Пубертетът при момчетата - тема 17

• 40 354
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
Същото мога да кажа за големия ми син, вече на 22г.Схемата и с него беше подобна, но той определено беше много по-активен, съсредоточен и гонещ амбиции лични.

# 571
  • София
Модата родителите да се фукат, че не се занимават с децата си ми е непонятна. Пуберите си имат нужда от контрол и напътствия, особено момчетата имат епизоди на пълна невменяемост. Не е да се прекалява, но като го видиш, че излиза неадекватно облечен нормално да му кажеш. Обикновено отговорът е "Аааа, вярно...".

А пък тенденцията маминките да обгрижват вече почти пълнолетни мъже също ми е странна. Но все пак това ни е типична българска (даже балканска черта), не случайно често отскубвайки се от мама отиват на грижите на любимата 😅 директно.
Моят ще стане на 18 след 2 месеца. Не му казвам какво да облича, даже не ми е минавало през ума, че това е критерий за загриженост на тази възраст. Оправя се чудесно сам - пазарува, готви си и ми помага, когато го помоля. Има социална среда, чувства се независим до голяма степен и да чукна на дърво е прекрасен млад мъж. По-скоро би ми се обидил, ако се меся в такъв елементарен избор. Човекът е с IQ доста над средното и му вярвам за доста неща. Не означава, че е без контрол, просто както му казват “freedom in a frame” - свобода с определени граници. И всеки, който го познава може да потвърди, че е син за пример.
И моят е същият, но ще става на 18 в края на годината. И все пак понякога е разсеян, същото се случва и на мен и той ми казва какво пропускам.
Иначе има наоколо няколко 34-5 годишни мъже, които са по-несамостоятелни, отколкото синът ми беше на 10. Не знам какво им е на родителите, но за мен не е нормално. И самите мъже не знам защо търпят, аз съм жена и на 18 директно се изнесох, толкова държах да съм самостоятелна. Малко съм прекалила, честно казано, но пък като момиче се сетиха да се тревожат за мен около пълнолетие и това не ми хареса въобще.

# 572
Като ще си хвалим колко са самостоятелни синовете ни, да кажа, че моят сам се справя с всякакви административни проблеми. Напр, без да иска, при изнасяне от Аспарухов мост малко превишил скоростта, заснели го, получил "честитка", отишъл да разбере за какво и си платил глобата с намаление. Едва тогава ни съобщи за "събитието". Учи си сам, аз вече и не му разбирам от науките.Готви вкусно, пазарува,сглобява мебели заедно с мъжа ми.  На 19 е.

Но за облеклото ще се меся още дълго време май. Също съм от тези, които са оставяли сериозни суми в аптеките.А на него му е топло, уж. Освен това, все още ми е трудно да го накарам да отиде, да си купи нови дрехи, мързи го. И не обича промените.

# 573
Моите, пък, дай им нови дрехи и обувки да носят.
На 19г е нормално вече да добиват самостоятелност, за мен родителят е за хвалене ако е така. Simple Smile

# 574
Моите, пък, дай им нови дрехи и обувки да носят.
И моят така, че се изживява като дизайнер за съученици и приятели ( разбирай ходи с тях да им прави аутфитите).
Добре, че на училище са с униформа, че само косата прави сутрин...иначе няма да стигне до училище

# 575
  • София
Моят син пък обратно, да се пооплача - трябва да му се казва. Старая се да се въздържам, обаче понякога определено се държи като 10-годишен
Лошото е, че с ММ за възпитанието пределено не гледаме в една посока, писала съм и преди - все едно аз съм мъжът вкъщи и го карам да свърши това-онова.
Скрит текст:
Още известно време ще напомням как преди 2 години баща му имаше някакви амбиции за Класическата, той обича да чете история, но му липсва обективност доколко великият му наследник може да влезе. Изсипахме едни пари за уроци, след което младежът направи нищо и половина, не е от първите резерви, а просто нищо. Аз виждах, че не учи сериозно, друг е въпросът защо даскалът му не каза нищо, ама защо да не си прибира едни пари. Тогава, след като синът ми обясни, че за Съединението не е учил кой е начело на Комитета, заплаших, че ще го бия с тетрадката по главата (вътре си пишеше - Захари Стоянов)

