🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXIV 🎬

• 36 403
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Партенопа (Parthenope) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt23853982/

Няма начин да пропусна филм на Паоло Сорентино, а и както знаете аз обичам много италианското кино, за мен най-доброто европейско кино, без да си налагам мнението.

Първо за тези, които не са запознати. Каква е тази Партенопа, какво е това чудо? Ами това е поетичното име на Неапол. Не случайно и прякора на футболния отбор Наполи е ''партенопеите'' а Наполи за Неапол и неаполитанците е всичко. Начин на живот. Буквално се размазах от кеф в края на филма, когато ни показаха тифозите на Наполи пеейки техния химн. За мен най-великата ултрас песен. И да тя си е измислена от тифозите в Неапол, като оригиналът е на италианската група Righeira с песента, "L'estate sta finendo" (лятото свършва).
Тази песен от години е сред най-популярните в Европа и може би най-плагиатстваната такава, като извън Наполи е тясно свързана с ултрасите на Атлетико Мадрид и Ливърпул.

Партенопа е една от шестте сирени от гръцката митология. Тя е известна с девичия си глас и неземната си красота. Според легендите тя е основала Неапол, столицата на барока, един от най-красивите, но и потайни и опасни градове в света. Каквито са и сирените, красиви изкусителки, но смъртно опасни...
И тук ми е първата критика, която е по-скоро субективна, защото красотата както знаем е субективна.
Не можаха ли да изберат друга актриса? Не че критикувам Челесте Дала Порта, но за бога само като си спомня за Моника Белучи в Малена и настръхвам. Има толкова красиви и едновременно с това невинно-изкусителни италианки, та точно на Челесте ли опряха? За мен тя не беше подходяща точно за тази роля. А именно въплъщението на красотата и как едва ли не всичко живо припада по нея и я изпива с поглед.

Сорентино (родом от Неапол) разказва за своя любим град, казва и показва всичко. И най-хубавото и най-лошото.
Самият филм е хипнотичен с една носталгична атмосфера от времето, когато се правеха тези филми.
Разказва се за любовните блянове, безсмислените флиртове в един свят в който времето тиктака неумолимо. За начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност.

Но защо нашата Партенопа е по-различна и разчупваща шаблона?
Ами тя първо на първо не разчита само на външния си вид, ами чете много и иска да стане професор по антропология (най-общо казано, науката за човешкото поведение и природа). Тя е уникална, защото красотата може да ти отвори много врати, но нашата героиня не се възползва от това. Поне не и в пълния и завършен смисъл на понятието.
Тя е в постоянен конфликт със себе си и това което иска от живота. Но накрая постигна това, което най-искрено е желала. А какво е антропология? Този въпрос вълнува нашата героиня от началото до края на филма.
Отговорът е простичък: ''Антропологията е да виждаш.

Филмът е силно арт-насочен, като друг екзистенциален въпрос, който търси е защо хората зърнали истинската красота са нещастни? Отговорът е простичък: ''Когато видите Рая, вече губите копнежа по него и душата става отново нещастна...''

Филмът е изключително красив! Декорите и операторската работа са прекрасни. Неапол и Капри са сред най-слънчевите места в света и всичко това е показано по един недвусмислен начин.

И сега критиката. Вече споменах за актрисата, но това си е мой проблем.
Според мен Сорентино е твърде разпилян, като прескача от идея в идея, без да остави зрънцето да покълне и даде плод... Твърде важни моменти, ей така лежерно разказани.
Партенопа е изкарана едва ли не светица, но за мен тя носи вина за брат си... И хич не е толкова невинна. Въпреки че, като цяло постига желания финален ефект.
Много от кадрите бяха прекалено акцентирани, сякаш ни се казваше, ето тук трябва да гледаш с широко отворени очи. Твърде режисирано и клиширано. Няма я тази естествена лекота, която съм вижда, в други филми на Сорентино.
Предупреждавам, че имаше и един много брутален момент, който не бих препоръчал да гледате с малки деца, дори и тийнове или ако гледате, задължително след това трябва да изкоментирате.

Много ми се искаше да дам по-висока оценка, но няма как. Тази ми е обективната оценка, така усетих филма и това което аз лично видях и разбрах от него.
Който се интересува от женската душа и нейните потайности и странности, задължително трябва да гледа този филм. Не че дава някакъв екзистенциален отговор. Жената все още си остава една от най-големите загадки.

Препоръчвам, но си имайте едно наум.
-
7

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 22:04 от Diavolo

# 706
Копола е спечелил Златна малинка за Мегалофлополис Joy Е, поне е осъществил мечтата си да направи този филм (четох някъде, че за него бил много специален проект - вложил много собствени пари)...

