го продават в някои цветарски магазини, но съм взимала и от Амазон. Само гледайте размера да е около 2 см, че е твърд и няма раздробяване.

Не е керамзит. Различно е.

# 425
Аз не бих отглеждала орхидеи в камъни. Представям си какво е вулканичен камък. Не е керамзит. Орхидеите могат да  растат и литофитно, но нека не бъркаме нещата. Ако отглеждаме орхидея в камъни - невлагоемка субстанция - ще се скъсаме от поливане. И не можем да заминем на почивка ако те са отглеждани в климат  с ниска въздушна влажност. Въгленът с функции на противогъбично и срещу загниване. Човекът от клипа вероятно има система за поливане която решава проблемите с лесното просъхване. Затова не може така нещо да се гледа и да се извади от контекста на цялостната картина, като се снята че може да реши нашия проблем.

Показва ни три растения, сравнително млади, прясно закупени, къде са другите  орхидеи дето 30 г ги глед и как част от тях  растат в тази смеска и са поне 5-10 годишни за да имаме база за сравнение. Как се грижи за тях?

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 14:43 от _re_ge

# 426
  • Мадрид / София
Вулканичния камък има пореста структура и задържа влага доста време. Не е като гладките камъни. Тъй като има вулканичен произход съдържа много минерали, които са полезни за растенията.
Показвам вулканичен камък 5-6 см и мокър, защото затискам едно фалче дето е на водно, че беше решило да се гътва:

Човека е от Аржентина и там е започнал да отглежда орхидеи. Останали са там, защото идва в Испания. Сега живее в Испания, но се мести през няколко години в различни райони на Испания. Бил е в Мадрид (централно), после отиде в Галисия (на север), сега е на юг. При тези премествания взима със себе си само една част от всичките, които отглежда. При последното си местене е раздал фалаенопсисите, тъй като били станали огромни. В Галисия е доста влажно и знам от друг човек, който отглежда орхидеи, че фалчетата там цъфтят по няколко пъти на година. Просто им е добре там. Тези три, които показва действително ги е купил сега, за да покаже как се пресаждат фалаенопсиси, но има много цимбидиуми и разни други орхидеи. Той има и друг канал в ЮТуб където могат да се видят орхидеите и от предишните години. Не му умират, раздава ги. Не е лесно като се местиш на ново място да пренасяш цяла колекция от орхидеи. На различните места свободното пространство е различно и понякога се налага да се разделиш с екземпляри за улеснение.

# 427
Здравейте, включвам се при вас, за да гледам красоти. Видях страхотни снимки и току що разбрах, че има орхидеи с лимонен аромат. Аз имам 9 орхидеи, които са ми подарявани по поводи и не са от по-редките видове, но много си ги обичам. А години наред си мислех, че са трудни за гледане. Нищо такова. Blush
Имам един въпрос. Една от орхидеите ми е пуснала "бебе". Четох, че трябва да се изчака корените да станат по 10-тина сантиметра, за да се отдели и засади в отделна саксия. Как става отделянето? Цялото стебло ли се срязва, там където са свързани или самото разклонение се отчупва по някакъв начин? Страх ме е да не съсипя и двете растения. Прилагам снимка.

А иначе това са цъфналите ми в момента орхидеи.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 19:44 от Bobby®

# 428
  • оттам, откъдето започва България
Bobby®, много са ти хубави орхите! Simple Smile
Аз моето бебче го откъснах внимателно от цветоноса, когато имаше 3 коренчета.
Повече от половин година мина и си е отделно в малка саксийка. Не е цъфтяло, но си е живичко.

# 429
Аз режа с част от цветоноса. Примерно около 2 см.

Моето бебе откога щях да го отделям ама още си стои, корените са му поне 30 см. Тъкмо щях да режа и то взе че пусна цветонос🥰 и сега си цъфти.

# 430
Въпрос на решение е май:
Може така да си стои и да цъфти като при second 😊

Моето го отделих като направи 5см коренчета, така ме научиха момичетата тук. С леко въртеливо движение го отделих като внимавах и за растение, и за корени. Стана си отделна орхидейка и даже цъфтя.

Някои споделяха мисля, да се отреже цветоноса като от двете страни на бебето останат по 2см от цветоноса и се положи така  в саксийката с кори 😊

# 431
Анджи, аз съм си донесла лава от канарите и то доста големи камъначки и съм си сложила по саксии за баланс, макар че лавата е лек камък. Как съхне това нещо, не е влагоемък този материал, , а ако недай си боже саксията я грейне слънце, как бързо се затопля.
Ако в галиция е влажно като при нас край морето е ясно защо им е добре в това нещо. То и аз поливам много рядко на фона на пловдивчани и софиянци. Но понеже галиция е и по - различно ситуирана, температурите са добри там. А тука заради Черно море и откритото положение от север, североизток, по-късия светови ден - няма как  да цъфтят няколко пъти годишно, особено ако не зобят тор. То излиза че и камъни не им трябват на неговите орхидеи.

# 432
Благодаря ви. Hug Ще потърся някое видео в интернет, че да не стане беля. По видео в Youtube се учих като трябваше за първи път да пресаждам една орхидея. Предполагам, че някъде ще има и по този ми въпрос. Blush

# 433
Clo,в нашите магазини не продават субстрат за орхидеи,иначе съм чувала добри отзиви за него.
Сега ползвам на Floragard,преди ползвах на Seramis и Compo...

Сега друга щуротия ми влезе в главата.
Мога ли да ползвам мъх от дърветата,вместо сфагнум мъх?
Днес опощих две дървета,но преди да сбъркам да питам.
Навсякъде из магазините търсих и всички ме гледат странно като питам за мъх.От Амазон не смея да поръчам,попадам все на такъв,където отзивите не са само положителни

# 434
Сфагнумът е специфичен мъх, торфен мъх, той не е просто мъх. За да може човек да си представи дали някакъв друг мъх ще му върши работа , трябва да се замисли какви  цели се постигат с добавяне на сфагнум.
1. Идеално равномерно се омокря и изсъхва. Има специфика на просъхването според формата на приложение в дълбочина. Ненапразно се използва в японската трактовка  за отглеждане на неофинетии в кълбовидна форма.
2. Има антисептично свойство.
3. Еднакви са му качествата без знапение дали е жив или сух
4. Не въди вредители.
5. Бавно се разлага,  особено ако е на едри "расти ".  
Това което се търси е сфагнум или торфен мъх. Често в хипермаркет и те има опаковки на новозеландски сфагнум.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 09:11 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт