Майки, ще подкрепите ли Църквата срещу убийството на неродените деца?

• 24 197
  • 596
  •   1
Отговори
# 225
Абе като го слушах, схванал я овулацията за сега до 6. За който не е гледал имал 6 деца отчето, да са му живи и здрави.

Той да не търси съмишленици? newsm78  Няма лошо, ама що по този начин.
Много щеше да ми е интересно ако мъж гениколог му се беше изповядал, дали щеше да го анатемоса. Според мен църквата все още не може да се примири с факта че жените могат и сами да вземат решения.

Незнам. За мен този човек има лични амбиции и цели. Просто използва жената определено църквата има по особено отношение към нас и то не е свързано с равноправност, като средство за реализирането им.

# 226
Ами да-Коритаров го попита, даже не само това, попита го защо, аджеба, е задал такъв подвеждаш въпрос на жената-самото отче я е попитало"Аборти правите ли"?
              А как е трябвало да я попита? Аз не видях нищо подвеждащо във въпроса. Все пак не я е попитал "Убийства извършвате ли", нали?

# 227
Карбовски дали чете... Очаквам да има предаване по този въпрос.

За Полша - гледах филм - може и да е било за друга католическа държава, не съм убедена - как жени, които искат да направят аборт се качват на корабче, излизат в марето, някъде извън границите вече или поне там, където евентуално не може да ги засекат.. И в корабчето им раздаваха хапчета, контрацептиви, май имаше нещо като лекарски пункт, където правеха абортите под медицинско наблюдение. Корабчето беше или английско или на някаква фондация, организация...  newsm78  Имаше и кадри как се опитват да ги арестуват на брега. Целта на излизането в морето беше да излязат от границите на държавата. 

Само аз ли се сещам как умря Ния в "Железният светилник"?  Толкова ми беше мъчно.

# 228
Ами да-Коритаров го попита, даже не само това, попита го защо, аджеба, е задал такъв подвеждаш въпрос на жената-самото отче я е попитало"Аборти правите ли"?
              А как е трябвало да я попита? Аз не видях нищо подвеждащо във въпроса. Все пак не я е попитал "Убийства извършвате ли", нали?
Да де, ама нали за църквата аборт =убийство???
Или греша? newsm78

# 229
Само аз ли се сещам как умря Ния в "Железният светилник"?  Толкова ми беше мъчно.

Катерина.  Peace

# 230
Тази сутрин гледах БТВ и хванах края на разговор с някакви отчета. Мъжете да следяли овулацията на жените си, така щели да избегнат нежелана бременност  ooooh!  ooooh!  ooooh!

hahaha
Вероятно отчетата са решили да се погрижат за демографския прираст, че то от следене на цикъла моята прабаба е родила 7 - (е, навремето е било пак добре, че е знаела, че има връзка между двете неща, ама това да го кажеш към днешна дата и по националния ефир... май не часове по религия, а по сексуална култура трябва да въведат).  Mr. Green

Лошото е, че с подобни "изцепки" отблъскват много вярващи. Все повече се хващам да мисля, че в църквата на мъжа ми е далеч по-просто, ясно и човек може да се води от собственото си усещане за морал и вяра, а не да му ги "насаждат".
 newsm78

deshtovidi, аз също гледах нещо подобно, но май ставаше дума за Сицилия или Калабрия (нещо италианско мисля, че беше).

# 231
..По-голяма нелепица не бях чувала - да се омъжа за някой, с когото не съм имала сексуални отношения.
              И може би сте прави - може моралът да е наистина нещо нелепо. Но това, че много хора правят нещо не прави въпросното нещо правилно. Ако всички започнат да крадат примерно, това няма да направи кражбата нещо приемливо, но да, всички ще започнат да я приемат за нещо нормално.
               Може би звуча много консервативно, но понякога ми се е искало да мога да върна живота си назад и да бъда само с един мъж през целия си живот. Да остарея с него... Много красиво ми звучи... Айде плюйте сега.

newsm10 newsm10 smile3501

да добавя само че в съседна гърция сексуални отношения преди брака са изключение. а те са православни Winkи аз искам като теб мечо

Току що сверих тази информация за секса преди брака в Гърция с двама гърци. Отговорите:
1) Хаха, ако имаш поп за баща може да е вярно. Тогава е страшно, ама пак става Simple Smile
2) Това са глупости, секса преди брака не е забранен и не е изключение.

# 232

................................

извинявайте за дългия постинг; така се получи.

Много обичам някой да ми говори кое е грях и кое не е. И би ли ми казала църквата как третира хора, които дори не са кръстени? Те могат да правят каквото си искат ли? А другите дето са и в лоното като съгрешат ги анатемосват.

