Нашите орхидеи – тема 45

• 27 300
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Интересно... Моите все в такива саксии ги гледам (с изключение на 2, които още не съм пресадила). Мислех, че са най-подходящи за орхидеите. В какво е по-добре да се гледат? Като че ли не съм попаднала да продават подобни на тези прозрачните, в които се продават. По-добре е да са без такова дъно като капаче ли? Да дишат отдолу?

# 451
Гледам си ги в т.нар. транспортни саксии, т.е. оригиналните Simple Smile
В такива едната тръгна да гние (стари кори), другата си е добре. На нея в средата са едри и си просъхва добре.

# 452
Аз също в т.нар транспортни. По назад по страниците мисля че показах в какви кашпи ги държа, за да мога да си поливам(кисна) всяка в нейната си. Отделно като ще отсъствам, наливам на дъното на кашпите вода, да се опира в някои прорастнали корени.

Аз в такива като показаните успях да умъртвя мисля 5, докато бях млада и зелена..

# 453
Значи или имам късмет, или съм много добра гледачка на орхидеи, без да подозирам. Нито една не съм уморила откакто ги гледам. Затова пък други цветя уморявам от раз. Засега едно Коледниче и две Африкански теменужки държат фронта. Joy

# 454
Първите, най-стари орхидеи съм гледала само в такива. Още са си живи, все още са в такива кашпи и нямат проблем. Само съм ги подмладвала.
Вече новите, т.е. болшинството, са в танспортни.

# 455
  • Бургас
Имам няколко в талива саксии, но те са с големи листа и корени и не се побират в транспортните. Още 3-4 имам такива големи, които дори и в тежки керамични кашпи едвам се държат с големи цветове, като прецъфтят и тях ще прехвърлям в по голяма саксия.

# 456
Аз взех едни саксийки, целите на дупки. Пише че са дренажни, много симпатични изглеждат. Едната мини орхидейка я боднах в такава малка дренажна саксийка. Не помня дали съм качвала нейна снимка, реанимирах я във водичка и доста нови коренчета пусна, затова реших че е готова.
Скрит текст:

# 457
  • София
На саксиите с множество дупки проблемът им е, че корените се мушкат в дупките и после става невъзможно да ги извадиш. Иначе са идеални за самите растения.

# 458
  • оттам, откъдето започва България
Да, така е. Имах такава саксия и се наложи.да я режа, за да мога да изкарам орхидеята.

# 459
  • Мадрид / София
Първи домашен цъфтеж. Миниатюра  Phaleanopsis Parishii:

# 460
  • Бургас
Анджи много сладък мъник Heart има ли аромат?

Вчера пресадих Катлея в керамична саксия Ф17, дано и хареса и реши да цъфне Confused

Има много нови (незнам как се казват) растения, но не иска да цъфти Disappointed Relieved

# 461
  • Мадрид / София
Няма аромат, но са симпатични цветчетата.  Имам още една от същия вид, но е малка и до цъфтеж ще има да почакам.

# 462
  • Пловдив
Мъника е супер. При мен още отвориха
Скрит текст:
Тази е жълтеникава, ама не излиза на снимките

И една с по-различна форма на цвета

Не им знам имената

# 463
Ау последната Heart Eyes  прилича на теменужка

Аз чакам един миниатюрен мини марк тия дни. Толкова му е мъничко цветоносчето, че не знам как го забелязах изпод малкото листенце...около 2 пръста е целия цветонос Simple Smile и още толкова е стръкчето на самата пъпка..

# 464
  • Бургас
Някой поръчвал ли е до БГ от https://www.orchideen-wichmann.de/, за колко дни обработват поръчката и изпращат растенията? На 9.03 направих поръчка и още чакам да я обработят. Времето ли не е подходящо да я изпратят с куриер, климатизират растенията ли вече 14 дни Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт