СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 397
  • 806
  •   1
Отговори
# 780
И сега като имаме нов министър, тази идиотия, предложението за намаляване на лятната ваканция, дали ще се забрави. Дано известно време си трае и не го повдига този въпрос, че достатъчно други дразнители си имам.Въпросът с намаляване на лятната ваканция наистина успява да ме извади от равновесие

# 781
Кой знае, нашите деца почивали най- много.Прекъсвала се връзката с училище. Не бива така! Expressionless

# 782
  • София
Споделям и тук: интересен разговор с млад български учител
https://m.youtube.com/watch?v=2UFKen5DM34

# 783
Ами не почиват най-много. И на много места "на запад" също почват на 15 ти септември
 А за интереса към историята роман мога да напиша за нашето училище. Моето дете в пети клас четеше допълнително по история, много обичаше този предмет, но постепенно, с кански усилия на сегашната "учителка", учебникът не се отваря изобщо, на контролните не иска да напише даже и това, което знае, защото, цитирам, "така или иначе нямало смисъл"

# 784
Така е .Аз го пиша,защото това са им доводите.В никакъв случай не съм " за " да съкратят ваканциите.

# 785
  • София
Като им подсигурят условия като във въпросните страни, тогава ще си говорим за по-дълга учебна година. Първа смяна става по тъмно и започва първи час във време, в което министъра едва отваря очи! Втора смяна свършва във време, в което министъра вече е на втората ракия. Кажете ми, нормално ли е едно дете в прогимназия да е на училище до 19:20 вечерта! Докато се прибере и вечеря, то вече станало време за лягане! Аз пък питам къде са министрите на здравеопазването, на младежта и спорта, защо не вземат отношение по този въпрос!

# 786
Точно, правилно си го написала.
Не ми се говори и за условията в сградите и как се оцелява в жегите при тези южни прозорци без климатик.

# 787
Ами занимават се с " по- важни " дела.Няма ги! То не само условията в училищата и двете смени,какво друго се случва ,също не виждат! Това че свободно си купуват цигари ,алкохол ,вейпове и какво ли още не , че пушат в училище и около училище.Алармират учители,директори и обикалят да молят магазинчетата около училище да не им продават въпросните забранени стоки. Няма контрол,няма и превенция. Аз съм силно обезпокоена! Пълен хаос е всичко.

# 788
От нета си ги поръчват.
Говорене вкъщи, контакт с детето, друго няма шанс.

# 789
  • София
С новия министър вече сме били на матура. Да ни върви по вода с него (ако имаме правителство и ако оцелее до май месец)!

А за смените, няма как. 10 000 деца са във всеки набор, няма как да не се учи на две смени. Има и гимназии само първа смяна, разбира се, но са малко.

# 790
Мен най-много ме дразни момента, в който се вкарва цялата вина за всички държавни неуредици на родителите. Сякаш няма други институции замесени в процеса.
И понеже нито образоватието и училището са цвете, нито контролиращите органи си вършат работата и за това родителите са виновни за всичко - че децата пият, пушат, по дискотеките са преди 18-тата си година, а че някой не си върши работата и им продава всичко навсякъде - не е проблем.
Та всички институции разчитат на родителите, ама се случва така, че учиниците прекарват повече време в училище и на улицата, където би трябвало някой да подпомага разговорите и усилията на родителите да защитят децата си от безконтролното пласиране на каквото се сетиш.
Ами дори учителите казват "вкъщи са едни, навън други"!
Възпитанието е едно, а съвсем друго е неработещи институции. Те са навързани нещата, но ми прави впечатление, че безсилието на държавата се превръща във вина на родителите. А тя с нищо не им помага на тия точно родители в процеса.
Напротив вкъщи се говори, съветва, разказва, показва и всичко за което трябва, но детето излиза и може да се снабди с всичко без проблем.
Това е такава обширна тема, че едва ли ще я решим тук. А от тези, които зависи да се взимат генерални решения нямат особен интерес.
Ех, вдигна ми се адреналина!!

# 791
  • София
Огромно "да" от мен.
Пак се сетих за детето в Плевен. Чак след смъртта му се сетиха да проверяват разни сайтове. А къде бляха преди това?

# 792
  • София
Това е успокоително, надявам се да не реши да се прави на интересен, да въвежда някакви революционни промени в последната минута.
С новия министър вече сме били на матура. Да ни върви по вода с него (ако имаме правителство и ако оцелее до май месец)!

# 793
Огромно "да" от мен.
Пак се сетих за детето в Плевен. Чак след смъртта му се сетиха да проверяват разни сайтове. А къде бляха преди това?

Именно. Не ми се влиза в подробности и расъждения, но има неща, които един обикновен директор на училище може да използва като средство за превенция.
Има толково много програми и организации, които работят в тази посока.
Ами свържи се с тях, организирай обучение по различните теми - киберпрестъпност, наркотици, семейно планиране и още доста наболяли теми. Психолога в училище също би могъл да предлага такива дискусии. Да се правят срещи с децата, да се канят раични експерти. Да ги информират какво, що, от какво и как да се предпазват.
Ама...не, щото за това си трябва усилие, информираност и ангажираност.

# 794
В нашето училище миналата седмица са има ли лектор по темата " Как да се използваме безопасно интернет".Лекторът ги попитал,дали родителите им чукат преди да влезнат в стаята им.Съответно ,децата отговорили " не "." Ама как така,така се нарушава личното ви пространство?!" И вкъщи се повдигна една дискусия,трябва ли или не трябва да чукаме.  Аз не чукам. Може би в бъдеще....Grinning

Общи условия

Активация на акаунт