Имотен казус

• 3 138
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
Не били трябвало още по време на покупката жената да е декларирана като собственица и да дължи данък? Защо тогава това не е станало...

# 31
  • Пловдив
Пак ще кажа, че имотът е купен от бащата по време на фактическа раздяла с бившата жена. При това положение е напълно възможно да е само негова собсвеност, а не съпружеска семейна. Имаме решение на съда, което посочва, че раздялата е трайна и постоянна - 7 години, имаме решение на съда, което предоставя правата за ползване на бащата.
Пак да кажа и аз. Негова лична собственост е при тия факти. Но това се доказва специално при спор. Не вярвам някой нотариус да сметне за достатъчно решението на съда за развод с посочването на фактическа раздяла в мотивите, те обичайно повече си връзват гащите като документи. Това решение не се занимава пряко със собствеността, а нотариусът според мен няма да иска да влиза в такива преценки на косвени доказателства - има ли раздяла, няма ли, откога е и какво следва от това и т.н., това се доближава до решаване на спор, а той спорове няма работа да решава. Иначе фактическата раздяла има значение за казуса. Предоставянето за ползване няма.
Ако бившата съпруга се съгласи да сключат някакво споразумение, отразяващо признанието и, че тя няма дял, защото няма принос, или ако при сделка участва като продавач (т.е. прехвърлител), но без да получи пари - няма да има проблем по всяка вероятност. Иначе - съд.

Не е лошо авторката да се посъветва с още един адвокат как да действа занапред, преди да реши, но нещата със собствеността стоят така, едва ли той ще и каже нещо различно.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 23:06 от Магдена

# 32
Ако ползването е било прехвърлено на бащата, втората съпруга е съсобственик без право на ползване ли?

# 33
  • Пловдив
При развод се постановява кой остава в семейното жилище, т.е. в жилището, в което са живели заедно двамата. Това не е вещно право на ползване. Иначе да, предполага се, че ако се предостави ползването на единия, другият няма право да ползва, докато не се променят обстоятелствата и не се измени ползването. Често е чисто формално това предоставяне (нямат спор) и няма особена връзка със собствеността, в смисъл, че ако жилището е лично на единия или на трето лице, съдът пак ще се произнесе за него.

# 34
Не били трябвало още по време на покупката жената да е декларирана като собственица и да дължи данък? Защо тогава това не е станало...

Те не са живели заедно 7 години преди да се разведат официално, така че жената не е била наясно, че е купен апартамента. Както казах, аз и майка ми сме живели в него, когато е бил ведомствен, след развода на родителите ми, тази жена се нанася (тя е от друг град), женят се, живеят заедно 1 година, жената се изнася 1984, връща се в родния си град и 7 години по-късно се развеждат, като месец преди това баща ми купува апартамента с пари от родителите му и си живее в този апартамент до смъртта си тази година. Данъци и сметки по апартамента е плащал само той. Не ми е проблем да деля с тази жена апартамента, ако обстоятелствата бяха различни.

Той след нея имаше друга приятелка, с която живя повече от 15 години. Да деля с нея, ако тя беше на мястото на втората, абсолютно. Но, че някой е спал в този апартамент няколко нощи и сега да му се полага половината, при положение, че баща ми не е мислил като го е купувал...Разбирам законите напълно и съм наясно, че датите имат значение, и те ще се гледат при едно дело.

Истината е, че не искам да се стига до там и може би най-доброто решение е да се срещна с нея и да й направя финансова оферта, за да си прехвърли дела на мен и да приключи сагата. Проблемът е, че освен този вариант, има още няколко - като да иска да се нанесе.

Благодаря за съветите, ще се консултирам с добър адвокат в София, ако някой знае такъв по вещно права, ще се радвам да сподели на лично.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:41 от Овна

# 35
До колкото зная при покупка на имот се гледа дали купувачът е в брак и няма значение дали другият знае или не.
Възможно е тогава да не е спазено, но е странно.
От това, че жената не знае, е очевидно, че не участвала. Отделно нямат деца и тя не се е грижила за него като по-възрастен, така че за мен моралното право не е на нейна страна.
Аз не бих предлагала никакви пари. Консултация с адвокати и ако трябва дело.

# 36
  • София
... може би най-доброто решение е да се срещна с нея и да й направя финансова оферта, за да си прехвърли дела на мен и да приключи сагата. ...

Най-доброто решение е да се срещнеш с нея и да опиташ човешки да се разберете да подпишете споразумение, че тя няма претенции към имота и няма общо, защото е купен по време на фактическа раздяла с пари изцяло на баща ти.
Не да предлагаш да купуваш дял, който пък после да трябва да се доказва също.

# 37
И според мен ще е грешка да се тръгва по пътя с купуване на дял.

# 38
Нека добър адвокат да ви посъветва. Ако бях на ваше място никога не бих предлагала финансово споразумение. Това може да има и обратен ефект и да поиска направо 50 процента от продажната цена, делба и тн. Имате интерес от твърди доказателства, кой и как е платил за жилището и че е лична собственост на баща ви. Ако не бързате и воденето на дело за доказване на собствеността е решение.

# 39
Ако втората съпруга си ги  има тези 50%, нека се споразумеят.  При евентуално дело може ли авторката да докаже, че има повече от 50%?
Ако не си оправят собствеността няма да може да продаде. Ако остане да живее там, може онази жена  някога да се сети, че може да е наследила нещо от мъжа си и да почука на вратата...

# 40
  • Далечният изток
Вие четете ли, че са разведени? Какво наследство?!

# 41
  • София
Жената нищо не е наследила, защото е бивша.
Отделно пък ще е трудно да докаже, че е съсобственичка.
Затова не разбирам готовността на авторката да делят.

# 42
  • Пловдив
Няколко пъти се каза от различни хора, че нищо не е наследила, ама не се чете. Wink
Цитат
Ако втората съпруга си ги  има тези 50%, нека се споразумеят.  При евентуално дело може ли авторката да докаже, че има повече от 50%?
Ако не си оправят собствеността няма да може да продаде. Ако остане да живее там, може онази жена  някога да се сети, че може да е наследила нещо от мъжа си и да почука на вратата...
Авторката има сто процента при така изложените факти, не просто повече от 50, това също се каза неколкократно, но трябва да ги докаже някак, да обори предположението за обща собственост на бившите съпрузи (което е различно от наследяване), за да може да продава сама.

# 43
От чисто човешка гледна точка третата жена, тази, която е живяла с бащата 15 години, но без брак, има много повече морално право да получи нещо след смъртта му, въпреки че по закон нищо не ѝ се полага. Може би е вложила много собствени средства в този апартамент – обзавеждане, ремонти, поддръжка... Определено повече, отколкото втората, която с нищо не е допринесла.
Разсъждавам си просто, не мога да знам коя какъв принос има или какви са взаимоотношенията ѝ с наследницата.

# 44
Бившата съпруга има 1/2 от жилището като придобито по време на брака.
За да оспорите собствеността ѝ трябва да докажете, че баща Ви е купил имота изцяло с дарени от родителите му пари - това може да стане само в съда.
Дотогава сте съсобсвеници с нея и можете да се разпореждате само с Вашата част.

Общи условия

Активация на акаунт