Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 25 319
  • 680
  •   1
Отговори
# 120
ПортоАз си имам една теория за липсата на имплантиране, при жени, които правят опити за бременност. За мен проблема е в матката, търсете малки полипи, анатомични особености, ендометриално безсимптомно възпаление. Има голяма част от бременностите, които се случват с некачествен генетичен материал и след имплантация следва или мисед или аборт т.е природата е измислила начин как да открие несъвместими с живота ембриони и да прекрати този процес и то, не чрез липса на имплантация. Липсата на имплантация е признак на неблагоприятни условия с матката. Аз съм в същата ситуация - три години опити, 4 инсеминации, 1 ин витро и това ЧХГ грам не мръдна от 0,05. Накрая излезе - истмоцеле( имам 14 год тийн, раждан със секцио) след корекцията, ще видим дали ще се случи чудото най-накрая!
Момичета, моля за малко помощ! Предстои ми преглед при проф. Михайлова и т.к времето ме притиска мисля да си пусна имунофенотип преди прегледа, за да може тя да ме консултира с резултата( този цикъл ми предстои ЗЕТ трансфер) Но тази година имам зверска алергия сега пролетта - кихане, стичане на секрет по носоглътката, очите ми постоянно сълзят, зачервени са - класически симптоми. Знам, че ако си болен, резултата от изследването не е релевантен, а ако имаш алергия? Ако - да, колко време според вас трябва да се изчака, за да се пусне изследване? П.с - забравих да отбележа, че пия антихистамин.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 08:33 от Bubolina*86

# 121
Дами имам спешна нужда да чуя истории на жени, които след 2-3 или повече спонтанни аборти са успели да родят здраво бебе. Специално случаи, където е имало имунулогични или неустановени причини, а не обичайните като лоша спермограма, ендометриоза, тромбофилия и т.н., които лекарите много лесно идентифицират и лекуват. Ще съм много благодарна, защото се намирам във върхова точка на отчаяние - може и на ЛС Sad
Писах в много други теми - при нас всичко е наред, направили сме си абсолютно всички изследвания, но миналата седмица направиха трети спонтанен аборт, заради огромен хематом, въпреки здравия и добре развиващ се ембрион.

# 122
В каква доза сте приемали Преднизолон кортико и имали ли сте странични ефекти? Изписан ми е 5 мг през ден до трансфер, което ще е след повече от месец и след това по 5 мг за 14 дни. Предполагам, че е сравнително ниска доза, но пак се притеснявам

# 123
Михайлова ми каза 10-14 дни след боледуване. Няма проблем и без изследване да се консултирате, тя ще ви изпише изследвания и после ще коментира по имейл.

# 124
Ани, Heart

astrostrive, аз бях на 10 мг за 7 седмици и след това ги намалявам по схема. Не съм имала странични ефекти освен повишения апетит, който не знам дали да го отдам на тях или на бременността.

# 125
  • София
Fayona, повишеният апетит много често е от прогестерона, особено ако е през устата.

Имаше една мацка преди време в темата за кюретажа, в щатите живееше, която след 4-5 последователни БХ успя да си намери репродуктивен АГ в съседен щат, който й изписа вливки интралипид и успя да си износи бебето, даже и второ роди май след това.

При мен успешната бременност беше с вливки имуноглобулин, интралипид и кортикостероиди до 6-7гс, които след това намалявах по схема.

В надежда имаше някакво изследване крос-мач тест, което налагаше вливки имуноглобулин до по-късна седмица. Не си спомням при коя точно девойка беше този случай.

Не губи надежда 🍀

# 126
Благодаря много на всички дами, които писаха по темите и на лични съобщения - буквално се давих и задушавах днес от мъка и отчаяние. Този форум е безценен.
Иначе това, което мен най-много ме притеснява е, че ВСИЧКО ни е наред. Толкова се надявах да има каквато и да е видима причина, която можем да адресираме...
Прикачвам имунулогичните си изследвания от Надежда, отпреди да забремения. Всичко е в норма... Само техния тест ИМПО даде отклонение и то не голямо - 3 точки, като 4 е нормално. Затова и пих преди да забременея 0.5 Програф и като ми се появи кафяво течение - започнах Зарзио. Направиха ми и профилактично имунулогично в 5 седмица - всичко беше наред и казаха да си продължавам с Програф. Правиха ми и РВМС. Чапанова беше сигурна, че е от имунулогията. И наистина - стигнахме по-далеч от всякога - сърчице и нормално развиващ се ембрион.
И бам - гигантски хематом, който за 24 часа обвахан цялата матка и който всички обясняват, че е имунулогия... но как...

# 127
  • София
Ако не ви притеснява моя въпрос, бихте ли казали по какви причини са били изгубени двете предишни бременности и какви изследвания сте пускали вие и ВМ и къде има сериозни отклонения, за да предизвикат двете загуби? Просто сте написали за последния, някой по разбиращ, ако разгледа и предишните ви изследвания и становища може да ви даде съвет. За мен Утрогестана върши добра работа при зацапване. Хематомът е вид кръвоизлив, което е свързано с кръвосъсирването. Предполагам сте се правили изследване за тромбофилия. Защо не се допитате до опитен хематолог, занимаващ се с високорискови бременности.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 19:43 от eliapt

