Нашите орхидеи – тема 45

• 27 307
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Ванеса, последно поръчвах мъх от някакъв сайт за акваристика, нямаше никакъв проблем. Ако искаш другата седмица мога да ти кажа кой точно, но аз ги намерих случайно, докато търсех мъх в Интернет. Амазон не обичам и гледам да избягвам.

# 436
Ванеса, ако DE e каквото си мисля:-) аз от амазон.DE си купувам и мъх, и серамис. Моите орхидеи много добре се чувстват в серамиса, който е комбиниран с гранули нещо като глина.
Мъх взех такъв, но аз си навих че го ползвам само за спасяване на корени. След като поседят на водно ги бутам в мъха и го навляжнявам постоянно, да е полу-водно, полу-твърдо:-)
Мъха ( за терариуми:-)) ) https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B002YJW382?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title

И серамиса : https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0044LSYFO?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title

# 437
  • Мадрид / София
Ванеса, добре че попита първо 😃 Не е препоръчително да се използва какъвто и да е друг мъх с орхидеите освен ако не е сфагнум. Re_ge ти изброи причините. Другите мъхове могат да навредят на растението.

# 438

Това е също сфагнум
В бг се среща в най-разнообразни опаковки. Аз предпочитам новозеландски. С много добри дълги расти, минимум натрошаване. В пакета е добре степан с високак плътност и подходящ за съхранение. Но не в жив. Купувала съм от Бриколаж. Иначе се предлага и в бг  сайтовете за продажба на орхидеи. Няма нужда се поръчва от амазон.

# 439
Купувах от преди от орхидеи.бг. Но откакто се препродаваха, и откакто все нещо им беше криво, спрях. Не съм намирала на друго място, затова си взех такъв. Знам че е сфагнум:-) просто не пише че за орхидеи и съответно когато го взех, цената беше наполовина на орхидейския.
А “серамиса” като вземах насипен пак от там, беше с едни големи парчета кори, които аз изобщо не харесвам, затова предпочетох запечатан и сигурен пакет.

# 440
Само други неща съм си поръчвала амазон.де 🤔 може и аз да си взема.
Преди поръчвах субстрати от румънците и бях мн доволна, но вече не зареждат гледам

# 441
Ей затова първо попитах.
Бях в Бг миналата седмица и там обиколих де що има зоомагазини и цветарници,Практикер,Практис и тем подобни.Няма и няма.От зоомагазин ме пращат в цветарски и обратно.Изнервих се максимално и се отказах.
В Германия същата работа,гледат ме като полезно изкопаемо като попитам за сфагнум мъх...

Phloxx,ако не ти е проблем пусни ми моля те линк на твоя мъх.

Second,гледах го тоя мъх,обаче много негативни коментари видях и не посмях.Може да го пробвам щом ти си доволна

# 442
Сетих се, от тук купувах жив мъх. Беше огромно количество в пакета.

https://www.sphagnum-shop.com/de/Lebendes-Sphagnum-Moos/

# 443
Псевдо Лиодорото май не знае какво точно иска да бъде, ама ме радва много Heart Eyes

# 444
Благодаря Флокс,даже вече поръчах Flowers Hibiscus
Ще тествам една-две и ще докладвам как се развиват

# 445
Здравейте и предварително се извинявам, че така нахлувам в темата ви.На 8ми ми подариха две орхидеи,едната за първи път виждам.Втората е обичайна,но винаги ги уморявам ...Сложила съм ги до прозореца на северно изложение.Едната вече е в кашпа, другата мъжът ми е взел стъклена и тор за орхидеи,ще я пресъдим.Но на тази мъхестата често й клюмват листата,явно иска повече поливане,но пък ми се,струва,че върховете на листата й изсъхват и почерняват и не знам причината..Втората има изгнили корени и ме е страх,че я препроливам-четох,че обича влага ,но не й да е много мокра, затова поливам,отцеждам и тогаваси я връщам в чинийката.Ще съм благодарна за вашите съвети-на колко време и как да ги поливам и дали мястото е ок,благодаря предварително Relaxed

# 446
  • Пловдив
Здравейте  растението на 2рата и 3тата снимка не е орхидея а Анигозантус. Обича много светлина,но не пряка и обилно поливане през лятото.

# 447
  • Мадрид / София
Фани 101, фалеанопсиса от първата снимка го виждам добре. Докато не прецъфти съвсем не го пресаждай. После вече можеш да го сложиш в 1см по-широка саксия, че има доста корени.

# 448
Благодаря, а тези изсъхналите корени трябва ли да му ги премахна?И след като прецъфти и го пресъдим полива ли се и на колко време

# 449
Първо - пресАдим, щото не ги съдите в съда тия цветя.
Второ- като снимате, не снимайте срещу светлината, щото нищо не се вижда добре.
Трето- тор не слагайте, цветето е достатъчно активизирано за да цъфне толкова обилно с търговски цвят. Тор след година чак поне (аз дори изобщо не ползвам). Сухите корени извън саксията висящи и сухото листо може да ги махнете, като корените не целите, а само внимателно до където е сухо. Ножицата дезинфекцирайте преди рязане.
Орхидеите се поливат когато визуално корените в саксията станат сиви + още няколко дни, за да е сигурно че и във вътрешноста са сухи.
Не вземайте от тези т.нар саксии за орхидеи, защото нямат никакво проветрение и са твърде големи. За човек без опит е гарантирано че ще я прецакате в такава.

Общи условия

Активация на акаунт