Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните

• 36 598
  • 303
  •   1
Отговори
# 135
Записвам се и аз, че темата е изключително хубава и също толкова важна! Поздравления на бонбонеса за откриването й и за полезната информация както и на всички останали, които допринесоха!   bouquet
Отдавна се опитвам да премина към по-здравословен начин на живот и хранене, но като виждам сега тук колко неща не съм знаела... че аз до сега във всяко ядене почти слагах разни готови сухи бульони! И представете си се чудих защо хората си правят сами консервирайки, сушейки или замразявайки зеленчуци!  Embarassed
Иначе на скептиците мога да кажа - повярвайте, не е пък чак толкова трудно и най-важното, здравето си заслужава усилията! Аз лично маргарина отдавна го избягвам, олиото когато мога го замествам със зехтин (а от топлинната обработка съвсем съм го изключила), а захарта... ех, малко висока ми идва цената на кафявата захар, но пък добре че обичам мед! Има ли желание, има и начин.

# 136
Ами аз днес разгледах боите за яйца и във всичките видях тези оцветители,включително и на една немска фирма. Thinking

има гръцки и някои български бои за яйца, които са без тези оцветители.
имат само Е 122, който е разрешен.

# 137
Ами аз днес разгледах боите за яйца и във всичките видях тези оцветители,включително и на една немска фирма. Thinking

А пък аз не видях чужда - немска или гръцка боя - да ги съдържа, само разрешени  Thinking Гледах Captain's и Heitman и не видях забранени Е-та в тях.

Я да попитам, какво ще рече "забранени" (оцветителите Е121, Е123), т.е забранени ли са от Българското законодателство или все още не са, макар че са вредни? Защото ако са, спретвам веднага една акцийка в Пикадили че ми е най-наблизо и там продават въпросните боички...

# 138
Някой да иска диетична кола?

Кога изпихте последната си диетична кола или пепси?  Днес? Вчера? Миналата седмица?  Вкусът и не беше особено приятен, но независимо от всичко все пак е с по-малко калории а даже и без калории, а пък е и по-полезна за здравето. 

Предполагам това са били мислите на много от вас а също така и моите преди две години.  За щастие тогава ми попадна една статия за вредността на аспартама, което ме накара да търся повече информация за изкуствените подсладители и за други вредни химикали в храните.  Особено изненадана се оказах какво огромно количество изследвания и доклади са написани по темата!  Още повече се изненадах от факта, че повечето изкуствени подсладители не само, че не са по-полезни от захарта, те са си направо токсични!  Един от най-разпространените, Аспартам, е документирано свързан с над 92 симптома, от припадъци и загуба на памет  до кома и дори смърт.  Някой вероятно ще каже: „Е да обаче нали е по-малко калорично, все пак трябва да отслабна!” Да, вярно е калориите са почти (а понякога и буквално) нулеви.  За сметка на това обаче след употреба на диетична напитка не си ли спомняте изненадващ глад?  Този глад се дължи на факта, че в организма чрез сладкия вкус се е задействала сигналната система „ Аха, идват въглехидратите!” и когато не получи никакви от диетичната кола, ви кара да огладнеете а после, е вие си знаете.

Обратно на научното обяснение какво се случва в организма когато се приеме аспартам.  Когато температурата на аспартам превиши 29 С, дървения алкохол в аспартам се превръща във формалдехид и мравчена киселина.  Това от своя старна води до метаболична повишена киселинност.  Формалдехида е в същата група на особено силни отрови с цианида и арсеника, за разлика от тях обаче, влиянието е по-бавно и най-често води до неврологични проблеми. 

Използването на аспартам, познат още под името НутраСуит  причинява първоначални симптоми, като главобилие, спазми, стрелкащи болки, изтръпване на краката, световъртеж, депресия, атаки на страх и заваляна реч.  Всъщност тези симптоми са класифицирани, като „Аспартам болест” от някои американски лекари.  Добрата новина е че повечето от симптомите ще отшумят след няколко месеца без аспартам.  Лошата е че аспартам е прекален стимулант за невроните и също като моносодиум глутамат ги превъзбужда и убива, а загубените неврони вероятно няма да се възвърнат.

Проблема с аспартам е широкопознат и коментиран.  Още с навлизането на нутрасуит американски доктори са свикали конференция на която обсъждали голямото повишаване на процента влошили се диабетици след преминаване от захарин на нутрасуит (влошаването се изразявало в припадъци, голяма загуба на памет, кома и смърт).  За диабетиците спрели аспартам влошенията спирали също!  За съжаление тази конференция не довела до особено голяма промяна и само част от лекарите решили да правят самостоятелни проучвания, неспонсорирани от големите корпорации.  Аспартам е също така голяма част от много популярната в САЩ книга на Д-р Blaylock, “Excitotoxins: The Taste That Kills,” а също така в книгата “Defense against Alzheimer’s Disease” на д-р H. J. Roberts, специалист по диабета и аспартам. 

Дори и всички тези изследвания и лекарски твърдения да не са достатъчно убедителни за вас се надявам да помислите преди да поръчате поредната диетична кола в кафенето.  Заслужава ли си риска?  За повечето от вас, все пак се надявам последната диетична напитка с аспартам да остане в миналото.

# 139
Някой да иска диетична кола?
Тъкмо такава тема подготвям в момента - за MNG (мононатриев глутаминат), маргарина, соевите продукти и аспартама!  bouquet Радикално сменихме начина си на хранене и не мислим да се обръщаме назад Naughty

# 140
За радост не съм и опитвала диетична кола, но разочарованието ми беше огромно, когато разбрах че Аспартам-а присъства във всички така рекламирани дъвки на Орбит- дори и детските. А аз дъвча доста, купувах и на дъщеря си.
Сега се опитвам да ги огранича колкото се може повече.

