Пубертетът при момчетата - тема 17

• 40 930
  • 769
  •   1
Отговори
# 315
О, стои до късно и забравя да измие зъбите. Със зъболекарката му говорим, няма ефект. Но поне се къпе. Напоследък периодично пъпчасва, после всичко изчезва, все едно не е било. Но черни точки се появяват. Не иска да чуе за козметика, освен шампоан, сапун и паста за зъби. Не бил женчо!
Около 1.80 е за 14 г. и половина, 45 - 45 1/2 носи. Баща му - 44.

# 316
  • София
У нас хигиената винаги е била на върховна почит и в пубертета също.
17 години, 192-3 е на ръст, или поне беше, не съм го мерила скоро. 45-ти номер. На около 15 се беше окръглил, явно нещо временно пубертетско. Бях се изпритеснила много, но педиатърът му се оказа прав и премина. Сега е около 90 кг, което е ок за ръста, но и за масивната му структура.

# 317
Скрит текст:
Здравейте!
Да подхвана темата за личната хигиена-ми на моя младеж хич не му пука дали си е измил зъбите,послъгва дори,че го е направил,ушите също.🙄
Виж за ноктите веднага му прави впечатление като станат за рязане и грам не се налага да напомням,но другите две неща.Питах го защо така се получава-рязането на нокти му харесвало. 🤷‍♀️Откачам просто,говоря постоянно,но все тая ...😔Напомням, че ще направи и лошо впечатление,освен всичко останало,но ефект няма.На чина стои с момиче и пак,и пак...😐
Може ли да споделите опит по темата?
Това с хигиената е неприятна тема, но бъди сигурна, че ще дойде момент, в който тийнейджърът ще стане по-суетен от теб. Казваш, че сега не се впечатлява, че до него седи момиче. Спокойно, когато я забележи, хигиенните навици ще се променят мигновено.
А дотогава – напомняй дискретно, без критика, и обяснявай, че добрата хигиена е важна както за здравето, така и за социалния живот. Остави му възможност за избор – различни пасти за зъби, електрическа четка, ако няма такава. Например, моят тийнейджър не понася плодови пасти за зъби. Пробвахме няколко вида, както и различни четки, докато най-накрая намери тези, които му харесват. Изграждането на навици изисква време и правилна стратегия. Така че се въоръжи с търпение.

# 318
Мойто дЕте няма проблем с хигиената, къпе се всеки ден, уши, нокти, смяна на дрехи и т.н., обаче, пусти му обувки, не се сеща да ги почисти. Ходи си така и хич не се впечатлява като му говоря. Що да ги лъска като след 5 мин. пак щели да се напрашат. Пере си маратонките сам, ама като кажа, че трябва. Направо подивявам като ги видя в този вид, но в никакъв случай няма да тръгна аз да му ги чистя. Само продължавам да му дудна.

# 319
  • пустинята Гоби
Моя преди няколко дни направи 15.
Около 185 см е обувките са 46.
Израстна много бързо и се изкриви. Бях решила, че е със сколиоза. Водих го в сколиоза център и на  ортопед. Било не правилна стойка. Днес тръгва на изправителна гимнастика.
Като знам колко е сериозен в миенето ма лицето с гел, направо се плаша че ще дам едни пари на вятъра за тази гимнастика.
Та от сега съм оммммм Wink
Hope for Two, къде ще ходи детето ти на изправителна гимнастика, ако е удобно да споделиш?

# 320
Аз бих искала да попитам същото нещо.

# 321
  • София
Замислих се и всъщност не помня кога сякаш изведнъж стана подреден, обувките си лъска и държи на отделни специални рафтове, чутовна грижа за коса и тяло, редовно миене на зъбите, без притеснение сложи брекети (а те изискват чудовищна хигиена на устата). Дано дойде при всеки тази промяна.

# 322
  • София
По ДКЦта трябва да имат физиотерапия и съответно зала за ЛФК.
Като студентка направих периартрит и минах през двете в кварталното ДКЦ. Много ме мъчиха на гимнастиката. Но ме фикснаха.

Сутринта тийна става. Предупреждавам го, че има сняг, да слага шапка и зимни обувки. Само на зимните обувки се нави. За шапката каза "само -1 е!". Най-вероятно някъде е метнал шапката и не знае къде е. Толкова за нея.
А уж шапка Адидас му взех.

# 323
  • ВАРНА
Моят синковец тази сутрин поиска ръкавици. Шапка не слага, ходи по тениска и яке. А якето му не е особено дебело, да не кажа хич.

# 324
  • Варна
 Сякаш за моя си писала, de3demonka. Ръкавиците са за да прави набирания на ледения лост.

# 325
Mimi Rose , препоръчаха му в Сколиоза център на Дондуков до Младежкият театър.
Ама като знам колко е отнесен с органзиацията, намери в един рехабилитационнен център близо до нас.
Предполагам, че в повечето има.

# 326
  • пустинята Гоби
Благодаря! И двете ми момчета са много слаби, съответно почват да се прегърбват.  Е знам дали има връзка теглото с това, но едното само е високо, другото - не, така че не е заради ръста при тях.

# 327
Едва ли е свързано с теглото и ръста. Просто повечето възрастни имат неправилна стойка и използват неправилно тялото си, следователно децата няма откъде да заучат правилно движенията. Всъщност като съвсем малки децата правят всичко перфектно (сядане, навеждане, клякане...), но с времето по подражение в западните общества хората губят тези вродени умения. Рядко виждам някой да се навежда и да седи правилно. Пък сега с тези телефони костенурските вратове и гърбиците са масова гледка.

Затова основната цел трябва да бъде автоматизирането на правилната стойка/движения, да стане навик, втора природа. Може да се постигне лесно с малко самоконтрол за известно време, мозъкът бързо учи. Но иска осъзнаване и самодисциплина.

# 328
Когато има рязко израстване в детска възраст, а мускулатурата изоставя- има изкривяване.
Неправилна стойка и вредни навици, липсата на двигателна култура за укрепване на мускулите,  са основата на останалите проблеми с това.

# 329
Моят тийн и той е с бъзкът, бели чорапи, целогодишно с маратонки, шапка не носи, само качулка  Joy къпе се 2 пъти дневно до свършване на топлата вода (на бойлер сме). Това, което ме вбесява, е, че си гризе ноктите Rage
Впечатлена съм от ДЗХ и разговорите за секса. И ние сме говорили, но при повдигане на темата. Хареса ми подхода ти, ДЗХ!

Общи условия

Активация на акаунт