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 14:39 от Cuckoo

# 576
Моят син пък обратно, да се пооплача - трябва да му се казва. Старая се да се въздържам, обаче понякога определено се държи като 10-годишен
Лошото е, че с ММ за възпитанието пределено не гледаме в една посока, писала съм и преди - все едно аз съм мъжът вкъщи и го карам да свърши това-онова.
Скрит текст:
Още известно време ще напомням как преди 2 години баща му имаше някакви амбиции за Класическата, той обича да чете история, но му липсва обективност за велекия му наследник. Изсипахме едни пари за уроци, след което младежът направи нищо и половина, не е от първите резерви, а просто нищо. Аз виждах, че не учи сериозно, друг е въпросът защо даскалът му не каза нищо, ама защо да не си прибира едни пари. Тогава, след като синът ми обясни, че за Съединението не е учил кой е начело на Комитета, заплаших, че ще го бия с тетрадката по главата (вътре си пишеше - Захари Стоянов)
Ох, и моят почти 15 годишен е същият.....Все трябва да го юркам:)))) Имаше една приказка:"Най-трудни са първите 40 години  от детството  на мъжа! После ставало лесно, че го поемала  жена му"Simple Smile)))))))

# 577
  • София
Ох, и моят почти 15 годишен е същият.....Все трябва да го юркам:)))) Имаше една приказка:"Най-трудни са първите 40 години  от детството  на мъжа! После ставало лесно, че го поемала  жена му"Simple Smile)))))))
А аз не съм майка-орлица. За учене - след 7 клас изобщо не му вися на главата.
В събота преди Великден беше облякъл едно полузимно яке, изобщо никаква мисъл. Зиморничав е, и аз бях така като малка, но чак пък толкова...

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 15:19 от Cuckoo

# 578
Еднолично го юркам да учи, интересувам се кога има контролно и питам до къде е стигнал. Иначе може да "маа гащи"  и цял месец, без да отвори учебник, а електронния дневник ще почервенее от горе, до долу.

# 579
Абе само да са здрави, че сутринта гледах един репортаж за дете на 6 години, починало след упойка при зъболекар.

Да не им се случва това за което си мислят майките.
Сутринта моя замина с колело на училище. Прекосява половин София, умирам от страх ама какво да се прави, баща му е с мотор в момнта в които стане 10 градуса. На кого да прилича детето.
Казах му, че не го пуска днес щото ще вали. Излязох с кучето и баща му се обади да ми каже, че го е пуснал....ми...

# 580
Оооо, аз за юркането и висенето над главата, докато учи, колко много мога да се оплаквам… Ама вече съм го правила в темата и не искам да се повтарям. В средата на юни са годишните изпити - само при мисълта за тях ми се реве отсега. Две седмици и половина беше във ваканция, прочете шест книги, но не и двете книжлета за училище.

# 581
  • София
Абе само да са здрави, че сутринта гледах един репортаж за дете на 6 години, починало след упойка при зъболекар.

.
Това е мода някаква при зъболекарите да прилагат обща анестезия като ти правят зъб. Наскоро бях за консултация в една подобна клиника и просто им се изсмях и си тръгнах. После прочетох, че и при тях преди 5-6 години е починало дете при обща упойка и са ги осъдили условно, но после оправдали. На тия места нямат екип за реанимация, непонятно ми е как човек се съгласява на подобно нещо освен ако не става въпрос за възрастен с Алцхаймер или дете с аутизъм. Що за излишни рискове за зъболечение? Правили са ми две операции на горна и долна челюст за присаждане на кост с местна упойка. Висиш повече, но то за много неща се виси по час при зъболекаря.

# 582
…защото лекуват зъбите на разни величия и самия собственик беше в политиката по едно време, ако е тази за която си мисля…

# 583
  • София
…защото лекуват зъбите на разни величия и самия собственик беше в политиката по едно време, ако е тази за която си мисля…
Точно същата. Отидох за консултация с пародонтолог, който работи само там, но и това мина за секунди към само 5000 лв, много изгодно и едно мое довиждане. После и като разбрах си казах, че щом се разминават с нещо подобно те вече грам няма да се тревожат, че ще имат лош имидж и по-добре да не рискувам. Вече за общата анестезия да не говорим. Култова глупост с невероятни рискове отгоре.

# 584
На един съученик на сина ми в четвърти клас майка му сама търсеше зъболекар, който да прави кариеси с пълна упойка, за да няма стрес.
Да са здрави наистина е най-важно.

Общи условия

Активация на акаунт