Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 678
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Аз си взех поредицата на Бон Апети за здравословно хранене, едната книжка е от 1 до 3 годинки и следвам съветите й, нооо...забелязвам и противоречия, например вътре има кюфтета на пара, но има и пържени картофени кюфтета например, така че харесах някои рецепти, готвя ги на малката, но не са ми достатъчни като идеи Sad

# 436
  • София
Аз пък никога не бих си купила тази книга, защото не мога да приема съвети за здравословност от човек, който си продава душата на дявола. Не че не го обичам Звездев. Когато готви класически, се заслушвам. Но той се е извратил. Постоянно"ПОДСИЛВА " вкуса с глутаматни бульончета, глутаматни сосчета, всякакви купешки полуфабрикати и даже обясни какво е хууууууууууубаво да се слага от "тази нова подправка глутамат".
Обича да взима пари и от рекламата на другата отрова -маргарин. Като каже пълномаслен маргарин и сякаш мед му капе от устата.
А пък като почне да готви един продукт по няколко термични начина един след друг....

Много съм му набрала... яд ме е, че има голяма аудитория и е поканил специалисти по бебешкото хранене... Защото искаме да чуем нещо смислено, а то... реклами на отрови.
Само това остава - уж е истински готвач, а да ни пробутва ментета!

# 437
Grace m, аз вече писах, че до 3год хранех Маги с пълнозърнести закуски. Но не съм ги смесвала с плод. Затова пък слагах сирене и масло.

"в крайна сметка хляб може или не може да се комбинира с боб,картофи,ориз" - за мен не може.
"защо риба+картофи става" - това не знам; гледам и тази комбинация да избягвам.
"Картофите и ориза сами ли се ядат или може да се комбинират с други зеленчуци"- и сами и комбинирам.

Катерина78, спагети и макарони готвя с някакъв зеленчуков сос, но също така понякога и с месо / пилешки гърди най- често /. Както вече писах, не спазвам стриктно разделно хранене, само някои неща. В готварския има една тема: Италиански рецепти. Намират се хубави идеи. Като казах пилешки гърди, се сетих нещо. Една позната, ветеринарен лекар, сподели, че най- чистото месо е свинското и телешкото филе. Там нито се бият ваксини, нито АБ.

анна в., за сладките и киселите плодове докато намеря темата...помня, че някъде четох. Намерих я, де, и по- точно в постинга на Людмил / стр.5 /, представлява таблица:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243783.80

# 438
   Благодаря, Вери, сега ми стана ясно. Simple Smile
   Grace m, за 0-3 годинки теми за хранене има много в Кърмаческия подфорум,
пък и няколко различни варианти за хранене - ПЗ, пюрета и каши, готови и
домашни и т.н. Аз ще си чета тук. Wink

# 439
  • Пловдив
Колкото повече чета, толкова повече почвам да се отказвам от здравословното хранене. Оказа се, че всичко, което готвя е нездравословно - манджа картофи с домати, пиле яхния, кюфтета с доматен сос, кюфтета с бял сос, фрикасе, свинско (пиле) с картофи, пиле с ориз, макарони с доматен сос, вътре обаче задължително слагам сирене и кашкавал, а понякога и шунка, иначе не са ми вкусни, телешко с грах...и още много ястия от нашата кухня трябва да "изхвърля", а това са съвсем нормални ястия, които се предлагат във всеки ресторант/стол/детска градина или кухня.
Всъщност проблема е, че не мога да се сетя кое ще остане  Laughing
Според таблицата за комбинирането на храните излиза, че доматите се ядат само с домати Shocked За шопската салата забравете. Печени чушки с доматен сос - забравете  Naughty
Направо се чудя какво ядете - на закуска някакви семки и трици (просо, ечемик, овесени ядки и т.н.), месо в комбинация само със зеленчуци, фасул или леща без хляб, макарони само с домати или с някакъв друг сос от босилек със зехтин например  Sick Е няма да стане просто, не си струва мъчението според мен и аз се отказвам Crossing Arms

# 440
Катерина78, що да ги изхвърляш бг ястията? Аз просто не слагам накрая домати както майка ми ме е учила. Телешко с грах какво му е. Simple Smile
Иначе от патладжан и бамя с доматен сос не мога да се откажа и си ги готвя. А другите неща дето си изредила...ние просто не ядем толкова месо. Ето сега се опитвам да се сетя кога за последно имаше в менюто месо и май преди 2 седмици риба. Така че, нагаждай се според вашите потребности.Не е казано, че насилствено трябва всичко да спазваш.
На първо време достатъчно е да се елиминира пърженото, полуфабрикатите, неща с оцветители и консерванти, газираното, маргарина, разни вафлички и чипсове. Промените в начина на хранене не могат да станат за един ден.

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 20:27 от Вери

# 441
  • София
  Аз именно затова попитах за общовалидни здравословни неща или неща, който да се избягват. Както видяхме от предишните постове не всички са на сто процента за РХ, а аз също не мисля да си променям изцяло начина на хранене и да не ям месо с картофи или др. Тази тема не е за Разделно Хранени, в Красива мама си има подобна подтемичка, тук си изобщо за здравословно хранене.  Simple Smile

# 442
  • София

На първо време достатъчно е да се елиминира пърженото, полуфабрикатите, неща с оцветители и консерванти, газираното, маргарина, разни вафлички и чипсове. Промените в начина на хранене не могат да станат за един ден.
Това е и моето мнение! PeaceЗасега именно в некупуването и неупотребяването на изброените неща се състои моят стремеж към здравословно хранене.Разделно хранене никога няма да постигна,просто ми идва в повече.