От всичко дотук най-фрапиращо ми е едно - Доколкото знам православната църква не е мисонерска, тоест в политиката и не влиза да пропагандира идеите си и да се опитва с мисионери да привлича последователи. В сравнение с други религиозни институции това я поставя в неизгодна позиция. Да не говорим колко нашата пък наистина нищо не прави, за да привлече младите хора на своя страна. И на всичкото това отгоре се пръква някакъв, който говори глупости, нарушава правилата на тайнството  - Е! Как да искаме ТАЗИ църква да има авторитет пред нашето общество.

Честно казано ми е болно, че говоря за това. Най-близката ми приятелка е изключително вярваща, а мъжът и наскоро стана протодякон. Познавам няколко човека от нейното обкръжение, те посещават Руската църква и нещо като техен наставник е отец Николай от тази църква. Благодарение на тях нямам крайно негативно отношение, освен това разбрах, че един православен отец може да е модерен човек, с който може да си говориш по всички въпроси. Де да бяха всички като него.

Жалко за нашата цъква, определено е имала и по-силни времена и е била спасително островче за хората.

Простете за Ния, Катерина е да.

# 233
..По-голяма нелепица не бях чувала - да се омъжа за някой, с когото не съм имала сексуални отношения.
              Странно, доскоро за всички това е било най-нормалното нещо на света. На много места все още е така. Да споменавам ли, че всеки нормален мъж предпочита съпругата му да е била само негова. Мда, вече е допустимо бъдещия партньор да се 'пробва'. Даже всички потенциални партьори. Даже и тия, които нямат никакви шансове да влязат в класацията за партньори. Просто си се напил. Примерно. Не е особено морално, но пък всички го правят. Кво толкова. Може и някой лев да изкараш, ако си по-умна. И може би сте прави - може моралът да е наистина нещо нелепо. Но това, че много хора правят нещо не прави въпросното нещо правилно. Ако всички започнат да крадат примерно, това няма да направи кражбата нещо приемливо, но да, всички ще започнат да я приемат за нещо нормално.
               Може би звуча много консервативно, но понякога ми се е искало да мога да върна живота си назад и да бъда само с един мъж през целия си живот. Да остарея с него... Много красиво ми звучи... Айде плюйте сега.

Гледам и не вярвам на ушите си!
А не мислите ли, че темата "девственост" също като много други факти от историята е била наложена на жената /от мъже!!!/, за да я подтиска и унизява, да мачка авторитета й, точно както това, че доскоро е било нелепо жената да работи или пък да гласува. Не съм феминистка, нито съм фанатизирана еманципантка, но девствеността е приоритет само на жените, никъде не се коментира мъжката непорочност. Що за нелепост е това, че сексът е обявен за греховен - това е физиология, почти като бъркането в носа. Я по-добре да си метнем фереджетата, че нещо много се разхайтихме. СЪВСЕМ НОРМАЛНИ СА СЕКСУАЛНИТЕ КОНТАКТИ преди брака /и добре, че съм ги имала, че можеше да се получат много гафове след сватбата Embarassed Laughing Laughing Laughing Или някои дами тук ще ме убеждават, че са спали с мъжете си само за да създадат дете!!! Все пак, наистина живеем в 21 век - ЗЕМЯТА НЕ КРЪГЛА, И ПРИ ТОВА СЕ ВЪРТИ!!!

# 234
"формално погледнато едно нещо е вярно - когато не си от църквата, не си длъжен да слушаш нейното мнение по въпроси каквито и да било. това е ок. но това значи също, че нямаш право на критики, че не е направила църквата това и това. по същата причина - тя пък не ти е длъжна на тебе. най-малкото - защото църквата не е някакво министерство, ами са хората, които ги събира нещо. и ако тия хора намерят пари и средства да правят домове за изоставени деца - ок. ако не намерят, няма да има домове. обаче това е въпрос колкото на съвестта на хората от църквата, толкова и на всечки други хора."

