Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 256
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 225
Неви, ти си живото потвърждение на думите на учителя ми по йога - че когато майката и таткото спазват някакъв режим и правила, детето се повлиява успешно, и е трудно външен човек да му наложи нещо. Трудността, с която се срещаме в повечето семейства е, че само единият родител спазва и настоява да се спазва определения режим( на спорт, хигиена или хранене). Тогава резултатите са частични и временни - само докато родителят настоява активно или все още има силно влияние върху детето.
А месото наистина си е вредничко в по-големи количества, така че асолютно необходимо е да се ограничава, както и преди него да се приемат плодове и зеленчуци. Литература по въпроса - бол.

Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 09:19 от Сребърен облак

# 226
  • Пловдив
Да, ама има и друг проблем. Миналата седмица бяхме на рожден ден, малката трябваше да закусва и аз реших, че все ще има нещо за нея на масата. Е остана си гладна. Sad Имаше солети, бонбони, някакви сандвичи със съмнителен салам (които въобще не искаше да опита, дори след като махнах салама), сандвичи с пастет, торта. Замислям се като тръгне на градина и после на училище, дали ще й хареса менюто. Когато са малки не могат да избират, има си меню и това е. Вашите деца сандвичи от вкъщи ли ядат? Или може би им слагате салатка в пликче за училище Laughing
Здравословното хранене е хубаво, но трудно осъществимо. Дори да успея да превъзпитам нас с таткото, после ще ми е доста трудно да го поддържам без да стоим гладни.
Още нещо - малката на 6 мес. имаше много нисък хемоглобин, само с треви едва ли щеше да го навакса толкова бързо. Peace

# 227
# 228
Катерина78 ,това ,че децата стоят гладни когато тръгнат на у-ще или в Д.Г.  е просто извинение ,да не се внимава с храната която консумират.Безкрайно е дискутиран този въпрос,литература наистина както казва  Сребърен облак бол,по-скоро е въпрос на желание и 100% убеденост ,че това с което се храним ни прави това което сме.За хемоглобина също са митове,че вегетарианците са с нисък такъв и защо казваш треволяци,много зърнени храни, ядки,бобови такива,млечни , са 100% богат източник на белтъчини и незаменими аминокиселини които се усвояват на 100% от организма ,без да затлачват храносмилателната система на човека с гнилоч и други вредни вещества които да се натрупват в организма ит.н и т.н.Не ми се обяснява на дълго и широко.За моето семейство това хранене ,не прищявка модерна или пък диета,това е начин на живот.Така например когато взема Еси от градина и тя иска нещо да и купя ,отиваме в зеленчуковият магазин или в магазина за ядки.Но не защото аз я дърпам натам,просто тя знае ,че това което харесва и обича като храна се намира там.Големите ми деца също нямат проблем относно това как къде да се хранят,просто въпрос на изградени навици ,както казах това е начин на живот.Както повечето хора разбират за нормално да седнат вечер на масата със салата и ракийка,да метнат на скарата мръвка и т.н ,така за нас е нормално сутрин да пием фреш,да закусваме овесени ядки и зърнени храни ,препечени филйки от хляб със зърна и без брашно.

# 229
  • Linz
Вегатарианците не са с нисък хемоглобин, но когато е нисък трябва да се косумира повече червено месо, защото то съдържа най-лесно усвоимото желязо.
Аз пък съм другата крайност- не близвам месо, но хемоглобинът (също желязото и еритроцитите) ми е много висок и се чудя как да го смъкна.
Децата много гледат едно от друго. И когато някое яде шарени бонбонки в лъскава опаковка и другите искат. Или пък шоколадовите вафли много се услаждат, а със сладкия вкус се свиква... В училище, където няма никакъв контрол, всички добри хранителни навици отиват на кино- много майки се оплакват.

# 230
  • София
  Знам, че темичката е за децата и тяхното здравословно хранене, но става очевидно че трябва и родителите да са на здравословно хранене за да се постигне успех
  Опитвам се да готвя колкото се може по-здравослоно, месо обаче има почти винаги, просто таткото не признавя ядене без месо, поне е домашно почти всичко. Проблема ми е, че самата аз дори не мога да свикна да ям неща които са здравослони, но просто не са ми вкусни. Опитвала съм няколко пъти да си купувам хляб различен от бял заводски и просто не мога да го ям. Как мога да променя това? Мисля да си купя машинка за хляб, но не виждам това как ще промени нещата. Овесените ядки по същия начин, в началото на кърмаческия ми стаж буквално се измъчвах и хапвах малко, но сега не мога да се убедя по никакъв начин. Плодове също не са ми любимо нещо. Мислите ли че бих постигнала успех с храненето на малките, ако не успея да променя моя начин на хранене?

# 231
  • Варна
Желязото е в най-усвоима форма в месото (червените меса), в много по-малка степен се усвоява от храните с растителен произход. Допълнително се намалява съдържанието на желязо след термична обработка на зеленчуците. А както знаем, желязото е основна съставка на хемоглобина и около 90 % от необходимото на организма желязо, се използва при кръвотворенето. Има изследвания, че вегетарианците изчерпват запасите на организма си от желязо за около 4 години. Жените и по-бързо, защото тяхната нужда от желязо е по-голяма. Така че, не мисля, че е илюзия желязодефицитната анемия при  вегетарианци.

# 232
Така , понеже винаги се стига до някакъв конфликт на тема вегетарианство,особено при децата/явно има още много да учим/,а аз въобще не искам да убеждавам никого,за това пиша последно в темата и просто споделям моя опит/вегетариански/.Сигурно трябваше да си приложа и сканирам изследванията на мен и най-вече на децата си,де да знам...... ooooh!Повтарям всеки има право на мнение и сам решава кое е добро за него и детето му.Факт е обаче /айде оставете мене/,че малката ми дъщеря е на 6г.,никога не е вкусвала месо,с перфектни кръвни резултати,веднъж е пила антибиотик за 6г.,и то защото счупи зъбки на 3г.  и профилактично пи антибиотик.Педиатарката знае ,че тя е вегетарианка и за това правим редовни кръвни изследвания/за нейно успокоение/,до ден днешен е нямала отклонение в стойностите на хемоглобина.Но разбира се не означава ,че всички вегетарианци се хранят здравословно.Не яденето на месо не гаранция за здравословно хранене.Аз не винаги съм била вегетарианка,станах такава по етични причини в резултата на оформила се в мен философия към живота и най-вече след като видях какъв ефект има това върху моето тяло ,психика и здраве.
Aila ,важното е ,че имаш желание и мислиш по тези въпроси,храненето не се променя за 1,2дена и веднага.Понякога изисква години на ред,но когато веднъж се убедиш в положителните промени,няма връщане обратно. Hug

# 233
  • Варна
Не мисля, че има конфликт. Просто различни мнения. Чудесно е, че при теб и децата ти, резултатите са перфектни! Желая ви винаги да е така. Въпросът е, че вегетарианството не означава непременно здравословно хранене, тук съм съгласна. Зависи много какво е вегетарианството, дали включва млечни продукти,яйца и риба, например, или е чисто вегетарианство. За мен последния вариант е неподходящ (меко казано) за деца. Това е мое мнение, разбира се.

# 234
  • Linz
Желязото е в най-усвоима форма в месото (червените меса), в много по-малка степен се усвоява от храните с растителен произход. Допълнително се намалява съдържанието на желязо след термична обработка на зеленчуците. А както знаем, желязото е основна съставка на хемоглобина и около 90 % от необходимото на организма желязо, се използва при кръвотворенето. Има изследвания, че вегетарианците изчерпват запасите на организма си от желязо за около 4 години. Жените и по-бързо, защото тяхната нужда от желязо е по-голяма. Така че, не мисля, че е илюзия желязодефицитната анемия при  вегетарианци.
Аз съм пример, че е мит. Не съм хапвала месо от 17 год. и не пия желязосъдържащи препарати, а хемоглобинът ми е над 160!

# 235
Yee, Hug,Рени и аз съм  така.

# 236
  • София
  Интересен линк на който попаднах - http://www.healingourchildren.net/children_disease_health.htm
  Има ли известен резон в нещата написани там, особено за храненето. Търся съвет от вас, защото си признавам че все още съм зле по отношение на здравословното хранене и се лутам сериозно...

# 237
Aila ,виж сега и тези линкове ,разбира се ако ти е интересно. Grinning

http://www.udoma.com/?view=material&cat=6&itype=&info=1614

http://vegetarianstvoto.hit.bg/children.html

# 238
Здравейте!Моля за съвет.Малкият ми син е на 2г10мес.Когато ходи на ясла ми казват ,че се храни добре,но понеже е често боледуващ,вече 2 месеца си е в къщи и отказва да яде готвена храна и салати.Иска само сандвичи,сок,чай,а от плодовете само ябълки и банани.Помогнете ми ако някой знае как да провокирам у него интерес към супи ,манджи и т.н.Благодаря.

# 239
може ли някой да ми каже колко е допустимото количество сол на ден за дете на 2 г?

Общи условия

Активация на акаунт