Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 26 700
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Всеки ден изместваш с по един час.
Благодаря!

# 166
Здравейте дами! Нова съм тук. Чакат ни опити за бебче и така попаднах във форума като цяло. С вродена тромбофилия съм - дусловно "хомозиготен носител, генотип 4G/4G". Изследването ми беше назначено от АГ, след две болезнени загуби. При наличие на тромбофилия, още преди опитите ли се започва с някаква терапия, по време на опитите или чак след положителен тест за бременност? Може би въпроса ми е глуповат, но съм нова в сферата на тромбофилията. Благодаря Ви.

# 167
Аз съм със същата мутация PAI-1 4G/4G и ми предписаха терапия с Клексан след положителен тест за бременност.
Преди това по съвет на АГ от Щерев пиех по 1 т. аспирин протект от овулация до менструация/положителен тест.
Най-добре е да се консултираш и с хематолог.

# 168
  • София
Аз съм със същата мутация, с една загуба, бях на същата терапия като на Esmeralda.
Консултирай се с АГ/хематолог - да ти назначат терапия предварително и да ти дадат рецепта за многократно изписване. В други гени мутации имаш ли?
Клексан/Фраксипарин се купуват с рецепта и се намират трудно, добре е да си подготвена. След забременяване се следи коагулация на 3-4 седмици - АПТТ, д-димер и фибриноген, и се следиш при АГ с опит в рискова бременност и проследяване на бременни с тромбофилия.
Успех!

# 169
Добър ден,
някой скоро бил ли е на преглед при доц. Русев имунолог?
Ако може да ми кажете горе долу каква е цената на преглед ,веднага ли назначава изследвания и техните цени ?
Благодаря предварително

# 170
Здравейте, бременна съм 15 г.с. и в теста ми за тромбофилия излезе, че имам мутация. Дали някой би могъл да ми помогне с разчитането на резултатите?

# 171
Аз съм със същата мутация, с една загуба, бях на същата терапия като на Esmeralda.
Консултирай се с АГ/хематолог - да ти назначат терапия предварително и да ти дадат рецепта за многократно изписване. В други гени мутации имаш ли?
Клексан/Фраксипарин се купуват с рецепта и се намират трудно, добре е да си подготвена. След забременяване се следи коагулация на 3-4 седмици - АПТТ, д-димер и фибриноген, и се следиш при АГ с опит в рискова бременност и проследяване на бременни с тромбофилия.
Успех!

Аз пък никога не съм имала проблем с намирането им. Единствено Фраксипарин от 0,3 не във всяка аптека зареждат, но в 1 от 3 се намира. Откакто вдигнах на 0,4 няма грижи, където не съм отишла, там не съм го намерила. Преди и Клексан съм слагала, също винаги е бил наличен в аптеките

# 172

Здравейте! Тепърва ми предстои да разучавам и боря с това, но имам толкова много въпроси.. Моята АГ ме насочи към доц. Конова, която има свободни часове март месец. Опасно ли е това състояние, застрашаващо ли е, болест ли е, лекува ли се, какво може да направя по въпроса? Чувствам се в безизходица..

# 173
Kety, не е болест, не се лекува, това е генетна заложеност.
Имаш една високорискова мутация (Фактор 5 Лайден).
Предвид нея и в комбинация с другите червени, според мен няма смисъл да чакаш за определен имунолог/хематолог.
Вярвам, че всеки специалист би те сложил на терапия при бременност, особено ако вече имаш предишни загуби.
Аз съм пациентка на Конова и съм доволна, но не е нищо особено или извънземно, че да чакаш до март. Освен това, тя е имунолог.
За теб по-подходяща би била консултацията с хематолог.
Имай предвид, че това са специалисти, които преглеждат главно кръвните изследвания. Ако имаш възможност, можеш да си запишеш час за онлайн консултация, за да могат най-малко да ти се изясни коя мутация за какво отговаря и какъв риск носи. Предполагам, че ако не за другата седмица, то поне до края на януари все ще се намери час за някой от препоръчваните онлайн консултиращи лекари в темата.

