Стани богат - тема 26

• 19 385
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ники Кънчев след днес:
35 от 39 или 90%

# 151
Пак изоставам и съм на запис. Това първото момиче звучи все едно е вързана на стол за средновековини мъчения. Оф, ох... Наистина напоследък нарочно ли избират все по-странни да не кажа зле като поведение, адекватност и знания хора??

# 152
И аз гледам със закъснение, на запис, но има нов хит след зайците на браздата, а именно "този юнак "Йоко Оно". Тя не го била чувала.

# 153
Ники Кънчев изприказва куп глупости за роднинските връзки. Като не знае, защо не си мълчи?

# 154
На момичето въпросите бяха сравнително лесни. За Чарли Шийн не бях сигурна, но по метода на изключване щях да позная.Ако се колебая щях да ползвам Ники Кънчев.
За берлинската стена изключих певиците директно и нещо ме дърпаше към Хаселхоф. Ако се колебая щях да ползвам 50/50.
За романите като видях отговорите ми стана ясно, че няма да го знае понеже не е учила в България. Нова земя не се учи в училище, но масово е познат като "продължението" на Под игото и най-малко като такъв сме го споменавали в училище.

# 155
За Чарли Шийн е много известно. Брат му е Емилио Естевес. И двамата - бащата и братът, често се появяват във филмите и сериалите на Чарли Шийн.

# 156
Извън това, че наистина е откровено извратена и жестока самата идеология на нацизма, и да не беше - винаги победителят е бил добрият и правият, самата победа му дава тоя статут, създава му този ореол, дава му възможност да си проведе докрай пропагандата, ако щете. Тоест и да не беше нацизмът, пак същото щеше да стане, както е ставало при почти всички войни. Ако пък беше победила Германия, звучи адски цинично, но нацизмът сигурно след време щеше да се оценява като просто грешка. Flushed
Изразили са го с думите: "Историята се пише от победителите".
Само да уточня,ако не възразяваш. Точната мисъл е "Историята върви с победителите". Повечето хора знаят какво се е случило,но победителите не разрешават да се говори открито за него. За известно време...

# 157
  • Пловдив
Ники Кънчев изприказва куп глупости за роднинските връзки. Като не знае, защо не си мълчи?
Аз имам чувството, че много хора умишлено-кокетно подчертават, че ах, аз изобщо не мога да ги оправя тези архаични роднински връзки. Кул е да не ги знаеш, един вид. Wink

Девойката беше симпатяга, ама освен за този Йоко Оно и други неща не знаеше, а на мен ми се видяха елементарни, само че ги забравих.

# 158
Не, че е куул, просто за мен са анахронизъм и като цяло не ми трябват в живота. Е, тъстове, свекъри, снаха и зет знам. Ама повече не ми трябват.

# 159
Изобщо не са архаични тези роднински връзки, нито фактът, че имаме дума за всяка една от тях.
За мен това е истинско богатство на нашия  език, което трябва да съхраняваме.
Иначе е супер лесно "daughter/son/sister ect. in law". Хайде, няма нужда. Дори не е и cool.

# 160
И аз ги знам, може би защото съм на доста години, може би защото родителите ми са от големи семейства, та имах и стринки и вуйни/в нашия край учинайка/, съответно зълви и етърви на майка ми. Виж калеко/свако/ имах, но го наричах чичо. Като малка другите думи не ми харесваха и така си остана.
И аз мисля, че тези думи са богатство на езика.

# 161
Не е задължително да имаш съответните роднини, за да знаеш какви думи за тях са измислени. Понякога стига да четеш книги или... форума. Simple Smile

# 162
  • Пловдив
Или родителите ти да имат. Аз например нямам калеко/свако/тетИн/лелИн, защото нямах и леля, нито чичо, нито стринка, само един вуйчо дето имах, с прилежащата му вуйна, ама майка ми и баща ми имаха калековци и стринки и няма грешка, като се сетя на кого как викаха. Wink Шурей имаше баща ми, шуренайка се помни лесно, че е жената на шурея. Кънчев май каза, че е дума за майтап.

П.П. Да, W е казала същото.

Баща ми наричаше своя лелин по име, че имаха 7 години разлика (лелята си беше леля, 10 години по-възрастна от племенника), обаче майка ми и на него му викаше "калеко", както се казва на тоя роднина в Пловдивско, макар че нито роднината, нито баща ми са от тоя край и не употребяваха подобна дума.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 10:14 от Магдена

# 163
В Спецове в заложната къща споменават Евгени Воденичаров - скулптор, роден в Плевен, който работи в киноиндустрията и е правил скулптори за Отмъстителите, Капитан Марвел и др. Помислих си, че трябва да измислят някакъв въпрос, свързан с него.

# 164
  • Манчестър
Нещо изпуснах последните седмици…сега ще чета да наваксам.

Общи условия

Активация на акаунт