# 443
  • Пловдив

Това е и моето мнение! PeaceЗасега именно в некупуването и неупотребяването на изброените неща се състои моят стремеж към здравословно хранене.Разделно хранене никога няма да постигна,просто ми идва в повече.
Успокоихте ме момичета   bouquet Спазвам горното от 2-3 години насам, наистина става доста постепенно.
Маргарин отдавна не купувам, пърженото се яде 1-2 пъти в месеца (картофи и тиквички  Crazy), газирано не пия, откакто почнах да кърмя (заради коликите на малката, а после така и не почнах отново), вафли, чипсове, зрънчо не купувам, от време на време си позволявам солети, бисквити и кроасани, полуфабрикати също не използваме, макар че има един 3-минутен крем на д-р Йоткер, както и тези банички на Белла, които много ме изкушават, най-вече заради бързината на приготвяне, но все още удържам фронта.

Да вметна само, че поради кг на мъжът ми (вижда се на аватара) се опитвах да готвя разделно и да се храним разделно по схема, е много е трудно. Удържахме 2 седмици, свали 4 кг и после каза, че му писнало да яде едно и също.

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 13:47 от Катерина78

# 444
Вери, чудесно си го формулирала. И аз като теб съм привърженик на плавните промени. Мисля, че това е и най-правилния път. Пък ако съвсем избягвате бели брашна и сладко - цена няма да имате! Всичко останало е допълнително, така или иначе доброто начало е сложено!
Ще пусна моя режим, но не в тази тема, защото не му е тук мястото (ще пусна тука линк). Едно са лоши хранителни комбинации, а моя режим е доста различен от това, което е нужно на дете 3-7 години...

Преди малко, докато чаках, разлистих една книжка за суровоядство. Това е нещо, което изобщо не ме влече, макар че в края на разглеждането почти ми хареса Simple Smile та и там храните са разпределени по приемливост в няколко категории (говоря по памет, не ми придиряйте):
- пресни плодове и зеленчуци, ядки - слънчева храна
- варени зеленчуци, пълнозърнест хляб, сурово мляко, сирене
- яйца и пр.... не помня. НО аз лично бих сложила там, дори на мястото на яйцата, риба и пиле.
- следваща група - гадости. Можете и сами да ги опишете. Червени меса, пушени глупости, .....

Защо го цитирах? Ами защото горе-долу на този принцип се дели и описва храната в повечето системи за здравословно хранене. Ограничавайки се до 1вите 3 групи, и осигурявайки риба 2-4 пъти седмично, давате най-доброто на децата си.

Биляна, и аз като теб много се нервя на тези телевизионни готвачи, които в абсолютно всяка рецепта набутват натриев глутамат. От 10тина години съм убедена, че просто им плащат много за реклама. И не ги и гледам вече. Особено след като случайно хванах едно предаване, в което Ути каза: Днеска ще поговорим за здравословното хранене на децата, които са нешето бъдеще и бла-бла, и след това започна да обяснява как се коли прасе, и от коя част какво се готви.

# 445
  • Linz
Според мен в основата на здравословното хранене стои суровоядството. Една храна колкото е по-малко термично обработена, толкова е по-естествена за организма.

# 446
Според мен в основата на здравословното хранене стои суровоядството. Една храна колкото е по-малко термично обработена, толкова е по-естествена за организма.
Дайте повече инфо за суровоядството, не съм се занимавала да чета.
То какво означава: да се яде само неща без топл. обработка, а които трябва да се подложат на такава просто не се ядат или да се яде всичко, което може сурово, а другото преминало през топл. обработка?
Иначе относно второто ти изречение Рени, в темата на ЛЮдмил за кариеса има снимки на гъби сурови и такива минали през топл. обработка, резултата от нарушаване на енергийното поле е виден!

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 17:11 от AFRODDITA

# 447

А не те ли е страх от зарази по храните?

Облаче, рибата (както и останалите меса, между другото) вече не е безопасна храна, особено за децата. В рибата от развъдниците няма нищо полезно (ценните Омега-3 се набавят от водораслите, а не от гранулите, с които ги хранят), а дивата риба е замърсена с живак.

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 17:01 от Grace m

# 448
  • Linz
AFRODDITA, суровоядството означава да се предпочита храната в натуралния й вид. Колкото по-обработена е една храна, толкова е по-отдалечена от първоначалният й вид и съответно- толкова по-трудна за усвояване от организма. Това натоварва храносмилателната система, способства за натрупването на отрови в червата, а оттам- и за отравянето на цялото тяло. Естествено, това не става за месец или година. Така се благоприятства появата на болести, от най-невинните- като хрема например и се стигне до фаталните- като рак... Мисля, че в интернет вече има достатъчно информация по темата (аз не съм търсила отдавна, запознала съм се доколкото ме е интересувало).

Grace m, какви зарази имаш предвид? newsm78

# 449
Значи ако е това, с изключение на сладкото от време на време съм суровоядец Rolling Eyes
Сварени ям боб, картофи, леща...
Опитвали ли сте мънички тиквички колкото краставичка колко са вкусни сурови в салата с домати, краставици и грах Grinning
Благодаря ти РЕни, ще търся инфо да чета  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт