Нашите орхидеи – тема 45

• 27 241
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Може да е памуклийка, но може и дребно паяче да е...
Огледай, ако искаш снимай и покажи. Simple Smile Така няма как да препоръчаме нещо.
      Огледах я и снимах. Цъфнала е в момента, но цветовете вяхнат. На едното листо има тъмнокафяво петно.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 11:09 от beauty_magnolia

# 646
Тези паяжинки върху субстрата са от паяк. Паяка не вреди на растението, той е хищник и се храни с вредители по растението.
Като общо орхидеята обаче изглежда като да е в страдание, сякаш е дехидратирана а съм сигурна че е поливана редовно. Как са корените?

# 647
Благодаря, _re_ge😘! Хубаво е да прочета, че вместо вредител, тя си има приятел 🙂! Утре ще снимам и огледам корените. Не съм я поливала, откакто я купих преди няколко дни.

Допълвам си мнението - корените изглеждат добре, накиснах я и станаха зелени, изпънати. Има и сухи, жълти, които ще премахна. Да я пресадя ли в нови кори или не й пречи да остане в тези?

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 11:11 от beauty_magnolia

# 648
Допълвам си мнението - корените изглеждат добре, накиснах я и станаха зелени, изпънати. Има и сухи, жълти, които ще премахна. Да я пресадя ли в нови кори или не й пречи да остане в тези?

Аз бих ги обработила в микровълнова. И бих ги ползвала пак. Но все пак освен паяче може да има и други наематели. Така че я черпи с инсектициди. Аз така подцених една новичка и 4 месеца се боря с памуклийки. Голяма напаст са, неизтребими. Пръскам поливам и след 10 дена пак намирам по някоя, жива Simple Smile.

# 649

Аз бих ги обработила в микровълнова. И бих ги ползвала пак. Но все пак освен паяче може да има и други наематели. Така че я черпи с инсектициди. Аз така подцених една новичка и 4 месеца се боря с памуклийки. Голяма напаст са, неизтребими. Пръскам поливам и след 10 дена пак намирам по някоя, жива Simple Smile.

_re_ge, благодаря Flowers Hibiscus!
Конкретен инсектицид ли да търся, може ли какъвто ми предложат в аптеката?

# 650
Да е системен. Моспилан, тепеки, клоузър. Ще погледна кой друг. Проксимо. Той бил не системен, но има като чета добро действие. Пречи им да се размножават. Опръсква се с него.

# 651
Да е системен. Моспилан, тепеки, клоузър. Ще погледна кой друг. Проксимо. Той бил не системен, но има като чета добро действие. Пречи им да се размножават. Опръсква се с него.

Записвам си, благодаря, _re_ge Flowers Cherry Blossom
Иначе добре я огледах и не виждам гадинки.

# 652
Аз се притесних за паячето - инсектицида ще му навреди ли?

# 653
Аз се притесних за паячето - инсектицида ще му навреди ли?

А дали е все още вътре, в смисъл може ли да си е оплело паяжинката и да се е изселило?
Не се знае точно колко време орхидеята е стояла в магазина...

# 654

Не попадай в този класически капан. Разбира се че нищо не се вижда. Леко отклонение. Представете си че инсектите са като въшките. С инсектицидите се  убиват живите и излюпени. Но някъде по растението или в почвата (при памуклийки примерно) има яйца, някои са във фаза "нимфа" те също не се хранят. Та тях нищо не може да ги убие подобно на гнидите. Както казах те не се хранят и затова отровата не им действа. След някакво време се излюпват, действието на инсектицида вече е отслабено, нимфите пък снасят яйца. Общо взето цикъла се завърта и инсектите  започват да си вършат гадориите. По принцип, в оранжериите контролират разпространението на популациите и секти но никога не избиват до крак. Както разбирате процесът е сложен, постоянно има текучеството на цветя, едни идват други заминават. Затова, като купим растение уж му няма нищо видимо но това не е гаранция че наистина растението е чисто. Може да е, но може да не е.

Както ми казаха преди много години тук в темата, когато видиш инсект да пъпли по растението, значи нещата са зле. Този инсект вече присъства във всичко свои фази на развитие (а те бяха по спомен няколко) .

За акарите има  акарициди. Инсектицидите не му действат.