# 128
eliapt - описала съм подробно всичко в постовете в другите теми, но ще повторя пак.
Миналата година февруари - кухо яйце. След това юли - извънматочна с премахване на едната тръбичка.
При нас винаги става от първия път, но сега направихме 8 месеца пауза за изследвания в Надежда. Изследвахме абсолютно всичко - имунология, кариотипи, хормони, цветна снимка, две спермограми с ДНФ фрагментация, тромбофилия, вирусология и бактерии - каквото се сетите. Единствено ни откриха уреоплазма, която излекувахме успешно и всичко друго е перфектно - яйчников резерв, физиология, спермограма... всичко. Получихме март месец зелена светлина с PBMC, прогестерон и Програф. Всичко се развиваше перфектно, но получих кафяво зацапване. Увеличихме прогестерона и включихме Зарзио, след което обаче прокървих. Приеха ме в Надежда с малък хематом и ми казаха, че често се случва и всичко е наред, като ми увеличха Зарзио-то и започнаха вливки. Но за 24 часа хематома беше заел буквално цялата матка и беше убил бебето в 7 седмица. Вчера излязоха генетичните изследвания на абортивния материал и то е било напълно нормално....
И три аборт, 10 000 + лева за изследвания - причина за всичко това не е открита...

# 129
Според д-р Чапанова и трие при ме са свързани, а не случайно. Кухото яйце не е трябвало въобще да бъде каквата и да е бременност, а извънматочната - матката е "изхвърлила" плода там (обяснявам го супер лаишки...). Сега най-вероятно пак е имунулогично. Мисля да си запиша час за проф. Михайлова и д-р Тончев хематалог.

# 130
  • София
Според д-р Чапанова и трие при ме са свързани, а не случайно. Кухото яйце не е трябвало въобще да бъде каквата и да е бременност, а извънматочната - матката е "изхвърлила" плода там (обяснявам го супер лаишки...). Сега най-вероятно пак е имунулогично. Мисля да си запиша час за проф. Михайлова и д-р Тончев хематалог.
Аз съм с кухо яйце декември миналата година. Естествено ми беше забременяването и то на 35 години. Четох по въпроса, че в голям процент от случаите вината е в дефектен сперматозоид или неправилно деление. Аз съм с леки мутации на тромбофилия и MTFR. АГ ми предписа антикоагулант, а след аборта ходих при хематолог, който ми каза, че съм за антиагреганта Натаспин. Лаишки да ви кажа сте с неизяснен фактор, предполагаемо имунологичен. Сменете лекарите, задължително хематолог и имунолог. Успех и пухкав завършек на вашата история ви желая искрено!

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 22:05 от eliapt

# 131
  • София
Да, няма връзка между трите бременности, за съжаление. Кухото яйце е просто случайност. Извънматочната бременност може да има връзка с уреаплазмата, защото тя може да повреди пропускливостта на тръбите. При хематомът е странно, че толкова бързо се е разраства. Какво изследване на плода правихте, колко хромозоми изследва? Защото ако изследва само най-популярните проблеми, а не всички хромозомни двойки, може да е имало проблем в някоя от неизследваните хромозоми.

Потърси консултация с други имунолози, да сравниш мнения. 🍀

# 132
Моят хематом го видя 1 от 6 гинеколози и то още в 5гс + 6 дни. В една от големите болници в София предположиха,че са ми сложили 2 ембриона и хематома е ембрион. Мисълта ми е,че е важен и операторът зад ехографа,за да идентифицира,че имате хематом. Не ми дадоха препоръка за стриктно лежане,а самата аз се подложих на такова и от 2 см спадна на 0.6 см. Отидох на последно мнение дали мога да пътувам,за което получих положителен отговор. Пътувах 800км с кола ( петък) и последва спонтанен аборт. За два дни (събота и неделя) хематома се увеличи с още един - 1 от 4 см и 1 от 3 см. В понеделник обедно всичко се изля. Мисълта ми е,че не всички гинеколози знаят и търсят хематом и не дават правилните препоръки или поне в моя случай.

# 133
eliapt - първите ми два аборта бяха в Доверие, няма да споменавам лекарката, за да не излиза, че правя антиреклама. Бях там години (не съм правила опити за бебе, но там си правих всичко). Кракът ми. Повече. Там. Няма. Да. Стъпи. Обясняваха ми как всичко е наред и не трябва да си правя каквито и да е било изследвания, защото било нормално и НЕ видяха извънматочна бременност. Казаха ми, че било аборт и скоро ще се изчистя и аз отидох на почивка на море, където почти не умрях и ме оперираха по спешност във Варна. Казаха ми, че е било въпрос на часове да пръсне тръбата и да предизвика вътрешен кръвоизлив... За сметка на това на Чапанова и Надежда имам 100% доверие като отношение, грижи, всичко. Не искам да я сменям, тя е борбена, упорита и от болницата първи ме насочиха към проф. Михайлова.
delisardeli - може да няма, но може и да има. Според Чапанова има, защото 3 аборта не са случайност. Анализът беше NGS-профил - на всички хромозоми.
FB670124847BGM - мен в Надежда веднага ме взеха в болницата, започнаха вливки, Зарзио и само лежах.
Пишеше - "един жив ембрион с  CRL- 0.68 см- отг. на 6+4 г.с.; наличие на субхориален хематом в областта на фундуса над имплантационното място на гестационния сак"
 За 48 часа в болницата хематомът, цитирам от епикризата - Един деформиран гестационен сак с жълтъчно мехурче и емрионална сянка без сърдечна дейност. Визуализира се субхориален хематом, изпълващ цялта маточна кухина
Очите им бяха на палачинки - от живо ембрионче с малък хематом - цялата матка - като свръх реакция.

# 134
Честно казано и на мен ми звучи сякаш 3те случая са съвсем различни. Кухо яйце е лоша, но за съжаление нормална генетична случайност. Извънматочната също. Вече третият случай изисква повече проучване. Но и там матката е среда, която е различна всеки месец.

Общи условия

Активация на акаунт