Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 391
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 1 050
Фруктозата също не е невероятно полезна, защото пак е рафинирана захар. Меда е за предпочитане пред всички видове захари - единствено на него организма реагира спокойно...
За рибата - добре е честичко да я даваме на децата. А с научаването - трудна работа. Моята малка щерка е на етапи - ту обича, ту не. Голямата - също. Тези дни така нападна сиренето, че ме подсети за хубавата приказка "И това ще мине". Вече всеки път като ми отказват нещо полезно знам, че и това ще мине Simple Smile
Апропо, мисля, че показването на живата риба и процеса на готвене като едното нищо може да ви докара вегетарианче у дома. Нищо лошо, но ако не го искате, избягвайте момента.

# 1 051
  • Linz
Ами едно и също си повтаряме- маргарина е канцерогенен, маслото повишава холестерола... А в Клюкарника има тема специално за маргарина, и там същото се дъвче.
Това, че някой продукт има знак БИО не означава, че не съдържа хидрогенирани мазнини.

# 1 052

За рибата - добре е честичко да я даваме на децата. А с научаването - трудна работа. ...........
Апропо, мисля, че показването на живата риба и процеса на готвене като едното нищо може да ви докара вегетарианче у дома. Нищо лошо, но ако не го искате, избягвайте момента.
И аз съм на това мнение. Това с показването на жива риба и после сготвянето и...много ме учуди Rolling Eyes със сигурност сънът ми ще загуби съвссем апетит.

# 1 053
Какви други зърнени храни освен овесени ядки ще препоръчате за децата?
Щях да се включа още, когато разисквахте ядките и мюслито...
Освен овесени съм давала и давам на Маги ръжени, ечемични и пшенични ядки. Елда и просо. Пшеничен зародиш също. След 3 годинки включих / не заради възрастта / сусам, лен, камут, ламец, киноа, овесени и пшенични трици...Мерак ми е и амаранта, но все още не съм го намерила. Тези всичките се стремя да са био. Мюсли също купувам понякога. И то е био.
Зърнената закуска я давам или с масло и сирене или правя сладък вариант като слагам мед, канела, орехи, стафиди, може и други сушени плодове, но рядко.
В зелените салата почти винаги има авокадо и сурови слънчогледови и тиквени семки.

Да допълня: за подслаждане ползвам или мед или кленов сироп. Нищо друго. Тези двете при възможност ходим и си ги взимаме директно от фермата, където може да се присъства на самото производство. Миналата година от градината на Маги ги водиха и на двете мероприятия. Тази година пак, надявам се. Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 18:46 от Вери

# 1 054
Ами едно и също си повтаряме- маргарина е канцерогенен, маслото повишава холестерола... А в Клюкарника има тема специално за маргарина, и там същото се дъвче.
Това, че някой продукт има знак БИО не означава, че не съдържа хидрогенирани мазнини.
Аз се отказвам.

# 1 055
Благодаря ви за съветите за маслото.
Преди малко забравих да ви попитам знаете ли колко масло е нормално да се приема на ден от дете на 3год.

# 1 056
Фруктозата също не е невероятно полезна, защото пак е рафинирана захар.

Да де, но като ми трябва да сложа нещо сладко в разните домашно приготвени храни с топлинна обработка - медът нали си губи полезните свойства..  Whistling
По едно време имаше стевия, но нея не я внасят.. и съм се видяла в чудо как да постъпя като ми казват "мамо, яде ми се нещо сладичко".

# 1 057
Започнах много рядко да правя кексове и подобни, защото Маги не е хич по тях и накрая ние с баща й се тъпчем. Но виж шоколади и бонбони може да повръща и да яде.  ooooh! Та като ми се наложи да правя, ползвам кафява захар.

# 1 058

Явно децата са толкова разли;ни ... моя е готов да изяде каквато и да е животи;ка или растение . Винаги му показвам какво готвя преди да го сготвя и сре9ам само жив интерес  Wink много е смешен  Wink

# 1 059
  • Linz
Аз се отказвам.
Не разбрах от какво, но както и да е...

За кафявата захар стана ясно, че е изкуствено оцветена бяла. Аз досега ползвах Демерара, но точно за нея четох най-негативните отзиви в нета. Сега и аз не знам каква да купувам Tired

# 1 060
  • под шипковия храст
да, и моя син не се притеснява от вида на живата рибата. не че съм го търсила нарочно като ефект. чак сега се замислям като го повдигнахте като въпрос..
Вери, а откъде намираш кленовия сироп? Thinking и какво му е приложението и вкуса?

сега се сетих, че във филмчето със Спортакус сложиха фъстъченото масло в черния списък!? не съм взимала досега, но на няколко пъти съм се мислила дали е добра храна?

# 1 061
Преди малко забравих да ви попитам знаете ли колко масло е нормално да се приема на ден от дете на 3год.
Нормално? На нашата надморска височина и температури необходимия минимум от масло за организма=0 (нула). Всичко, което даваме, е наднормено. Защото достатъчно дълго сме яли на закуска филийка с масло, и сега не можем да си представим, че е възможно и без Simple Smile до такава степен, че някои го заместват с маргарин. Същото и в готвенето - добавяме го, защото става вкусно, и такава ни е кухнята. Не казвам, че е отровно, но не е необходимо.
А за живата риба - мъжа ми е рибар, и винаги съм очаквала такова развитие, но поне засега  не се е случило. Затова пък приятелката ми се е пръкнала в семейство на месоядни, и на 3 години е отказала месото, защото е разбрала откъде идва...

# 1 062
да, и моя син не се притеснява от вида на живата рибата. не че съм го търсила нарочно като ефект. чак сега се замислям като го повдигнахте като въпрос..
Вери, а откъде намираш кленовия сироп? Thinking и какво му е приложението и вкуса?

сега се сетих, че във филмчето със Спортакус сложиха фъстъченото масло в черния списък!? не съм взимала досега, но на няколко пъти съм се мислила дали е добра храна?

Кленовият сироп е страшно вкусен, освен, че е полезен.  Crazy
И разбира се е на добра цена. Последно го гледах за около 16 лв. 500 мл. в диетичен магазин.

Проблемът с фъстъченото масло, според мен идва от там, че му прибавят хидрогенирани мазнини, за да стои хомогенно. Иначе мазнината се отделя. Слагат му и сол и захар.
Има и фъстъчено масло без добавни хидр. мазнини.
Не знам дали има, и въобще получава ли се от сурови фъстъци, както има суров сусамов тахан например.  newsm78
Купихме инцидентно едно фъстъчено масло от Пикадили, на което пишеше, че е само с растително масло ( надявах се, че след като не е споменато хидрогенирано, наистина да е такова), и с радост установих, че тежестта и дискомфорта, който имам ако ям печени фъстъци, го нямах, когато ядях от това фъстъчено масло. Та може и само да са изсушени фъстъчките, за да могат да се смилат по-лесно.  Peace

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 21:36 от Зи

# 1 063

Препоръки за деца от 1 до 3години за мазнини в чист вид - около 10-25 г, от които масло 5-10 г и растителна мазнина 5-15 мл.

# 1 064

Нормално? На нашата надморска височина и температури необходимия минимум от масло за организма=0 (нула).

Ааа, не съм съгласна! Simple Smile
Щом организма го иска, детето има желание за голямо количество.
Аз съм била така като дете и дъщеря ми също яде в огромни количества.
Не знам дали има връзка, че аз съм била, а и тя сега е доста кльощава. Wink

Общи условия

Активация на акаунт