Майки, ще подкрепите ли Църквата срещу убийството на неродените деца?

• 24 061
  • 596
  •   1
Отговори
# 435
Не!
Подкрепям абортите. Подкрепям правото на личен избор.
Подкрепям абортите, защото аз лично имам сприрала и не искам повече деца. Ако ми се случи въпреки взетите от мен мерки да забременея, ще направя аборт, защото моят избор е да нямам повече деца. Никаква църка или сектанти не могат да ми кажат как да си живея житова. finger
Виж, онези дето са само с "пазене" и забременеят не ги оправдавам, но в крайна сметка всеки има право на личен избор, както вече споменах.

# 436
deshtovidi, как можеш да се впрягаш на подобни писания?! Wink  Мисля, че точно те показват каква е разликата между афишираните "принципи" (думи) и реалните действия (дела): Аз съм добричка и живея богоугодно, ама ако ме дразни някой, я размахвам чукове, я го пращам да пасе Wink
Споко, човечке!

Споко съм, аз емоция не влагам, аз по принцип много се обяснявам. Едно е на думи да си човеколюбив, друго на действия да не ти пука от това, е за да имаш диаманти са измрели доста хора. Да речем.

# 437
  • София
темата не е и за църквата, а за тази инициатива на църквата.
колкото до свободната воля, хубаво, така е, но Господ все пак ни е дал някакви рамки на тази свободна воля. така както държавата и законите /човешките/ ни дават права ама в определени граници.
съвсем отделен е въпросът че в библията на няколко места пише за отлъчване и изобличаване на човек който върши грях от църквата, заедно с това, което Господ Исус казва, да не съдим другите. едното се отнася до църковния ред и принципи другото до състоянието на сърцето ни.

[/quote]

Няма никакви граници за свободната воля, Уриел. Точно затова съществува държавата и институции като образованието, та и Църквата, за да ограничава. Десетте заповеди, ако ми ги извадиш като довод, на практика са с пожелателен характер и точно поради тази причина убийствата валят като из ведро, а кражбите... Направо не знам има ли тук поне един човек, който никога да не е бил ограбван.
Така че, ако изобщо съществува Господ, той не е ограничил волята ни, а само възможностите ни, тъй като ни е затворил в тленна рамка, която е на всичкото отгоре и много уязвима.
Абортът е акт на свободна воля и никой на този свят не може да казва на никой друг дали може или не може да прави аборт, камо ли пък Църквата и поповете, които за пореден път доказаха абсолютната си липса на усет за времето и хората около тях. А идеята Държавата да ограничава със закони дадени постъпки е за да е по-удобно на всички, а не за да се меси в делата на отделния индивид. Никой на този свят не разполага с такива правомощия и това са го доказали хилядите революции и граждански войни.
Духовни лидери? Поповете?!? Глупости!

# 438

Извинявай, ама теб вече те свързвам само с диаманти, нищо лично...
                Ау, УРИЕЛ, завидях ти  Hug. И аз искам да ме свързват с диаманти пък  smile3535..

# 439
Не мога да прочета всичко изписано. И за пореден път на мога да се въздържа да не изкажа мнение в подобна тема.

- Църквата не дава категорични становища по някои конкретни въпроси, не заради закостенялост, липса на заинтресованост или на жива връзка с обществото, а поради простичкия факт, че даването на категорични присъди по принцип и във всички случаи граничи с фанатизъм. В Православната Църква се подхожда индивидуално към всяко отделно деяние, с оглед на ситуацията, причините, отношението на самия човек към сторенето и пр. и пр.
- Абортът е грях, колкото всеки друг. Убийство, колкото това на война, в катастрофа, по непредпазливост, умишлено и т.н. Можем ли да сложим всички под един знаменател? Така, както законът ги наказва по различен начин, с оглед на обстоятелствата, така действа и Църквата с оглед на осъзнаването и разкаянието.

