Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 593
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 855
Виждала съм желирани бонбони, които са с пектин (също желира), а не с желатин, но бяха някакви вносни и не им помня името. Иначе има и конфитюри с пектин.
И ние имахме пълни чорапчета с лакомства, но бяха от типа на фурми, карамелизирани пуканки, стафиди, сусамки и карамелки със семки. Имаше и бурканче с мед и ядки, и торбичка с кашу и шам-фъстък.

# 856
"Желатин- желиращо вещество добивано от животински кости, сухожилия, кожа."
И вреден ли е в крайна сметка?

# 857
до колкото знам порция в случая не значи пълна чиния, а незнам си колко грама от даден продукт - би трябвало да има уточнение колко в текста на брошурата. Embarassed

# 858
При желатина главният проблем е състава им. Тези кости са основно складове на всички тежки метали, антибиотици и не на последно място - Лудата крава, затова се гледа с недобро око на желатина. Като се има предвид с какво се хранят животните и с какви боклуци ги тъпчат, не е ясно какво остава в костите им. (За месото не ми се мисли също) Не че има нещо тревожно по принцип.

# 859
Мерси за отговора. Не че съм давала желатин досега, но е хубаво човек да има едно наум.

Една порция плодове се равнява на една средно голяма ябълка.

# 860
При желатина главният проблем е състава им. Тези кости са основно складове на всички тежки метали, антибиотици и не на последно място - Лудата крава, затова се гледа с недобро око на желатина. Като се има предвид с какво се хранят животните и с какви боклуци ги тъпчат, не е ясно какво остава в костите им. (За месото не ми се мисли също) Не че има нещо тревожно по принцип.

това за пореден път ме убеждава , колко важно е еко-животновъдството / стопанството като цяло/ Peace  бях чела в английската преса , 4е в органик фермите е нямало и един случай на луда крава.

# 861
  • София
Виви, ти не си давала желатин досега, но внимавай, защото го набутват на много места без да знаем. Например аз съм приела, че всички торти са с желатин, еклери, разни парфетоподобни консистенции..., сладоледите...то в тях има такъв коктейл от химикали, че желатинът им е най-малкия проблем...(ако не си вегетарианец като мен).

# 862
Оп, значи ли, че си се лишила от всички изброени сладости? Аз също бях вегетарианка и честно казано за желатина хич не съм се сещала. Всъщност твърдят че има синтетичен желатин, но какво съдържа?  newsm78
Най-естествен желиращ компонент казват, че е агар. Желатина - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити.
ALGINATES (Е401- Е405) Натриеви, Пропиленгликоловиалгинати, и Специални Блендове - Хидроколоиди, получени от кафяви водорасли, с многофункционално приложениекато емулгатори, стабилизатори, сгъстители, и желиращи агенти. Стабилни при нискии високи температури, и в широк рН интервал. Използуват се при производство нанискомаслени маргарини, йогурт, топени сирена, инстантни кремове, сладоледи,мусове, пикантни сосове и майонези, емулсионни плодови кремове и желета както и заструктурирани месни продукти. Растителен заместител на желатина.
Ето за вегетарианците: http://www.vegebg.org/forum/index.php?act=Print&client=print … amp;f=10&t=63
А това е пак за Е-тата и доколко са вредни: http://www.analytica-bg.com/a_shop/useful/e.html

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 16:12 от M_Nik

# 863
Бих повярвала ОП и не само тя, че са се лишили от всички тези " сладости ". Познавам лично такива хора и им се възхищавам.
Ние също много неща вече не купуваме, но се случва и да прегрешим. Simple Smile

# 864
Ето едни сравнително натурални витамини за децата, а са и вкусни: http://www.vitakid-bg.com/products.html
Аз също съм се лишила от част от тях, но от сладоледа лятото ми е много трудно. Ако знаете някоя фирма, която прави по-натурални сладости, моля похвалете я!?

# 865
  • под шипковия храст
след като разбихте всичките ми илюзии за хрупките, това е партизанското име на зърнените закуски в къщи,  ooooh! я кажете сега за какаото и конкретно за това на Нескуик и Милка? Thinking
и другото ми питане е  дали имате някакви наблюдения върху един продукт, който поне за мен е нов - СУСАМОВО МЮСЛИ производител Хризантема натурал. в състава пише: овесени ядки, печен сусам, канела, пшеничени трици. Чужди примеси не се допускат!  Thinking
у нас децата също нямат навик да ядат т.нар.лакомства. шоколадовите фигурки от коледа още стоят по рафтовете на изложба, ама те моите какво ли ядат...  Crossing Arms

# 866
  • София
mit*bul, аз лично избягвам всякакви разтворими неща - какао, кафе, вълшебни сламки и всякакви други глупости, защото са пълни с оцветители, подобрители и подобни. Купувам най-обикновено какао. Подслаждам с мед или с кафява захар.
Тези на Хризантема ги купих 2 пъти. Вкусни са, ядат ги децата, но излизат много скъпо. И сам можеш да си замесиш сместа, става също толкова вкусно а и знаеш какво има вътре. Освен това сусамът е по-добре да се приема суров, а не печен (ако го ядеш заради полезността му, а не заради вкуса му). Аз лично им слагам по една лъжица сусамов тахан в овесените ядки с кисело мляко при самото приготвяне.

# 867
е, кафе не пиете ли/ разтворимо Rolling Eyes/....я кажете какво кафе пиете и изобщо кое кафе е най -безвредно ? че отдвана търся нещо по въпроса . Peace

# 868
Непеченият сусам има горчив вкус и не е много приятен.
harriet TJB, аз като бях бременна пиех подобно кафе, направено от ечемик, цикория, малц и др.
А иначе има био разтворимо кафе с кофеин или без.

# 869
   Сусамовият тахан не е суров, обаче, а печен и смлян.

Общи условия

Активация на акаунт