Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 27 604
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Здравейте, момичета, пак ще ми се наложи да се посъветвам с вас. Относно инжекциите имам въпрос, понеже не си ги поставям сама, смених часа, но сега имам друго притеснение. Смених и мястото, вече ги слагаме в ръката, понеже от тези буци и сърбежи в корема не става вече. Поставя ми ги баща ми, понеже и той е бил на терапия с фракси преди и му се доверих, сама не желая. Забелязах, че преди да я сложи избутва въздуха предварително. Питах го и каза, че така са му показвали в болницата, и други сестри също, така било правилно и нямало проблем. Обаче поразрових тук из форума и прочетох, че не е препоръчително да се изкарва първо въздуха. Та да попитам дали може да бъде проблем относно усвояването, когато се поставя по този начин? Другото ми въпросче е относно Елевит за бременни, който приемам, но имам и мутация за неусвояване на неметилирани форми на ф.киселина и витамини. Обаче питах и Аг-то, и хематолога, и двамата казаха да продължа да си пия Елевит, хематоложката спомена, че няма никакво значение, тъй като било много нискорискова мутация, а Агто ми обясни, че в Елевит имало L-metilfolat, тоест бил метилиран, пък в аптеката ми казаха, че не е. За всеки случай си взех допълнително Неофолик Мета да си пия по 1 на ден. Проблем ли е този прием на Елевит в моя случай, трябва ли да го сменя с друго? Благодаря ви много предварително! 🙂
Здравей!
Няколко пъти съм си пускала анти ха и единствения път, в който не беше в граници беше, когато изваждах въздуха от спринцовката. Разбира се, няма как да съм сигурна, че е било от това. Моята хематоложка също ми беше казала, че няма проблем да се изважда.
Аз лично след това си ги слагам с въздуха и сега ми е ок анти ха.

# 181
  • София
Балончето е оставено нарочно в спринцовката, за да може да избута цялото съдържание. Ако извадиш въздуха, част от препарата остава в спринцовката, тоест намаляваш си дозата. Прочети листовката, там пише, че не се избутва. Ако имаш притеснения, че вкарваш въздух - проблем има ако във вена попадне въздух 5мл и повече.

Елевит съдържа 400мкг синтетична фолиева киселина и синтетичен б12 цианкобаламин. Ако имаш мутация в mthfr или mtrr, ти тези форми не ги усвояваш, защото организма ти не може да ги разгради до фолат и кобаламин, които са необходими за клетъчния метаболизъм. Освен, че не се усвояват, неразградените синтетични форми запушват рецепторите на клетките и пречат на усвояването на фолат и кобаламин. Не виждам какво му е толкова ценно на този елевит, че не го смениш с метилирана форма на витамини за бременни.

Ето за четене
https://herbamedicabg.com/mthfr-genna-mutatsiya-koyato-mozhe-da- … eto-na-vitamin-v9

# 182
В допълнение към написаното от delisardeli, сърбежът не е нормален. Правиш реакция към Фраксипарина.
Мини на Клексан.

# 183
Балончето е оставено нарочно в спринцовката, за да може да избута цялото съдържание. Ако извадиш въздуха, част от препарата остава в спринцовката, тоест намаляваш си дозата. Прочети листовката, там пише, че не се избутва. Ако имаш притеснения, че вкарваш въздух - проблем има ако във вена попадне въздух 5мл и повече.

Елевит съдържа 400мкг синтетична фолиева киселина и синтетичен б12 цианкобаламин. Ако имаш мутация в mthfr или mtrr, ти тези форми не ги усвояваш, защото организма ти не може да ги разгради до фолат и кобаламин, които са необходими за клетъчния метаболизъм. Освен, че не се усвояват, неразградените синтетични форми запушват рецепторите на клетките и пречат на усвояването на фолат и кобаламин. Не виждам какво му е толкова ценно на този елевит, че не го смениш с метилирана форма на витамини за бременни.

Ето за четене
https://herbamedicabg.com/mthfr-genna-mutatsiya-koyato-mozhe-da- … eto-na-vitamin-v9
В допълнение към написаното от delisardeli, сърбежът не е нормален. Правиш реакция към Фраксипарина.
Мини на Клексан.

Аз искам да го сменя този Елевит, но Аг-то ми твърди, че много бил помагал и да си го пия до края, т.е. не желае да ми предпише друго. Споделих му притеснението си, че не го усвоявам, но той каза, че няма такова нещо. За това се чудя с какво да го сменя, понеже той не ми дава никаква насока. Ако може да ми препоръчате метилирана форма на витамините, ще съм благодарна, понеже ми е ясно, че лекаря няма да ми го смени Елевита. 🙂
Иначе за фраксипарина, и аз мисля, че може да е алергия от него, но на изследванията еозинофилите винага са във норма, пробвах 2 седмици да съм на Клексан, но от него изпитвам страшни болки, които не са от слабите поносими, и за това се принудих пак да мина на Фраксипарин. Само ми увеличиха дозата на 0,6 заради ниско anti Xa, предполагам, че може и да е било заради изкарването на този въздух. Ще пробвам без да го изкарваме да видим. Благодаря ви!

# 184
Аз пия Прегнакеър Макс. Проверявали ли сте нивата на витамините?
За Клексана, ако се поставя бавно, не боли. Аз онзи сърбеж от Фраксипарина не можех да търпя. То беше нечовешко.

# 185
Здравейте,
Бременна съм в 36 г.с. /започва 37/ с термин 20.02.2025 г. Имам едно детенце, родено 2019г. и два мисед аборта преди 12 г.с. - в края на 2017г. и началото на 2023 г. След втория разбрах че имам хетерозиготни носителсва на PAI, ACE, MTHFR 1298, beta fibrinogen, VEGFA гените и хомозиготно носителство на TaFI и MTRR 66A>G.
Около година си нормализирах нивата на витамините и през май забременях като пиех аспирин протект вечер. От 04.06.2024 г. от хематолог са ми назначени инжекции Фраксипарин/Клексан 0.4 и паралелно приемах Акард 150 до преди седмица.
Консултирала съм се с д-р Миглена Стайкова онлайн, а ежемесечно /последно на 11.01.2025 г./ посещавах гинеколог с опит при бременни с тромбофилия, където следяхме кръвотока към бебето. Изследвала съм Анти Ха два пъти - през август беше 0.37, а на 01.11.2024 - 0.27, като последният път АГ каза, че няма нужда от промяна на дозата и консултация за това с хематолога, тъй като кръвотока беше все добър. От октомври до момента съм качила 2 килограма и предполагам, че няма да има голяма промяна в стойността на Анти Ха.
Сега без аспирина малко се притеснявам, още повече че и двете лекарки искат да спра инжекциите с Клексан в началото на февруари, т.е. две седмици преди термин /поради риск от обилно кървене и хеморагия, според хематолога/, защото искам естествено раждане и засега такова може да се осъществи. Хематоложката каза и че предвид предстоящото спиране не е необходимо да изследвам пак Анти Ха, тъй като и кръвните изследвания от 15.01.2025 г. били нормални за срока на бременността ми.
В темите назад чета, че НМХ се спира преди датата на секцио или не се спира, и затова се притеснявам много, ако продължа на своя глава с инжекциите, дали няма да сбъркам. От кръвните изследвания за коагулацията и ПКК се вижда, че всеки път тромбоцитите са към долната граница, а D-dimer се завишава всеки месец. Последният път беше 2.9, при норма до 1.7 за трети триместър. Стайкова каза, че стойности до 2500-3000 са приемливи. В чуждестранни сайтове, където са правили проучвания наистина пише, че в трети триместър са наблюдавани стойности между 500-3300.
Мисля си да правя ПКК и коагулация всяка седмица, както и запис на тоновете на бебето, и така да видя дали трябва да го спирам Клексан. Ако се повишава още Д димер няма да смея да спра НМХ и ще треперя да не тръгне да се ражда скоро след поставяне на инжекцията. Не знам дали е възможно да има отношение, но седмица преди последното изследване на 15.01.2025 г. имах сериозно възпаление на хранопровода от киселини и повръщане и оригвах с вкус на кръв, за което АГ ми предписа Еманера. Дали е възможно от това да се повиши D-dimer?

Какво ще ме посъветвате да направя, за да не съм под постоянен стрес и страх последните седмици от бременността?

# 186
  • София
НМХ не се спира преди раждането, без значение дали раждате нормално или секцио, продължава се и в постпарталния период - от 2 до 6 седмици след раждане. Аспирин протект се спира към 33-34гс. Точно в последните дни преди раждане естествено се повишава кръвосъсирването, защото тогава организма се подготвя. Консултирайте се с АГ, при който ще раждате.
Спокойствие и успех пожелавам 🍀

Допълвам: хемоглобинът е нисък. Приемате ли желязо в някаква форма?

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 13:23 от delisardeli

# 187
За Клексана, ако се поставя бавно, не боли. Аз онзи сърбеж от Фраксипарина не можех да търпя. То беше нечовешко.

Не, не съм ги проверявала. Кои точно трябва да се изследват, ако знаете?

# 188

Б12 и б9 (фолат), които не усвоявате. Пуснете и Д, че той в повечето случаи си е в дефицит при всички ни.

За б12 съм почти сигурна, че трябва да се спре, преди изследване (за поне 10 дни), за да се види дали и колко се е натрупал.

# 189

Б12 и б9 (фолат), които не усвоявате. Пуснете и Д, че той в повечето случаи си е в дефицит при всички ни.

За б12 съм почти сигурна, че трябва да се спре, преди изследване (за поне 10 дни), за да се види дали и колко се е натрупал.

Благодаря ви, за информацията! Ще ги пусна.

# 190
Б12 се спира 20 дни, а най-добре месец преди изследването. Иначе излиза изкуствено завишен.

# 191
Здравейте, бях на хематолог. Имам следните мутации:

Назначи ми при бременност фраксипарин. Попитах за аспирин, но ми каза,че не го препоръчва, понеже има опасност от прокървяване. Попитах дали с тези мутации има проблем при забременяване, понеже аз дълги години не можех да забременея, каза не. Но прочетох, че при VEGFA има проблеми при имплантацията на плода. Виждам, че някои от Вас пият аспирин след овулация. Може ли малко разяснение при какви случаи, при кои мутации се препоръчва аспирин след овулация до цикъл? При кои случаи би помогнал и как при забременяване?
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 15:25 от Madness88

# 192
Преценката на каква терапия да си е на хематолога.
Аз съм с хомозигот мутация PAI-1 4G/4G. Гинеколожката от Щерев ми беше назначила Аспирин протект от 100 мг от овулация и от 150 мг след положителен тест. Без НМХ. Консултирах се с хематолог обаче и той махна аспирина и назначи Клексан след положителен тест. Предпочетох да се доверя на него. Сега съм в чужбина и тук гинеколозите също назначиха Клексан, не аспирин.

# 193
Разбирам, но аз не оспорвам терапията след положителен тест. Въпросът ми е как аспириринът влияе на забременяването и за кои мутации е препоръчителен да се приема след овулация.
Преценката на каква терапия да си е на хематолога.
Аз съм с хомозигот мутация PAI-1 4G/4G. Гинеколожката от Щерев ми беше назначила Аспирин протект от 100 мг от овулация и от 150 мг след положителен тест. Без НМХ. Консултирах се с хематолог обаче и той махна аспирина и назначи Клексан след положителен тест. Предпочетох да се доверя на него. Сега съм в чужбина и тук гинеколозите също назначиха Клексан, не аспирин.

# 194
Аз така и не мога да разбера има ли някъде където да се изследва пълен пакет на тези гени във Варна.
Аз имам изследван един пакет, който включва 12гена, от които имам 4 хетерозигота.  В този пакет обаче нямам tafi, ace, vegfa и сякаш и други така като гледам това изследване на Madnеs88.
На мен ми е изписан аспирин не във връзка с мутациите, а заради много нисък хормон papp-a при БХС, който се прави в първите седмици.
Също имам дълги години безплодие без установена причина, не знам дали се дължи на някоя от теи мутации, но считам че ДА. Ако имаше начин да направя още по - пълен пакет съм сигурна, че освен установените до момента 4 имам още няколко.
Допълвам си написаното, че когато попитах генетичката дали може тези мутации да са причината за безплодие, тя ми каза че проблема не е в зачеването, а в развитието на трофобласта. По всичко кеото чета това е именно ангиогенезата и възможността за образуване на нови кръвоносни съдове, които са необходими за развитие на зародиша и по - нататък. Ако има проблем там, после се отразява в този показател PIGF и в тия случаи мисля че се изписва аспирин. Но това са само мои разсъждения и не претендирам да са верни.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 17:16 от rozi4ka222

Общи условия

Активация на акаунт