Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 248
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 240
Вегатарианците не са с нисък хемоглобин, но когато е нисък трябва да се косумира повече червено месо, защото то съдържа най-лесно усвоимото желязо.

Или ЕЛДА така наречената руска гречка.Висок процент на желязо и т.н. По добре от нищо , ако не яде червено месо. Laughing
             Катерина,не е МИТ , че децата като тръгнат на ДГ /поне това знам със сигурност/ остават гладни.Много от тях не ядат и всички плодове ,които се предлагат там.Остават си на 100% гладни и не мисля,че е най-добрия вариант да се натъпчеш в къщи сутрин и чак в 20 вечерта да ядеш пак.Никакви храни не могат да се внасят в ДГ /поне в нашите/ отвън ,както и да са приготвени.Няма подходящо място за съхранение.Отговорността е на персонала , ако се получи хранително отравяне или алергична реакция към нещо.Ще дам пример със себе си - обичам киви и ям в неограничени количества ,но преди няколко години  Cry Сега не смея да го погледна след едно в буквалния смисъл задушаване от една хапка киви.Не съм се задавила,а още докато го дъвчех усетих стягане на гъплото и подуване , и от тогава край с кивито.Ами ,ако това беше на дете  в групата с внесено отвън киви.Иди давай обяснения,че това е същия плод предоставен от родителя , а не е друго нещо.
            Много сложни отношения наистина.После не можеш да донесеш за цялата група това което яде детето ти. Laughing Моите наблюдения са, че децата в ДГ МАСОВО НЕ ЯДАТ САЛАТИ. Каква е причината коментирайте вие.А за салата ,в която има червено цвекло не ми се говори,с мюслите е същото.Директно в кофата и рев,това не обичам. Peace

# 241
  • Пловдив
Напълно подкрепям  Peace

Детето трябва да се научи да яде всичко, за да не остане гладно.
Някои неща ще му харесват повече, други по-малко. Нашата задача е да ги накараме да харесват полезните и здравословни храни. В случай, че му се предостави избор (шведска маса например), то ще знае какво да избере.

# 242
  • Sofia
Да така е. Аз се опитвам да я науча точно това да яде всичко  полезно. Винаги повтарям колко витамини и сила има в храната, която яде. Дано да има ефект.

# 243
# 244
Здравейте.Моята дъщеря не обича никакво сладко,но големият проблем е,че не хапва и никакви плодове/за разлика от мен/.Някой от вас сблъсквал ли се е със същия проблем и как да я науча да ги хапва?Помогнете Tired

Последна редакция: нд, 02 мар 2008, 11:03 от galina_07

# 245
До всички, които се интересуват от темата "флуорна профилактика" и нейното въздействие върху човешкия организъм:

Оказва се, че тук във Варна има случаи на флуороза, при деца преминали през програмата:

Това не е снимка от учебник по медицина, а на осемгодишно варненско дете, профилактирано с флуорирано мляко!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191379.msg6682873#msg6682873
"Това, което осъзнах тези дни, докато търсех ясна снимка беше, че флуорозата вече има ефект върху самочувствието на детето ми - не намерих други снимки, където да е широко усмихната, така, че да се виждат зъбите. Поговорихме - детето вече се смущава... определено ще имаме доста работа.
Както казах и на срещата, за мен няма съмнение, че флуорното мляко в градината е допринесло за флуорозата. Излишно е да пояснявам, че не съм била наясно за допълнителното даване на флуор..."

Можете да помогнете на варненските родители, като напишете вашето мнение в този форум:

http://www.vlastta.com/forum/viewtopic.php?t=14
http://www.vlastta.com/forum/viewtopic.php?t=13

Имаме идея да съберем пари на доброволни начала и да преведем и издадем ето тази книга на български. Това е най-сериозното журналистическо разследване до момента на тема флуор. В него е включена информация и референции към научни доклади доказващи негативното въздействие на допълнителния прием на флуориди.
Всички, които искат да помогнат, нека да ни пишат на:  е-mail: roditeli_varna  Peace abv.bg

# 246
Здравей Таня!Имам същият проблем с моята дъщеря.Как се казват тези мултивитамини?

# 247
Опасно ли е заслабването?
Вкъщи карахме гадния грип, соломоновия, и детето доста поотслабна (за жалост майка му не толкова).
Майка ми се притеснява, че е твърде слаба и бледа, и смята, че трябва да настоявам да се храни повече. Наистина е слабичка, панталоните й падат, но иначе си е жизнена.
Няма апетит след болестта и се притеснявам, че ако настоявам твърде много, мога да направя от това истински проблем. Досега съм се правила на две и половина през периодите й на злоядство, оставяла съм ги да минат от само себе си. Продължават около месец, после почва да ме подсеща, че била гладна и искала еди-какво си.
Сега обаче изглежда наистина кльощавка, а аз се чувствам виновна, задето не я карам по-настоятелно да яде.

