Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 308
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 195
  • Linz
  Малко извън темата, защото не съм дете от 3 до 7  Wink, но ако не ям почти да не кажа изобщо плодове има ли нужда от допълнително витамини. По време на бременноста пиех Пренатал Кеър, дали може и сега да пробвам. Знам че всичко такова е химия и е по-добре естественото, но не обичам плодове и това си е....
Моят съвет е тогава да наблегнеш на пресните зеленчуци- има толкова разнообразни и вкусни салати. И все пак да не се отказваш напълно от плодовете... все някой плод обичаш, нали?
Изкуствени витамини и минерали оправдавам само при остра нужда и за кратко време. Но те не могат да заместят истинските, които са свързани по специален начин с храната и се усвояват много по-добре.

# 196
Да, и аз мисля като Рени. Simple Smile Дори и сега през бременността ми не пия никакви витамини, за ужас на повечето ми познати. Разчитам на пресните плодове и зеленчуци.

# 197
  • София
  Благодаря ви момичета, ще се опитам да хапвам поне салати повече. Еми май няма плод който да обичам, ако някой ми го поднесе в устата може и да го изям, но иначе нямам желание. Напоследък малките ме хранят с ябълки като им писне на тях да ги гризат Wink
  Питах за витамините, защото все още ги кърмя и особено зимата се притеснявам че ще се наложи да пия поне от време на време....
  Надявам се поне те да свикнат и да обичат плодовете. П.П а как да ги накарам да пият сокчета. Поне от време на време някой фреш. Засега освен кърмата приемат като течности само чиста вода и понякога айрян.

# 198
  • София
Изобщо не е задължително да пият сокове. Много по-добре е да ядат цели плодове и зеленчуци. Вода и айран да пият е достатъчно.

# 199
Амииии при нас силно действа личния пример. Simple Smile Заедно пием сокове и ядем плодове. Пък в твоя случай мисля, че може още малко да изчакаш със соковете, нека първо свикнат с плодовете.

# 200
  • София
  Да аз също не съм някакъв фен на соковете, но мисля че за фреш не е лошо да пииват понякога. За плодовете с тях нямам проблем, обичат ги и си ги хапват, само остават ужасни петна от ябълките  Wink Освен аз да взимам пример от тях  Wink
  Благодаря ви много за съветите и подкрепата. Знам че прекалявам с въпросите, но определено в нашите семейства не се храним особено здравословно и почти всичко е ново за мен. Добре че поне на мен ми е вродено да не пълнея, че с каквито боклуци се хранех някога сигурно щях да стана сто кила. Все още се опитвам да убедя и таткото че има разлика в това да опитат нещо нездравословно и да се хранят постоянно с много, защото - не можело да избегнем всичко. Добре че и той се стресна че почна да качва и вече е съгласен да хапва само печено или варено, без допълнително мазнина и други неща. Проблем е че ядене без месо не го признава за ядене, но надявам се че и това ще го преодолеем  Simple Smile

# 201
  • Linz
Aila, не разчитай на това, че не пълнееш. С годините нещата се променят. До преди няколко години можех да си позволя да се тъпча с шоколади и въобще каквото ми скимне, без да качвам и грам. Но около 30-те започнах да трупам. Сега колкото и малко да хапвам, не мога да смъкна няколкото килограма, които качих с втората бременност... Много по-лесно е да се поддържат килограми, отколкото да се свалят (особенно когато не си в първа младост).

# 202
  • София
  Може и да си права, но аз и през бременноста не качих много с двете, а и баба ми и майка ми са си слаби. И винаги са си били. Това разбира се не е причина да не се опитам и аз да хапвам по здравословни храни. Иначе сладко не обичам, наред с плодовете  Wink

# 203
  • Linz
Имай предвид, че си пример за децата ти- да са ти живи и здрави, много са сладки!

# 204
  • Linz
Трябва ми съвет- свекърва ми ме бойкотира непрекъснато. Не знам как да реагирам вече. Преди малко станах свидетел на следният разговор...
Рая: Бабо, в детската градина ни дават пържени филии и мекици.
Бабата: Много хубаво!
Рая: Ама те са пържени и не са полезни.
Бабата: Как да не са полезни?!
Рая: Образуват рак.
Бабата: Кой ти ги каза тия глупости?
Рая: Мама.
Бабата: Дрън-дрън, знаеш ли колко деца са израстнали с пържени филии?
Тук аз излязох от стаята, защото ако се бях обадила щяхме да се скараме- тя не търпи възражения (а казва същото за мен). Поне хиляда пъти съм обяснила, че искам децата да се хранят здравословно и тя се съгласява. Само че представите ни за "здравословно" се разминават. След всяко ядене за десерт им се дава вафла, между храненията- бонбони (с всякакви есенции и оцветители)...
Имате ли подобни проблеми с баби и дядовци и как се справяте?

# 205
  • София
Рни,не си сама Confused.И при нас е така.С тая разлика,че живеем в различни градове,та рядко се виждаме.Но когато се видим...е същата работа.Опитвах се да обяснявам,но стигнах до извода,че е безсмисленно.И като с отидем обикновенно се оставям на течението Embarassed.Смятат ме за леко луда,вманиачена...а това въобще не  е така.Та така-този проблем според мен е повсеместен.Вкъщи обаче се спазват нашите правила-който идва у нас яде каквото съм преценила Laughing.
В нашата градина,да се оплача на свой ред,онзи ден имаше за обяд кебапче на скара с бобена салата.И на всичко отгоре кебапчето беше люто...Знам го,защото на голямата и взимам храната и обядва у дома.

# 206
  • У дома
Трябва ми съвет- свекърва ми ме бойкотира непрекъснато. Не знам как да реагирам вече.

Laughing Laughing Laughing

Аз съм се спасила от такива разговори, като избягах по надалечко, но това не ги спира по тел. да ги говорят същите Simple Smile

# 207
Имате ли подобни проблеми с баби и дядовци и как се справяте?
Имам,но не се справям.До скоро обяснявах,убеждавах,но накрая излезе,че съм обсебена от мания някаква,че искам да поставя детето в скафандър,уморих се от постоянни битки и се отказах.Сега Ния яде при бабите си мекици,тиганички,банички и прочие вкуснотии на воля.Научих се да  се радвам на дребните победи-например да не се пуши в присъствието на дъщеря ми( а това беше дъъъълга война).
По-голям проблем смятам подронването на авторитета ми като родител-аз да кажа нещо и бабата да го обобщи като "глупост"-правят го и свекърва ми,и майка ми.

# 208
  • София
Идеята да храним здравословно децата си е чудесна и напълно я подкрепям, обаче наистина всяко дете си има своите предпочитания и любима храна, с което трябва да се съобразяваме.

Ако попитам моето дете какво обича да яде, той ще отговори: "Кюфтета, супичка, саламче, попарка."

Не искам да му давам често салами и всякакви колбаси, но той за започва да ме моли да "му купя саламче", за да си има за вечеря, за закуска, и за "десерт" след всяко ядене, ако щете. Много обича салам и всякакви мои опити да го игнорираме от менюто му, остават безуспешни. И като няма салам в хладилника, започва да плаче и да ме моли да му купя от магазина. Такава култ към салама някой да е виждал?!? Simple Smile

# 209
     А има ли възможност да откажеш например да и дават флуорно мляко в градината? Аз например не бих желала.

Нашата градина е отказала даването на мляко с флуор на децата. Директорката каза, че ползата от допълнителното даване на флуор е спорна и оставя това решение на родителите.

Какво е флуор? Флуорът влияе и на обмяната на мазнините и въглехидратите, участва във формирането на зъбите и костите, но не трябва да се забравя, че самият флуор е вещество с втори клас опасност (“фторос” в превод от гръцки означава “разрушаващ”, а газообразният F2 е смъртоносен за човека).

Излишъкът на флуор в организма предизвиква дисбалансиране на фосфорно-калциевия обмен, а това води до нарушение на минерализацията на костните тъкани и сухожилията.

Според учените, флуорът в прекомерни количества предизвиква колоидно прераждане на тъканта на щитовидната жлеза, намалява имунитета, затруднява вътреклетъчните процеси на синтеза и ускорява физиологичното стареене. Резултатите от ново изследване, публикувано в списание Behavioral Brain Research, показват, че флуорът е способен да предизвика промени в мозъчната тъкан и някои форми на слабоумие, като Алцхаймер. За последните 10 години В Америка [където масово се слага флуор в питейната вода]случаите на аутизъм при децата са нараснали с 800%.

Общи условия

Активация на акаунт