Допълвам с неговото изявление - филмът явно е велико Изкуство (с главна буква), което всички ние (безликата тълпа) не разбираме:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 12:02 от pppqqq

# 707
  • София
Финалната анкета с всички призьори от филмовите жанрове ще я пусна с новата тема.
Така мисля, че е най-удачно, а и се надявам тази тема да се изпише по-скоро, за да не се чака излишно... 😊

Относно песента на Неапол за която писах в ревюто си за Партенопа:
Моля, вижте тези две видеа. Уникални! 💙
Първото е след края на един мач, а второто е репортаж от мрачните години на пандемията от ковид-19, когато хората бяха затворени по домовете си.

https://www.youtube.com/watch?v=iNvOt2yDUI4

https://www.youtube.com/watch?v=JkxH2kmnH6Q&t=46s

АРТЕМИС,
Май не ти отговорих на въпроса. Добре, че се сетих отново, явно все още не съм изкуфял. 😉

''Защо Копола е решил да представи Катилина, като брилянтен артист?''

Ако правилно съм разбрал въпроса ти. Първо има няколко Катилина, не знам за кого точно ме питаш, но предполагам, че е за главния герой.
Мхм, ами според мен той е своеобразен режисьор на целия филм. Режисьорите са и артисти. Получава се като филм във филма. Нали е гениалния архитект открил нов елемент и придобил свръх способност. Умението му да 'спира времето' е като на режисьор в даде филм - по всяко едно време може да каже, 'СТОП камера!'

Simple Smile

Изгледах на кино два нови Бг филма.
''Стадото'' и ''Есента на ловеца''
Първия го препоръчвам с уговорки, а втория категорично не.
Ревюто ми тук:
https://bg-mam.ma/p/1689042/49385110

# 708
  • Berlin
Гледах The Gorge с Майлс Телър и Аня Т Джой по Нетфликс. Типичен екшън с малко актьори и диалог и типичните елементи - мъж и жена, наети на тайна мисия, харесват се, инцидент, чрез който разкриват “тайната”, после решават да вземат нещата в свои ръце.😀 Аз го гледах основно заради Майлс Телър, иначе определено не е must have за гледане. Открих една много хубава песен чрез филма - https://youtu.be/ckM_TklU_AQ

# 709
  • София
Благи деяния (Kinds of Kindness) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt22408160/

Филм на нашумелия Йоргос Лантимос. Още един режисьор, който не е за изпускане.
И аз не изпускам, НО не всяка риба в океана е годна за ядене... Та така и с този филм.

Този е филм е антология, съставена от три отделни (несвързани) истории с едни и същи актьори. Общото е самото повествование, което е своеобразна палитра от жанрове: драма, трагедия, черна комедия, хорър, фентъзи... Общото е така характерното за гръка, 'пътешествие сред мрачните пътища на човешките емоции,' изследвайки най-гнусните и черни краски на Азът. Любимият на Йоргос, абсурден фатализъм.

Аз ще го кажа така, накратко и с простички думи: един буламач от нещо в нищо! Твърде, твърде претенциозен! И не, това не е авангардно кино!
Разочарован съм и мисля, че това е най-слабия филм на Йоргос. Все пак оценявам това което е направил и показал и няма как да му дам по-ниска оценка, защото няма да е обективно. Въпреки че на чисто емоционално ниво го заслужава.

От трите истории, първата е най-интересна, останалите две са много трудни за понасяне...

Най-хубавото нещо във филма е играта на невероятния Джеси Племънс, който незаслужено е пренебрегнат от академията. Ролята му крещи най-малко за номинация за Оскар.
Харесва ми и самото заглавие, защото то е брутална ирония и игра на думите. Нищо 'благо' няма в този филм, не се подлъгвайте. Този филм е идеален да го гледаш отстрани, но в никакъв случай да не си в него...

Не препоръчвам, защото не искам да бъда 'споменаван с лошо' след това. 😉
Но все пак нека ценителите хвърлят едно око, защото ще ми е любопитно какво мислят... И дано имате здрави нерви и нечувствителен стомах...
-
6

# 710
Партенопа (Parthenope) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt23853982/

Не можаха ли да изберат друга актриса? Не че критикувам Челесте Дала Порта, но за бога само като си спомня за Моника Белучи в Малена и настръхвам. Има толкова красиви и едновременно с това невинно-изкусителни италианки, та точно на Челесте ли опряха? За мен тя не беше подходяща точно за тази роля. А именно въплъщението на красотата и как едва ли не всичко живо припада по нея и я изпива с поглед.

Жесток филм (но аз съм пристрастена, много харесвам Сорентино)! На мен актрисата ми е много красива. Предоволна съм от избора. М. Белучи е безобразно красива, но (ако Партенопа беше сниман по Малена време) нямаше да стои добре в тази роля. Тя носи много опит по лицето си, няма любопитния живец на Челесте, наивността ако щеш, жаждата да научи. Белучи в Малена дори изглеждаше тъжна и уморена от живота.Красота и сексапил са неоспорими, има в изоблие. Коя би каст-нал ти за партенопа?

# 711
  • София
Дъщерята на Моника Белучи, Дева. Simple Smile

# 712
  • София
Пуснати са темите-анкети за финалното гласуване за най-добър и най-лош филм на 2024 г. според потребителите на Бг мама. 😊

Моля, гласувайте за най-добрия според вас филм за изминалата година:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1748724

Моля, гласувайте за най-лошия според вас филм за изминалата година:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1748725

tinahris,

Мхм, ами виж, някоя актриса, която да бъде обичана от камерата... Да има излъчване. Не е само до естествената красота... Тук говорим за Партенопа, т.е. трябва да има някаква магия. Много сложен въпрос ми задаваш, но аз мисля, че имам отговор. Има една млада актриса (разликата с Челесте ако не се лъжа е 5 години), която харесвам и има това излъчване и освен естествена красота има и един специфичен сексапил. 😊
Казва за Емануела Постачини
https://www.imdb.com/name/nm4995971/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_0_nm_2 … a%2520Postacchini

Ама сега да не излезе, че не харесвам Челесте. Имах си аз. Просто ми се видя някак си обикновена за такава роля, която би трябвало буквално да те отнесе. 🙂

Но ми харесва това което си написала и аз съм съгласен, че Челесте добре изигра ролята именно в онази ‘любопитна фаза’, а не просто да е хубавка и до там.

п.п. Артемис, добро попадение, ама е прекалено малка още. Иначе е взела най-доброто от майка си и баща си. 😊

# 713
Днешната филмова препоръка:

"Uncut gems" (2019)

За какво се разказва?
Разказва се за нюйоркски бижутер и комарджия, който залага всичко на един последен удар, докато лавира между дългове, мафиоти и собствената си зависимост към риска

Кой играе?
Адам Сандлър, Джулия Фокс, Кевин Гарнет

Защо да го гледаш?
Uncut Gems е завладяващ трилър, който не ти дава да си поемеш дъх – с изумителното изпълнение на Адам Сандлър в най-добрата роля на кариерата му и безупречната режисура на братя Сафди, този филм е чист адреналин.

Филмът е достъпен в Netflix

Последвай ни за ежедневни филмови препоръки!
#ОнзиФилм

# 714
И на мен много ми хареса актрисата в Партенопа. Но не останах с впечатлението, че е невинна за брат си.
Благодаря за анти препоръката за новия филм на гръка.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 17:49 от AIK.

# 715
Всъщност новият филм на Лантимос е категорично от много добрите филми за 2024-та. Силен сценарий, чудесна режисура и страхотни актьорски изпълнения.

# 716
Хора незнам дали гледате " Треска за Оскари " но вече се дразня че няма нито един актьор който да коментира за филмите и артистите и кой ще вземе Оскар !! Поканили в студиото да коментират куцо , кьораво и сакато .. 😒😒 Но поне има хубава музика .. Слушам в момента саунтрака от " Усещане за жена " и се присещам че отдавна не съм го гледала. Надявам се до края в студиото да влязат по адекватни хора който да коментират . Стискам и палци на най добрите да вземат своите Оскари .

# 717
  • Галифрей
Аз съм забелязала,че актьорите които за взели златен глобус и другата една бронзова с едно човече забравих й името започваше със S 😁 взимат Оскари.

# 718
https://webcafe.bg/kino/oskari-2025-palniyat-spisak-s-vsichki-pobediteli.html Честито на победителите.. Само че очаквах Деми да вземе Оскара за най добра женска роля  . Ще го видя " Анора " не го гледах защото не ми се видя толкова интересен , но щом е взел наградата и за най добър филм .

# 719
Сега прегледах някои неща от церемонията.
Радвам се за Потоп, другите не ме интересуват като цяло, но съжалявам, че Деми Мур и Ралф Файнс не спечелиха.
За Зоуи Салдана всички знаехме, че ще спечели.

Скрит текст:
Разглеждах снимки на присъствали - не знам за чий (...), с извинение, канят телевизионни актьори като Джошуа Джаксън - в него няма нищо интересно, нито е толкова голяма звезда... Че и го снимали на червения килим - голяма работа, че е там. Всеки ли получава покана??
Не го мразя, просто ме дразни как от години го изкарват нещо специално. Никога не разбрах защо.

Видях и други тв звезди - примерно сина на Арнолд Шварценегер, но той едва ли е поканен само заради участието си в Белият лотос.

Общи условия

Активация на акаунт