Четейки тази тема се изненадах неприятно и от това че зърнените закуски(аз ги наричам листенца) са също вредни. Може ли пак някой да обясни защо?
Много ги обичаме... Tired

# 141
Четейки тази тема се изненадах неприятно и от това че зърнените закуски(аз ги наричам листенца) са също вредни. Може ли пак някой да обясни защо?
Много ги обичаме... Tired
Да, това и аз не го разбрах много, а ние ги обичаме за закуска Thinking Някой да разясни newsm78

# 142
Кои зърнени закуски- мюсли или корнфлейкса?
Това съм го изпуснала, че е вредно.

# 143
А и тези масла, които ги продават в нашите магазини са всичко друго, но не и масло - почти всички са натъпкани с маргарин, вода и др.подобни.
масло затова не купувам - пак не се знае какво има вътре.

Мъжа ми работи във Фама- Добрич. Гарантирам ви че маслото което правят (Роса и Сердика) не съдържат маргарин. Технологията е близка до едновремешната.

Сега търся да извадя цитата за корнфлейкса...

# 144
Ето някои храни, които съдържат транс мазнините:

* общо взето всички продукти в заведенията за бързо хранене – това едва ли те изненадва, особено ако си гледал филма на Морган Спърлок Super Size Me и си видял ефекта от редовното ядене в Макдоналдс.

* всички готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия с много малки изключения (като белгийски бисквити с краве масло например – всичко е въпрос на взиране в дребните букви).

* солети, чипс, царевични пръчици (почти всяка българска майка ги носи неотлъчно в количката на детенцето, а над детските площадки се носи тежък дъх на промишлен маргарин.)

* шоколад – точно така, там където пише “растителни мазнини”. Не бързай да страдаш обаче – все пак има някои шоколади, които съдържат само краве масло, чети внимателно.

* така наречената “растителна сметана”, в която май единствен растителен елемент е хидрогенирана мазнина. И разбира се всички ястия приготвени с такава сметана в ресторантите.

* пуканки за микровълнова печка – но винаги можеш да си направиш истински и много по-вкусни. Царевица за пукане се продава в Халите и по пазарите.

* зърнени закуски от типа на корнфлейкс и разновидностите му.

* и да не забравим маргарина. Вкусът му хич не го бива, особено в сравнение с други вредни за здравето неща. Маслото е къде-къде по-вкусно и прави магии с вкусовете и ароматите на храните, когато готвиш с него.

Това имах  в предвид. Оказва се че съдържат транс мазнини, което за мен е изненада. Благодаря за полезната информация  bouquet

Последна редакция: чт, 22 мар 2007, 16:35 от mimi_kir

# 145
Ето някои храни, които съдържат транс мазнините:

* общо взето всички продукти в заведенията за бързо хранене – това едва ли те изненадва, особено ако си гледал филма на Морган Спърлок Super Size Me и си видял ефекта от редовното ядене в Макдоналдс.

* всички готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия с много малки изключения (като белгийски бисквити с краве масло например – всичко е въпрос на взиране в дребните букви).

* солети, чипс, царевични пръчици (почти всяка българска майка ги носи неотлъчно в количката на детенцето, а над детските площадки се носи тежък дъх на промишлен маргарин.)

* шоколад – точно така, там където пише “растителни мазнини”. Не бързай да страдаш обаче – все пак има някои шоколади, които съдържат само краве масло, чети внимателно.

* така наречената “растителна сметана”, в която май единствен растителен елемент е хидрогенирана мазнина. И разбира се всички ястия приготвени с такава сметана в ресторантите.

* пуканки за микровълнова печка – но винаги можеш да си направиш истински и много по-вкусни. Царевица за пукане се продава в Халите и по пазарите.

* зърнени закуски от типа на корнфлейкс и разновидностите му.

* и да не забравим маргарина. Вкусът му хич не го бива, особено в сравнение с други вредни за здравето неща. Маслото е къде-къде по-вкусно и прави магии с вкусовете и ароматите на храните, когато готвиш с него.

Това имах  в предвид. Оказва се че съдържат транс мазнини, което за мен е изненада. Благодаря за полезната информация  bouquet

Всъщност трябва да обръщаме внимание на съдържанието на продуктите и особено на разни Е-та.  Ако не е написан вреден елемент вероятно не присъства.  За съжаление в огромен брой царевични пръчици има MSG, наречен още натриев глутамат, Е621.  В някои все още няма! 
А иначе за корнфлейкс и мюсли мога да ви дам една страхотна рецепта ако искате.  Прави се с овесени ядки, става бързо и се залива сутринта със студено или топло мляко!

# 146
Bonbonesa, хубаво с рецептите, и аз мога да ти дам, ама кажи сега да ядем ли корнфлейкс или не! Tired
Аз взимам едни, които се произвеждат от Любана- Добрич и пакетират пак тук в Добрич от Бочко. Съдържание- глюкоза, царевично и оризово брашно. Дори ги взимам в по- голямо количество насипно.

А рецептата ми е на Сладка хапка- торта от мюсли Mr. Green

# 147
  • най-шареното място
Ами давайт6е и двете рецептите, де!

За съжаление на практика има законно право да не се пише всичко на етикета. Иначе четеш и се надяваш да са си написали всчико... И като няма описаните отрови - купуваш Simple Smile

# 148
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
запис

# 149
Запис Peace
Аз от бременлийския през период много гледах какво ям. Но се стараех да не се "втелясвам". Май трябва да преразгледам позицията си Rolling Eyes . Аман от л**на Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт