Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 26 660
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!
Отново съм аз. Отново не съм на НМХ.
Срам ме е вече да пиша и да ви притеснявам, но не знам какво да правя. След дни влизам в 32-ра седмица и трябва да махна Аспирина (още повече, че съм с по-къса шийка и може да не дочакам 9-ти месец). Изпитвам ужас да остана без нищо.
Може ли НМХ да ми навреди нещо, ако започна сама, без лекар?
Коагулацията за момента е в норма. Потокът на кръв - също. Изследванията на двата протеина и антитромбин бяха добре. Но това не ми дава смелостта да остана без нищо. Мутациите ми са хетеро в АСЕ и ПАИ. Имам и хомо в ТАФИ, ITGA2 и GPIIIa… Не мисля, че е маловажно и не мога да разбера поведението на лекарите. От 3 месеца и повече минах при 2-ма АГ, д-р Тончев (хематолог), съдов хирург и д-р Минкова (ангиолог). Накратко, всеки препраща към друг и никой не ми изписва НМХ.
С д-р Минкова, която е страхотен лекар, се бяхме разбрали да вдигна Аспирина на 150 за 2 седмици и след това да мина на НМХ (в 32-ра седмица), но сега има промяна. Иска да не пия Аспирина 3 дни и да направя тестовете отново (протеините и антитромбин), за да види има ли нужда изобщо от НМХ.
Не мога да си представя 3 дни да остана без нищо, камо ли до края.
Моля, дайте какъвто и да е съвет - къде да ходя, какво да правя…

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 01:16 от Sylvanka

# 106
Здравейте, имам открита тромбофилия - хомозиготен носител PAI . Бременна съм след инвитро ( 6г.с. и няколко дни)  и ми включиха терапия с Клексан 0.4. Преди няколко дни прокървих и ми го спряха. Дали има опасност , че не приемам от няколко дни кръворазреждащи? 🥺

Аз съм със същата мутация, имах зацапване в 7 гс, не са ми спирали Клексан. Имаше частично отлепване на сака и ми предписаха Циклогест. Може би при Вас кървенето е било стабилно и затова са го спрели.

# 107
  • Варна
За Варна не се доверявам на Лина. Изкарвали са ми грешни резултати.

При мен на 0.18 Анти ха в друга лаборатория хематолог ми каза да не сменям терапия и на следващата контрола си беше наред - 0.31. Неправилно поставях инжекциите.

Извинете, какво имате предвид, че сте поставяли грешно инжекциите?
Вадих въздуха и явно е повлияло на резултата.

# 108
Здравейте, скоро посетих хематолог поради хетерозиготни мутации, но не са били сериозните т.е. за превенция ще пия преди следваща бременност НатАспин, и след като видя двете черти минавам на аспирин протект и фраксипарин. Имах две бременностти преди това, и при двете съм имала зацапване. Въпроса ми е тези аспирини които ще пия не оказват ли влияние на кървенето? Дали има вероятност от тях да получа евентуално кървене или просто се филмирам излишно. Много искам вече този път да е щастлив финала.

# 109
Момичета, стандартно след секцио след колко часа възобновявате поставянето на Клексан/ Фракси ?

# 110
  • На изток от Ада
Nefi възможно е да е от аспирина

# 111
Момичета, стандартно след секцио след колко часа възобновявате поставянето на Клексан/ Фракси ?
На мен ми го поставиха вечерта в деня на секциото, мисля, че бяха минали около 9-10 часа от операцията.

# 112
  • София
23ч преди секциото и 8ч след секциото бяха и при мен.

За аспирин протект - да, в ранна бременност може да разрехави лигавицата и да предизвика проблеми.

# 113
  • Sofia
Утре ми предстои вадене на мъдрец по спешност. Аз съм хетеро Фактор 2 Протромбин (и още хетеро АСЕ, хомо ТАФИ и др.).
Въпросът ми е ваденето на зъб за операция ли се брои и трябва ли да си бия НМХ след манипулацията? А ако пък си бия НМХ, да не вземе да се влоши кървенето от раната....🤔
Здравейте пак,
Обещах да дам обратна връзка по моя случай, може да е полезно на някой.

Значи хирургът ми каза, че НЕ се слага НМХ при вадене на зъб (било то и мъдрец), независимо че съм с тромбофилия. Идеята е да се оформи съсирек, за да може раната да заздравее по-бързо.

Не съм си пускала кръвосъсирване, за да видя как се отразява манипулацията.

# 114
Здравейте, дами, отново съм аз. Този път имам по-различно запитване. Тези, които са на фраксипарин ( понеже го смених пак, от клексана получавам страшни синини и болки) , случвало ли ви се е на мястото, което биете продължително време, да се образуват подкожни топки, които не изчезват и просто в един момент лекарството да откаже да влезне? Понеже аз бия от както съм почнала само в корема около пъпа на 3-5 пръста разстояние, и тази сутрин ми се случи точно това, лекарството просто не искаше да се инжектира. Боцнах на друго място и тръгна. Без синини, без болка и нищо, само огромни подкожни образувания са се натрупали там. Въпроса ми е, какво е редно да направя, да сменя ли мястото, въпреки че не ме боли, защото не знам до колко е ефикасно така в момента?

# 115
И при мен вчерашното поставяне не беше добре, макар че вече почти нямам проблеми с поставянето.  Дори да стане някъде синка нямам буци и подуване.
Но вчера като поставях в бедрото усетих че не искаше да влезе иглата, но въпреки това не смених мястото и сега освен синина ми остана и едно подкожно подуване. Чудя се дали лекарството така се усвоява или е останало в някакъв повърхностен слой на кожата??? Почти не ми се е случвало да стават такива бабунки. Това което установих е, че бях наклонила много иглата под ъгъл, защото нямах много гънка за хващане и явно го инжектирах по повърхностно.
Днес я поставих в корема и нямам проблеми. Ще оставя малко бедрата да си почиват сега.

# 116
И при мен вчерашното поставяне не беше добре, макар че вече почти нямам проблеми с поставянето.  Дори да стане някъде синка нямам буци и подуване.
Но вчера като поставях в бедрото усетих че не искаше да влезе иглата, но въпреки това не смених мястото и сега освен синина ми остана и едно подкожно подуване. Чудя се дали лекарството така се усвоява или е останало в някакъв повърхностен слой на кожата??? Почти не ми се е случвало да стават такива бабунки. Това което установих е, че бях наклонила много иглата под ъгъл, защото нямах много гънка за хващане и явно го инжектирах по повърхностно.
Днес я поставих в корема и нямам проблеми. Ще оставя малко бедрата да си почиват сега.

Не зная, на мен днес това за пръв път ми си случи, макар че от доста време се струпват тези подкожни образувания. И се чудя какво да правя, дали наистина така се разгражда цялото лекарство или не е напълно ефективно. Не ми се искаше да сменявам мястото, понеже вече съм си свикнала в корема около пъпа, малко ми е притеснено да я слагам на други места. 😕

# 117
  • София

Имах вече една бременност, която приключи със спонтанен аборт в 6 г.с. след вземане на Клексан започнах да зацапвам, предписаха ми Утрогестан вагинално и след няколко дена прокървих. Интересува ме от това изследване дали се разбира дали имам високорискова тромбофилия. Предстои ми да правя още изследвания след нова година. Интересува ме, ако имам високорискова тромбофилия ще мога ли да забременея и износя дете, или към инвитро да се насоча?

# 118
  • София
Начинът на забременяване няма общо с износването на бременността.
Абортът в 6гс може да е по всякакви причини. Най-често ранните аборти са поради лошо качество на яйцеклетката и/или сперматозоида, или по имунологични причини.

Нямаш високорискови мутации. Но имаш доста нискорискови, които да предизвикат проблем при теб или при бебето по време на бременността.

Трите мутации - PAI, ACE и Factor 13 предполагат проблем в процеса на фибринолиза - разграждането на тромбчета. Добре е да си на терапия по време на бременност и да следиш стриктно коагулацията и кръвотокът към бебето.

Мутацията в MTHFR предполага неусвояване на синтетични витамини от група Б - Б9 и Б12, които са жизненоважни за органогенезата и нормалното развитие на бебето. В допълнение - ниските нива на витамините могат да повишат хомоцистеина, а това е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти.

Премери нивата на витамините Б9, Б12, Б6, и хомоцистеин. При ниски стойности трябва да се приемат само метилирани форми, нивата им трябва да са близо до горна граница преди забременяване.

# 119
Здравейте, дами, отново съм аз. Този път имам по-различно запитване. Тези, които са на фраксипарин ( понеже го смених пак, от клексана получавам страшни синини и болки) , случвало ли ви се е на мястото, което биете продължително време, да се образуват подкожни топки, които не изчезват и просто в един момент лекарството да откаже да влезне? Понеже аз бия от както съм почнала само в корема около пъпа на 3-5 пръста разстояние, и тази сутрин ми се случи точно това, лекарството просто не искаше да се инжектира. Боцнах на друго място и тръгна. Без синини, без болка и нищо, само огромни подкожни образувания са се натрупали там. Въпроса ми е, какво е редно да направя, да сменя ли мястото, въпреки че не ме боли, защото не знам до колко е ефикасно така в момента?

Целият ми корем е в такива буци. Сутрин слагам инжекцията, до вечерта усещам, че е станала буца и започва да сърби. Започнах да слагам по-настрани, към паласките, там сякаш е по-добре, но си остават тези буци. И не минават по 20 дена и повече. Голяма гадост!

Общи условия

Активация на акаунт