Аз именно затова пиша, ако ми беше все едно дали става въпрос за официално отношение както на Църквата /обективирана в лицето на определени хора/, така и на Християнската религия /продължавам да твърдя, че за мен това не са еднозначни неща/ хич нямаше да ме е еня, че някой си казал нещо си. Въобще нямаше да участвам в такава дискусия. Просто това, което се проповядва в Библията го приемам за себе си, какво и как спазвам си е моя работа, не го подлагам на дискусия, но не съм съгласна със самата позиция и с изземването на функцията от страна на определени хора, независимо за кой исторически период става въпрос, на официални тълкуватели на Християнската вяра изобщо. Смятам, че такова отношщение и то публично изразено само води до трупане на негативи не само за Църквата, но и за самата Религия като цяло, а те нямат нужда от това.
Самата мисъл да съдя морално когото и да било за това, че е избрал да направи аборт ме отвращава. Че коя съм аз да участвам в такава петиция?! Най- голяма е отговорността да се изживяваш като съдия, но е отговорност за моралните хора. Я утре да утрепем с камъни пък някой, щото сме събрали подписи, че е престъпник. Ами то в мюсюлманският свят това си е ежедневие и пак в името на Аллах /Пък то не се знае дали Мохамед точно това е имал предвид/.
Затова и застъпвам становище не за или против абортите въобще, то е ясно че БПЦ няма нито правото нито силите да наложи каквото и да било становище по този въпрос. По- скоро съм за това, че не смятам, че Вярата Христова иска от нас да бъдем крайни. Знам, че много истински вярващи няма да ме подкрепят и не търся подкрепата на когото и да било. Аз не отивам на избори в крайна сметка!

# 235
тези, които подкрепят закон против абортите да ходят в домовете за сираци да видят какво е, мамка им #2gunfireаман от фарисеи
               А не ти ли хрумва, че тези, които подкрепят закон против абортите не си оставят децата там? Те си ги гледат вкъщи, мисля.

..Лошото е, че с подобни "изцепки" отблъскват много вярващи..
              Въпросните 'изцепки' са на Господ, не на православната църква. Което за всеки вярващ е много важно. Ако не си вярващ обаче - дреме ти. Нали?

Да де, ама нали за църквата аборт =убийство??? Или греша?
              Не грешиш. Ама това казвам: даже деликатно е попитал човека  Mr. Green.

# 236
  • До хладилника, който обичам
Гледам и не вярвам на ушите си!
А не мислите ли, че темата "девственост" също като много други факти от историята е била наложена на жената /от мъже!!!/, за да я подтиска и унизява, да мачка авторитета й, точно както това, че доскоро е било нелепо жената да работи или пък да гласува. Не съм феминистка, нито съм фанатизирана еманципантка, но девствеността е приоритет само на жените, никъде не се коментира мъжката непорочност. Що за нелепост е това, че сексът е обявен за греховен - това е физиология, почти като бъркането в носа. Я по-добре да си метнем фереджетата, че нещо много се разхайтихме.
Байбиби, не е точно така. На теория на мъжете също не са им позволени сексуални отношения преди брака, както и прословутото "Не се пипай, че ще ослепееш!"  Mr. Green
Но - на практика (докато чакаме Водния да каже за себе си) - повечето мъже, които са застъпници на сексуалната чистота, сами не се пазят чак пък толкоз...

# 237

Катерина.  Peace

Тъкмо щях да коригирам! За мен тази сцена беше много тежка. Преживявах същото и нося същото име!

Не искам да давам мнение по въпроса. Ще кажа само, че съм правила това 2 пъти и място не мога да си намеря на тази земя.

# 238

..Лошото е, че с подобни "изцепки" отблъскват много вярващи..
              Въпросните 'изцепки' са на Господ, не на православната църква. Което за всеки вярващ е много важно. Ако не си вярващ обаче - дреме ти. Нали?

Като човек, който вярва, ще ти кажа, че вярвам и в това, че Господ ми е дал свободна воля да решавам и нека той, а не човек ме съди за моите решения. Морални ценности не се изграждат с рестрикции и със забрани.

# 239
  • Сливен
формално погледнато едно нещо е вярно - когато не си от църквата, не си длъжен да слушаш нейното мнение по въпроси каквито и да било. това е ок. но това значи също, че нямаш право на критики, че не е направила църквата това и това. по същата причина - тя пък не ти е длъжна на тебе. най-малкото - защото църквата не е някакво министерство, ами са хората, които ги събира нещо. и ако тия хора намерят пари и средства да правят домове за изоставени деца - ок. ако не намерят, няма да има домове. обаче това е въпрос колкото на съвестта на хората от църквата, толкова и на всечки други хора.
....

Нямам намерние да коментирам целия ти постинг, защото явно разбиранията ни се разминават на километри, но това ....
С толкова имоти, далавери и приходи от какво ли не, досега църквата не един - 50 сиропиталища трябваше да направи и не само сиропиталища ами още и приюти и хосписи ... ама нали е по-лесно да се мисли само за "греховните материални неща", които са в лична изгода на клира ... Close
съвест ли ...

Общи условия

Активация на акаунт