Отговори
# 60
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Травис е страхотен, за мен той прави сериала и ми се ще са има повече от него и по-малко от другите.

# 61
  • София
Да, интересна теория.
Ако има къртица сред сестринството залагам на Джейн. Тя не се изказваше ласкаво за Харконен.
И ако е така (защото наистина да убие толкова силна жена и то от толкова огромно разстояние), то значи и записа е подправен/фалшив и Дезмънт не е получил силите си от червея, а е 'адско дело/създание' на пъклените и тайнствени Бен Тлейлакс.
Ако ще е е така обаче няма много време. Още в епизод 3 или най-късно 4 трябва да ги видим. За да може всичко да се разгърне и покаже, иначе ще е претупано после.

# 62
Аз съм "за"  за фалшив запис и за неистински сили на Дезмънд. А и е твърде самуоверен във влиянието си в имераторския двор за новоизлюпен фаворит. Има някой скрит зад гърба му.
Налудничевият поглед Травис Фимел много го умее.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 16:05 от Aleksandropulis

# 63
....Дезмънт не е получил силите си от червея, а е 'адско дело/създание' на пъклените и тайнствени Бен Тлейлакс.
...
Червеите такива сили не дават. Най-правдоподобна ми изглежда вероятността Дезмънд да е гола или да е регенериран в асколотлов резервоар, а някъде наоколо да има скрит лицетанцьор, който дърпа конците и го командори.

# 64
Или той самият да е лицетанцьор Simple Smile
Което пак не обяснява силите. Тлейлакс не са чак такива фокусници.

# 65
Хареса ми идеята за спонтанен куизац хадерах, което би обяснило защо те така са се стремили към иначе странната идея за такова нещо. Защото са го видели вече! Но искат такъв под техен контрол.

# 66
Лицетанцьорите какви бяха, че отдавна съм чела книгата. Голите бяха нещо като клонинг на мъртъв човек, с неговата възродена душевност.
 Моля някой да ми припомни

# 67
Много се радвам, че ви открих. Впечатляващ сериал! Чела съм основната история на Хърбърт и съм гледала филмите, но тази история не я познавам, макар да пише, че е по роман. Не намерих и романа на български. С прекрасни очаквания за още от историята съм. Да добавя, че показаното силно напомня на "Вещерът" и на магьосниците там. Както и тези от "Колелото на времето" - дали е възможно да са свързани някак или е просто съвпадение?

# 68
  • addicted
Лицетанцьорите какви бяха, че отдавна съм чела книгата. Голите бяха нещо като клонинг на мъртъв човек, с неговата възродена душевност.
Точно обратното, по мои спомени. Дънкан го наричаха гола преди да си 'върне' спомените и той беше първият, който успява. Което беше ултимативната цел на Тлейлакс реално в този момент.

# 69
Май не им беше цел точно тогава да си върне спомените, трябваше да убие Пол. Вместо това му се върнаха спомените и направи точно обратното, уби лицетаннцьора.

# 70
  • addicted
Хайде да кажем, че за тях беше win-win ситуация, но реално идеята беше, че им трябва силно шоков момент, за да предизвика промяната, за това му беше внушено да убие Пол. Аз съм чела книгите доста отдавна, но това ми е останало като обяснение, включително и предложението им за Чани и разсъжденията евентуално какъв би бил нейния trigger - да посегне на децата си? Трябва да се поровя да си спомня как беше.

# 71
Доволна съм и от втори епизод Blush Много ми харесва визията на сградите, интериора, планетите...
И към актьорите нямам забележки, единствено въпросния Травис ми е антипатичен, но пък му отива на ролята.
Аз и Ордена одобрявам. Може да са манипулативни и жестоки понякога, но целите им са правилни. Стремят се към и разработват техники за физически и психическо самоусъвършенстване. Именно те евгенично създадоха Куизац Хадерах. И този управленски род допринесе неимоверно до развитието на човечеството. Друг е въпросът, че самите Атреиди не бяха особено щастливи със съдбата си.

# 72
Ако правилно помня, лицетанцьорите бяха генетичен експеримент на тлейлаксу. Хермафродити, които могат да управляват лицето, гласа, очите и тялото си така, че да изглеждат и звучат като определен човек. Освен това повечето от тях са ментати (Сцитал). Голата е реконструирано в резервоар копие на починал човек, от когото мигове след смъртта е взета генетична проба. То в резервоарите се създават и други същества, често "конфигурирани" така, че да управляват голата чрез определени звукови вълни /те са нещо като запазената марка на Ф. Хърбърт - много си пада по звукови манипулации - нерде "гласа", нерде модулите на атреидите.../. Приема се, че единственото, което не може да се реконстуира е съзнанието, въпреки че някои спомени могат да бъдат прехвърлени при процеса.

# 73
От този човек може да се научи повече за Дюн (на английски, естествено)
https://youtube.com/@quinnsideas?si=9mgE39izNew6fG3E

# 74
Много обичам такива сериали/филми/книги, но засега намирам темпото за леко странно и неособено изпипано като за HBO. Втори епизод беше доста по-добре, сравнен с първия. Младата част от каста на имперския двор е леко безинтересна като игра, но пък Дезмънд си е супер Heart Eyes , както и Лайла. Неочаквано, но засега Тула ми е по-интересна от Валя.
Очаквам с нетърпение следващия епизод, мисля, че проблемните моменти от първия епизод ще се изчистят окончателно в него.

Общи условия

Активация на акаунт