- Изповедта е Свето Тайнство. Какво е довело до отлъчването на тази жена, знаят само тя и изповедникът й.  

Нека не обобщаваме, не драматизираме и не търсим поводи за оправдание или за редене на празни приказки и глупости!
Който наистина иска да е наясно с нещата - знае къде да търси отговорите. Който иска просто да се прави на велик и да спори, нека поне не Богохулства.

Напълно подкрепям това изказване. Мога само да допълня към него следното: първо, медиите винаги изопачават фактите, когато се отнасят до БПЦ и представят църквата в неблагоприятна светлина, от което обществеността веднага взема негативно отношение. Този диспут е доказателството за това. Ето например - кой е виновен за разгласяването на тази изповед? Ние не знаем със сигурност, но медиите ни оставиха да вярваме, че виновен е свещеникът. Нали така? Второ - ще ви кажа защо в случая се е стигнало до отлъчване: защото жената е казала - правя аборти, съжалявам, че ги правя, но ще продължавам да ги правя. В този случай свещеникът няма друг избор, освен да постъпи по този начин, защото няма такъв вариант, при който той да подкрепи извършването на грях. Иначе дори става съучастник. Ако това се допусне - къде отиваме, къде ще е началото и къде ще е края? По принцип всеки грях може да бъде простен, ако този, който се изповяда, се разкайва искрено и обещае, че повече няма да прави така. Никой никого не кара да прави нещо насила, но който иска да бъде част от БПЦ и изобщо християнството, трябва да спазва Десетте Божии Заповеди. Иначе няма място там.
Много, много ми е мъчно, че реагирате така на това. Какво лошо всъщност прави Църквата? Поддавате се на медийни манипулации. Недейте така, жал ми е за вас, страхувам се за вас! Имайте малко страх от Бога! За ваше добро ви го казвам...

# 440
...Аз не вярвам, че хората имат души, поне така си мисля. Не вярвам, че и аз имам душа..
             Понякога след подобни теми (и не само) и аз почвам да не вярвам  ooooh!...

# 441
  • София
Значи убивам, изповядвам се и обещавам, че няма повече и всичко ми е ок.
и аз се притеснявам за теб Маги

# 442
  • София
Много, много ми е мъчно, че реагирате така на това. Какво лошо всъщност прави Църквата? Поддавате се на медийни манипулации. Недейте така, жал ми е за вас, страхувам се за вас! Имайте малко страх от Бога! За ваше добро ви го казвам...

1. не отъждествявай Бога с Църквата!
2. недей да звучиш така, все едно плашиш хората Simple Smile

и за да обобщим по темата - какво излиза?

1. почти всички жени са ПРОТИВ ограничаването на свободата за аборт.
2. винаги опитите да се налага на жените ограничение на тази свобода идва от мъжете - а те са последните, които имат право на мнение по този въпрос.

# 443
Не мога да прочета всичко изписано. И за пореден път на мога да се въздържа да не изкажа мнение в подобна тема.

- Църквата не дава категорични становища по някои конкретни въпроси, не заради закостенялост, липса на заинтресованост или на жива връзка с обществото, а поради простичкия факт, че даването на категорични присъди по принцип и във всички случаи граничи с фанатизъм. В Православната Църква се подхожда индивидуално към всяко отделно деяние, с оглед на ситуацията, причините, отношението на самия човек към сторенето и пр. и пр.
- Абортът е грях, колкото всеки друг. Убийство, колкото това на война, в катастрофа, по непредпазливост, умишлено и т.н. Можем ли да сложим всички под един знаменател? Така, както законът ги наказва по различен начин, с оглед на обстоятелствата, така действа и Църквата с оглед на осъзнаването и разкаянието.

- Изповедта е Свето Тайнство. Какво е довело до отлъчването на тази жена, знаят само тя и изповедникът й. 

Нека не обобщаваме, не драматизираме и не търсим поводи за оправдание или за редене на празни приказки и глупости!
Който наистина иска да е наясно с нещата - знае къде да търси отговорите. Който иска просто да се прави на велик и да спори, нека поне не Богохулства.

