Нашите орхидеи – тема 45

• 27 253
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • Мадрид / София
Колко градуса става лятото? По принцип моите лятно време живеят на 35 градуса средно. Поливам ги малко по-често, но не ги пръскам. Влага и топлина е комбинация за развитие на гъбични и бактерийни заболявания. Да има проветрение, но по възможност да не е течение. Фалчетата са доста издръжливи. Проблема може да дойде на есен, като паднат температурите. Мойте тогава са по-чувствителни и някои единични заболяват.

# 616
Мисля че и при нас става около 35 градуса, а може и малко повече. Благодаря ви, момичета.

# 617
Привет 🙃 дайте съвет да я връщам ли в кори?
На колежка е. Пращах я преди време, за месец покара 🙂 да чакам ли още или да я върна, има доста здрави корени явно.

# 618
  • Русе
Един редовно цъфтящ мини онцидиум при мен

И две милтонии, Регинели с два цветоноса и едно скромно цветче на Сънсет.

# 619
  • София
При гърците днес имаше две тарелки с това:

и това:

# 620
  • Мадрид / София

и това:

Това са масдевалии и повечето видове масдевалия са за хладен и влажен климат.

# 621
Благодаря Рая Simple Smile Планувала съм утре да ги посетя, може пък да си взема Simple Smile

и това:

# 622
Масдевалии опитвах на няколко пъти. Даже с моята висока влажност летните температури ги разсипват. Просто са за много специфичен  климат. Имат приятелка, при  която на острова пафове и масдита се раздават. Но там климата е точно като за тях.

На колежка е. Пращах я преди време, за месец покара 🙂 да чакам ли още или да я върна, има доста здрави корени явно.
Скрит текст:

Според мен тя нямала нужда да бъде вадено от корите въобще. Гниенето е било в горната част. Тя си е пуснала кейки където е имало здраво стъбло. Този тип "рестартиране" не налага изваждане от субстрата.

# 623
Предполагам 🙂, но беше изключително занемарена. Много изсъхнали непочистени листа, изсъхнали корени, дъъъълъг стар кочан. Добавям 😁 корите също бяха мега зле.
В този вид е след като я почистих от всичко излишно, за да може да "диша".
Трудно щеше да избие това кейки. Така за няма и месец вече си се оформи. Определено и отгоре беше доста притеснително положението.

Масдевалии опитвах на няколко пъти. Даже с моята висока влажност летните температури ги разсипват. Просто са за много специфичен  климат. Имат приятелка, при  която на острова пафове и масдита се раздават. Но там климата е точно като за тях.

Скрит текст:

Според мен тя нямала нужда да бъде вадено от корите въобще. Гниенето е било в горната част. Тя си е пуснала кейки където е имало здраво стъбло. Този тип "рестартиране" не налага изваждане от субстрата.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 00:30 от greis

# 624
Аз бих клъцнала стъблото на две. Горе, заради кейкито бих оставила 3-4 корена,  а останалите ека бъдат къмв долната част. Бих посадила двете парчета в една саксийка. Така втората видимо жива част може да даде още едно кейки.

# 625
Ххххммм не би ми хрумнало 🤔
Благодаря _re_ge 🤗 ще питам собственичката, че все пак си е нейна 😁

Аз бих клъцнала стъблото на две. Горе, заради кейкито бих оставила 3-4 корена,  а останалите ека бъдат къмв долната част. Бих посадила двете парчета в една саксийка. Така втората видимо жива част може да даде още едно кейки.

# 626
Здравейте! Имам нов фаленопсис Лиодоро, видях по едно розово петно на два корена и се притеснявам да не е фузариум. Корените по принцип са изцяло зелени, така че не е естествено оцветяване. Единият корен с петно е въздушен, беше и без това изсъхнал, отрязах го до основата. Отвътре целият беше изгнил и черен, макар че отвън не си личеше и не беше мек. Другият е в субстрата, но петното е върху частта до розетката, която е над субстрата. Всъщност двата корена се допираха точно където са петната, затова мисля, че може каквото има да се е предало от единия на другия.
Заболяване ли е и как да го третирам? Засега само съм махнала едини корен и сложих активен въглен върху петното на другия.

# 627
Скокнах до гърците, но се отказах от Масдевалии, след вашите коментари за условията. Въпреки, че цената им беше доста примамлива ☺️

Ето с какво се изкуших, за 32лв, две растения са, помагайте за името 🙃

Имаше доста орхидеи в интерес на истината.
Взех и 4 кактуса, че и тях си ги обичам ☺️

# 628
  • Мадрид / София
Явно има зареждане с масдевалии, защото и при нас за първи път виждам да се продават. Бяха цъфнали, но заради условията не си взех. Имам две масдевалии, които са топлолюбиви, но не чак толкова, колкото става тук лятото. За сега вървят добре, но проблема е като се вдигнат температурите. Ще видим дали ще оцелеят.

# 629
  • София
greis, честито фалче! Това е Тревизо. Така си цъфти - богато и трайно.

Общи условия

Активация на акаунт