Нашите орхидеи – тема 45

• 27 302
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Снимайте това което ви притеснява и покажете, може да сте я "удавили"от поливане, може да е друго нещо. При мен сбръчканите листа са предимно от изгнили корени в субстрата от много влага, или гъбично.

# 496
  • Мадрид / София
Предполагам, че зеленото са водорасли,  порастват когато има влага, светлина и топличко. Не са опасни за орхидеята. Действително ако покажеш снимка да се види положението, ще получиш и по-точни отговори.

# 497
# 498
Според мен трябва да я извадиш, без да чакаш да прецъфтява. То зеленото й е най-малкия проблем. Сигурно корените са заминали.. поне отгоре това се вижда - между зеления и клечката, държаща цветоноса има поне два тотално за изрязване.

# 499
Не знам в зелената част какви кори са, изглежда все едно е стояло накиснато почти постоянно във вода до там... Отгоре едри хубави кори, а надолу неясно какво.
Според мен здрав корен вътре в саксията няма. Бих извадила веднага и счупване/срязване някъде при червената черта... Това черно долу на стеблото не ми харесва. Не е нормално най-новото листо да е с такова спаружено състояние.

# 500
  • София
И цветоноса във вазичка, за да може да се възстанови растението по-сигурно.

# 501
Много ви благодаря за съветите BlushHeart

# 502
Peneva_a, мен ме е страх да отрежа така старото стъбло. Няма ли да загине цялото растение? И аз бях качвала снимка на една подобна, някои от орхидеите ми са стари и така стават с дълга изсъхнала част след опадването на старите листа.

# 503
... Няма ли да загине цялото растение? И аз бях качвала снимка на една подобна, някои от орхидеите ми са стари и така стават с дълга изсъхнала част след опадването на старите листа.

то не се реже, само леко се огъва и самостоятелно се чупи, докъдето е отмряло. Ако не се чупи, значи е живо и жилаво. Щом е отмряло значи премахването му само помага на растението. Много рядко стъбло над 5 -7 см е живо. Възможно е дори от него да излизат частично здрави корени, и пак растението да няма нужда от него. Дългото стъбло, което вече има процъфели цветоносни  пъпки , не носи нищо на растението, освен потенциален риск от загниване ако е закопано.

# 504
  • Бургас
Минавам да покажа в какви кашони доставят от https://www.orchideen-wichmann.de

И бонбоните увити прилежно вътре

# 505
  • Мадрид / София
Минавам да покажа в какви кашони доставят от https://www.orchideen-wichmann.de

И бонбоните увити прилежно вътре
Сега остава да покажеш и съдържанието 😉

# 506
  • Бургас
То за момента са марулки, като цъфнат един ден ще покажа, дано оцелеят, че от предното ми поръчване от три една оцеля. Час от тях закарах на по хладно в апартамента на сина ми.

# 507
  • София
Здравейте, моичета.
Забелязах водни капки по една от орхидеите,които са лепкави.Според вас какво може да е това? Благодаря.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 20:14 от leni_rad

# 508
  • Карлово
Забелязах водни капки по една от орхидеите,които са лепкави.Според вас какво може да е това? Благодаря.
При моите се появат от леко засушаване. Вече не се шашкам, като се появят.

# 509
Цъфтежи 😊

Общи условия

Активация на акаунт