# 174
Kety, не е болест, не се лекува, това е генетна заложеност.
Имаш една високорискова мутация (Фактор 5 Лайден).
Предвид нея и в комбинация с другите червени, според мен няма смисъл да чакаш за определен имунолог/хематолог.
Вярвам, че всеки специалист би те сложил на терапия при бременност, особено ако вече имаш предишни загуби.
Аз съм пациентка на Конова и съм доволна, но не е нищо особено или извънземно, че да чакаш до март. Освен това, тя е имунолог.
За теб по-подходяща би била консултацията с хематолог.
Имай предвид, че това са специалисти, които преглеждат главно кръвните изследвания. Ако имаш възможност, можеш да си запишеш час за онлайн консултация, за да могат най-малко да ти се изясни коя мутация за какво отговаря и какъв риск носи. Предполагам, че ако не за другата седмица, то поне до края на януари все ще се намери час за някой от препоръчваните онлайн консултиращи лекари в темата.

Много ви благодаря за отговора! Имам два спонтанни и една успешна бременност. В момента не съм бременна,  моята аг ме посъветва да изчакам Конова. Но може да си запиша час при друг специалист, не бих могла да чакам до март

# 175
  • Sofia
Ketyyy, не е болест. Не се лекува.
Това е генетична предразположеност към повишено кръвосъсирване. Така си родена, наследила си го от родителите си. Може да създаде проблеми, може и да не създаде.

Консултирай се с хематолог.
По време на бременност най-вероятно ще си на терапия с инжекции НМХ.

Конова не е хематолог.

Щом не си бременна, на този етап не е нужно да правиш нищо. При тромбофилия се взимат мерки само в рискови ситуации : бременност, раждане, операция, дълго обездвижване (дълъг полет или гипсиран крайник).

# 176
Kety, аз се следих при Конова 2019г и реално тя ми назначи терапия в началото на бременността, но се ангажира с мен до към 7-8гс.
След това деликатно ме отпрати към следящия ме АГ, за проследяване и съответно от там нататък АГ ми водеше терапията на база изследвания + показанията на ехографа за кръвотока.
Бих те посъветвала да си намериш добра комбинация от хематолог и АГ, които разбират от тромбофилия. Много е важно и АГ да знае какво да гледа и за какво да следи.

# 177
  • София
Точно така - терапия с нмх по време на бременността, проследяване на коагулацията на 3-4 седмици - аптт, д-димер и фибриноген, следене на бременността при аг рискова бременност и опит при проследяване на бременни с тромбофилия.

Пусни още изследване на витамини Б9, б12 и хомоцистеин - при ниски стойности на витамините може да се повиши хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Консултирай се с хематолог и вдигни нивата на витамините още преди забременяване. Виж първа страница на темата.

Всичко ще е наред с правилната терапия. Успех!

# 178
Момичетата вече са ти дали нужните насоки, но и аз да кажа, че Конова не ти трябва, защото е имунолог. На теб ти добър хематолог. Аз съм доволна от доктор Тончев, който прави и онлайн консултации, но има и други, които консултират онлайн. Успех 🍀

# 179
Здравейте, момичета, пак ще ми се наложи да се посъветвам с вас. Относно инжекциите имам въпрос, понеже не си ги поставям сама, смених часа, но сега имам друго притеснение. Смених и мястото, вече ги слагаме в ръката, понеже от тези буци и сърбежи в корема не става вече. Поставя ми ги баща ми, понеже и той е бил на терапия с фракси преди и му се доверих, сама не желая. Забелязах, че преди да я сложи избутва въздуха предварително. Питах го и каза, че така са му показвали в болницата, и други сестри също, така било правилно и нямало проблем. Обаче поразрових тук из форума и прочетох, че не е препоръчително да се изкарва първо въздуха. Та да попитам дали може да бъде проблем относно усвояването, когато се поставя по този начин? Другото ми въпросче е относно Елевит за бременни, който приемам, но имам и мутация за неусвояване на неметилирани форми на ф.киселина и витамини. Обаче питах и Аг-то, и хематолога, и двамата казаха да продължа да си пия Елевит, хематоложката спомена, че няма никакво значение, тъй като било много нискорискова мутация, а Агто ми обясни, че в Елевит имало L-metilfolat, тоест бил метилиран, пък в аптеката ми казаха, че не е. За всеки случай си взех допълнително Неофолик Мета да си пия по 1 на ден. Проблем ли е този прием на Елевит в моя случай, трябва ли да го сменя с друго? Благодаря ви много предварително! 🙂

Общи условия

Активация на акаунт