# 248
  • Пловдив
Здравейте.Моята дъщеря не обича никакво сладко,но големият проблем е,че не хапва и никакви плодове/за разлика от мен/.Някой от вас сблъсквал ли се е със същия проблем и как да я науча да ги хапва?Помогнете Tired
Имаме същия проблем за съжаление  Tired С много усилия за почти една година успях да я накарам от време на време да яде 2 резенчета ябълка (т.е. 1/4), номера е да ядеш с детето, да ги режеш в различни форми пред него. Първо белим ябълката, тя дава на мен, аз на нея, през цялото време обяснявам, че така ще стане по-силна, по-здрава ... много обича да пие вит. С (на ампули) и затова правя асоциацията "Яж витамин С, има вит. С в ябълката" и т.н. Но така и не успявам да я науча да яде портокали, мандарини, ягоди и въобще нищо червено. Тази неделя хапна малко ягоди, но пак с много усилия от моя страна и трикът беше да ги топкаме в брашно  Laughing (беше пудра захар, но тя реши че е брашно, понеже за пръв път вижда такова чудо). Естествено изяде повече захар, отколкото ягоди, ама какво да се прави, бях длъжна и така да пробвам.
Още един трик - ходим с нея по сергиите с плодове и я карам тя да си ги избира, като всеки път я карам да ми обещае, че ще ги яде, иначе няма да купуваме. Така тя от любопиство поне ги опитва, да види какво е купила. Така последно изяде няколко репички и зелен лук, но пък марулата не искаше и да я погледне.

# 249
  • най-шареното място
Анда, според мен не притискай детето. предлагай разнообразна и полезна храна но не я гони да яде.
Няма защо да се наказваш, че не тъпчеш, налките деца се възстановяват бързо Wink

# 250
  • Sofia
Анда дъщеря ми до 3 годинки беше много злояда. Беше слабичка, но пък много жизнена. Майка ми ме беше психясала колко е слабо и бледо детето, значи не го гледам добре. Аз започнах да я тъпча, беше такъв кошмар.. много съжалявам сега , че се поддадох на бабешките простотии за хилавото дете.

# 251
Защо темата за флуорното мляко е толкова изместена назад? Само погледнете, колко пъти е гледана и колко отговора има????? И къде се намира?????!!!!!! Сега е на n-та страница!
Флуорното мляко не се дава само във Варна?Но явно там има  родители  с екологична култура.Има ли някой който се интерисува от флуора?

# 252
в нашата градина- по-то4но в групата на дъщеря ми- само аз и още една майка сме против флуора....дават им студен айрян вместо профилакти4ния флуор- сега болна ли ще ходи\//.за да не им спъвам програмата????

# 253
Мери, защо студен? Студен да не е равно на нефлуориран айрян? Изумявам се ooooh! На пресконференцията споменахме и този факт, как някои деца са дискриминирани поради факта, че родителите им не желаят да им се дава флуорираното мляко!
http://www.pozvanete.bg/news.php?pa=1&cat=5  виж края на статията!
Милка, до къде стигнаха нещата в Севлиево, приеха ли програмата?

# 254
Здравейте , ще споделя и аз моя опит ...Синът ми е на 2г и 11м и може да се каже че храненето е проблем ...естествено майка ми /като повечето баби / непрекъснато повтаря колко е слаб и как не се храни и т.н.....истината е , че детето си абсолютни в нормите като ръст и кг....полагам усилия да му давам разнообразна и здравословна харана , но не го насилвам ....имаше период /кратък/ , в който го хранех насила ...естествено кошмар за мен и за детето ...изчетох разни статии и реших , че ако детето пропусне 1 хранене няма да умре ...така или иначе той все още пие по 1 кофичка кисело мляко вечер....откакто спрях с насилственото хранене ситуацията стана нормална ...детето минава през различни периоди , напр. не искаше да яде почти никакви плодове ...., но за кратко ..опита банан - хареса му ....след време тъй както категорично отказваше ябълка , изведнъж започна да си иска сам.....категорично отказваше да опита домат ..и това отмина , лятото ядеше почти всеки ден домат със сирене /български от градината на баба му/..сега яде само краставица , отвреме на време опитва зелена салата с риба тон или зеле .....и така не го насилвам , нови храни му предлагам да опита ако иска иска , ако не -не ....е давах му сироп "Имуно бебе" ..сега пие витамини Центрум ..и така , но определено сме по- дебре откакто не го насилвам...за него играта е по-важна от храненето и мнго често това е причината да не се храни , но пък е щастлив ...научих го да казва ''нахраник се , благодаря не искам повече .." и мисля ,че всичко е ОК .....пропуснах да кажа , че контролирам яденето на т.нар. "боклуци" /чипсове , бонбони и др. /без да му забранявам ...

Общи условия

Активация на акаунт