Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 219
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 360
Все пак съм решена твърдо да кърмя. Simple Smile
Oще едно страхотно решение!  Hug
Между другото, не се насилвай много да правиш каквото и да е. По-добре е да осъзнаваш, ама наистина, че нещо е вредно, и просто ще ти се отрази зле, но да не си го забраняваш напълно, отколкото да го спреш и с часове да мислиш за него... така наистина малко по малко се спира. Аз например не съм отказала твърдо алкохола, не съм си го забранила, някакси малко по малко вече не ми се пие... а околните дори не забелязват  Laughing че дори ако има нещо в чашката ми, си остава до края на вечерта там. Не че пиех много  Grinning просто реших, че наистина не е нещо, което си заслужава да приемам.

# 361
  • София
Луда Яна, имам една идея за теб. Ние с 5-годишният ми син правим "торти" и "сладоледи" от храната на масата. Въобще не знам дали е добре или зле, но ни е много интересно, а и сам да яде нещата, които аз съм си наумила за добре.
СЛАДОЛЕДИ: от връхчето на чушка, пълти се с кълнове, царевица, всякакви ЦВЕТНИ  храни или се увива нещо в парче маруля, зеле, издълбан зеленчук.
ТОРТИ: просто някаква основа (резенче чушка, тиквичка, капаче от домат...) върху която композраме останалите. Надпреварваме се за все по-странни и нови композиции.

Още едно наше забавление е играта "Познай какво ядеш". Даваме си един на друг хапки, тайно приготвени и се пъхат в устата на другия при затворени очи. После при дъвченето да се отгатне какво е сложено. Също е голяма забава. Правя опити да пробутам и неща, които не обича. Понякога успявам.

# 362
Биляна,
Супер свежи идеи, ще ги пробвам непременно! Поздрави вкъщи!  Grinning

# 363
Луда Яна, според мен непременно трябва да включиш детето в приготвянето на храната. Всичко, което може и може да се научи да прави на неговата възраст. Например, да обели банана, обелките да слага в една купичка, плодът в друга, след това да го нареже на кръгчета, да подреди парченцата в чинийка, да ги украси с друг плод по средата и т.н. След това да си почисти, да сервира готовата аранжировка и да хапнете заедно. Измисли си система, последователност, правила.

# 364
Момичета, страшно съм ви благодарна!

Проблемът ни е , че детето ми е супер палаво и постоянно прави бели и не остава време за такива забавление, улисани в безкрайно гонене и пазене.
Но днес постигнах първата си победа - водя го на пазара за плодове вече седмица и купувам по малко пред него. Днес си открадна от купата с череши на една сергия две и едната я изяде с кеф Laughing
после си тръгнахме, ама той още искаше, върнахме се и купихме, измихме ги заедно на чешмичката и така 10 череши.

Биляна невероятно свежи идеи, Grace благодаря и на теб. Много ни е трудно да се съсредоточим върху нещо, но сега се старая да съм по-скоро помощник в храната, е, супите си давам аз, но останалото да се храни сам. Опитвам се да подредя, ще се опитам и да го включвам повече в приготвянето.

Хайде още съвети да ми дадете - какво да му давам за закуска - попара не иска, сандвичи - категорично отказва, освен пушено месо с малко хляб и определени кашкавали. Всичко му редя в чинийка и той сам да си хапва, но пак не иска.Кисело мляко с бисквитка и банан също не иска.

Някакви свежи идеи?

# 365
Аз за закуска преди да направи 3 год, давах всякакви зърнени култури с масло и сирене или мед и орехи / това по-рядко /. Под зърнени култури имам предвид елда, просо, овесени, ечемични, пшеничени, ръжени ядки. Рядко кус кус, грис; сандвич с кашкавал също. В жегите плодове до обяд; ако много огладнее съм й давала отделно и след като мине време от плодовете, сирене, кашкавал, яйце, кисело мляко. Правих й, то и сега го правя от време на време, филия намазана с пастет от авокадо, яйце и сирене. Авокадо да видиш сега как нагъва без да е овкусено, направо й се чудя. Защото аз без лимон и малко сол не мога. За закуска съм й давала също домат, краставица, маслини, авокадо. Маслини също обожава. Мисля, че това й беше менюто.
Сега откакто ходи на градина, до обяд яде само плодове, защото там така практикуват.

# 366
Zapisvam se,strahotna e temata   bouquet

# 367
  • София

Сега откакто ходи на градина, до обяд яде само плодове, защото там така практикуват.
Ти ме разби, не мислех че съществува такова нещо!

Първата храна сутрин на детето с години беше ябълка или друг плод. Като огладнее - по програмата на Вери.
Сега гледам да пробутам сутрин първо купичка ягоди или череши, но понякога иска направо другата храна. След детската градина нося кутийка с плод и виличка, за да не се изискват чисти ръце. Той се разтапя от щастие, особено като му кажа да  ги яде без бебето да гледа.
За авокадото - всички го ядем "голо" като предястие, докато сипвам манджата например на прегладнелите. Понеже за БГ е скъпо и екзотично, въобще не си представям да го мачкам, пасирам, овкусявам- ядем го така, все едно свещенодействаме...

# 368
Като бебе на големия съм пасирала авокадото с банан. После го мажех на филийка с малко масло и чесън. Сега го слагам в салата с домати, краставица и маруля.

# 369
Като бебе на големия съм пасирала авокадото с банан. После го мажех на филийка с малко масло и чесън. Сега го слагам в салата с домати, краставица и маруля.
Какъв е смисълът на маслото? Авокадото е доста мазничко.

Аз съм правила пастет с маслини и авокадо и пак ми идва мазно. Трябва да се слагат само от по- сухите маслини май.

А, да, препоръчвам този пастет от маслини. Като направя, не можем да се вредим с мъжа ми. Joy Малката грабва купата и яде направо с лъжицата. Crazy

# 370
Авокадото нали е плод?Защо се меши в салата със зеленчуци тогава?

# 371

доколкото zнам авокадо е zеленчук и се готви или приготвя , не се яде като плод.

# 372
  • Някъде на път....

доколкото zнам авокадо е zеленчук и се готви или приготвя , не се яде като плод.
Не е задължително да се готви, може и да се яде сурово, поръсено с малко лимон например!  Peace

# 373
  • Пловдив
Какъв е смисълът на маслото? Авокадото е доста мазничко.

Аз съм правила пастет с маслини и авокадо и пак ми идва мазно. Трябва да се слагат само от по- сухите маслини май.

А, да, препоръчвам този пастет от маслини. Като направя, не можем да се вредим с мъжа ми. Joy Малката грабва купата и яде направо с лъжицата. Crazy
Я сподели рецептата моля  Praynig Малката много обича маслини, аз не мога да ги понасям, но заради нея ще направя пастета.

Да споделя, вчера за първи път детето хапна малко извара без да се мръщи. Забърках я с малко сирене този път, малко червен пипер и зехтин. Исках да сложа зелен лук или чесън, но ме беше страх, че ще го откаже и сложих само на нашето. Хапна и малко череши преди вечеря, но после яде много малко и мъжо ме насмете, че било заради черешите. Предния ден направих същия номер с половин краставица, после пак яде по-малко от обикновено. В тази връзка въпросът ми е, колко време трябва да мине между плодовете и вечерята?

И друг въпрос имам - "Фитнес"-а на Нестле здравословен ли е според вас? Аз бях купила веднъж и малката много го хареса, после купих Мюсли и ми каза, че "онова" било по-хубаво от това Crazy Освен това има едни Корнфлейкс май се казват, за тях какво ще кажете? Аз винаги съм хапвала на закуска филийка с нещо, кекс, мекичка, палачинка и дори торта понякога. Напоследък почти не закусвам  Sad Сега заради малката се оглеждам за подобни пълнозърнести храни, но нямам никакъв опит, така че моля споделете.

# 374

Не е задължително да се готви, може и да се яде сурово, поръсено с малко лимон например!  Peace

тоzи начин на приготовление на авокадо смятам да пробвам още днес  Wink

Общи условия

Активация на акаунт