# 655

Не попадай в този класически капан. Разбира се че нищо не се вижда. Леко отклонение. Представете си че инсектите са като въшките. С инсектицидите се  убиват живите и излюпени. Но някъде по растението или в почвата (при памуклийки примерно) има яйца, някои са във фаза "нимфа" те също не се хранят. Та тях нищо не може да ги убие подобно на гнидите. Както казах те не се хранят и затова отровата не им действа. След някакво време се излюпват, действието на инсектицида вече е отслабено, нимфите пък снасят яйца. Общо взето цикъла се завърта и инсектите  започват да си вършат гадориите. По принцип, в оранжериите контролират разпространението на популациите и секти но никога не избиват до крак. Както разбирате процесът е сложен, постоянно има текучеството на цветя, едни идват други заминават. Затова, като купим растение уж му няма нищо видимо но това не е гаранция че наистина растението е чисто. Може да е, но може да не е.

Както ми казаха преди много години тук в темата, когато видиш инсект да пъпли по растението, значи нещата са зле. Този инсект вече присъства във всичко свои фази на развитие (а те бяха по спомен няколко) .

За акарите има  акарициди. Инсектицидите не му действат.
    Обикновено като не виждам буби и ми е спокойно...и няма навика да изолиран новите растения. Леко отдалечени от старите ги подреждам...

# 656
Здравейте! Благодарение на съветите в темата, които прочетох преди 10тина години, имам 8  живи фалаенопсиса, които даже цъфтят понякога😃. Наблягам на живи, защото успявам да убия почти всяко цвете прекрачило прага ми.
Подариха ми(за втори път) Дендробиум Нобиле. Първият път като прецъфтя цветеносът и взе да съхне, след него и листата пожълтяха и умря скоропостижно. Как да го гледам това чудо? Опитах да прочета в библиотеката, но нещо не ми се получи. Поливане както фалаенопсиса с накисване ОК ли е? Трябва ли да я пресадя веднага? Фалчетата ги пресаждам, защото обикновенно имат някакви гъби и подобни в транспортните саксии.
Нямам хубава снимка в момента, но да добиете предтава

# 657
  • Мадрид / София
Нобилето са студенолюбиви дендробиуми. Това ще рече 16-20 градуса като оптимо за да цъфти иначе на по-високи температури ще пусне много кейки и няма да цъфти. Дендробиумите губят листата си след известно време, важното е стъблата да са зелени, като младите са и изпънати, по-старите се спаружват леко, но това се дължи, че изхранват младите стръкове. Може да има проблем ако пожълтеят стръковете, но не е задължително. Трябва да се наблюдават. Не се налага пресаждане на новозакупените растения. Корените им се различават от тези на фалчетата. По-тънки са и имат нужда от малко повече влага в субстрата, но не да се преполиват. Стъблата им задържат вода и я използват в случай на засушаване по-дълго време. Спокойно може 7-10 дни да не се поливат, но зависи какви са условията при теб температури/влага във въздуха. Те определят и честотата на поливане. Дали ще киснеш или ще е проточно е все едно.

# 658
Ето ви да видите сладките ми памуклийки. От кога искам да им направя "портрет" , но като видя някоя някъде и бързам да я смачкам. Вчера проявих чудеса на волята и ето ви снимка. Повечето големи екземпляри бяха хвърлили топа но все пак видях няколко живи и напълно адекватни, както и  ларви, които бяха малки кафеникави точици - ако не знаете няма как да,разберете йакво е това. Като общи, за мен това означава,  че обработка която правя през 10 дена също не "работи" ефективно . Явно в графика сгреших някъде. Подцених цикличността им на размножаване. Става топло и цикълът им за размножаване се сгъстяване. Трябва да сваля на 7 а може и на 5 дена скоро. Иначе рискувам операцията по изтребването им да се проточи още повече. Намирам памуклийки на отделни напълно непредвидими екземпляри по колекцията орхидеи. Тях,  конкретно и опръсквам към поливането. Както и си себедоказвам, че има ли извънмерно количество сладки петна има иу вредител на това конкретно растение.

Нали помните как вчера написах, че виждате ли че имате на една орхидея вредител (и тя не е орхидея в изолация) то имате навсякъде. Потвърждавам го от собствен опит. Последните три пъти обработвам със системен инсектицид , различен всеки път, режимно,  през десет дена : 16.04, 26.04, 06.05 и вчера видях ето това. В чинийките ли е имало, вятър ли ги е разнасял, по-бързо размножаване ли вече имат - не знам, но продължавам да се боря.

# 659
  • Карлово
В темата за цветята се споделя, че борят памуклийките със спирт.
Не съм пробвала, но ми дожаля за тази красавица и нашествениците, та ако искаш питай там дали са третирали и орхидеи с пръскане или обтриване със спирт.

Общи условия

Активация на акаунт