Срок на годност на лекарствени продукти /крем/ ?

• 719
  • 10
  •   1
Отговори
Днес използвах крем, който се оказа с изтекъл срок на годност. Не основният, а този който е след отварянето на тубичката.
Пише, че важи до 11.2025 година, но съм го закупил и отворил 02.2023 година, като в листовката пише да се използва до 3 месеца след отварянето на тубичката. Тоест е изтекъл преди 1 година и половина.

След, като се намазах усетих, че не се съобразих да проверя срока и веднага взех душ в порядъка на 10 минути след на намазването. Дано да съм го отмил.

Разговарях с фармацевт в аптека и ми каза, че по-скоро се намаля ефекта на лекарството и по-малко е вероятно да се проявят странични ефекти.

Какво е вашето мнение? Как процедирате с лекарствени кремове, който сте ги използвали малко, но е останала почти пълна тубичка. Изхвърляте ги или не се съобразявате със срока на годност и отново ги ползвате?

# 1
Исползвам ги след изтекъл срок още няколко месеца, но не повече от 6. Понеже може и да се случи алергична реакция

# 2
Исползвам ги след изтекъл срок още няколко месеца, но не повече от 6. Понеже може и да се случи алергична реакция

Добре, че бях оставил касовата бележка в кутията, за да разбера, кога е отворена тубичката. Вече ще си го изградя, като навик да поставям касовата бележка или да ги надписвам, че така изхвърлям много кремове. Simple Smile)

# 3
Естествено, че ги хвърлям така, както хвърлям капки за очи, спрейове за нос и всичко останало, което има срок след отваряне.

# 4
По въпроса - ако нещо има срок 1-2 месеца, и в рамките на година и половина не съм го използвала - го изхвърлям.
Не по въпроса - ти си най-хипохондричният човек, когото съм срещала в този форум и изобщо въобще някога. Наблегни на лекуването на това, а не толкова на такъв тип "проблеми"

# 5
Да отбележа, че капки за очи и всички други лекарства за лигавиците изхвърлям веднага, но не смятам, че с кремове за тяло ще има проблем в рамките на +няколко месеца. Разбира се, че не съм химик или лекар, просто мое мнение

# 6
Мазните и хидратиращите лекарствени средства не хвърлям. Мажа си кожените ботуши с тях.
Уважавам вложения труд, а и ботушите ми са с подхранена кожа винаги Simple Smile.

# 7
От дерматолог знам, че и да ползваш такъв вид мазило с изтекъл срок, не е опасно. Просто им намаля силата на действие. Но само на здрава кожа

# 8
  • София/Севлиево
На мен фармацевт (даже не един)ми каза,че спокойно мога да използвам определено лекарство до изтичане срока на годност,че и малко след това,нищо че на опаковката му пише да се изхвърли месец след отварянето-това е чисто търговски трик с цел по-големи печалби и продажби.

# 9
А, зависи какво е. Точно очни и за лигавици са поначало по-строго изискващи чистота, която с отварянето вече се компрометира макар и малко. За тях дано не срещам фармацевт дето разправя че е за печалба това нещо, то не е измислено от някоя фирма а си е стандартно.
За такъв крем или маз, който и при нанасяне ще се пипа само с добре измити ръце (надявам се) и аз бих го ползвала по-дълго време. Той е в туба, не е да бъркаш в него с пръсти.

# 10
Нищо не хвърлям. Ползвам до свършване. Ако е стояло години някъде забутано, като го намеря случайно и е било за инцидентна употреба - хвърлям.

Общи условия

Активация на акаунт