Напълно подкрепям това изказване. Мога само да допълня към него следното: първо, медиите винаги изопачават фактите, когато се отнасят до БПЦ и представят църквата в неблагоприятна светлина, от което обществеността веднага взема негативно отношение. Този диспут е доказателството за това. Ето например - кой е виновен за разгласяването на тази изповед? Ние не знаем със сигурност, но медиите ни оставиха да вярваме, че виновен е свещеникът. Нали така? Второ - ще ви кажа защо в случая се е стигнало до отлъчване: защото жената е казала - правя аборти, съжалявам, че ги правя, но ще продължавам да ги правя. В този случай свещеникът няма друг избор, освен да постъпи по този начин, защото няма такъв вариант, при който той да подкрепи извършването на грях. Иначе дори става съучастник. Ако това се допусне - къде отиваме, къде ще е началото и къде ще е края? По принцип всеки грях може да бъде простен, ако този, който се изповяда, се разкайва искрено и обещае, че повече няма да прави така. Никой никого не кара да прави нещо насила, но който иска да бъде част от БПЦ и изобщо християнството, трябва да спазва Десетте Божии Заповеди. Иначе няма място там.

Съгласна съм и с двете мнения.

# 444
  • София

1. не отъждествявай Бога с Църквата!
2. недей да звучиш така, все едно плашиш хората Simple Smile

2. винаги опитите да се налага на жените ограничение на тази свобода идва от мъжете - а те са последните, които имат право на мнение по този въпрос.

Да, да и пак да!

# 445
...2. винаги опитите да се налага на жените ограничение на тази свобода идва от мъжете..
                Няма такова нещо. Аз поне знам за много повече случаи, в които мъжете настояват за аборт, докато жените искат да запазят детето. Дори снощи като споделяхме с милото, той беше 'за' абортите, а аз хем му отнех свободата да избира, хем го набих Whistling...

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 17:43 от MechoPuh

# 446
Не мисля, че "почти всички са против ограничаването на свободата за аборт", поне аз не съм, но се дразня от истеричното, непитащо, незачитащо, неслушащо налагане на мнение... това ме дразни...
Проблемът не почва с момента в който се питаш дали да направиш аборт или не!
той започва още от първите ти години живот, от ценностната ти система и на кое място там е животът въобще...Църквата ще трябва да опита да бъде по-често сред хората, да влезе в живота им ако иска да им влияе повече...

# 447
  • Варна
Не, не подкрепям църквата.
Правила съм аборт по желание, не съжалявам и не се гордея с това, но това е мое лично решение и никой няма право да решава вместо мен.
Малко не по темата, къде ги намирате тези мъже които искат да се женят за девственни? Не познавам нито един такъв Grinning

# 448
...2. винаги опитите да се налага на жените ограничение на тази свобода идва от мъжете..
                Няма такова нещо. Аз поне знам за много повече случаи, в които мъжете настояват за аборт, докато жените искат да запазят детето. Дори снощи като споделяхме с милото, той беше 'за' абортите, а аз хем му отнех и свободата да избира, хем и го набих Whistling...

Joy

# 449

Моето обобщение е различно:

1. В БГ има сериозна нужда от кампании във всякакъв формат за съотношението раждане/аборти и съответно демографското положение; за това какво представлява абортът, какви последици може да има за жената - физически и психически; сериозна образователна кампания за репродуктивно здраве, предпазване от нежелаkа бременност и болести предавани по полов път. 
2. БПЦ е добре да преосмисли комуникацията си с обикновените хора и с медиите включително, да намери правилен подход при обяснение на постулатите си, да си направи ако трябва комуникационна стратегия и да си наеме ПР... /сигурно мн тъпо звучи/... Била е водач на хората едно веме все пак, би трябвало да има и сега скрит потенциал за това...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт