Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 891
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Eliapt, съжалявам за загубата ти. Бих искала да попитам, защо мислиш че клексанът е причина за загубата? Обикновено НМХ се предписва като част от инвитро терапията.

# 481

Здравейте, ако може коментар върху изследванията. 23 г.с. поставям сутрин фракси 0,4 и вечер пия аспирин 150 mg. Приемам утрогестан, магнерот и комбинирани витамини. Благодаряя!!! 🌼

# 482
  • София
Всичко е наред, чудесни резултати 🍀

# 483
Здравейте, колко време преди да родите спряхте Фраксипарина? Става въпрос за естествено раждане. Аг-то ми иска да ги спра още от сега, в 36та + 5 дни съм, а термина ми е за 08.05, но още не се знае кога ще тръгне раждането и това ме притеснява, да не би да е твърде рано спирането и да се окаже опасно? Като цяло колко време преди естествено раждане е редно да се спре?

# 484
  • София
Фраксипарин/клексан не се спира преди раждането, и се продължава от 2 до 6 седмици след това. Именно по време на раждане рискът от тромбообразуване при родилката е най-голям.
Аспирин протект, ако приемате, се спира към 33-34гс и може да се продължи с фраксипарин или клексан.

Консултирайте се с хематолог.

# 485
Оставам учудена колко много знаете и естествено че аз нищо не знам. Връщам се да чета, че ...

# 486
Фраксипарин/клексан не се спира преди раждането, и се продължава от 2 до 6 седмици след това. Именно по време на раждане рискът от тромбообразуване при родилката е най-голям.
Аспирин протект, ако приемате, се спира към 33-34гс и може да се продължи с фраксипарин или клексан.

На мен хематологът ми каза да продължа с аспирина до 30г.с., а фраксипарина да се спре 2 седмици преди термина и след раждане да се възобнови поставянето на фраксипарин за 2-4 седмици.

# 487

На мен хематологът ми каза да продължа с аспирина до 30г.с., а фраксипарина да се спре 2 седмици преди термина и след раждане да се възобнови поставянето на фраксипарин за 2-4 седмици.

Съветвам ви след раждане да се слагат инжекциите поне 30-40 дни,защото съм чувала и за тромби повече дни след раждането.Едно 30тина дни е добро време да се слагат,консултирано е и с лекар

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 13:54 от Antilop_9723

# 488
И на мен хематологът ми беше казал месец след раждането, иначе от болницата ми изписаха Клексан за 2 седмици. Слагах го месец.
Аз не бих го спирала преди термина.

# 489
  • Sofia
Всъщност най рисковият период е след раждането и той е около 2 месеца. Но разбира се всичко е индивидуално. При нискорисковите мутации се поставя за по-кратко време. При по-рисковите мутации и евентуално при наличие на минали инциденти - за по-дълго.

Аз го слагах 2 месеца след секциото. Спрях го. И после при контрола коагулацията ми не беше добре и ми го върнаха за още един месец.

# 490
А приемът на този тип медикаменти влияе ли на кърменето, трябва ли да се инжектира примерно на определен интервал от кърмене или примерно едно изцеждане след инжектиране да не се дава на бебето?

# 491
  • Sofia
А приемът на този тип медикаменти влияе ли на кърменето, трябва ли да се инжектира примерно на определен интервал от кърмене или примерно едно изцеждане след инжектиране да не се дава на бебето?
Не, не влияе.
НМХ (фракси/клексан) е напълно съвместим с кърменето. Както по време на бременност това са единствените кръворазреждащи, които могат да се приемат, така и по време на кърмене.
Кръворазреждащите под формата на хапчета са противопоказни по време на бременност и кърмене.
(Аспиринът и Натаспинът не са кръворазреждащи).

# 492
  • София
Проверка за това дали даден медикамент е безопасен при кърмене / бременност може да се направи тук: https://www.e-lactancia.org/

Този хематолог, който спира фраксипарин 2 седмици преди раждането, ми е доста съмнителен. Действието на фраксипарин е 24ч, прочетете си листовката. Аз бих потърсила второ мнение. Можете да се консултирате и с анестезиолога.

Мойто секцио беше по спешност и бях поставила фракси 20ч преди това. Иначе с АГ се бяхме разбрали да сложа инжекция в деня преди планово секцио, в редова държавна болница.

# 493
Момичета, може ли да коментирате този резултат?
Изживях трети аборт тази седмица. Всички лекари ми казваха, че този резултат е ОК, нищо особено и не са взимани никакви мерки. Третият ми аборт беше от хематом...

# 494
  • София
Ани, съжалявам ..
И аз имам загуба заради хематом, доведе до пълно отлепване на плацентата. С подобни мутации съм. Следващата бременност с терапия и стриктно проследяване на коагулацията всичко беше наред.

Мутациите ти не са сериозни, но вероятно влияят върху нормалната работа на фибринолизата - процесът на разграждане на тромбчета. Възможно е да имаш и други мутации, които да допринасят за това (в Геника изследват още 10-на фактора). Консултирай се със специалист за назначаване на терапия по време на бременност, още от + тест. Също премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горна референтна стойност преди забременяване и да се следи да не падат по време на бременността и кърменето, живот и здраве.

Потърси репродуктивен специалист за назначаване на изследвания и при теб, и при ТМ. За теб поне пролактин, ЩЖ, Вит Д, КЗ и инсулин, за него спермограма и хормони. Виж на първа страница на темата за кюретажа има списък с изследвания.
Стискам палци!

Общи условия

Активация на акаунт